Emoties zijn als het weer: Positieve emoties laten de zon schijnen. Je ziel wordt verwarmd en ze geven je het gevoel dat je leeft. Liefde, blijdschap, vriendschap, hoop – je krijgt er nooit genoeg van! Maar negatieve emoties zorgen voor onweer en hagelbuien. Boosheid, wanhoop en frustratie verlammen ons – die kunnen we missen als kiespijn! Hoe krijg je dat voor elkaar?

Emotioneel meesterschap.

Het weer kun je niet veranderen, maar je emoties wel. Daar heb je heel veel invloed op, ook al denk je van niet.

Eén van de cursisten van de e-cursus Nooit meer Zorgen of Stress schreef: “Je cursus helpt me meer te concentreren op de positieve dingen in het leven. Dit geeft mij enorm veel energie. Ik geniet van elk succes en elke stap. Dit geeft me kracht, vertrouwen en een goed gevoel.” Hij noemde dit ‘emotioneel meesterschap’. Een mooie uitdrukking!

Natuurlijk kan de zon niet altijd schijnen. Ook negatieve emoties horen bij het leven. En zelfs negatieve emoties hebben een positieve boodschap: Ze leren je iets te veranderen, of iets te accepteren. Beide maken je leven rijker. Alle emoties zijn menselijk – maar een beetje meer zon en minder onweer zou fijn zijn, nietwaar? De sleutel naar meer positieve emoties heeft 3 standen:

1. Onderzoek negatieve emoties.

Druk geen emoties weg. Dat is alsof je een opblaasbal onder water probeert je houden. Dat lukt je wel, maar kost heel veel kracht. Als je aandacht even verslapt, dan … ploeps: daar komt de negatieve emotie weer aan de oppervlakte! Heb je gemerkt dat je emoties kunt onderdrukken, maar dat ze nooit helemaal weggaan?

Dus onderzoek een negatieve emotie. Wat voel je precies? Waar komt dat vandaan? Moet de situatie veranderen of moet jij veranderen? Met meer inzicht kun je negatieve emoties loslaten. Je haalt de lucht uit de bal en bevrijdt daarmee jezelf…

2. Gebruik je routeplanner zoals hij bedoeld is.

Stel dat je ergens naartoe wilt gaan. Tik je dan in je routeplanner in: ‘Ik wil niet naar Breda’? Natuurlijk niet, dat heeft geen enkele zin. Hoe weet je routeplanner dan waar je dan wèl naar toe wilt? Toch is dit wat veel mensen doen. Ze focussen op wat ze niet willen – en voelen daarom wat ze niet willen voelen.

Je ‘moet’ een keuze maken: Je kunt je maar op één ding tegelijkertijd focussen. Als je je aandacht richt op de zon, zie je automatisch de wolken niet meer. En andersom natuurlijk ook. Dus wil je meer positieve emoties? Focus dan op alles wat je goed doet voelen. Typ die bestemming in je routeplanner en markeer hem als ‘thuis’. Dan vind je altijd de weg terug naar je positieve emoties…

Leven zonder stress

De beste manier om stress los te laten, is door het volgen van de Online Training Nooit meer Zorgen of Stress. Laat je zorgen los, krijg meer energie en voel je beter over jezelf. Als innerlijke rust voor jou belangrijk is, dan is deze training iets voor jou!

3. Neem wat afstand tot je gedachten.

Gedachten hebben zelf ook een natuurlijke focus: ze zijn vaak bezig met wat er beter kan, wat hier niet goed aan is, wat er nog ontbreekt. Heb je jezelf ooit afgevraagd waarom het zo moeilijk is om positief te zijn? Hier is het ultrakorte antwoord: “Dat is niet zo makkelijk voor je hersenen.” Ze draaien op de overlevingsstand – en dus angst.

Voor emotioneel meesterschap zul je die ‘luie’ hersenen moeten trainen: “Hé, dat is de verkeerde kant op. Hup, alle gedachten omdraaien en focussen op het positieve!”. Je traint je hersenen elke dag, dus waarom niet meteen de goede kant op? Vreemd genoeg helpt het om tegelijkertijd wat afstand te nemen tot je gedachten.

Als iemand in je oor schreeuwt, dan doe je dat ook, nietwaar? Je volledig identificeren met je gedachten is een recept voor spanning. Het zijn maar gedachten, niet per se de waarheid. Je hebt gedachten, je bent ze niet. Als je denkt aan een lantaarnpaal, bèn je dan die lantaarnpaal? Is een gedachte aan een lantaarnpaal de echte lantaarnpaal, of slechts een gedachte? Zie je het verschil tussen fantasie en werkelijkheid?

Je hebt ze alle drie nodig.

Je denkt nu misschien: “Ik moet èn negatieve emoties onderzoeken – èn aan iets positiefs denken – èn dan ook nog afstand nemen tot wat ik denk. Dat staat toch haaks op elkaar?” Maar dat is niet zo, je hebt ze alle drie nodig:

1. Je hebt onderzoek nodig om de oorzaak van je emoties te vinden. Zonder onderzoek blijven negatieve emoties terugkomen.
2. Je hebt focus nodig voor een positief doel in je emotionele routeplanner. Wat wil je wèl voelen?
3. Je moet wat afstand tot je gedachten nemen. Zonder afstand is je gedachte per definitie de waarheid en heb je geen keuze om iets anders te denken of te voelen.

Ze werken dus aanvullend. Alle drie de standen zorgen ervoor dat de sleutel contact maakt met de motor van je positieve emoties. In deze e-cursus ontdek je alle inzichten voor het loslaten van negatieve emoties en het bereiken van emotioneel meesterschap:


Minder stress en zorgen in slechts 9 weken!

Negatief denken geeft je stress – en voorkomt dat je geniet van je leven. Wil je meer positiviteit in je leven? Laat dan je stress en zorgen los met deze online training – en word weer ontspannen en positief!

Ja, ik wil minder stress en zorgen

15.000+ cursisten gingen je voor!


Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek

11 antwoorden
 1. Marja
  Marja zegt:

  Ik vind het heerlijk om de artikelen te lezen. Hoe vaker is ze lees, hoe meer het zich in mijn hersenen vastzet en die past zich dan heerlijk aan. Ik ben al een aantal weken bezig, en ik kijk er gewoon naar uit om de artikelen te lezen. Ik krijg er meteen een positief gevoel gevoel van.

  Beantwoorden
 2. Reinold
  Reinold zegt:

  De inzichten die Frank de Moei biedt zijn in mijn beleving vaak waardevoller dan doorsnee . Het blijft altijd zo dat jezelf de juiste keuzes moet maken en gedachten en gevoelens kunnen heel slecht grijpbaar blijven. Toch wordt de kans dat je grip op je eigen welbevinden krijgt wel iets groter door de inbreng van Frank.

  veel goeds allemaal

  Beantwoorden
 3. Maaike
  Maaike zegt:

  Wonderlijk mooi dat dit artikel komt in een periode dat ik even helemaal het spoor kwijt ben…je wordt onmiddelijk aan het denken gezet en ja we hebben wel een keuze, ook al zit ALLES tegen.
  Dank je wel voor dit mooie artikel! Ik zal proberen er direct mee aan de slag te gaan en het tij te keren.

  Beantwoorden
 4. Jan
  Jan zegt:

  Hoi Frank,

  Dank voor de vele stukken die ik al middels de website heb kunnen vergaren. Het doet me goed, geeft me steeds weer een impuls, elke keer opnieuw een stuk om voort te borduren.

  Ik zit nog in een hulpverleningstraject bij een psychiater na een heftige periode en zuig alles wat me maar enigzins kan helpen op. Het is niet altijd even makkelijk maar alle kleine beetjes helpen.

  Ik hoop, alle kleine beetjes cummulatief, er eind volgend jaar weer te ‘staan’.

  Hartelijke groet, Jan

  Beantwoorden
 5. Gerrit
  Gerrit zegt:

  Van binnen voel ik mij geweldig, toch ben ik iemand die introvert is en het moeilijk kan laten blijken naar anderen om een positievere sfeer te creeren. Hoe kan ik dat veranderen?

  Gerrit

  Beantwoorden
  • Frank
   Frank zegt:

   Beste Gerrit,

   Goed te horen dat je je van binnen geweldig voelt,
   dat is het allerbelangrijkste :)

   Wees ervan overtuigd (of observeer het bij jezelf en anderen) –
   wat iemand van binnen voelt, straalt hij/zij ook uit.
   Dit gebeurt vaak op een onbewust, non-verbaal niveau –
   maar het gebeurt wel degelijk.
   Dus je laat het zeer waarschijnlijk al blijken aan anderen,
   ook al gebruik je daar misschien geen woorden voor…

   Vraag jezelf: Waarom vind ik het moeilijk om te laten blijken hoe ik me voel?
   Ontdek het antwoord en vraag jezelf af of die veronderstelling wel klopt…

   Overigens is er niets mis met introversie, zolang we het niet negatief labelen :)

   Vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden
 6. Johanna
  Johanna zegt:

  Dag Frank,

  Ik ben dezelfde mening toegedaan als Jan en de anderen.

  Ik volg al jarenlang je nieuwsbrief. Je artikels geven me vaak weer een beetje moed als ik het wat moeilijker heb. Ik pluk er soms stukjes uit en zet ze in mijn agenda, als reminder, om de dag positief te beginnen en af te sluiten met waardering voor mezelf, anderen en het werk dat ik volbrecht heb.

  Vriendelijke groeten,

  Johanna

  Beantwoorden
 7. tineke
  tineke zegt:

  Beste Frank,

  je artikelen doen mij heel goed , en geloven of niet, mijn positieve energie voelt steeds sterker aan . als ik in een dip raak, ga ik op uw site en lees een van de artikelen die mij doet herleven of bovenop laar komen. En ik kijk steeds uit naar uw nieuwe artikelen.

  Lieve groetjes
  Tineke

  Beantwoorden
 8. Hettie
  Hettie zegt:

  Het blijft n leerschool nog steeds voor mij ,met wat ik ook onderneem er is altijd wel n persoon die mij weet te raken en dan bedoel ik negatief op alle fronten ,met positief inleven heb ik geen moeite,met negatief ook niet, maar wel als men persoonlijk wordt,ik ben n twijfelaar en besef wel dat t tegelijkertijd me ook trikkerd de laatste tijd ,en dan tegen mezelf te zeggen eerst overwegen dan besluiten en bij mijn standpunt blijven ,en o.. dat is zo moeilijk voor me.

  Beantwoorden

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.