Sta jij jezelf toe gespannen te zijn? Waarom doe je dat precies? Er is geen enkel voordeel aan stress.

Vaak vinden we dat we geen tijd hebben voor ontspanning. Soms denken we dat we moeten voldoen aan de verwachtingen van anderen. Ook denken we dat het ligt aan de situatie, niet aan onszelf.

Dit zijn de drie excuses van gestreste mensen:

Gooi de excuses weg!

Begrijp me goed, excuses zijn begrijpelijk en iedereen heeft er recht op. Maar onderstaande excuses maken je stress helaas alleen maar groter. Onbewust geef je hierdoor jezelf toestemming gespannen te blijven. Dus excuses zijn begrijpelijk, maar ze lossen helaas niets op.

Gooi je excuses weg en neem de verantwoordelijkheid over je eigen leven. Dat is altijd de beste oplossing!

Excuus nummer 1: Ik heb geen tijd.

Dit is het meest gebruikte excuus van gespannen mensen. “Ik heb het zó druk – ik heb gewoon geen tijd om te ontspannen!” Wacht eens even, hoeveel tijd heb je dan precies? Heb je minder tijd dan een president of beroemde filmster? Heb je minder tijd dan een moeder van vijf kinderen of een directeur van een bedrijf?

Of je je precies dezelfde 24 uur, net zoals iedereen?

Je hebt niet te weinig tijd voor ontspanning, je maakt er te weinig tijd voor vrij. Een groot verschil! Ik begrijp dat je het druk hebt, maar vraag jezelf af: “Hoe belangrijk is stress in mijn leven? Hoe zou ik me voelen als ik meer zou ontspannen?”

Sommige gestreste mensen denken dat stress normaal is en dat ze het niet kunnen veranderen. Maar je kunt altijd je stress loslaten.

Maak ontspannen leven je hoogste prioriteit. Je hebt maar één leven, dus waarom zou je er niet van genieten?


Wil je positief leven zonder stress?

Volg dan deze online Cursus Ontspannen.
Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Excuus nummer 2: Iedereen verwacht wat van me.

Een lezeres schreef: “Je zult het waarschijnlijk vaak horen, maar je beschrijving van stress is als mijn dagboek. Op allerlei manieren probeer ik te ontspannen, maar ik laat me zo leiden door dat opgejaagde gevoel. Dit is druk die ik eigenlijk zelf veroorzaak. Doordat ik me zo opstel, verwacht iedereen het nu ook van me en dat jaagt me nog meer op.”

Daarmee geeft ze blijk van een diep inzicht. Het zijn niet zozeer de verwachtingen van anderen die ons stress geven. Het zijn voornamelijk de verwachtingen van onszelf!

Anderen denken veel minder over ons dan wij zelf over ons denken. Bovendien ben je niet op de wereld om te voldoen aan de verwachtingen van anderen. Je bent op de wereld om te voldoen aan je eigen verwachtingen, het is immers jouw leven.

Voldoen aan alle verwachtingen geeft nodeloze stress. Begin ermee te voldoen aan je eigen verwachtingen. Dat geeft ontspanning.

Excuus nummer 3: Ik heb reden om gestrest te zijn.

Dit is het grootste misverstand. Natuurlijk zijn er bepaalde situaties die stress veroorzaken. Maar gestreste mensen en ontspannen mensen ervaren vaak dezelfde situaties. Ze geven die situaties alleen verschillende betekenissen. Ze reageren verschillend.

Ontspannen mensen zien in veel situaties weinig reden gestrest te zijn. Gestreste mensen zie overal redenen op gespannen te zijn. Dat is althans mijn ervaring…

Je kunt niet controleren wat je overkomt, maar je kunt wel controleren hoe je reageert. Je kunt wel bepalen wat je denkt, en wat je denkt bepaalt wat je ervaart: stress of ontspanning.

Er is maar één reden om chronisch gespannen te zijn: omdat je denkt dat je geen keuze hebt. Laat die gedachte los – je kunt altijd kiezen voor ontspanning.

Wat is een goede reden om te ontspannen?

Als je dan toch een reden nodig hebt, waarom dan geen reden om ontspannen te zijn? Ik kan er zo een aantal opnoemen:

  • Je krijgt meer innerlijke rust.
  • Het is gezonder voor je lichaam.
  • Het is beter voor je relaties.
  • Je bereikt je doelen op een natuurlijker manier.
  • Je kunt makkelijker omgaan met uitdagingen.
  • Je voelt je vaker tevreden.

Vind meer redenen waarom je ontspanning verdient. Hoe meer redenen je vindt, hoe makkelijk het is je stress los te laten.

Waar gaat het nu werkelijk om?

Voor mijzelf heeft ontspanning de hoogste prioriteit. Vroeger stelde ik andere prioriteiten en voelde ik me dus vaker gespannen. Na verloop van tijd kwam ik erachter dat stress geen enkel voordeel had – geen enkel!

Misschien zeg je: “Stress zorgt ervoor dat je bezig blijft. Alleen zo bereik je je doelen.” Mijn antwoord is: “Kun je ooit iets bereiken dat de moeite waard is via een weg die je nu een slecht gevoel geeft?” Ik denk het niet…

Als je werkelijk stress en zorgen wilt loslaten, dan gaat deze e-cursus je helpen:


Minder stress en zorgen in slechts 9 weken!

Negatief denken geeft je stress – en voorkomt dat je geniet van je leven. Wil je meer positiviteit in je leven? Laat dan je stress en zorgen los met deze online training – en word weer ontspannen en positief!

Ja, ik wil minder stress en zorgen

15.000+ cursisten gingen je voor!


Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek