Oploslaten: Meer oplossen door los te laten

Hoe ontstaan problemen? En hoe kan loslaten je helpen bij een oplossing? Als je niet weet wat je moet doen, doe dan even niets. Misschien moet je niet doorzetten, maar juist meer accepteren en loslaten. Soms moet je bij twijfel gewoon even wachten, dan komt er vanzelf een oplossing. Hier is een nieuw idee: ik noem het oploslaten.

Waardoor ontstaan problemen?

Een cliënte van mij kreeg ooit te horen: “95% van de problemen lossen zichzelf op.” Hoe kan dat? Veel problemen ontstaan doordat we keuzes maken die niet bij ons passen. Als je in een situatie zit die niet meer bij je past, dan kun je natuurlijk altijd actie nemen. Er is niets zo uitdagend, of het kan wel opgelost worden door actie.

Maar lost dit wel alle problemen op?

Nee. Want naast het maken van verkeerde keuzes, is er nòg een kernoorzaak voor veel problemen. Als ik die geef, geloof je het nooit, maar ik vertel je je toch: Veel problemen ontstaan door …te veel…denken! Had je dat ooit gedacht? Of beter gezegd: veel problemen ontstaan door er te veel over te piekeren. Tussen constructief denken en zorgen maken ligt immers een wereld van verschil.

Wat is het effect van piekeren?

Wat eerst nauwelijks een probleem was, wordt vanzelf wèl een probleem door er veel over te piekeren. Door te piekeren krijg je het volgende effect:

1. Je legt een vergrootglas over de situatie.
2. Daardoor ga je steeds meer beren op de weg zien.
3. En realiseer je je hoe weinig controle je hebt over wat er speelt.

Nu heb je ineens een groot probleem!

Je kunt dat niet oplossen door er nog meer over na te denken. Want piekeren is vasthouden aan problemen die er in eerst instantie helemaal niet zouden zijn als je er niet zo veel over zou piekeren. (Misschien moet je die zin nog een keer lezen. )

Neem elke uitdaging waar je al lang over piekert. Is hij minder geworden door erover te piekeren? Nee, waarschijnlijk niet. Als je je bijvoorbeeld stoort aan iets in jezelf, je werk of je relatie, is dat maar een klein gedeelte. Nou, ga daar maar eens een maand over piekeren. Wedden dat dit kleine gedeelte bijna een ramp is geworden?

Dus er nòg meer over nadenken, lost het niet op. Dan is het tijd voor een nieuwe aanpak:


Wil je positief leven zonder stress?

Volg dan deze online cursus Ontspannen Leven.

Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Oploslaten.

Wat is oploslaten? Oploslaten is iets oplossen door het los te laten. Ik kwam op het woord doordat ik met iemand een situatie besprak die niet op te lossen was. Gewoon omdat die persoon er geen enkele controle over had. Je hebt deze situaties zelf ook wel ervaren. Het zijn situaties waarin je niet meer moet doen, maar juist minder. Het zijn de situaties waarin je niet moet doorzetten, maar juist moet loslaten.

Wat kun je loslaten?

Het belangrijkste wat je los kunt laten, is de behoefte om snel iets te veranderen. Als dat zó makkelijk zou zijn, dan was het je waarschijnlijk al gelukt, nietwaar? Door het nu te willen oplossen – terwijl dat je niet lukt – creëer je alleen maar extra spanning. Ongeduld leidt je vaak verder weg van een oplossing, niet dichterbij…

Soms hebben dingen tijd nodig. Sterker nog, alles wat de moeite waard is, alles wat belangrijk voor je is, hééft tijd nodig. Je gevoel moet groeien, voordat je meer duidelijkheid krijgt. Grote veranderingen in het leven hebben altijd tijd nodig. Door de eis dat het direct wordt opgelost, los te laten, heb je juist de eerste stap naar een oplossing gezet.

Vertrouwen op de goede afloop.

Daarnaast – net zo belangrijk – moet je stoppen met erover te piekeren. Met piekeren creëer je nog een extra laag van spanning. En zoals je inmiddels weet, heeft piekeren de uitdaging juist nóg groter gemaakt. Dus besluit om niet langer over de situatie te piekeren. Besluit om het te accepteren zoals het nu is – en erop te vertrouwen dat er wel een oplossing komt.

Want de enige manier om piekeren los te laten, is door erop te vertrouwen dàt er wel een oplossing komt. Piekeren komt voort uit angst – en angst kan alleen weggaan door het vergroten van je vertrouwen. Vertrouwen op de goede afloop. Vertrouwen dat er wel wel een oplossing komt.

Wat gebeurt er als je meer loslaat?

Die oplossing komt dan ook vaak nadat je meer hebt losgelaten.

Dan zul je merken dat:

1. Je gevoel (voor wat je wilt) sterker is geworden.
2. De uitdaging in je beleving minder is geworden (logisch, want je denkt er niet meer zoveel over na.)
3. Dat je minder stress hebt en meer ontspannen bent.
4. Dat je daardoor meer open staan voor oplossingen waar je nog niet aan hebt gedacht.
5. Dat er in de tussentijd dingen zijn gebeurd die je helpen met de juiste keuze.

Je hebt al veel ervaring met oploslaten.

Dit is echt iets wat je in de praktijk zult moeten ervaren. Maar als doorzetten of piekeren niet helpt, dan weet je dat er iets anders moet gebeuren. De werkelijke kracht van oploslaten ligt in de combinatie van acceptatie en loslaten. Acceptatie van de situatie zoals deze nu is – en het loslaten van de illusie dat je dit binnen vijf minuten moet oplossen.

In alles wat je ooit hebt geleerd, heb je gewerkt met oploslaten. De taal die je spreekt, de studie die je hebt gevolgd, de vaardigheden die je nu onder de knie hebt. Misschien heb je erover gepiekerd of het je ooit zou lukken. Maar op een gegeven moment heb je dat losgelaten en erop vertrouwd dàt het je wel zou lukken. Loslaten is soms gewoon de beste oplossing!

De volgende cursus helpt je je zorgen los te laten:


Wil je positief leven zonder stress?

Volg dan deze online cursus Ontspannen Leven.

Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Download ons gratis eBoek Hoe je krijgt wat je echt wilt.

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.


Ook leuk om te lezen:

Wat doe je als loslaten niet werkt?

Maak van je situatie geen probleem!

De 3 beste gedachten voor een ontspannen leven

 • Bam! Knal op de synchroniciteit van het leven. : )
  Dank voor de mooie tekst. Het verzacht alvast een knellend gevoel. Oprecht deugd van.

 • Deedee schreef:

  Dank je wel voor de reminder!!
  Prachtige tekst!! en heb idd veel ervaring met loslaten was het even vergeten.

  • Graag gedaan Deedee,

   Dan had je per ongeluk de herinnering aan je uitgebreide ervaring even losgelaten :)

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • Anneke schreef:

  Goedemiddag,
  Ben sinds 4 jaar weduwe.
  Heb volwassen kinderen, maar ik kan de controle niet loslaten over ze, in het bijzonder of ze wel genoeg contact met elkaar hebben. Bang dat de familie uit elkaar valt. Het probleem ligt bij mij, niet bij hen, maar ik kan het niet loslaten. Ben ook bang voor nog meer verlies. Kunt u me misschien helpen?

  • Beste Anneke,

   Als je ook nog moet gaan ‘managen’ hoe en of andere mensen contact met elkaar hebben, dan is dat een recept voor spanning.
   Waarom ben jij daar verantwoordelijk voor?

   Vraag jezelf af waarom je zo bang bent als je kinderen minder of weinig contact met elkaar hebben. Wat betekent dat? En specifiek: wat zegt dat over jou? Maakt dat jou een ‘slechte’ moeder?
   Misschien kun je inzien dat de manier waarop je kinderen contact met elkaar hebben, niets zegt over jou en dat jij daar ook niet verantwoordelijk voor bent.

   Hier een artikel voor meer inzicht:
   https://www.newstart.nl/blog/hoe-kom-je-af-van-angst/

   Veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >