Als je dit begrijpt, verandert alles

Dit lijkt een grote belofte, maar ik sta er helemaal achter. Uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat dit inzicht alles in je leven verandert. En als je het niet ziet, dan gooi je het beste middel voor je persoonlijke groei weg. Je denkt: Als dingen eerst beter gaan, dan voel ik me daarna goed. Maar het is eigenlijk andersom: Als ik me eerst goed voel, gaat daarna alles beter!

Wat komt eerst: een situatie of gevoel?

De meeste mensen zeggen: “Nou, eerst de situatie natuurlijk. Als dìt gebeurt, dan voel ik me goed en als dàt gebeurt, dan voel ik me slecht!” Op het eerste gezicht lijkt dat te kloppen. Het is logisch dat je je goed voelt als je een meevaller hebt en dat je je slecht voelt als het tegenzit.

Maar dat is slechts oppervlakkig bekeken. Er zit veel meer diepgang in je leven.

Frustreert het je niet dat je met deze manier van kijken je gevoel uit handen geeft? Externe situaties bepalen zo je gevoel. Alles en iedereen bepaalt zo je gevoel – iedereen behalve jij. De ene dag voel je je geweldig en de andere dag lig je futloos in de hoek. Je bent een speelbal geworden van dingen die je niet kunt veranderen…

Een beter alternatief:

Als je hier genoeg van hebt, dan moet je deze kijk op het leven veranderen. Hier is – in mijn ogen – een véél beter alternatief:

Eerst komt je gevoel en daarna pas de situaties die corresponderen met dat gevoel. Je hebt dus eigenlijk maar één taak in dit leven: zorgen dat je je zoveel mogelijk goed voelt! Dat is een hele uitdaging natuurlijk – maar als dat je lukt, dan heb je het ongelofelijke voordeel dat:

1 Je meester bent over je eigen gevoel.
2 Je dat gevoel zelf controleert, in plaats van het uit handen geeft.
3 Je met dat positieve gevoel bijna automatisch positieve situaties aantrekt.

Een goed gevoel is onbetaalbaar.

Nou, ik zou tekenen voor deze drie dingen – ze zijn onbetaalbaar! Ik zou gerust mijn halve vermogen inruilen als ik ze nog niet had. Alhoewel een goed gevoel natuurlijk nooit in geld valt uit te drukken. Want: Een goed gevoel is de bron van alles in je leven.

De eerste twee punten snap je denk ik wel. Sommige mensen denken dat je gevoel iets ongrijpbaars is. Dat het er ‘gewoon’ is, zonder reden en zonder controle. Maar dat je niet weet hoe je op een eenwieler kunt fietsen, wil niet zeggen dat het onmogelijk is. Er is alleen meer oefening voor nodig. Meesterschap komt nooit vanzelf…

Je trekt aan waar je je op focust.

Het derde punt is nèt zo belangrijk: een goed gevoel trekt positieve situaties aan. Niets is mogelijk vanuit een rot gevoel. Sterker nog, vanuit een slecht gevoel gaat alles mis. Je vloekt omdat het tegenzit, je straalt negatieve energie uit die mensen afstoot, kleine nadelen worden uitvergroot en je vergeet alles wat er goed gaat.
Hoe goed werkt dat om een situatie te verbeteren, denk je?

Ik zal je het antwoord geven: dat werkt volledig de verkeerde kant op. En als de situatie eerst moet verbeteren voordat jij je beter voelt, gaat dat zo dus niet lukken…

Een sprong vanuit vertrouwen.

Maar vanuit een goed gevoel, trek je alles aan wat je zoekt: je bent dankbaar voor wat je wel hebt, je trekt positieve mensen en situaties naar je toe, de goede dingen worden uitvergroot en je vergeet de kleine tegenslagen. Ik kan je garanderen dat er vanuit deze positie wèl dingen gaan veranderen – en ook nog eens heel erg snel!

Dit is de enige manier om proactief in het leven te staan. Je moet hiervoor wel een ‘sprong vanuit vertrouwen’ nemen. Er is niemand die dit wetenschappelijk kan bewijzen, noch is er iemand die het tegenovergestelde kan bewijzen. Dus het beste is om het gewoon zelf te proberen. Dan weet je vrij snel wat voor jou het beste werkt.

De belofte van persoonlijke ontwikkeling.

Dit is de kracht en de belofte van persoonlijke ontwikkeling: als jij verandert, verandert alles voor jou. Zoals altijd: Zeg me niet dat het niet kan, want er zijn ontelbare mensen die het al aan het doen zijn. Verzin liever manieren waarop jij dit inzicht ook kunt toepassen. Niet voor mij of voor die anderen, maar puur voor jezelf.

Natuurlijk mag je je slecht voelen als het tegenzit. Niemand zegt dat je een iets niet mag voelen. Dit gaat er alleen om jezelf vaker goed te voelen. Om gewoon gelukkig te zijn. Dàt is jouw taak en dat is jouw verantwoordelijkheid. Magische dingen gaan gebeuren als je gevoel voornamelijk positief is.

Kleine en grote wonderen.

Als je je meer verheugt dan je zorgen maakt, dan gebeuren er kleine wonderen in je leven. Als je meer focust op wat je liefhebt, dan op wat je frustreert, dan gaan er grote wonderen gebeuren.

Kijk om je heen naar de mensen die je bewondert. De mensen van wie je denkt: “Wauw, zó zou ik me óók willen voelen! Die zitten goed in hun vel!”

Wat doen ze anders dan jij? Ik kan je beloven dat ze hun gevoel niet laten bepalen door de waan van alledag. Ik kan je garanderen dat ze zich focussen op het positieve. Ze hebben niet meer talent dan zij. Ze hebben alleen dit inzicht en besloten er iets mee te doen.

De belangrijkste vraag.

De belangrijkste vraag die je nu waarschijnlijk hebt, is: “Hoe verander ik nu mijn gevoel? Wel, eerst moet je in je hoofd alle zorgen opruimen en dan ontstaat er automatisch ruimte – en dan komt een goed gevoel vanzelf. Het wordt nu nog tegengehouden door negatieve gedachten die je beperken. Die loslaten is de eerste en meest belangrijke stap in de puzzel!

De volgende e-cursus begeleidt je stap voor stap met dit proces:


Wil je positief leven zonder stress?

Volg dan deze online cursus Minder Stress.

Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank


Ook leuk om te lezen:

Positief denken – het kan niet makkelijker!

Maakt geld gelukkig of gestrest?

Stop direct met piekeren – gebruik deze 7 vragen

 • Marleen schreef:

  Gevoel gaat over grenzen: dit wil ik wel en dit wil ik niet. Grenzen geven aan waar jij ophoud en waar de ander begint. Door duidelijke grenzen te hanteren schep je duidelijkheid voor jezelf en duidelijkheid over wat je te doen staat in een situatie en dit geeft een goed gevoel. Grenzen geven je houvast, een centrum om bij jezelf terug te komen. Hierbij in het oog houden dat je jezelf en anderen wel emotionele pijn mag doen met een actie of weigering, maar geen schade mag berokkenen geeft een goede richtlijn bij het maken van een keus of je iets wel of niet wilt doen. Je kunt pas op je gevoel vertrouwen als je weet wat je wel en wat je niet wilt en daar ook naar handelt. Door voelen, denken en doen met elkaar op één lijn te brengen op basis van jouw persoonlijke grenzen die jij alleen zelf kunt voelen ben je eerlijker naar jezelf én naar anderen en dit heeft een positieve invloed op alle aspecten van je leven. Ik ben het helemaal met je eens Frank: je oogst wat je zaait.

 • Marieke schreef:

  Beste Frank,
  Ik dacht ook altijd dat geluk vasthing aan bepaalde situaties. Ik woon in een heel mooi huis, maar het is nieuwbouw met veel glas en veel buren die zomaar naar binnen kunnen kijken. Ik dacht altijd dat ik veel gelukkiger zou zijn in een ouder huis met meer sfeer en meer privacy. Door het volgen van jouw cursus zie ik dat ik mezelf hiermee te kort doe. Ook mijn nieuwe huis is sfeervol te maken en dus schilder ik vaasjes en met meer kleur is het hier een stuk gezelliger geworden en ik geniet van het creatieve proces. Ook heb ik iets voor de ramen gezet tegen de inkijk en voila, ik heb meer privacy dan ik verwacht had. Hoe je tegen een stuatie aankijkt wordt echt bepaald door jouw eigen gevoel en als die positief is kijk je ineens anders tegen de wereld aan.
  Bedankt voor deze positieve insteek.

  Liefs, Marieke

  • Beste Marieke,

   Fijn om dat te horen :)

   Mooi: dat vermogen (kijken naar wat je wilt, in plaats van blijven steken in wat je niet wilt) kun je inzetten op elk gebied van je leven.
   Bedankt voor je aanvulling!

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • Raymond schreef:

  Hai Frank,

  Dank voor het delen van je inzichten, wederom een sterk artikel.

  Ik worstel met de vraag hoe je dan dat goede gevoel “opstart”, hoe begin je? Het valt mij vaak zwaar om van de alledaagse praktijk los te komen qua gevoel.
  Moet je dat dan (vooral) van binnen zoeken, bijv. positieve situaties visualiseren etc? Of gewoon positieve situaties opzoeken / creeëren?

  Hoor graag hoe je hierover denkt.

  Groet,

  Raymond

  • Beste Raymond,

   Dat is een goede vraag :)

   Beiden kunnen en beiden werken. Je gevoel volgt altijd waar je je op focust, dus als je je aandacht op iets fijns richt, volgt je gevoel onmiddellijk.
   Of je dat doet in je gedachten (visualisaties) of in de buitenwereld (situaties) maakt niet uit.

   Hoe meer je hiermee oefent, hoe sneller je een goed gevoel kunt creëren en hoe lang je het vasthoudt.
   Probeer het maar eens: focust op iets fijns en merkt dat je gevoel vrijwel direct verandert.

   Veel succes!

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >