Drie tips voor een ontspannen leven

Wanneer zijn we gespannen? We zijn gespannen als onze huidige situatie ons niet bevalt. Het verschil tussen realiteit en wens is wat voor spanning zorgt. We willen onze doelen bereiken, want dan kunnen we pas echt ontspannen zijn. Dit is echter een illusie.

Kan ik ontspannen zijn als ik mijn doel nog niet heb bereikt?

Wat doe je tussen nu en het bereiken van je doel? Blijf je gespannen totdat je het doel hebt bereikt? Klinkt dat als een goed idee? Je zegt tegen jezelf: ‘als mijn doel bereikt is, kan ik eindelijk ontspannen.’ Maar misschien is je echte doel dan ontspannen zijn! Waarom zou je daarop wachten?

Wat creëert spanning?

Spanning wordt dus gecreëerd door het verschil tussen realiteit en wens.
Er zijn drie gebieden in je leven waar dit het sterkst naar voren komt:

1. Je hebt moeite met jezelf te accepteren. De grootste strijd die we voeren is met onszelf. Je vindt dat je iets anders moet doen dan je doet of iemand anders moet zijn dan wie je bent.
2. Je hebt moeite anderen te accepteren. We maken ons vaak druk om wat anderen doen. We willen eigenlijk dat ze doen wat wij vinden dat ze moeten doen.
3. Je accepteert niet waar je bent op dit moment. Je zou graag ergens anders willen zijn. In een andere situatie, in een andere tijd of op een andere plek.

Hoe kan je nu zorgen voor ontspanning?

De volgende online training is speciaal ontwikkeld om je te helpen je zorgen en stress los te laten – snel, praktisch en eenvoudig. Je hoeft alleen deze lessen in je op te nemen en de vragen en oefeningen te volgen:


Wil je positief leven zonder stress?

Volg dan deze online Cursus Ontspannen.
Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Ook zou ik je adviseren om te stoppen met vechten tegen de realiteit.
Je kunt het namelijk nooit winnen van de realiteit.
En de realiteit is dat:
• Jij bent wie je bent.
• Anderen zijn wie ze zijn.
• Je bent waar je bent.

Jij bent wie je bent:

Je bent prima zoals je bent. Natuurlijk heb je zwakke kanten, maar ook veel sterke. Je bent misschien niet de slimste persoon, maar ook niet de domste. Niet de rijkste, maar ook niet de armste. Vergelijk jezelf niet met anderen. Jij bent immers uniek. Kijk eens naar je sterke punten, in plaats van je te concentreren op je zwakke punten. Als jij jezelf niet accepteert zoals je bent, wie zou dat dan wel moeten doen?

Anderen zijn wie ze zijn:

Verlies je veel energie door je druk te maken over anderen? Dan adviseer ik je daarmee te stoppen. Mensen zijn wie ze zijn. En als ze veranderen, is dat omdat ze het zelf willen, niet omdat jij het wilt. Jij wilt toch ook niet dat anderen jou vertellen wat jij moet doen? Waarom zouden anderen zich dan gedragen zoals jij wilt? Als je het niet bevalt wat ze doen, heb je nog altijd de keuze ze los te laten. Maar verspil geen energie met het proberen ze te veranderen. Dat verandert niets aan de ander of aan de situatie.

Je bent waar je bent:

Je kunt de hele dag fantaseren dat je ergens anders bent, maar als je ècht om je heen kijkt ben je nog steeds in jouw wereld en is er niets veranderd.
Je kunt jouw tijd doorbrengen met spijt hebben over gisteren of je zorgen maken om morgen, maar je leeft vandaag. Dus je kunt maar beter genieten. Nu en hier!

Een mooie quote in dat verband is:
“Life is a gift. Yesterday is history. Tomorrow’s a mystery. Life is a gift. That’s why they call today: the present.”

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank


Ook leuk om te lezen:

Controle loslaten – hoe doe je dat?

Stress verminderen in 7 stappen

Positief denken – Zet jezelf op een mentaal dieet

 • Suki La Cruz schreef:

  Super! wat een positieve energie in maar enkele woorden. Lijkt mij erg leuk om vaker dit soort duidelijke en realistische uitspraken en coaching te lezen. Misschien kunnen wij via facebook in contact komen?
  Nogmaals Frank een woord: SUPER!

  Vriendelijke groet,

  Suki La Cruz

 • Beste Suki,

  Dank je wel voor je reactie, altijd leuk om te horen!

  Join me on Linkedin & Facebook

  Ik sta sinds een week op Facebook (tja, beter laat dan nooit), dus stuur een uitnodiging, het lijkt me leuk om contact te maken :)

  Overigens kun je de artikelen ook met anderen delen op Facebook, Hyves, Twittter etc….(onderaan het artikel kun je kiezen)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >