fbpx

Wat veroorzaakt lijden in ons leven?

Wat veroorzaakt lijden in ons leven? Lijden wordt veroorzaakt door waar we aan denken. Wil je stoppen te lijden? Onderzoek dan je gedachten, stop erin te geloven en denk aan iets anders!

“De mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest.” Dat is een beroemde uitspraak. En in deze uitspraak zit alles verstopt wat je ooit hoeft te weten over lijden, stress, spanning of zorgen.

Laat me dit uitleggen:

Wat is de oorzaak van lijden, spanning en stress?

We denken dat lijden wordt veroorzaakt door bepaalde situaties in ons leven. Als dingen ons mee zitten, dan genieten we van ons leven. Niets aan de hand!

Maar als dingen ons tegenzitten dan lijden we, Als we pech hebben, een ongeluk krijgen, onze relatie misloopt, we problemen hebben op het werk of met onze gezondheid, dan voelen we dat. Dan voelen we dat diep in ons lichaam en geest.

En dat is volkomen normaal.

Je hebt geluk – of je hebt pech.

Dus dit is onze conclusie geworden: Als het meezit, dan geniet ik. Als dingen tegenzitten, dan lijd ik. Je hebt geluk, of je hebt pech. Maar dat is slechts een beperkt inzicht.

Er zit veel meer onder die oppervlakkige waarheid.

Want als je jezelf dieper onderzoekt en er ook met andere mensen over praat, dan kom je erachter dat wij mensen vaak lijden terwijl er helemaal niets aan de hand is. En dat we ons soms goed voelen, terwijl dingen tegenzitten.

Dus hoe kan dat nou?

Is lijden dan niet afhankelijk van de situatie?

En het antwoord is: Nee, voor het grootste gedeelte niet.

En waarom niet?

Omdat het meeste lijden ontstaat in onze gedachten.

Ga maar na voor jezelf:

Heb jij je wel eens ontzettend druk gemaakt over iets dat achteraf heel erg meeviel? Heb je wel eens dagen lopen denken aan een gebeurtenis die allang voorbij is? Heb je wel eens gemerkt dat je veel spanning in je hoofd creëert, gewoon door negatief te denken?

Ik denk dat er weinig mensen zijn die deze vragen niet herkennen in zichzelf.

Als je het mij vraagt, wordt lijden voor zeker 90% veroorzaakt door de manier waarop we denken. Daarom is de quote: “de mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest” zo waar.


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Hoe je alles krijgt wat je wilt


We lijden vooral in onze gedachten.

We lijden in onze gedachten, we lijden door de manier waarop we denken. Daar ligt de oorzaak van ons lijden.

Dat klinkt als een hele sombere conclusie, maar het is eigenlijk goed nieuws!

Want voorspoed en tegenslag in het leven heb je nauwelijks in de hand. Jij en ik controleren niet het universum of de wereld. Ik tenminste niet. Misschien heb jij meer geluk!

Noem het toeval, noemt het lot, noemen ze karma, noem het goddelijke interventie, noem het gewoon de natuur: iedereen heeft voorspoed en tegenspoed in zijn of haar leven, daar valt helemaal niets aan te doen.

Dat is goed nieuws!

Als we de behoefte om alles en iedereen te controleren loslaten, zijn we vrij van spanning en stress.

Als we anderen vrij kunen laten, maken we onszelf ook vrij…

Het goede nieuws is dat als lijden wordt veroorzaakt door denken, we daar wel iets aan kunnen doen! Je kunt je gedachten de goede richting opsturen. Je kunt ook minder aandacht besteden aan negatieve gedachten die je spanning geven.

Als ik voor mezelf spreek: ik heb heel veel mooie dingen meegemaakt in het leven maar ook zeker tegenspoed gekend. Waarschijnlijk net zo veel of weinig als de gemiddelde mens.

Als ik lijd, dan denk ik ‘verkeerd’.

Maar ik weet dat als ik lijd, er iets misgaat met mijn manier van denken.

Als ik onderzoek waardoor ik spanning krijg, dan wordt dat bijna altijd veroorzaakt door negatieve gedachten. Of door een focus op wat ik niet wil ervaren. Die focus, die gedachten, die creëren weerstand, spanning en stress. En als ik daarmee doorga, dan ga ik lijden.

Een jaar of 20 geleden heb ik besloten totale verantwoordelijkheid te nemen voor wat ik voelde. Ik besloot om geen excuses meer te verzinnen als ik spanning voelde. Het lag niet aan anderen, het lag niet aan het weer, het lag niet aan de economie.

Zelfonderzoek gaat je helpen spanning los te laten in je leven.

Spanning werd veroorzaakt omdat ik de verkeerde kant (de negatieve kant) op dacht. En ik besloot om dat te veranderen.

Dat wil niet zeggen dat het altijd perfect gaat. Dat wil niet zeggen dat ik nooit iets negatiefs voel.

Het wil alleen zeggen dat ik altijd – zonder uitzondering – besef dat de spanning die ik voel wordt veroorzaakt door denken.

Als ik het al voel, want eerlijk gezegd ben ik vrij ontspannen. En daar ben ik niet mee geboren, dat is gewoon het gevolg van heel veel zelfonderzoek en dieper inzicht. Zelfonderzoek gaat je altijd helpen.

Dus wil je stoppen met lijden?

Besef dat je dat zelf in de hand hebt. Het is een kwestie van onderzoeken welke gedachten die spanning veroorzaken. Als je die hebt gevonden, dan kun je er een gedachte tegenover zetten waar jij je beter bij voelt.

En als je daar een beetje mee oefent, dan ga je dat ook echt voelen, in je lichaam. Dan wordt het jouw nieuwe werkelijkheid.

Want laat ik heel duidelijk zijn:

Het is niet nodig om te lijden.

Maak het jezelf toch niet zo moeilijk. We zitten te vaak onszelf in de weg en veroorzaken daarmee ons eigen lijden. Dan kun je gewoon iets aan doen.

Het maakt niet uit waar je vandaan komt, iedereen kan dit leren!

De volgende online training gaat je helpen om spanning, stress en zorgen om te zetten in ontspanning, positiviteit en vreugde in het leven:


Wil jij minder stress?

Volg dan deze online cursus Nooit Meer Zorgen of Stress.

Laat alle zorgen en stress los.

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Laat al je zorgen los


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>