fbpx

Als je hiermee stopt, ben je stressvrij

Stop ermee alles te willen controleren. Stop ergens te willen zijn waar je niet bent. Stop anders te willen zijn dan je nu bent. Deze drie dingen geven je gegarandeerd stress in je leven. Als je ze loslaat, dan ben je stressvrij. Zou dat niet heerlijk zijn? Het is een uitdaging, maar het is wel te doen!

Was ik maar een goudvis!

Wel, misschien is het niet mogelijk om helemaal stressvrij te zijn. Dan had je misschien als goudvis geboren moeten worden. Het leven is nu eenmaal spannend.

Dus het is erg belangrijk niet te veel van jezelf te verwachten. Je bent een mens, geen robot. Vergeet perfectie, dat bereik je nooit. Streef naar groei in kleine stappen, dat is veel gezonder.

Dus probeer regelmatig – liefst elke dag – een klein stapje te zetten in de volgende drie richtingen:

1. Stop ermee alles te willen controleren.

Als er één recept is voor stress, dan is dat overmatige controle. Wanneer heb je voor het laatst een relaxte controlefreak gezien? Die bestaan niet. Hoe meer je wilt controleren wat buiten je macht ligt, hoe meer spanning je voelt. De enige reden dàt we alles en iedereen willen controleren, is angst – angst dat het anders wel eens verkeerd af zou lopen…

En de enige remedie tegen angst is vertrouwen. Vertrouwen dat het wel goed komt, vertrouwen dat je ook deze uitdaging wel overleeft. Als je de totale controle wilt houden, dan hoop ik dat je de afstandsbediening van de wereld in je zak hebt. Anders geef ik je weinig kans… (P.S: ik neem die afstandsbediening graag van je over, tegen elk aannemelijk bod!)


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Hoe je alles krijgt wat je wilt


2. Stop ergens te willen zijn waar je niet bent.

Ik weet het: dit is een duivels dilemma. Hoe kun je hier willen zijn als deze situatie je niet bevalt? Wel, zie het zo: Wij mensen zijn de halve dag bezig ergens naar toe te gaan. We zijn bijna altijd bezig met de toekomst. We zijn altijd onderweg naar morgen. Want daar ligt ons doel, wat we zo graag willen hebben.

Oh, wat een stress! Want:

1 We zijn er nog niet.
2 Dus moeten we nòg meer ons best doen.
3 Dus nu is het gewoon nog niet goed genoeg.
4 Dus we staan permanent in de wachtstand.
5 En of het morgen wel gaat lukken, weet niemand!

De twee smaken van geluk.

Kun je zien hoeveel spanning er in deze vijf punten gecreëerd wordt? Niet alleen zijn we nu niet helemaal tevreden, we hebben geen enkele garantie dat het morgen wèl beter gaat. Een soort dubbele spanning dus. Hier is een alternatief: Vergeet even al die doelen voor de toekomst. Stel je geluk niet uit.

Ga vandaag nog iets doen dat je leuk vindt. Geef jezelf een compliment, ook al ben je er nog niet. Waardeer je leven, ook al is het nog niet perfect. De enige manier om gelukkig te worden is te waarderen waar je nu bent – ook al is dat nog niet je eindbestemming. Want geluk is altijd nu – of het is er nu niet. Er zijn geen andere smaken…

3. Stop anders te willen zijn dan je bent.

Wie geeft ons de meeste stress? Méér nog dan die vervelende buurman of irritante collega? Dan zijn we zelf. Wij zijn de grootste bron van onze eigen stress. Want we willen eigenlijk niet onszelf zijn! We willen eigenlijk:

1 Slimmer zijn
2 Knapper zijn
3 Succesvoller zijn
4 Zelfverzekerder zijn
5 Sportiever zijn
6 Getalenteerder zijn
7 Rijker zijn

Als je niet een van bovenstaande dingen wilt veranderen, gefeliciteerd! Misschien denk je nu: “Is het dan zo verkeerd om anders te willen zijn?” Nee, natuurlijk niet. Het enige probleem is dat je dat (nog) niet bent. En dàt geeft natuurlijk weer stress. Dus hier is een alternatief:

Wat is het enige probleem?

Laat het los! (Ja, daar gaan we weer…) Laat het idee los dat je anders zou moeten zijn. Het probleem is niet dat je bent zoals je bent – het probleem is dat je daar niet tevreden mee bent! Dat is echt het enige probleem. Als je jezelf niet meer in de weg zit, ben je vrij. Weerstand tegen jezelf is de ultieme spanning, want waar je ook naartoe gaat, je zelf gaat altijd mee…

Als je hulp nodig hebt bij deze drie tips, bestel dan de volgende e-cursus:


Wil jij minder stress?

Volg dan deze online cursus Nooit Meer Zorgen of Stress.

Laat alle zorgen en stress los.

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Laat al je zorgen los


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Roelie schreef:

  Loslaten, niet gehecht zijn als het niet nodig is. Dat lukt me aardig denk ik. Ik betrap me echter op controle. Ik denk dan aan de stukjes die jij schrijft. Dankjewel.

 • Dennis schreef:

  Hoi Frank!

  Wat lees ik toch elke week met plezier jou stukjes. Dit artikel slaat helemaal op de fase van mn leven waar ik nu sta! Ik doe ontzettend veel aan zelfontwikkeling en heb een paar van jou cursuses mogen volgen , die ik zeker aanraad! Na een ontzettend vervelende jeugd heb ik jaren in angs geleefd, ik was overal bang voor, bang voor kanker bang om mn baan te verliezen , ik zat op mn geld en was een negatief persoon. Ik miste basisvertrouwen. Controle en angst hebben te maken met te weinig vertrouwen. Sind ik dat door heb hoe dat werkt kan ik alles loslaten en dat gevoel is heeeeerlijk!!!!!! Ik ben nuchter en accepteer de dingen zoals ze gaan, ik laat alles los wat ik toch niet kan beinvloeden. Ik voel me in balans en het is echt waar wat jij ook zegt in je stukjes:Als je negatief denkt ga je je ook concentreen op het negatieve, vertrouw jezelf en ga vanuit jezelf leven en al het goede komt jou kant op je zal dan ook beter met tegenslag om kunnen gaan.

 • Beste Roelie,

  Graag gedaan!

  Mooi als dat je al goed lukt – dan heb je al het vermogen om wat (niet alle) controle los te laten :)

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • Beste Dennis,

  Fijn dat te horen :)

  “Controle en angst hebben te maken met te weinig vertrouwen.”
  Inderdaad, dat is een heel mooi inzicht. Heel fijn te horen dat het je is gelukt om die controle los te laten! En inderdaad, het is heerlijk om niet alles te hoeven controleren. Dus geef jezelf een compliment dat je je tijd en energie hebt gestoken in je zelfontwikkeling en geniet volop van het mooie resultaat!

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Fijn artikel, met heel wat doordenkers en…meer nog doeners…….

  thanks for sharing…

 • Graag gedaan Maria en dank voor je feedback :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Dank je wel Frank!

  Supermooie inzichten.

  Fijne dag!

  Groetjes,

 • Frank De Moei schreef:

  Graag gedaan en jij ook!

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >