Zit jij te veel in je hoofd?

Dat is makkelijk: We zitten allemaal te veel in ons hoofd. In je hoofd zitten lijkt wel een eindbestemming, in plaats van een tussenstop. Het gebeurt automatisch en vaak zijn we ons er niet eens van bewust. Wil je echt weten hoeveel je in je hoofd zit? Houd dan eens bij hoe vaak je denkt aan een andere tijd dan nu, of aan een andere plek dan hier.

Als het goed is, schrik je hoeveel je daarmee bezig bent! Plotseling kom je erachter dat je bijna de hele dag in je hoofd zit. Als je ‘s ochtends je tanden poetst, als je naar je werk reist, tijdens de lunchpauze en op de weg terug naar huis.

Bijna elk moment dat je niet geconcentreerd met iets bezig bent, zit je in je hoofd te denken aan een andere plek en een andere tijd dan hier en nu. Zo breng je duizenden uren van je leven door met denken over iets dat er op dit moment niet gebeurt.

Hier zijn de symptomen die je vertellen of je te veel in je hoofd zit:

 • Je beseft plotseling dat je al uren denkt aan een probleem of situatie.
 • Je botst ergens tegenop of laat iets uit je handen vallen.
 • Je hoort anderen wel praten, maar luistert niet echt.
 • Je bent je totaal niet bewust van je omgeving.
 • Je voelt spanning in je hoofd en in je lichaam.
 • Je maakt je zorgen en vervalt in piekeren.

Herken je jezelf hierin?

De twee problemen van denken.

Er zijn twee problemen met te veel in je hoofd zitten. Ten eerste zul je merken dat je hersenen niet zo positief zijn. Als je veel nadenkt, zul je automatisch gaan piekeren. Veel in je hoofd zitten is op zich geen probleem, het gaat er om wat je doet in je hoofd. En wat je doet, is je regelmatig zorgen maken. Je ziet beren op de weg, problemen die opgelost moeten worden en zorgen die je hoopt kwijt te raken door nog meer te denken.


Wil je positief leven zonder stress?

Volg dan deze online cursus Ontspannen Leven.

Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Ten tweede vergeet je te leven doordat je te veel in je hoofd zit. Je vergeet te genieten van wat er in de werkelijkheid gebeurt, omdat je alleen maar bezig bent met wat er in je hoofd gebeurt. Denken is niet het echte leven. Wat er in je hoofd gebeurt, is slechts een magere afspiegeling van de werkelijkheid, zoals een vakantiefoto niet te vergelijken is met de vakantie zelf. Je kunt met denken geen zon voelen, geen wind in je haren, geen frisse lucht.

Wachtkamer of eindbestemming?

Het is geen probleem om in je hoofd te zitten, zolang je maar weet dat je er niet hoeft te blijven. Het is een wachtkamer, geen eindbestemming. Hier is een nieuwe realiteit:

 • Gedachten kunnen je niet gelukkig maken. Gelukkig zijn is een gevoel dat je ervaart in het nu.
 • Met piekeren los je je problemen niet op. Je creëert alleen maar meer problemen.
 • In je hoofd zitten is niet leven. Het is het tegenovergestelde. Leven is een natuurlijk gevoel. In je hoofd zitten is een kunstmatige gedachte.

Als je dat werkelijk door hebt, wat is dan het alternatief? Hoe stap je uit je hoofd en in de werkelijkheid? Hoe laat je je zorgen los en ervaar je geluk? Kijk met me mee naar een alternatief. Ik beschrijf iets wat je hopelijk aanspreekt:

Leven zonder de druk van gedachten.

Je leeft vanuit je gevoel. Je intuïtie vertelt je precies wat je wilt. Je luistert niet meer naar dat stemmetje in je hoofd, want je weet dat stemmetje meestal kritisch, angstig en negatief is. In plaats daarvan luister je naar de stem van je hart. Die stem voelt altijd goed en positief: het geeft je vertrouwen.

Je laat je gedachten los en stapt daarmee in de werkelijkheid. En in die werkelijkheid – het echte leven – is zo veel moois te zien! Je proeft met meer smaak, hoort met meer begrip en voelt met meer gevoel. De gesprekken met anderen zijn ‘echter’ en diepgaander. Je voelt de energie die door je lichaam stroomt.

Kalmte, rust en vertrouwen.

Een dag lijkt veel intensiever. Er gebeurt meer, je ervaart meer en boven alles: er is kalmte, rust, vertrouwen en tevredenheid. Weg zijn de problemen die je verstand nog moest oplossen. Weg zijn de zorgen om morgen. Weg zijn de dingen waar je nog over moest nadenken. Er is alleen het nu en in dat nu doe je automatisch waar je je goed bij voelt.

Je beseft dat het belangrijkste is dat je je nu goed voelt. Je weet dat je nooit iets kunt creëren vanuit een slecht gevoel. Je laat je interne criticus los en geef je jezelf toestemming gewoon te ervaren wat er gebeurt, zonder oordeel.

Natuurlijk zijn er nog steeds uitdagingen. Maar er is een verschil: Maakte je je vroeger automatisch zorgen, nu ga je uit van het positieve. In plaats van de vraag “Gaat dit wel goed?” denk je nu “Hoe kan ik dit oplossen?” Negatief denken maakt plaats voor constructief en positief denken.

Klinkt dit goed? Hoe kun je dit ook ervaren? Bestel de volgende online training. Deze leert je stap voor stap hoe je zorgen kunt loslaten en weer ontspant. Je ontdekt wat je altijd hebt vermoedt: er moet meer zijn dan die dwingende gedachten die je vermoeien. En dat is er ook. Ontdek het zelf!


Wil je positief leven zonder stress?

Volg dan deze online cursus Ontspannen Leven.

Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Download ons gratis eBoek Hoe je krijgt wat je echt wilt.

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.


Ook leuk om te lezen:

Loslaten van emoties – 3 tips

7 Tips voor innerlijke rust

Hoe je stopt met piekeren door één simpele truc

 • Lilian schreef:

  Frank,

  UIt het aantal reacties blijkt wel dat je een belangrijk onderwerp hebt gepakt. Geweldig hoe je dit iedere keer weer op zo’n herkenbare manier weet te beschrijven en je lezers weet te stimuleren met je adviezen aan de slag te gaan.
  Dank daarvoor.

  Ik moet zeggen dat mijn hoofd na mijn herseninfarct vaak echt voelt zoals jouw bijgevoegde foto. Dat is dan ook meteen voor mij het signaal dat ik teveel gedaan heb en rust moet nemen, in het nu moet leven. Daar gebruik ik dan vaak zoals eerder ook al aangegeven meditatie en ontspanningsoefeningen voor. Die helpen over het algemeen heel goed. Moet dan niet in de valkuil trappen om vervolgens weer volop in de startblokken te gaan staan.

 • Hallo Frank,

  Hoe kom ik af van de gedachte: “ik wil mijn hoofd niet bewegen”?

  Groeten,
  Joke.

 • Beste Joke,

  Ik weet niet of je het hebt over het fysiek bewegen van je hoofd of het figuurlijk bewegen van je gedachten, maar hoe dan ook:

  “Ik wil niet” werkt niet.

  Ik wil niet denken aan mijn huis
  Ik wil niet gaan naar Italië.
  Waar denk je dan aan? Op je huis en op Italië.

  Dus begin ermee om te bedenken wat je wel wilt – wat je voor dat ‘niet’ in de plaats wilt zetten :)

  Dit wordt uitgebreid behandeld in de e-cursus Nooit meer Zorgen of Stress.

  Succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • Beste Frank,in het dagelijkse leven is het onmogelijk om alles traag te doen ook al zou ik dit echt willen,maar buitenhuis gaan werken in een kinderopvang,hier is het echt wel heel druk,daarnaast de andere nodige bezigheden,dus doe ik veel zonder erbij na te denken,wanneer we bv. uit eten gaan,op vakantie,familiebezoek…enz.,doe ik een klik in mijn hoofd en probeer ik alles heel bewust te doen maar soms kan ik die geconcentreerde druk niet meer aan en moet ik alles loslaten en zomaar verder doen en dan heb ik een heel slecht onvoldaan gevoel! Mag je zo varierend leven Frank,en wat met dat slechte onvoldane gevoel? Ik zou graag eens blijvend bewust iets kunnenvolbrengen Frank? Ik ben 52jaar,2 kinderen die het super doen in hun leven,een schat van een man,echt alles om van te dromen alleen dit zit me al heel mijn leven dwars,alhoewel ik al een lange spirituele weg heb afgelegd.Groetjes,Fleur

  • Beste Fleur,

   Het is me niet helemaal duidelijk of dit wordt veroorzaakt door de werkelijkheid of door jouw verwachting hoe dingen zouden moeten zijn.

   Het beste is om even een kort en concreet voorbeeld te geven van een situatie, wat je dan wilt,
   waar je uiteindelijk voor kiest, wat je dan voelt en waar dat onvoldane gevoel precies door komt.

   In zijn algemeenheid is spiritualiteit de acceptatie van dingen zoals ze zijn
   – en wordt weerstand vaak veroorzaakt doordat we verwachten dat het anders moet zijn.

   Maar een kort voorbeeld maakt dit concreter :)

   Vriendelijke groet,
   Frank

   • Hallo Frank,bv.:we vertrekken voor een week naar zee,van zodra ik door de deur stap doe ik een klik in mijn hoofd en wil me van alles bewust zijn en doen,langs waar we rijden,welke weg we nemen,hoe het er buiten uitziet,vandaag wandelen we langs hier,morgen die kant,in het hotel welke kamer,aan het buffet bewust eten nemen,…op deze manier heb ik een voldaan gevoel,maar eens op de kamer laat ik alles los en doe dan gewoon spontaan alles. Dit hetzelfde voor thuis,maar als ik nooit dingen zo heel bewust zou doen heb ik ook geen goed gevoel en wordt het een chaos in mijn hoofd. soms vindt ik het ook wel eens leuk om bv.dingen te doen zonder erbij na te denken. Als ik alleen thuis ben overpeins ik zaken, hoe iets was vroeger bv. of hoe ik nu iets ga doen,zet regelmatig alles op een rijtje… Alvast veel dank Frank, Nancy

    • Beste Fleur/Nancy,

     Balans is het toverwoord:
     Vind je persoonlijke balans tussen onbewust en bewust ervaren.

     Allebei zijn ze prima en allebei hebben ze hun eigen voordeel.

     Gun jezelf de relaxtheid van dingen spontaan beleven zonder erbij te hoeven denken –
     en probeer bewust ervaren niet te hoeven ‘moeten’.
     (want moeten creëert juist weer spanning in het hoofd).

     Bovenal: verwacht geen perfectie van jezelf :)

     Succes en vriendelijke groet,
     Frank

     • Beste Frank,alvast bedankt voor jouw fantastische hulp want op dit moment is mijn hoofd ene chaos van hieraan te denken,maar is dit bij iedereen om zoals ik dingen verschillend te ervaren of is dit psychisch niet ok. met mij? Hoe moet ik dan iets bewust e rvaren zonder “te moeten”?

      • Beste Fleur.

       Iedereen die hersenen heeft (dus ieder mens) ervaart dat denken soms chaos oplevert.
       Dit wil zeker niet zeggen dat er iets niet psychisch ok is met je is. Maar mocht je twijfelen hieraan,
       dan kan een psycholoog met een vragenlijst je hierover zekerheid verschaffen.

       De beste manier om weer ontspanning in je gedachten te krijgen (indien er niet sprake is van een stoornis natuurlijk),
       is de e-cursus Nooit meer Zorgen of Stress te volgen.

       Moeten veroorzaakt altijd spanning, dus dat ‘moet’ eerst losgelaten worden :)

       Vriendelijke groet,
       Frank

 • Patricia schreef:

  Hallo Frank,
  Bedankt voor het artikel…. ik zit inderdaad ook erg in mijn hoofd en kom er niet meer uit. Ik heb 3 jaar geleden een ayahuska sessie gedaan en daar dingen ervaren/gezien/gehoord die m.i. niet kloppen. I.p.v. dat die gedachten wegvagen worden ze met de tijd sterker…. en dat wil ik niet!! Het maakt me onzeker, weet niet meer wat de waarheid is en wat ik moet voelen. Heeft die sessie mij mijn angsten onder ogen laten zien of is t echt waar….. ik begin langzamerhand een beetje gek te worden en weet niet meer waar ik hulp moet zoeken. Heb jij ervaring met ayahuska sessies? Ik vond t een nare ervaring…..

  • Beste Patricia,

   Ik heb zelf geen ervaring met zulke sessies, dus wellicht dat je het beste terecht kunt bij een ervaren Ayahuasca-begeleider.

   Besef wel dat geen enkele gedachte echt de waardheid is (de gedachte aan een kop koffie kun je niet drinken, alleen de kop koffie zelf). Realiseer je ook dat waar je tegen vecht, sterker wordt in je beleving. Dus als je iets niet wilt denken, dan denk je het juist wel :)

   De beste manier om om te gaan met gedachten waar je je niet goed bij voelt, is ze los te laten in het besef dat ze je niet meer dienen.

   Dit artikel geeft meer inzicht:
   https://www.newstart.nl/blog/gedachten-loslaten-in-3-stappen/

   Veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

   • Patricia schreef:

    Beste Frank,

    Super bedankt voor je snelle reactie! Heb me zojuist aangemeld voor de online cursus…. heb echt even hulp nodig om uit mijn negatieve spiraal te komen. Hopelijk voel ik me na de cursus een ander persoon en sta ik positief in het leven ???? groeten, Patricia

    • Beste Patricia,

     Graag gedaan – dat gaat je zeker lukken :)
     Er is wel wat geduld voor nodig (met de inzichten, maar zeker ook met jezelf) want het is een proces, maar alles valt te leren!

     Heel veel succes en vriendelijke groet,
     Frank

 • Ik vind het moeilijk om met mijn stress om te gaan ik weet niet hoe ik het voor elkaar moet krijgen ik word er gek van help me

  • Beste Lil,

   Help jezelf door dit artikel (en andere op deze site) te lezen.

   Als je echt af wilt van de stresss, dan kan deze cursus je helpen: Online Training Nooit meer Zorgen of Stress

   Hij werkt echter alleen:
   1 – als je echt de verantwoordelijkheid neemt voor je eigen gedachten en emoties
   2 – als je geduld hebt
   3 – als je tijd en energie in wilt steken in het proces
   Lees de disclaimer

   Dan vind je in deze cursus de oplossing om je stress los te laten :)

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >