Leven in vrijheid

Je bent vrij om te doen wat je wilt. Nu – op dit moment. Het is je geboorterecht – en ook je grootste verlangen, nietwaar? Van vrijheid krijg je nooit genoeg. Maar hoe creëer je meer vrijheid in je leven?

Wat staat ons in de weg?

Om te bepalen hoe we meer vrijheid kunnen krijgen, moeten we eerst kijken naar wat ons tegenhoudt: Verplichtingen, verantwoordelijkheden, dingen die gewoon gedaan moeten worden, afspraken, leningen en verwachtingen van anderen. Wat staat jou in de weg?

Wanneer voel je je vrij?

Kun jij je de laatste zomervakantie herinneren? Wat was je aan het doen? Lag je op het strand, zat je op een terras of verkende je de omgeving? Voelde je je toen vrij? Waardoor voelde je je zo? Waarschijnlijk omdat je op dat moment even geen verantwoordelijkheden, agenda’s of verplichtingen had. Je kon doen wat je wilde en genoot van het moment.

Je hebt niet veel nodig om je vrij te voelen. Sterker nog, om je vrij te voelen, hoef je niet meer te doen. Alleen maar los te laten. Wat kun je loslaten? Bijna alles. Je bent niet verplicht om wat dan ook te doen. Je hebt toch geen contract getekend bij je geboorte?

Vrijheid van leven.

Het is jouw leven en alleen jij bepaalt wat je ermee doet. Het is niet van iemand anders – het is van jou. Je bent niemand iets schuldig. Ook al zit je midden in allerlei verplichtingen, je kunt morgen besluiten het anders aan te pakken.

Om vrij te leven, moet je wel een plan hebben. Je kunt hopen op een dag waarin je aan alle verplichtingen hebt voldaan – maar die dag komt alleen als je hem plant. Vrijheid komt alleen als je er voor vecht.
Vrijheid begint met vertrouwen in jezelf. Het begin met inzicht in jezelf.


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Hoe je alles krijgt wat je wilt


Je kunt vrijheid verstoppen door het te negeren of door bezig te zijn met alle dingen die gedaan moeten worden. Maar je kunt het nooit definitief onderdrukken. Die behoefte aan vrijheid zal altijd blijven bestaan.

Emotionele vrijheid.

Een groot deel van vrijheid krijg je door ruimte te maken in je hoofd. Soms lijken je gedachten je op te sluiten – je zit er letterlijk in gevangen. Besef dat je zelf je gedachten kiest – altijd! Ook al ben je je er niet van bewust, niemand anders dwingt je daarin.

Emotionele vrijheid betekent loslaten: loslaten van stress, spanning, onmacht, boosheid, frustratie en negatief denken. Wat blijft dan over? Voornamelijk veel ruimte! Ruimte voor positieve gedachten. Ruimte om te genieten van het moment. Ruimte om jezelf en de wereld prima te vinden zoals het is. Ruimte om zelf te bepalen hoe je je wilt voelen – en wat je wilt denken.

Vrijheid op elk gebied.

Je kunt fysiek vrij zijn, maar zonder emotionele vrijheid ben je nooit echt vrij. Andersom kun je emotioneel vrij zijn, maar met te veel verplichtingen in je dagelijks leven voel je je toch gevangen. Vrijheid is alomvattend: het betekent vrijheid op elk gebied: fysiek, geestelijk, emotioneel én relationeel.

Goed voelen.

Dat betekent niet dat je alle banden met alles en iedereen moet doorsnijden. Dat maakt zelden gelukkig. Het betekent wel dat je kiest voor de dingen waar je je goed bij voelt. Want vrijheid en goed voelen gaan samen. Het zijn juist de situaties waar je je niet goed bij voelt, die je opsluiten.

Maak een plan.

Nogmaals, vrijheid is iets waar je voor moet vechten. Dus maak een plan. Stel je zelf de volgende vragen:

– Wat heb ik nodig om mee vrij te voelen?
– Hoe kan ik meer vrijheid creëren in mijn werk, in mijn relaties, in mijn verantwoordelijkheden?
– Wat moet ik daarvoor doen?
– Hoe zou ik me voelen als dat me lukt?
– Ben ik bereid om de stappen te nemen die ervoor nodig zijn?

Stap uit je kooi.

Als we te lang in een kooi zitten, dan vragen we ons niet meer af hoe het daarbuiten zou zijn. Als iemand de deur openzet blijven we misschien ook nog zitten. We laten de kans voorbijgaan. Want de kooi is misschien wel klein, maar in ieder geval vertrouwt…

Dat gebeurt met olifanten. Als ze jong zijn, krijgen ze een touw om hun poten en leren ze zo dat ze niet te ver kunnen gaan. Als ze volwassen zijn, laten ze zich nog steeds door dat touw tegenhouden. Ook al zijn ze inmiddels sterk genoeg om zichzelf te bevrijden.

Dus wat is die kooi? Die kooi is wat je zelf denkt dat je tegenhoudt. Niets meer en niets minder. Het zijn je eigen redenen waarom je denkt niet meer vrijheid te kunnen krijgen. Die redenen bestaan alleen in je hoofd.
Je kunt morgen van baan veranderen, van huis veranderen, je relaties veranderen, je gewoontes veranderen, je leven veranderen. Weinig dingen buiten jezelf houden je tegen.

Wees voorzichtig met wat je denkt.

Je kunt zeggen dat ik niet realistisch ben en dat je niet zomaar iets kunt veranderen. Als je dat denkt, is dat ook zo. Dus wees voorzichtig met wat je denkt, als dat haaks staat op wat je wilt. Mijn definitie van leven in vrijheid is deze: doen wat je wilt, wanneer je het wilt en hoe je het wilt. Vrijheid is het besef dat jij zelf bepaalt hoe je wilt leven!


Wil jij echt succesvol worden?

Volg dan deze online cursus Meer Succes In Je Leven.

Ontwikkel een ijzersterke mentaliteit. Bereik elk doel dat je wilt!

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor.

“Ik weet zeker dat dit mijn leven heeft veranderd – nu al. Door alle vragen, krijg je direct inzicht in jezelf en over je leven. Bedankt!”

Ontdek de snelste weg naar succes


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Pascal schreef:

  Ik leid een vrij druk leven en ben op zoek naar mogelijkheden om meer vrijheid te ervaren. Al googelend naar artikelen over hoe vrijheid te verkrijgen, kwam ik op uw website. Daar las ik het volgende:

  ‘Kun jij je de laatste zomervakantie herinneren? Wat was je aan het doen? Lag je op het strand, zat je op een terras of verkende je de omgeving? Voelde je je toen vrij? Waardoor voelde je je zo? Waarschijnlijk omdat je op dat moment even geen verantwoordelijkheden, agenda’s of verplichtingen had. Je kon doen wat je wilde en genoot van het moment.’

  Mijn antwoord was dat ik mijn laatste zomervakantie goed kon herinneren, dat ik op het strand lag, op een terras zat en de omgeving verkende, dat ik me absoluut niet vrij voelde, dat dat kwam omdat ik drie kinderen (1, 2,5 en 4 jaar) continu in de gaten moest houden en dat de overige vragen dus geen betrekking op mij hadden. Nu vraag ik me af wat u me kunt bieden om me toch vrij te voelen.

  Ps. Die kinderen zijn er natuurlijk ook als het geen vakantie is, sterker nog die zijn er dan minder, want dan kan ik namelijk 40 uur per week werken zonder ze om me heen te hebben.

 • Beste Pascal,

  Het ging niet zozeer om de vakantie, maar om je te herinneren aan een moment waarop je je vrij voelde.
  Voor veel mensen is dat vakantie, maar het kan ook een ander moment zijn.

  Hoe kun je vrij voelen?
  Begin met vrijheid in je hoofd. Lees het gedeelte over emotionele vrijheid nog eens door.
  De blauwe links verwijzen je naar e-cursussen die je kunt volgen, die je helpen de inzichten toe te passen in de praktijk.
  Maar niets gaat vanzelf: vrijheid kan niemand je geven, je zult er zelf tijd en energie in moeten stoppen :)

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >