Cursus Positief denken

Een cursus positief denken, hoe werkt dat precies? 

Betekent dit dat je nooit meer negatief denkt? Betekent het dat je krampachtig probeert alleen maar positieve gedachten te hebben?

En werkt het ook als je al heel lang negatieve gedachten hebt? En tenslotte: werkt het voor iedereen?

Hoe ga je van negatief naar positief?

Deze vragen krijg ik regelmatig naar aanleiding van de Online Training Nooit meer zorgen of stress. Deze online cursus positief denken helpt je met het omzetten van negatieve gedachten naar positieve gedachten.

Deze cursus positief denken heb ik ontwikkeld omdat er gewoon veel te veel mensen zijn die zichzelf gek maken met negatieve gedachten.

Misschien wist je dat nog niet, maar veel mensen heben last van negatieve gedachten. Denk niet dat je de enige bent…

Onze hersenen hebben een ‘afwijking’.

Zo zitten de hersenen nu eenmaal in elkaar: ze focussen zich meer op negatieve gedachten dan op positieve gedachten. Dit noemen ze in de psychologie ook wel een negativiteits-bias. Een soort ‘natuurlijke afwijking’ van de hersenen dus. Negatieve gedachten blijven gewoon langer hangen en voelen sterker aan dan positieve gedachten.

Mijn observatie als mens en als coach was dat veel mensen gewoon niet lekker in hun vel zaten omdat ze te veel negatieve gedachten binnenkregen – en ze te lang in die negatieve gedachten bleven hangen. 

Negatief denken is een enorm struikelblok voor een gelukkig leven. 

Gelukkig zijn en negatief denken gaan gewoon niet samen

Aangezien het mijn beroep is om mensen te helpen zich goed voelen over zichzelf en hun leven, is negatief denken een van de eerste dingen die ik probeer te veranderen in positiever denken.  Als je dan toch moet denken, waarom dan niet postief?

Als je stopt met negatief denken, is dat alsof je je broekriem eindelijk een gaatje losser kunt maken: het geeft een enorme opluchting!


Wil jij ontspannen leven, zonder stress?

Volg dan deze online cursus Ontspannen Leven.

Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Bestel direct – nu voor € 57


Waarom is een cursus positief denken belangrijk? 

Negatief denken heeft een enorme impact op je leven. Het beïnvloedt eigenlijk alles in je leven: van je werk, je gezondheid, je relaties – tot aan je zelfbeeld en je eigenwaarde.

Er zijn twee manieren om te kijken naar jezelf en je leven: Met een roze bril, dus vanuit positief denken. Of met een inktzwarte bril, dus met negatief denken. 

En hier is het inzicht:

Hoe je kijkt, bepaalt wat je ziet.

De manier waarop je kijkt naar jezelf en je leven, bepaalt wat je in jouw leven aantrekt en ervaart… Hoe je kijkt, bepaalt dus je werkelijkheid.

Waarom is dat?

Wel, de manier waarop je kijkt naar je leven bepaalt je reactie op de situaties die je tegenkomt. En jouw reactie bepaalt weer de uitkomsten van die situaties. 

Een klein voorbeeld: stel dat je weinig vertrouwen hebt in je toekomst en eigenlijk alleen maar negatieve gedachten hebt over bijvoorbeeld je carrière. Elke keer als je denkt aan je carrière (in de toekomst), voel je je slecht. 

Want die negatieve gedachten creëren spanning in je lichaam – en geven je dus een negatief gevoel.

Wat zie je door een zwarte bril?

Dus in dit voorbeeld is de bril waarmee je kijkt naar je carrière inktzwart. 

Vraag jezelf af:

1 – Wat voor effect zal dit hebben op je toekomstverwachtingen?

2 – Hoeveel kansen zul je zien? 

3 – Hoeveel problemen zul je zien? 

4 – Hoe enthousiast zul je zijn over je toekomst?

5 – Hoe gemotiveerd zul je aan de slag gaan?

Zie je, wat je verwacht in je leven, trek je meestal ook naar je toe. Door wat je verwacht te ervaren, houd je geen rekening met andere mogelijkheden. Het wordt als het ware een zelfvervullende voorspelling. 

Wat je verwacht, wordt 9 van de 10 keer werkelijkheid…

Positief denken verandert alles in je leven.

Zoals je ziet, hebben negatieve gedachten een enorme impact op alle gebieden in je leven. Dus aan ons de taak om ze om te zetten in positieve gedachten. 

Want ook positieve gedachten hebben een enorm effect op alle gebieden van je leven:

Je zult je in je werk, in je relaties, in je gezondheid – in eigenlijk alles – veel beter voelen met positief denken. Zowel lichamelijk als geestelijk. 

In je carrière bijvoorbeeld zie je meer kansen, ga je uit van de mogelijkheden – niet de beperkingen – zie je weinig beren op de weg en kom je positief en vol enthousiasme in beweging. Klinkt dat niet goed?

Wat proberen mensen meestal als ze positief willen denken?

De meeste mensen die van negatieve gedachten proberen af te komen, proberen zich krampachtig te richten op positieve gedachten. Ze proberen alleen nog maar positief te denken en hopen dat ze ‘hun geest kunnen temmen’. 

Elke keer dat ze negatieve gedachten hebben, nemen ze dat zichzelf kwalijk. Dan zijn ze voor hun gevoel weer terug bij af. 

“Verdorie, zie je wel, had ik toch nog een negatieve gedachte! Nu kan ik weer opnieuw beginnen!”

Alleen maar positief denken helpt vaak niet. De emoties die met negatieve  gedachten gepaard gaan, zijn daar gewoon te heftig voor. 

Temmen lukt niet meer als je gedachten er in volle galop vandoor gaan…

Je kunt niet stoppen te denken.

Bovendien ben je een mens, geen robot. Mensen hebben nu eenmaal negatieve gedachten. Negatieve gedachten komen voort uit angst – en angst is menselijk. 

Om te proberen nooit meer negatief denken, dat is onmogelijk. Dat is alsof je nooit meer aan de zee mag denken. Dat gaat je niet lukken. Probeer het maar eens:

Denk maar eens niet aan de zee…

Niet gelukt? Nee, natuurlijk niet. Je kunt dus niet NIET negatieve gedachten hebben.

Natuurlijk kun je wel je focus verleggen en je aandacht richten op dingen die je plezier geven. Die positieve focus geef je meer positieve gedachten. Maar je zult merken dat negatieve gedachten toch in je hoofd blijven terugkomen, wat je ook probeert…

Waarom werkt de cursus positief denken zo goed?

Zou de cursus positief denken zich alleen maar focussen op positieve gedachten, dan missen we gewoon een groot deel van de het bovenstaande verhaal. Daarmee los je je uitdagend niet op. 

Dan lukt het je even positief te denken en verval je daarna weer in je oude patroon. Dan is een positief gevoel tijdelijk, niet blijvend. En we willen ons natuurlijk positief blijven voelen.

Vandaar dat de cursus positief denken zich focust op het onderzoeken van de negatieve gedachten. Pas als je ‘het probleem’ onderzoekt, kun je een blijvende oplossing vinden…

Want zie je, er is een reden dat je negatieve gedachten hebt: 

Ze verschijnen niet per toeval. Niet iedere persoon heeft dezelfde negatieve gedachten. 

Hoe ontstaat een negatieve gedachte?

Een negatieve gedachte ontstaat meestal vanuit een bepaalde overtuiging. Een negatieve gedachte ontstaat dus vanuit een bepaalde zienswijze, een bepaalde manier van kijken. 

Een klein voorbeeld: jij en ik lopen langs een winkelstraat. Ik zie alleen maar troep troep op de straat, te veel drukte en vervelende mensen. Jij loopt in dezelfde winkelstraat en ziet mooie winkels, leuke mensen en een gezellige sfeer. 

Mijn overtuiging is: een winkelstraat hoort rustig en schoon te zijn. Jouw overtuiging is: een winkelstraat hoort gezellig en druk te zijn.

Wat veroorzaakt nu mijn  negatieve gevoel? Is dat de winkelstraat zelf – of is het mijn eigen negatieve manier van kijken? Is het de realiteit – of is het mijn overtuiging?

Neem de verantwoordelijkheid – anders verandert er niets.

Als je dit punt niet begrijpt… dan ontzeg je jezelf de mogelijkheid om af te komen van je negatieve gedachten. 

Met andere woorden: als je niet de verantwoordelijkheid neemt over je eigen gedachten, gaan deze ook niet veranderen. 

Je moet beseffen dat de meerderheid van onze negatieve gedachten ontstaan door de bril waarmee kijken, niet zozeer door de situatie zelf.

Dat geld niet alleen voor een winkelstraat, maar voor alles in je leven. Elke situatie die je tegenkomt in je leven, wordt bekeken door je eigen bril, je eigen zienswijze, je eigen overtuigingen.

Zet eens een andere bril op.

En als je nu spanning ervaart in je leven, dan ligt dat meestal aan de bril. Niet aan de situatie, niet aan jou zelf, maar aan de bril waarmee je kijkt.

Dus in de cursus positief denken gaan we onderzoeken wat voor overtuigingen jouw spanning geven.

Want dat is eigenlijk het belangrijkste inzicht: Wij geven onszelf vaak de meeste spanning… 

Natuurlijk zijn sommige situaties in ons leven stressvol en ontkomen we niet aan spanning of negatieve gedachten. Maar de meeste mensen creëren een extra laag van spanning over al die situaties heen. Door de overtuigingen die ze hebben en die hun gedachten, hun gevoel en hun gedrag beïnvloeden.

Nu zijn we ons vaak niet bewust van die overtuigingen en weten we dus ook niet dat ze invloed hebben. En omdat we dat niet weten, kunnen we ze ook niet veranderen en blijft de spanning terugkomen.

Waar geef je jezelf spanning – en hoe laat je het los?

Dus in deze cursus positief denken gaan we je overtuigingen onderzoeken. 

Uiteraard met begrip voor jezelf en zonder enig oordeel.  Want elke gedachte en emotie is menselijk. Het gaat er alleen om te onderzoeken waar jij jezelf spanning geeft. Als we dat hebben ontdekt, dan kunnen we het pas oplossen.

En de oplossing is om een nieuwe overtuiging in je systeem te krijgen. 

Om het voorbeeld van de winkelstraat te volgen: Op het moment dat ik jouw overtuiging (het is een mooie winkelstraat met leuke mensen en een gezellige sfeer) geloof, valt alle spanning weg. Weg zijn de negatieve gedachten.  

Ik hoef daar niet eens moeite voor te doen, want ik zie de drukke winkelstraat niet meer als iets negatiefs.  Ik voel me er prettig bij en er is geen spanning meer.

Zo werd het eigenlijk met al je overtuigingen: 

Verander je overtuiging – en alle spanning valt weg.

Op het moment dat je een andere manier ontdekt om naar dingen te kijken, vallen 90% van je negatieve gedachten weg. 

Je kunt situaties die je niet bevallen natuurlijk proberen te veranderen. Maar je hebt dan – als je er anders naar kijkt – in ieder geval die extra laag van weerstand opgeruimd.

Je zult dan ook merken dat je heel veel situaties niet hoeft te veranderen. Puur omdat je er gewoon geen negatief gevoel meer bij hebt. Als je je oude overtuiging loslaat, dan krijg je er positieve gedachten voor terug.

Deze omzetting van negatieve gedachten naar positieve gedachten kan iedereen. Natuurlijk is het lastig om dit bij jezelf te zien, omdat de meeste overtuigingen onbewust zijn.

Weinig mensen hebben ervaring met het omzetten van oude overtuigingen in nieuwe overtuigingen. Dus daar gaat de cursus positief denken je bij helpen. 

Hoe werkt de cursus positief denken?

Iedereen, mits geestelijk volledig gezond en volwassen, kan deze cursus positief denken volgen.

Bij elke les zitten vragen en oefeningen die je begeleiden door dit proces. 

Je hebt geen wilskracht nodig om positief te denken. Je hoeft alleen maar je overtuigingen te veranderen, dan gaat alles vanzelf. 

Dus deze manier is een manier die gemakkelijk gaat, minder energie kost en natuurlijk aanvoelt. Je moet uiteraard wel weten hoe je dit doet, maar nogmaals, daar gaat deze online cursus positief denken je bij helpen.

Wat je ook doet, blijf niet hangen in negatieve gedachten. Er is een betere manier om te leven. Er is een andere manier van denken.

Onthoud: Als je de manier verandert waarop je naar dingen kijkt, verandert je leven!


Laat Alle Zorgen en Stress Los.

Volg de Online Training Nooit Meer Zorgen Of Stress.

– Stop met piekeren.
– Ontdek blijvende ontspanning.
– Leef weer positief, zonder zorgen.

Je ontvangt:
– 19 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– Een geweldig eBoek met 100 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en laat al je zorgen los!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 57


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>