Er zijn twee redenen waarom je vindt dat je van alles moet doen. De ene reden heeft te maken met zelfvertrouwen en de andere met presteren. Beide redenen maken je niet gelukkiger. Beide redenen leveren je alleen maar spanning op. “Waarom moet ik zoveel van mezelf?” Wel, dat is een hele goede vraag! Als je vindt dat je altijd zoveel moet van jezelf, dan wordt het tijd voor verandering.

De mythe van de gestreste doener.
De eerste reden dat we zo veel moeten, wordt veroorzaakt door een mythe. Die mythe omschrijf ik als volgt: “Als ik me niet maximaal inzet, dan word ik nooit succesvol.” Enkele varianten hierop zijn: “Als ik niet alles geef, dan loopt iedereen me voorbij. Dan stel ik anderen teleur en schiet ik tekort.” Vind je het gek dat sommige mensen altijd gestrest zijn?

De gestreste doeners denkt dat stilstand achteruitgang is. Als ze niet het aller, aller, allerbeste geven, dan kunnen ze niet tevreden zijn. Dan raken ze de controle over hun toekomst kwijt en tja, dan kun je net zo goed op de bank gaan zitten en een uitkering aanvragen. Niet honderd procent presteren staat voor deze mensen gelijk aan falen. Ik overdrijf dit niet, ik spreek ze regelmatig.

Kronkel in je gedachten.
Ook al zijn deze gevoelens begrijpbaar, ze gaan je niet verder helpen. Er zit een kronkel in je gedachten die ontspanning verbindt aan mislukking of falen. Maar is dat wel zo? Van één ding kun je zeker zijn: Als de boog altijd gespannen staat, knapt hij vroeg of laat. Want elke boog moet ontspannen om krachtig te blijven, elk mens moet rusten om productief te kunnen zijn.
Zo laat je de stress los.

Vaak zie je dat deze superpresteerders zichzelf voorbijlopen. Op een geven moment kunnen ze gewoon niet meer. Te veel spanning bouwt zich op in geest en lichaam. Beide geven het uiteindelijk op met de mededeling: “Oké, we trekken het gewoon niet meer. We moeten onszelf nu echt even uitschakelen: 5,4,3,2,1, shutdown…” Probeer dat te voorkomen.

Ontspanning is de essentie van elke inspanning. Wat? Ja, dat hoor je goed! Inspanning zonder ontspanning is niet mogelijk. Hoe meer je ontspant, hoe meer je kunt doen. Hoe ver kun je lopen als je elke spier in je lichaam aanspant? Niet ver, want na een tijdje raak je verkrampt. Kijk maar eens hoe ontspannen professionele hardlopers rennen. Meer ontspanning betekent uiteindelijk meer kilometers.

Een beter gevoel over onszelf.
De tweede (en dieperliggende) reden dat we vinden dat we zoveel moeten, heeft te maken met zelfvertrouwen. We hopen met onze acties een beter gevoel te krijgen over onszelf. Als we anderen helpen, dan worden wij gewaardeerd. Als we presteren, worden wij beloond. Als we ons inzetten, dan krijgen wij bevestiging. Daardoor voelen we ons beter en daar is natuurlijk niet mis mee.

Het wordt pas een probleem als we anderen helpen en onszelf wegcijferen. Als we presteren en onze eigen gezondheid opofferen. Als we ons inzetten en onze eigen behoeften negeren. Als je het gevoel heb dat je nooit genoeg waardering, beloning of bevestiging krijgt, waar ligt dan het probleem? Misschien in het feit dat je het zo hard nodig hebt…

“Waarom moet ik zoveel van mezelf?” Het antwoord op die vraag is afhankelijk hoe belangrijk jij jezelf vindt…

Kan ik mezelf wegcijferen?
Waardering, bevestiging en beloning is fijn. Maar het is een mooie aanvulling, niet de kern van je bestaan. Je leeft niet om waardering, bevestiging of een beloning te krijgen. Je leeft om jezelf te leren waarderen, om je eigen behoeften te respecteren, om jezelf te belonen met je eigen dromen. We kunnen nu eenmaal niemand gelukkig maken door onszelf weg te cijferen.

Dus als je vindt dat je altijd maar moet (en je wordt daar erg moe van), vraag jezelf dan af:

1. Wanneer geef ik mezelf toestemming te ontspannen?
2. Vind ik mezelf oké als ik het even rustiger aan doe?
3. Begrijp ik waar ik naartoe ga als ik altijd maar blijf hollen?
4. Kan ik inzien dat niemand me dwingt, dat ik dit zelf heb besloten?
5. Wat heb ik nodig om me beter te voelen?

Natuurlijk is presteren prima, het leven beleef je niet vanuit je bed. Maar er is wel een goede balans nodig. Elke disbalans leidt tot uitputting en uiteindelijk stilstand. Vraag jezelf eens af wat jouw drijfveer is om altijd te moeten presteren. Waar doe je het allemaal voor? De fout die veel mensen maken, is dat ze hun prestaties koppelen aan hun eigenwaarde.

Schiet ik tekort?
Als ze veel presteren, dan voelen ze zich goed over zichzelf. Als ze minder presteren, dan voelen ze zich tekortschieten. Tekortschieten betekent jezelf niet goed genoeg vinden, jezelf niet de moeite waard vinden. Zolang je je eigenwaarde blijft koppelen aan je prestaties, zul je merken dat je je nooit blijvend goed voelt over jezelf. Koppel je je eigen waarde los van wat je doet, dan creëer je een blijvend zelfvertrouwen.

Sommige mensen werken altijd keihard en ontspannen ook keihard. In plaats dat ze lichaam en geest even rust gunnen, rennen ze op een vrije avond een halve marathon of volgen nog wat extra studies. Wanneer geven ze hun lichaam en geest de ontspanning die het zo hard nodig heeft? Men zegt wel eens: “Werk hard – speel hard.” Mijn idee is: “Werk slim en speel ontspannen – niet alleen kom je verder, je voelt je er ook nog beter bij.” Waarom moet ik zoveel van mezelf? Dat hoeft helemaal niet, er is niets te bewijzen en niets te compenseren. Als je dan toch één ding ‘moet’, dan moet je hooguit genieten van je leven!

Als je vindt dat je altijd te veel moet van jezelf en je wilt weer op adem komen, volg dan een van onderstaande e-cursussen:

Vergroot je zelfvertrouwen in slechts 12 weken!
Je zelfvertrouwen is de basis voor je geluk. Hoe meer zelfvertrouwen je hebt, des te leuker en makkelijker alles wordt. Vergroot je zelfvertrouwen met deze online training en voel je beter over jezelf en je leven! De training is gebaseerd op bewezen coaching technieken en is makkelijk via je e-mail te volgen. Vergroot je zelfvertrouwen snel en eenvoudig

Laat de stress los in slechts 9 weken!
Negatief denken, stress en zorgen voorkomen dat je je goed voelt en geniet van je leven. Wil je meer ontspannen? Laat je stress dan los met deze online training en voel je weer vrolijk en positief! De training is gebaseerd op bewezen coaching technieken en is makkelijk via je e-mail te volgen. Word weer ontspannen snel en eenvoudig

Ik hoor graag je ervaring, reactie of vraag 🙂

Op jouw succes!

Frank de Moei | Newstart.nl
Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik meer dan 15.000 cursisten geholpen met meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven. Hier vind je mijn gratis boek

11 antwoorden
 1. Mieke
  Mieke zegt:

  Ik vind dat je de spijker op de kop slaat!
  Ik zie nu m’n hele leven voorbijgaan als één groot moeten en dankzij de laatste weken jouw artikelen lezen leer ik dat dat niet nodig is om toch als mens gewaardeerd te worden.
  Hoewel ik complimenten me nog steeds doen opleven.
  Met de paplepel werd me ingegoten dat een 8 op m’n rapport niet goed genoeg was. En dat zit in m’n – oude – lijf nog steeds ingebakken maar ik leer het zeker nog van me af te zetten.
  Dank voor je hulp!
  Mieke

  Beantwoorden
 2. Eline
  Eline zegt:

  Beste Frank,

  Dit is het eerste onderwerp/artikel waar ik echt wat bij voel. De vorige artikelen begreep ik goed, maar had ik niet zo veel aan. Dit artikel geeft me ineens zo’n opluchting. Ik weet dat ik niet echt 1 “probleem” heb, maar vooral opzoek ben naar mezelf en nu na dit artikel gelezen te hebben begrijp ik mezelf een stuk beter. Bedankt!

  Beantwoorden
 3. Peter
  Peter zegt:

  Beste Frank,

  Het lijkt wel of jij weet wat ik denk over mezelf.
  Inderdaad weet jij de spijker op zijn kop te slaan.
  Nu jouw wijze lessen nog in praktijk brengen!
  Bedankt voor je hulp.

  Peter

  Beantwoorden
 4. Michel
  Michel zegt:

  Hoi Frank,
  Jouw uitleg geeft duidelijkheid over wie ik
  ben en wat ik moet doen.
  Het gaat mij sinds newstart veel beter af.
  Denk bij veel acties na,bijv: waarom doe ik dit, voelt het goed als ik dit doe
  Je hulp is tot nu geweldig, voel mijzelf een ander mens worden

  Bedankt

  Michel

  Beantwoorden
 5. marlien
  marlien zegt:

  Kreeg deze mail via mijn zus, ik herken er heel veel in, maar veranderingen aanbrengen bij jezelf is moeilijk,. Ik ga ermee aan de slag, dank voor de herkenning.
  groet Marlien

  Beantwoorden
 6. Rob
  Rob zegt:

  Beste Frank,

  Ook ik herken mezelf in het artikel. Gelukkig kom ik er steeds meer achter dat het allemaal niet zo hoeft/moet. Dankzij je cursus Zelfvertrouwen ben ik al hard bezig mijn valkuil te omzeilen al valt dat vaak niet mee. Trouw zijn aan je zelf en niet alleen maar aan anderen denken, is lang niet altijd makkelijk. Maar de aanhouder wint.
  Bedankt voor je visie over dit onderwerp. Het maakt me sterker er beter mee om te gaan.
  Rob

  Beantwoorden
 7. Frank
  Frank zegt:

  Graag gedaan Marlien en Rob,

  Het is inderdaad niet altijd makkelijk, maar uiteindelijk wel makkelijker dan het alternatief (want jezelf voorbij lopen kost nog meer energie) 🙂

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

  Beantwoorden
 8. ton
  ton zegt:

  ik word er van ut gemaakt dat ik een egoist ben maar dat zie ik zelf niet in mij zou u zo vriendelijk willen zijn en mij kunnen vertellen hou ik hier mme moet omgaan want hier ga ik aan kapot op die manier graag had ik van jullie eeen reactie terug aub

  Beantwoorden

Laat je reactie achter

Laat je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.