Als je stilstaat, dan stagneert je energie. Als je niets verandert, dan groei je niet meer. Dan wordt het leven langzamerhand een sleur, een herhaling van wat je altijd al hebt gedaan. Elke nieuwe ervaring voegt iets toe aan je leven. Dus tijd voor iets nieuws – zelfs een lekker comfortabel kussen moet soms opgeschud worden!

Zelfs een comfortabel kussen moest soms opgeschud worden.

En mijn idee is om het regelmatig op te schudden! Hoe zou het zijn als je elke dag iets nieuws beleefde, iets spannends deed, of iets inspirerends ontdekte? Zou je dan nog het idee hebben dat je leven aan je voorbijgaat? Of zou je terugkijken op je leven en denken: ‘Zo – dàt wat leuk! Mag ik nòg een keertje reïncarneren, alstublieft?”

Door nieuwe dingen te proberen, krijg je nieuwe inzichten en wijsheden. Je boord een diepere laag aan in je leven, die je anders mist. Als je persoonlijke groei je lief is, weet dan dat elke groei het resultaat is van verandering. Doe veel nieuwe dingen, dat is de snelste weg naar inspiratie.

Hier zijn drie tips om je daarbij te helpen:

Tip 1: Doe regelmatig iets dat je nog nooit hebt gedaan.

Het maakt niet uit op wat voor gebied! Ik houd bijvoorbeeld van sporten en buiten zijn. Dus ik besloot laatst te gaan flyboarden. Ik was direct verkocht bij de slogan: Voel de Kick en Vrijheid als je over het Water Vliegt!” (Alhoewel het meer leek op: “Voel de Kou en Verbazing als je in het Water Valt!”)

Ook volg ik sinds kort Tai Chi-lessen in een prachtig park, midden tussen de eekhoorns en konijnen (dat ze dit raar vinden interesseert me niet, want het zijn maar konijnen en konijnen vinden alles raar). Binnenkort ga ik een clinic ‘Blootvoets Hardlopen’ volgen (maar neem toch stiekem voor de zekerheid mijn schoenen mee). Allemaal leuke dingen – en alleen al dit opschrijven geeft me energie!

Tussen je linkerhand en de maan.

Dus wat is jouw ‘Bucket List’? Het hoeft echt niet spectaculair te zijn. Ik zou je doel iets hoger stellen dan ‘de afwas doen met mijn linkerhand‘. Maar iets lager dan: ‘proberen met een ballon de maan te bereiken’ te zijn. Iets in het midden is prima. En vooral: iets dat je leuk vindt, dat je inspireert, dat bij je past. Als het je maar gelukkig maakt. Wie weet vind je een nieuwe passie voor de rest van je leven!

Wat heb je altijd al willen doen? Of waar ben je nooit aan toegekomen? Ga dat doen! Plezier en leven zijn twee dingen die je nooit moet uitstellen…


Wil je werken aan je persoonlijke groei?

Volg dan deze online Trainingen in Geluk en Succes.
Verander jezelf – en je leven zal nooit meer hetzelfde zijn!
De cursussen zijn gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Tip 2: Doe regelmatig iets anders dan normaal.

Sleur en vastgegroeide gewoonten zijn de twee grootste blokkades voor persoonlijke verandering. Hoe voelt het om elke ochtend precies te weten hoe je dag gaat verlopen? Niet zo inspirerend, toch? Dus begin met kleine dingen.

Bijvoorbeeld: Al jaren werk ik in dezelfde werkkamer aan de noordzijde. Altijd hetzelfde uitzicht, altijd dezelfde geluiden, altijd dezelfde werkplek. Dus sinds deze winter werk ik in mijn slaapkamer aan de zuidzijde – aan een houten klaptafel. Terwijl ik dit opschrijf, zit ik met mijn gezicht in de zon en heb een lekker loungemuziekje op staan. Zon, warmte, een nieuw uitzicht, nieuwe geluiden: alsof je even op vakantie bent. Het klaptafeltje bevalt beter dan de luxe werkkamer. Je ziet, een kleine verandering, niets bijzonders, maar wèl fijn.

Doe eens raar!

Als je het wat radicaler aan wilt pakken, doe dan elke dag iets tegenovergesteld aan wat je normaal doet.

Ga eens uitgebreid praten met een onbekende op straat, ga ’s avonds wandelen in het donker en kijk naar de sterren, laat de afwas een dag staan en bekijk al je oude foto’s. Loop eens naakt door je huis, ga dineren in je bed en ga keihard dansen op je favoriete muziek. Doe eens raar, er is niemand die het merkt. Tenzij je naakt door je huis loopt met de gordijnen open…

Als je echt iets anders wilt doen, neem je dan voor om alles om te draaien wat je normaal doet. Eén ding is zeker, dat wordt een interessante dag!

Tip 3: Doe regelmatig iets waar je bang voor bent.

Om nieuwe dingen te proberen, moet je soms jezelf overwinnen. Want wat ons bijna allemaal tegenhoudt, is angst voor het onbekende. Moed is als een spier die je regelmatig moet oefenen. Dus kleine dingen doen waar je een beetje bang voor bent, is de beste manier om uit je comfortzone te komen.

Niets mis met een comfortzone, maar groei ligt vaak daarbuiten. Je hoeft geen enorme stappen te nemen. Je hebt niet één gigantische stap nodig, je hebt honderd kleine stapjes nodig. Zoals John Legend zong: “Wees niet bang voor een beetje angst, want plezier wacht aan de andere kant.”

Wat ons tegenhoudt, is vaak de angst voor de mening van anderen.

Dus vraag iets aan iemand, ook al ben je bang dat de ander je afwijst. Doe eens iets wat je zelf wilt, ook al is een ander het daar niet meer eens. Doe eens raar, ook al lachen anderen erom. Oefen die spier van persoonlijke moed en kracht. Oefen met afwijzing, want als je niet bang bent om afgewezen te worden, ben je vrij.

Dertig jaar geleden lag ik met een vriendin in de regen op straat om keihard haar favoriete lied te zingen. Ik was erg verliefd en dacht: “Waarom niet?” De eerste minuut was nogal ongemakkelijk, maar daarna maak je je totaal niet meer druk als mensen raar naar je kijken. Dat ben ik nooit vergeten, ook al duurde die ervaring maar vijf minuten.

Vijf minuten iets doen waar je bang voor bent, geeft een leven lang plezier! Is het je opgevallen dat spijt veel zwaarder weegt dan angst?

Overwin jezelf, verras jezelf, verbaas jezelf!

Wat je tot nu toe hebt gedaan, heeft je hier gebracht. En dat is helemaal prima. Maar om verder te groeien, heb je daar niet meer zo veel aan. Je persoonlijke groei ligt in nieuwe ervaringen, nieuwe dingen, nieuwe gewoonten. Doe eens iets nieuws, doe eens iets raars – overwin jezelf, verras jezelf, verbaas jezelf!

Om het in de woorden van Frank Boeijen te zeggen:
“Doe iets, van tederheid (van tederheid) 

Doe iets, wat niemand begrijpt (wat niemand begrijpt) 
 

Doe iets, doe lief, doe aardig, doe vrij 

Maar doe iets (doe iets, doe iets)”

En heb je meer inspiratie nodig? Dan gaat dit je helpen:

Wil je meer geluk en succes in je leven?


WIL JE PERSOONLIJKE GROEI?

Volg deze online trainingen en maak reuzensprongen!

JA, IK WIL PERSOONLIJKE GROEI

15.000+ cursisten gingen je voor!Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt