Dit lijkt een grote belofte, maar ik sta er helemaal achter. Uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat dit inzicht alles in je leven verandert. En als je het niet ziet, dan gooi je het beste middel voor je persoonlijke groei weg. Je denkt: Als dingen eerst beter gaan, dan voel ik me daarna goed. Maar het is eigenlijk andersom: Als ik me eerst goed voel, gaat daarna alles beter!

Wat komt eerst: een situatie of gevoel?

De meeste mensen zeggen: “Nou, eerst de situatie natuurlijk. Als dìt gebeurt, dan voel ik me goed en als dàt gebeurt, dan voel ik me slecht!” Op het eerste gezicht lijkt dat te kloppen. Het is logisch dat je je goed voelt als je een meevaller hebt en dat je je slecht voelt als het tegenzit.

Maar dat is slechts oppervlakkig bekeken. Er zit veel meer diepgang in je leven.

Frustreert het je niet dat je met deze manier van kijken je gevoel uit handen geeft? Externe situaties bepalen zo je gevoel. Alles en iedereen bepaalt zo je gevoel – iedereen behalve jij. De ene dag voel je je geweldig en de andere dag lig je futloos in de hoek. Je bent een speelbal geworden van dingen die je niet kunt veranderen…

Een beter alternatief:

Als je hier genoeg van hebt, dan moet je deze kijk op het leven veranderen. Hier is – in mijn ogen – een véél beter alternatief:

Eerst komt je gevoel en daarna pas de situaties die corresponderen met dat gevoel. Je hebt dus eigenlijk maar één taak in dit leven: zorgen dat je je zoveel mogelijk goed voelt! Dat is een hele uitdaging natuurlijk – maar als dat je lukt, dan heb je het ongelofelijke voordeel dat:

1 Je meester bent over je eigen gevoel.
2 Je dat gevoel zelf controleert, in plaats van het uit handen geeft.
3 Je met dat positieve gevoel bijna automatisch positieve situaties aantrekt.

Een goed gevoel is onbetaalbaar.

Nou, ik zou tekenen voor deze drie dingen – ze zijn onbetaalbaar! Ik zou gerust mijn halve vermogen inruilen als ik ze nog niet had. Alhoewel een goed gevoel natuurlijk nooit in geld valt uit te drukken. Want: Een goed gevoel is de bron van alles in je leven.

De eerste twee punten snap je denk ik wel. Sommige mensen denken dat je gevoel iets ongrijpbaars is. Dat het er ‘gewoon’ is, zonder reden en zonder controle. Maar dat je niet weet hoe je op een eenwieler kunt fietsen, wil niet zeggen dat het onmogelijk is. Er is alleen meer oefening voor nodig. Meesterschap komt nooit vanzelf…

Je trekt aan waar je je op focust.

Het derde punt is nèt zo belangrijk: een goed gevoel trekt positieve situaties aan. Niets is mogelijk vanuit een rot gevoel. Sterker nog, vanuit een slecht gevoel gaat alles mis. Je vloekt omdat het tegenzit, je straalt negatieve energie uit die mensen afstoot, kleine nadelen worden uitvergroot en je vergeet alles wat er goed gaat.
Hoe goed werkt dat om een situatie te verbeteren, denk je?

Ik zal je het antwoord geven: dat werkt volledig de verkeerde kant op. En als de situatie eerst moet verbeteren voordat jij je beter voelt, gaat dat zo dus niet lukken…

Een sprong vanuit vertrouwen.

Maar vanuit een goed gevoel, trek je alles aan wat je zoekt: je bent dankbaar voor wat je wel hebt, je trekt positieve mensen en situaties naar je toe, de goede dingen worden uitvergroot en je vergeet de kleine tegenslagen. Ik kan je garanderen dat er vanuit deze positie wèl dingen gaan veranderen – en ook nog eens heel erg snel!

Dit is de enige manier om proactief in het leven te staan. Je moet hiervoor wel een ‘sprong vanuit vertrouwen’ nemen. Er is niemand die dit wetenschappelijk kan bewijzen, noch is er iemand die het tegenovergestelde kan bewijzen. Dus het beste is om het gewoon zelf te proberen. Dan weet je vrij snel wat voor jou het beste werkt.

De belofte van persoonlijke ontwikkeling.

Dit is de kracht en de belofte van persoonlijke ontwikkeling: als jij verandert, verandert alles voor jou. Zoals altijd: Zeg me niet dat het niet kan, want er zijn ontelbare mensen die het al aan het doen zijn. Verzin liever manieren waarop jij dit inzicht ook kunt toepassen. Niet voor mij of voor die anderen, maar puur voor jezelf.

Natuurlijk mag je je slecht voelen als het tegenzit. Niemand zegt dat je een iets niet mag voelen. Dit gaat er alleen om jezelf vaker goed te voelen. Om gewoon gelukkig te zijn. Dàt is jouw taak en dat is jouw verantwoordelijkheid. Magische dingen gaan gebeuren als je gevoel voornamelijk positief is.

Kleine en grote wonderen.

Als je je meer verheugt dan je zorgen maakt, dan gebeuren er kleine wonderen in je leven. Als je meer focust op wat je liefhebt, dan op wat je frustreert, dan gaan er grote wonderen gebeuren.

Kijk om je heen naar de mensen die je bewondert. De mensen van wie je denkt: “Wauw, zó zou ik me óók willen voelen! Die zitten goed in hun vel!”

Wat doen ze anders dan jij? Ik kan je beloven dat ze hun gevoel niet laten bepalen door de waan van alledag. Ik kan je garanderen dat ze zich focussen op het positieve. Ze hebben niet meer talent dan zij. Ze hebben alleen dit inzicht en besloten er iets mee te doen.

De belangrijkste vraag.

De belangrijkste vraag die je nu waarschijnlijk hebt, is: “Hoe verander ik nu mijn gevoel? Wel, eerst moet je in je hoofd alle zorgen opruimen en dan ontstaat er automatisch ruimte – en dan komt een goed gevoel vanzelf. Het wordt nu nog tegengehouden door negatieve gedachten die je beperken. Die loslaten is de eerste en meest belangrijke stap in de puzzel!

De volgende e-cursus begeleidt je stap voor stap met dit proces:


WIL JE MINDER STRESS?

Volg deze online training en voel je weer ontspannen en positief!

JA, IK WIL LEVEN ZONDER STRESS

15.000+ cursisten gingen je voor!Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt