Onderzoek je gevoel

Veel mensen vechten tegen hun gevoel: Ze voelen een negatieve emotie en drukken hem weg. Het voelt ‘raar’ en raar is eng. We willen ons toch zo snel mogelijk beter voelen? Maar gevoel dat je onderdrukt komt terug. Door het te negeren, los je niets op. Want je neemt de oorzaak van het gevoel niet weg…

Een gevoel is een boemerang.

Een negatief gevoel dat je niet verwekt, is een soort boemerang: Het komt net zolang terug totdat je het verwerkt. En elke keer dat je het wegdrukt, komt het sterker terug. Want onverwerkt gevoel verstevigt zich. Hier is de positieve boodschap: Een gevoel dat je wèl onderzoekt, zorgt altijd voor persoonlijke groei.

Stel dat mijn auto continu naar rechts afwijkt. Ik negeer de reden en probeer het op te lossen door naar links te sturen. Maar dat lost de oorzaak niet op. Het probleem is namelijk een lekke band. Hoelang wil ik daarmee blijven doorrijden?

Pas als ik de tijd neem die band te onderzoeken, kan ik hem verwisselen en daarmee het probleem blijvend oplossen.

Verandering zonder zelfonderzoek bestaat niet.


Wil je positief leven zonder stress?

Volg dan deze online Cursus Ontspannen Leven.

Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Op zoek naar de lekke band.

Dit zijn een paar lekke banden in ons leven:

1. Waarom voelt die relatie niet goed?
2. Waarom heb ik zo weinig plezier in mijn werk?
3. Waarom ben ik zelden tevreden over mezelf?
4. Waarom geniet ik zo weinig van dit moment?
5. Waarom ben ik altijd rusteloos in mijn hoofd?

Deze uitdagingen zorgen dat je niet rechtuit rijdt, maar zwalkt in de verkeerde richting. Wat zijn is de werkelijke oorzaak van deze lekke banden? Hier zijn een paar ideeën:

1. Waarom voelt die relatie niet goed?

Problemen in een relatie worden veroorzaakt door het idee dat je energie moet stoppen in een relatie waar je niet van opknapt. Sommige relaties gaan vanzelf en geven je energie. Andere relaties verlopen krampachtig en kosten je energie. In de ‘natuurlijke’ relaties kun je jezelf zijn, in de krampachtige relaties heb je het idee dat je je altijd moet aanpassen.

De relatie is dus òf gezond (de band is prima), òf uit balans (de band is lek.) Natuurlijk kun je hem plakken, maar soms is het gewoon de verkeerde band. Dan is de vraag: Moet je accepteren dat het niet werkt? Kan ik afstand nemen van een relatie die me te veel energie kost? Dat is een vraag die alleen jij kunt beantwoorden…

2. Waarom heb ik zo weinig plezier in mijn werk?

Werkplezier is ontzettend belangrijk. We steken tienduizenden uren in onze loopbaan. Een loopbaan is wat dat betreft als een relatie: kies je de juiste, dan krijg je er energie van. Kies je werk dat niet bij je past, dan loop je heel langzaam leeg. Je kunt dit gevoel onderdrukken en veel mensen doen dat ook. Maar door het te onderdrukken los je niets op, weet je nog? Onderzoek welk werk je meer energie zou geven.

3. Waarom ben ik zelden tevreden over mezelf?

Een gevoel over jezelf kun je niet ontvluchten. Als ik niet tevreden ben over mezelf, kan ik sporten of shoppen, maar verdwijnt het gevoel daarmee? Natuurlijk niet. Dus wat is de oorzaak? Wel, het ligt meestal niet aan het feit dat je te weinig doet. Het ligt ook niet aan het feit dat je minder bent dan een ander.

De oorzaak van ontevredenheid over jezelf ligt meestal in je hoge verwachtingen van jezelf. Moet je altijd maximaal presteren? Moet het altijd beter? Mag je nooit eens fouten maken? Mag je nooit eens uitrusten? Hoge verwachtingen van jezelf zijn dodelijk vermoeiend! Dáár komt het gevoel van ontevredenheid vandaan.

4. Waarom geniet ik zo weinig van dit moment?

Als je altijd aan het rennen bent op weg naar morgen, dan ben je dus nooit bezig met vandaag. Daarom zijn mensen soms bang om niets te doen te hebben. Want dan moeten we ons afvragen waar we nu helemaal mee bezig zijn. En dat is weer eng!

Dus is het beter weer op weg te gaan naar het volgende takenlijstje. De enige reden dat je niet genoeg geniet van dit moment, is omdat je andere dingen (verplichtingen, werken aan de toekomst, etc) belangrijker vindt.

5. Waarom ben ik altijd rusteloos in mijn hoofd?

Onderzoek het – waar komt het vandaan? Dit is iets wat je leert in de e-cursus Nooit meer Zorgen of Stress. Je ontdekt waarom je zorgen of rusteloosheid ervaart. Er is altijd een reden, het komt niet zomaar uit de lucht vallen. Nog belangrijker: je ontdekt de werkelijke oorzaak van dit gevoel. Met die ontdekkingstocht komt uiteraard ook de oplossing. Want ook de oplossing is er altijd!


Wil je positief leven zonder stress?

Volg dan deze online Cursus Ontspannen Leven.

Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank. Download het gratis eBoek Hoe je krijgt wat je echt wilt.


Ook leuk om te lezen:

Maak jij je zorgen over jezelf?

Cursus Positief denken

3 Nadelen van perfectionisme

  • ‘K heb soms het gevoel dat veel mensen niet meer durven ‘thuiskomen’, ‘thuiskomen’, daar bedoel ik mee intellectueel en spiritueel ‘thuiskomen’, even die beslommeringen van je afgooien, en (trachten te) genieten van een boek dat je leuk en/of interessant vindt, eten of drinken wat je lekker vindt, naar een muziekstuk luisteren dat je mooi vindt, naar schilderijen kijken die je mooi vindt, ‘thuiskomen’ door op DVD, bv. naar een goede (overleden) komiek en/of (komisch) acteur te kijken . . . !

  • Martine schreef:

    Wat een goed artikel, hier kan ik iets mee, bedankt!

  • Helemaal in de roos vooral punt 2 en 3. Ik doe de training laat je zorgen los. En ik kom al een heel eind, moeilijk vind ik het nog steeds om echt tot de kern te komen.
    Maar ik zet door.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >