Maak jij je zorgen over jezelf?

Word je ook moe van al die gedachten en zorgen over jezelf? Merk je hoeveel energie dat je kost? Als je je minder druk maakt over jezelf, voel je je enorm opgelucht. Dan ervaar je het leven zoals je het wenst. Maar hoe zorg je ervoor dat je niet nadenkt over jezelf?

Iedereen is egocentrisch

Iedereen is voornamelijk bezig met zichzelf. Iedereen ziet de wereld met zichzelf als middelpunt. Geloof je me niet? Ga het maar na voor jezelf: Waar ben je mee bezig vanaf het moment dat je opstaat?

1. Ik ben benieuwd of ik zo direct in de file sta.
2. Ik voel een verkoudheid opkomen. Zal ik naar de doktor gaan?
3. Ik hoop dat ik het niet te druk krijg vandaag.

4. Heb ik dat gesprek van gisteren wel goed afgerond?
5. Hoe krijg ik meer vrije tijd deze week?
6. Heb ik wel een goede indruk gemaakt?

7. Hoe krijg ik mij takenlijstje af deze week?
8. Wat moet ik doen om dit probleem op te lossen?
9. Zal dit wel goed voor me aflopen?

Ik, ik, ik.

De hele dag, van vroeg tot laat zijn we bezig met onszelf, onze relaties, ons werk, onze gezondheid, onze indrukken, onze oordelen, onze kwaaltjes, onze verlangens, onze zorgen en angsten. In je hoofd klinkt de hele dag: “Ik, ik, ik.” Wees eerlijk tegen jezelf. Kijk om je heen. Luister naar de gesprekken van andere mensen. En je zult zien dat dit meer regel dan uitzondering is…

Dit heeft niets te maken met egoïstisch zijn. Het gaat niet ten koste van anderen. Het is puur de menselijke natuur. Als we ons geen zorgen zouden maken over onszelf, zouden we het als ras nooit lang volhouden. Een zebra denkt ook niet: “Ach het maakt me vandaag niet uit of een leeuw me opeet, laat ik alvast maar klaar gaan liggen.” Elk organisme op deze planeet is egocentrisch, ook jij en ik.

Waar word je gelukkig van?

Dus wat is dan het probleem met denken vanuit jezelf? Het probleem is dat we er niet gelukkig van worden. Als je altijd denkt over jezelf, voel je je automatisch minder goed. Voor je het weet, ontdek je dingen die niet goed zijn aan jezelf, aan je relaties, aan je baan, aan je gezondheid, aan je vrije tijd, aan je woning. Voor je het weet, is piekeren een dagtaak geworden.


Wil je positief leven zonder stress?

Volg dan deze online cursus Ontspannen Leven.

Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Waar word je dan wel gelukkig van? Je bent gelukkig als je niet aan jezelf denkt. Denk maar eens aan de beste momenten van je leven en ik wil met je wedden dat je bezig was met alles, behalve jezelf. Je was niet bezig met de indruk die je maakte op anderen. Je was niet bezig met je zorgen. Je was niet bezig in je hoofd. Je was bezig met het ervaren van dingen buiten jezelf: je omgeving, anderen mensen en wat er op dat moment gebeurde.

Hoe kun je niet denken over jezelf?

Wil je gelukkig zijn, probeer dat eens om niet zo bezig te zijn met jezelf. Denk niet te veel na over je toekomst . De toekomst zit vol gevaren, ook al bedenk je die voornamelijk zelf. Denk niet te veel na over het verleden en wat jij anders had kunnen doen. Vergeet jezelf, al is het maar een beetje…

Nu weet ik dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan. Hoe kun je niet denken aan jezelf? Hoe kun je niet denken aan een groene pinguïn? Laten we het makkelijk maken en bepalen waar we wel mee bezig willen zijn: Richt je aandacht op je omgeving, op anderen mensen, op wat je ziet, hoort en ervaart. Probeer het.

Automatisch zul je merken dat je hersenen alles vertalen naar een oordeel: “Dat is mooi en dit is lelijk. Dit is goed en dat is fout. Hij is leuk en zij is vervelend. Dit is een voordeel en dat een nadeel. Hier wil ik meer van en daar minder van. Dit is pijnlijk en dat is plezierig.” Je hersenen gaan automatisch weer terug naar de “Ik” stand.

Leven zonder oordeel.

Probeer dat wat los te laten. Relativeer jezelf. Neem jezelf wat minder serieus, hoe lastig dat soms ook is. Het komt allemaal goed. Je haalt het wel. Het leven gaat gewoon door. Als het je lukt wat minder bezig te zijn met jezelf dan ontdek je juist het echte leven. Het echte leven is alles, behalve de oordelen in je hoofd.

Dat klinkt gemakkelijker gezegd dan gedaan. Ik kan me voorstellen dat je daar wat hulp bij kunt gebruiken. Dat kan! De onderstaande e-cursus gaat je helpen. Je ontdek precies de stappen die nodig zijn om te stoppen met piekeren, ook over jezelf. Praktisch, effectief en eenvoudig:


Wil je leven zonder stress?

Volg dan deze online cursus Nooit Meer Zorgen Of Stress.

Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.
Download Hoe je krijgt wat je echt wilt (gratis eBoek).


Ook leuk om te lezen:

Spanning loslaten met 3 geweldige vragen

Worden al je gedachten werkelijkheid?

Krijg je emoties onder controle

  • Goed geschreven Frank!

    Ik denk dat veel mensen wat aan dit artikel van jouw zullen hebben.

    Groetjes Bas

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >