Veel mensen hebben moeite met positief denken. Ze worden er gewoon helemaal negatief van! Maar er is een reden waarom positief denken soms zo moeilijk is. Er is een reden waarom je er mee worstelt. Probeer de tips in dit artikel en je zult merken dat het een stuk makkelijker gaat!

Hoe denk je positiever?

Niemand houdt van (te veel) negatieve gedachten. Je wordt er somber van en het geeft je spanning in je lichaam. Dus proberen we positiever te denken. Hoe doen we dat? Wel, een van de populairste manieren is om te proberen elke negatieve gedachte om te zetten in een positieve gedachte.

Getver, het is weer maandag!

Dus bijvoorbeeld zo:

Je denkt eerst:

“Getver, het is weer maandag, wat is mijn leven toch vervelend!”

Het gevolg? Je voelt je slecht, sleept je door de dag en piekert je suf hoe het toch komt dat alles tegen zit.

(Het hoeft natuurlijk niet per se over maandag te gaan, je kunt ook piekeren over een vervelende collega, je oren of een storing bij Netflix…)

Dus werk aan de winkel: Je begint met positief denken en denkt dus bijvoorbeeld:

“Hé, het is weer maandag. Wat een verrassing! Weer een mooie dag en weer een kans om nieuwe dingen te doen terwijl ik geniet van dit mooie moment!”

Ik weet, ik overdrijf een beetje, maar dit is hoe we vaak proberen positiever te denken…

Nee, het is helemáál geen verrassing!

Je probeert die nieuwe positieve gedachte en merkt dat je je even beter voelt.

Maar na vijf of tien minuten denk je plotseling:

“Nee! Het is helemáál geen verrassing! Ik wist allang dat het vandaag maandag zou worden. Het is ook geen mooie dag, want het regent dat het giet. En ik kan mijn leven helemaal niet veranderen, want ik zit hier vandaag gewoon vast in mijn rotbaantje met mijn psychopathische baas!”

Dus tien minuten na die positieve gedachte denk je weer negatief. Zucht!

Wil je positief leven zonder stress?

Volg dan deze online Cursus Ontspannen.
Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!


Wat is het probleem?

En dat – even negatief denken – is eigenlijk niet eens een probleem. Het echte probleem is dat je daarna denkt:

“Zie je wel, het lukt me niet! Ik kan het gewoon niet, het is te moeilijk! Hoe doen als die positivo’s dat toch? Mij lukt het niet, maar dat zal wel aan mij liggen. Wat is er toch mis met me?”

Dus geef je jezelf op de kop en dat voelt al helemaal niet lekker. Je wenste dat je deze maandag kon overslaan en ergens een magische pil vond waarmee je – in één keer en voor altijd – positief zou denken!

Maar helaas, hoe je ook zoekt op Bol.com, die pil is nergens te koop…

Wat is de oplossing?

Als je worstelt met negatieve gedachten, probeer dan niet je gedachten continu positief te maken. Dat put je uit. Gedachten zijn nogal ‘glibberig’ en je hebt er gewoon niet 100% vat op. Dus laat ze – in ieder geval voor nu – voorbij glijden. We gaan op zoek naar een betere oplossing…

Probeer ook niet al je negatieve gedachten te analyseren. Je loopt de kans dat je te veel aandacht geeft aan iets waar je eigenlijk helemaal niet bezig mee wilt zijn:

(…je denkt iets negatiefs…)
Zie je wel, daar gaan we weer!

(…je denkt iets negatiefs…)
Waarom denk ik dat toch?

(…je denkt iets negatiefs…)
Hoe kom ik hier vanaf?

(…je denkt iets negatiefs…)
Ik word er gek van!

(…je denkt iets negatiefs…)
Stooopppppppp!

Wat zorgt ervoor dat ik me nu goed voel?

Wel, het allerbelangrijkste is om je nu goed te voelen. Als je je nu goed voelt, hebben negatieve gedachten minder vat op je en hoef je ze ook niet om te buigen naar positieve gedachten.

Wat je niet aantrekt, hoef je ook niet los te laten toch?

Dus de vraag is niet zozeer: “Hoe zorg ik dat ik mijn negatieve gedachten ombuig naar positieve gedachten?” Een betere vraag zou zijn: “Wat zorgt ervoor dat ik me NU goed voel?”

En het antwoord daarop is…. focus.

Elke keer als je worstelt met negatieve gedachten, geef het dan – tijdelijk – gewoon even op. Probeer niet krampachtig positief te denken, want dat put je uit. Probeer niet kunstmatig al je negatieve gedachten te analysen, want dat maakt je ‘gek’.

Verander je focus, dat heeft direct effect – en daardoor voel je je direct beter.

De beste manier om negatieve gedachten te stoppen.

Dus richt je aandacht op iets anders dan je negatieve gedachten. De beste manier is om helemaal niet meer bezig te zijn met je gedachten. Hoe doe je dat? Wel, richt je aandacht op je zintuigen: op wat je hoort, ziet, ruikt of proeft.

Je aandacht kan zich maar op ‘één ding’ tegelijkertijd richten (ook al denk je dat je goed kunt multitasken). Dus het richt zich òf op je hoofd, òf op je lichaam. Als je je aandacht richt op je zintuigen, dan stap je automatisch uit je hoofd. Dan heb je dus ook geen last meer van negatieve gedachten.

Wat is je top 5 van leuke dingen?

Dus in plaats van denken, doe even iets anders:

1. Zet een lekker muziekje op.
2. Maak een wandeling in de frisse buitenlucht.
3. Kijk je favoriete film.
4. Ga sporten.
5. Verzin zelf iets wat je een goed gevoel geeft.

Als je dat doet, bereik je 3 dingen:

1. Je ‘vergeet’ tijdelijk je negatieve gedachten.
2. Je krijgt automatisch positieve gedachten.
3. Je voelt je nu beter.

Waar je je aandacht zich op richt, daar volgt je gevoel.

Iets leuks gaan doen is vaak makkelijker dan je gedachten gaan sturen. Als je merkt dat je vastloopt in je gedachten is het beter om je aandacht te richten op iets anders dan op je hoofd. Dus stap uit je hoofd en gebruik je zintuigen. Als denken het probleem is, is meer denken meestal niet de oplossing!

Wil je positiever denken? Zorgen en stress loslaten? Bestel dan deze online training:


Minder stress en zorgen in slechts 9 weken!

Negatief denken geeft je stress – en voorkomt dat je geniet van je leven. Wil je meer positiviteit in je leven? Laat dan je stress en zorgen los met deze online training – en word weer ontspannen en positief!

Ja, ik wil minder stress en zorgen

15.000+ cursisten gingen je voor!


Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek