Leven in overvloed – er is meer dan genoeg

Je leven is niet bedoeld om door te brengen in een chronische staat van gebrek. Er is geen tekort aan mooie ervaringen, relaties of dingen. Er is genoeg van alles, als je het maar ziet.

We denken vaak dat er niet genoeg is en daarom worden we angstig of hebberig. We beginnen te concurreren, omdat we ervan uitgaan dat de voorraad beperkt is. En dat betekent dat als een ander het heeft, er niet genoeg overblijft voor onszelf.

Maar als je je focus verlegt van competitie naar creatie en van tekort naar overvloed, zul je zien dat er in werkelijkheid geen tekorten zijn. Alleen de tekorten die je schept met je eigen gedachten.

Waarom zou je genoeg nemen met minder dan een fantastisch leven?

Er is genoeg.

Zeker in het Westen is er meer dan genoeg voor iedereen. Er is genoeg ruimte, er is genoeg geld, er is genoeg tijd en er is genoeg keuze. Het idee van gebrek is gebaseerd op wat anderen je vertellen of jij jezelf wijsmaakt: “Als deze baan niet doorgaat, vind je er nooit meer één. Als je iets aan een ander geeft, moet je er altijd wat voor terug hebben. In de uitverkoop moet je er snel bij zijn anders is het weg. Als je geld uitgeeft, is het op en komt het niet meer terug.”

We zijn erg gefocust om vooral maar niets te verliezen. We zijn bang dat iets opraakt. Want wat moeten we zonder?

Het idee van schaarste leidt niet tot een ontspannen leven waarin je geniet van een overvloed aan keuzes. Schaarste leidt tot spanning, verkramping en uiteindelijk tot het aantrekken van meer schaarste.

Kies voor creatie, niet voor concurrentie.

Concurrentie is een vorm van onzekerheid. Je moet meer doen of krijgen dan de ander. Je moet beter worden dan hem of haar. Je moet nu je slag slaan. Je mag niet achterblijven. Concurrentie zorgt ervoor dat je jezelf altijd blijft vergelijken met anderen. Soms lukt het om beter te zijn, maar soms ook niet en dan ben je teleurgesteld.

Creatie werkt anders. Creatie is uitgaan van je eigen kracht, onafhankelijk van anderen. Het is het kiezen van je eigen pad. Door te beseffen dat je uniek bent en je te concentreren op wat jij wilt, kan en doet, focus je op je eigen wensen in plaats van te reageren op anderen.

Alles wat je schept, is jouw creatie. Elke dag die je leeft, is jouw creatie. Elke baan die je hebt, vriendschap die je ontwikkelt of vakantie die je viert, is jouw creatie.


Wil jij meer succes in je leven?

Volg dan deze online cursus Meer Succes In Je Leven.

Ontwikkel een ijzersterke mentaliteit. Doorbreek al je blokkades. Bereik ELK doel dat belangrijk voor je is. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor.

“Ik weet zeker dat dit mijn leven heeft veranderd – nu al. Door alle vragen, krijg je direct inzicht in jezelf en over je leven. Bedankt!”

Bestel direct – nu voor € 67


Het belangrijkste is daarin plezier te hebben. Creatie zonder vreugde is als zomer zonder zon: het bestaat, maar niemand wordt er blij van. Je creatie drukt jouw werk, persoonlijkheid en interesse uit. Focus je op dat wat je zelf wilt creëren en vergelijk dat alleen met je eigen verwachtingen, niet met die van anderen.

Wat kun je delen?

Geld, tijd, aandacht, energie, kennis, een luisterend oor zijn allemaal dingen die je kunt geven. Op het moment dat je daar gierig mee bent, geef je jezelf een signaal dat er niet genoeg is.

Er is niets treuriger dan iemand die geld heeft en elk dubbeltje omdraait. Of iemand die nergens tijd voor heeft. Of iemand die alleen aandacht heeft voor zichzelf. Zulke mensen kunnen rijk zijn of tijd genoeg hebben, maar zelf ervaren ze dat niet zo. Ze ervaren een tekort. Immers, als er genoeg is, hoef je niet op elke cent of elke minuut te letten.

Dan liever iemand die het niet zo breed heeft, maar wel gul is. Iemand die het druk heeft, maar wel voldoende tijd en aandacht als het nodig is.

Die persoon geeft het signaal: “Er is genoeg voor jou en mij.” Is dat geen veel positievere en ontspannende levensinstelling?

Wat je geeft, komt in veelvoud terug.

Het is niet wetenschappelijk te bewijzen, maar ik denk dat ons gezond verstand begrijpt dat overal een beperking in zien ervoor zorgt dat je ook overal een beperking aantreft. Het is een zelfvervullende voorspelling.

Heb jij ooit iemand geholpen die nooit tijd voor jou had? Heb je ooit zaken gedaan met iemand die het onderste uit de kan wilde halen? Heb je ooit geluisterd naar iemand die alleen aandacht voor zichzelf had? Misschien één keer, maar je zult er zeker geen gewoonte van maken.

Van de andere kant doe je wel zaken met iemand die jou ook jouw deel gunt en luister je wel naar de mensen die ook aandacht hebben voor jou. Wat je geeft, komt terug. Elke keer weer.

Het zit allemaal in je gedachten.

Of je overal beperkingen in ziet of mogelijkheden, hangt af van je gedachten. Of je tekort ziet of overvloed hangt af van je mentaliteit. Of je je focust op concurrentie of creatie is afhankelijk van je karakter.

En wat je ook besloten hebt, je krijgt waar je in gelooft. Als je gelooft in schaarste en dat er niet genoeg is voor iedereen, krijg je precies dat: niet genoeg. Als je gelooft in overvloed en leeft alsof er altijd genoeg is, trek je aan wat je uitstraalt: meer dan voldoende.


Krijg Meer Succes In Je Leven!

Volg de Online Training Meer Succes In Je Leven.

– Bereik elk doel, sneller en slimmer.
– Overwin blokkades die je tegenhouden.
– Word 10 x effectiever en productiever.

Je ontvangt:
– 28 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– 3 Geweldige eBoeken met 500 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en bereik je doel!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 67


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Dominique schreef:

  Beste Frank,

  Ik heb dit met veel interesse en gevoel gelezen. Maar wat als je gedachten in je onderbewuste zodanig geprogrammeerd zit, en je zelf op je onderbewuste geen vat hebt? Want je kan anders gaan denken, maar wil je onderbewuste dan altijd mee anders denken? Dit is wat blijkbaar mijn probleem is.
  Dank voor je antwoord,
  warme groet,
  Dominique

 • Beste Dominique,

  Iedereen heeft programma’s (patronen/overtuigingen) uit het verleden lopen.
  Je kunt hier zeker bewuster van worden, het hoeft je niet onbewust te blijven beïnvloeden.
  Het kost inderdaad tijd, ervaring en inzicht om deze te achterhalen.

  Ieder mens heeft weer andere patronen en we kunnen dat nu eenmaal niet ‘even 1-2-3-‘ naar boven halen.

  Er is helaas geen magische pil, maar er is wel altijd een oplossing!

  Wat in je onderbewuste zit, is er in je verleden ingeslopen en heel lang herhaald totdat het een automatisme is geworden.
  Maar dat betekent niet dat je het niet naar boven kunt halen en het kunt veranderen – dat kan altijd :)

  Met vriendelijke groet,
  Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >