Wat voor gedachten stop jij in je hoofd?

Elke indruk die je opdoet, laat een afdruk achter in je geest. Alles dat je onthoudt, draag je met je mee, vaak onbewust. Dus wees selectief met wat je leest en met wie je omgaat. Andere mensen, nieuws, entertainment: Het beïnvloedt allemaal je stemming. De vraag is: is die invloed positief of negatief? Knap je ervan op, of knap je ervan af?

Wat je denkt, beïnvloedt je leven.

Veel mensen kennen de kracht van hun gedachten, zowel negatief als positief. Wat we denken, bepaalt hoe we ons voelen. En hoe we ons voelen, bepaalt de kwaliteit van ons leven. Dus gedachten zijn ontzettend krachtig. We identificeren ons er zelfs mee: We zeggen ‘ik ben onzeker’, in plaats van ‘ik heb onzekere gedachten’.

Wat voor gedachten zou je het liefst willen hebben? Vraag het iedereen en het antwoord is meestal: “Graag wat meer positieve gedachten. Geef mij maar een kilo hoopvolle, optimistische en inspirerende gedachten!” Maar dit is het merkwaardige: Tegelijkertijd voeden we onszelf – onbewust – met negatieve, deprimerende en angstige gedachten.

Kun je een lekke band oppompen?

Dat is alsof je een lekke band oppompt: Aan de ene kant vult je het met lucht, maar aan de andere kant loopt het leeg. Dat gaat niet werken natuurlijk. Je zou iedereen het advies geven éérst de band te plakken, nietwaar? Hoe kan het nu dat we meer positieve gedachten willen – en tegelijkertijd zoveel negatieve gedachten toelaten?


Wil jij ontspannen leven, zonder stress?

Volg dan deze online cursus Ontspannen Leven.

Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Bestel direct – nu voor € 57


Sommige mensen focussen zich bewust op positief denken, lezen inspirerende boeken en delen motiverende uitspraken op Facebook. Maar tegelijkertijd lezen ze óók negatieve krantenberichten, luisteren naar beroepsklagers en delen foto’s van dieren- of mensenleed. De band die ze aan de ene kant enthousiast oppompen, loopt aan de andere kant langzaam leeg…

Wat je onthoudt, moet je ook weer verwerken.

Alles wat ze goed doen, maken ze voor een groot gedeelte ook weer ongedaan. Wat alles wat je in je hoofd stopt, beïnvloedt je gevoel. Je brein maakt nauwelijks onderscheid tussen zinnig en overbodig. En alles wat je in je hoofd stopt, moet je óók weer verwerken. Plat gezegd: Als je rommel in je hoofd stopt, moet je die rommel er ook weer uitkrijgen. En eerlijk gezegd is het makkelijker het erin te stoppen, dan het eruit te halen!

Gevoel mag er natuurlijk zijn. Je hoeft het niet te onderdrukken. Je hoeft niet dwangmatig alleen maar positief te denken. Je bent natuurlijk een mens, geen robot. Soms is het oké om een negatief bericht te lezen, een negatieve gedachte te hebben of een negatief gevoel te ervaren. Maar je hoeft er natuurlijk geen hobby van te maken!

De fascinatie met negatieve berichten.

Een lezeres stuurde een bericht: “Ik weet niet of je het hebt gelezen over het meisje dat dood is gevonden… (veel details over slachtoffer, moordenaar en de misdaad). Wat vind je daarvan?” Ik denk dat we allemaal zo’n voorbeeld kunnen noemen, want je leest ze dagelijks in de kranten.

Maar het is me soms een raadsel waarom we ons hier überhaupt mee bezighouden. Wat is onze fascinatie met het lijden van anderen? Waarom willen we weten wat er is gebeurt – terwijl we niemand in het verhaal persoonlijk kennen? Wat schieten we met deze informatie op? Wat voegt het toe aan ons leven?

Wat heb je aan een zak met stenen?

Ik lees nauwelijks dit soort berichten, want wat je in je hoofd stopt, draag je ook met je mee. Dat is allemaal extra bagage waar je niets aan hebt. Je gaat ook toch ook niet met een zak stenen rondlopen? Wel, dit is eigenlijk hetzelfde, alleen emotioneel. Zo’n somber krantenbericht beïnvloedt je stemming en je wereldbeeld. Heel subtiel, maar het gebeurt wel degelijk. Niemand is er immuun voor.

Wat zijn de bronnen van dit soort negatieve gedachten? Bedenk je plotseling zelf een uitgebreide reportage over dood, armoede en oorlog? Natuurlijk niet. Je haalt het ergens vandaan. En meestal uit een van de volgende bronnen:

1. Andere mensen.

Bewaak de invloed van anderen op je stemming. Luister naar anderen, maar vermijd mensen die chronisch klagen. Stel mensen die klagen goede vragen. Want voor je het weet ga je hun mening overnemen: “Jee, de wereld is inderdaad een grote puinhoop!” Na een gesprek neem je afscheid van die mensen, maar je neemt géén afscheid van de gedachten die je in dat gesprek hebt opgedaan. Die neemt je gewoon mee in je hoofd, meestal onbewust…

2. Nieuws.

Wees selectief met wat je leest. Kun je tien positieve krantenberichten van de laatste week opnoemen? Nee? Kun je dan tien negatieve berichten opnoemen? Ja? Dan weet je dat je focus ligt op de verkeerde berichten. Waarom focus je niet op het goede nieuws? Je gaat bij het winkelen toch ook niet op zoek naar alles wat je lelijk vindt? Lezen is shoppen voor je geest. Waar wil je mee thuiskomen?

3. Films.

Waarom zie je in de gemiddelde actiefilm tientallen mensen doodgaan? Waarom heeft de hoofdrolspeelster een BH aan tijdens een vrijscène? Dat is meten met twee maten. Zo leren we kinderen dat geweld normaal is en liefde verstopt moet worden. Hé, ik houd ook wel van een goede actiefilm! Maar wil ik echt alle 157 manieren om iemand met een machinegeweer om zeep te helpen onthouden?

Meer ruimte voor positieve gedachten.

Elke indruk die je opdoet, prent zich in je geest. Of die indruk positief of negatief is, fantasie of realiteit – dat maakt niet uit voor je hersenen. Maar als je minder negatieve gedachten in je hoofd stopt, is er méér ruimte voor positieve gedachten. Waar kies je voor? Nou, begin er dan eens mee om negatieve gedachten niet binnen te laten, dat scheelt een hoop werk!

De volgende e-cursus gaat je daarbij helpen:


Laat Alle Zorgen en Stress Los.

Volg de Online Training Nooit Meer Zorgen Of Stress.

– Stop met piekeren.
– Ontdek blijvende ontspanning.
– Leef weer positief, zonder zorgen.

Je ontvangt:
– 19 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– Een geweldig eBoek met 100 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en laat al je zorgen los!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 57


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

  • Tja, negatieve gedachten niet tot je binnen te laten, negatieve nieuwsberichten (zowat) trachten te negeren, ja, ik doe dat wel of tracht dat te doen, waar ik woon – en leef zijn veel cynische mensen, iedereen lijkt wel in het land van zoutzuur geboren te zijn, ze zijn een jaar of 49 en negatief dat ze reeds doen, iedereen lijkt wel constant kwaad te zijn, en wat dat negatief nieuws betreft, wanneer het gaat over een tsunami in Japan of een vliegtuigongeluk in Azië trek ik mij daar inderdaad weinig van aan, immers het ongeluk is toch reeds gebeurd en je kunt je niet iedere tragiek van de wereld aantrekken, wanneer een positief bekend mens sterft, zoals in 2014 mijn idool Rik Mayall, tja, dat grijpt mij wél aan, ondanks dat nieuws heb ik van dat gegeven toch het beste gemaakt en hoop dat te blijven doen, ik leer uit zijn leven en dood ook zoveel positieve punten, ik dacht: “tja, Rik Mayall is dan wel dood, maar ik kan elke dag ook een positief mens zijn en die positiviteit doorgeven aan andere mensen”, zo kan ik, voor mijzelf althans, zin geven aan zijn leven, werken en dood, dus wat eens doorgegeven werd als zijnde ‘negatief nieuws’, daaraan kun je zelf positiviteit aan geven en zo kan ‘negatief nieuws’ toch omslaan in weer wat positieve(re) zaken, tot hoogst positief, en wat Rik zélf betreft, nou, ik weet dat hij blij zou zijn met een fan die uit zijn dood voor zichzelf de juiste positieve conclusies trekt!

  • albert schreef:

    Het hele verhaal, voor mij een prachtig begin van 2015

    Groet Albert

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >