10 Misverstanden over je leven

Er is een Chinees spreekwoord dat zegt ‘De meeste mensen zijn tijgers in een kooi van stro.’

We kunnen veel meer dan we denken en hebben veel meer vaardigheden en talenten dan we geloven. Vaak zitten we onszelf in de weg en blokkeren zo onze eigen groei.

Dit artikel is bedoeld om je stil te laten staan bij de mogelijkheden die je in werkelijkheid hebt.

De volgende stellingen kunnen je beperken in je groei. Ga na of ze voor jou van toepassing zijn en bekijk hoe je ze kunt loslaten.

Het leven is een wedstrijd.

Dat klopt. Maar het is een wedstrijd die je alleen met jezelf loopt.
Niemand kan bepalen wat jou gelukkig maakt. Je kunt jezelf blijven vergelijken met anderen en je best doen bij te blijven of je te conformeren aan hun verwachtingen, maar uiteindelijk draait het in je leven maar om één ding: ben je gelukkig volgens jouw eigen verwachtingen?

Niet wat de wereld van je verwacht, maar wat je van jezelf verwacht. Door zelf gelukkig te zijn help je automatisch ook anderen.

Mijn verleden bepaalt mijn toekomst.

Dit is gedeeltelijk waar. We nemen allemaal onze ervaringen mee en projecteren deze op de toekomst. En toch heb je elke dag de keuze om een andere beslissing te maken en een ander pad te nemen. Als je twintig jaar tegen dezelfde muur bent opgelopen, kun je besluiten om er morgen langs te lopen of een trap te gebruiken.

Je bent niet alleen je verleden, je bent ook je toekomst. Hoewel je jouw verleden niet meer kunt veranderen, kun je de toekomst wel aanpassen.


Wil jij meer succes in je leven?

Volg dan deze online cursus Meer Succes In Je Leven.

Ontwikkel een ijzersterke mentaliteit. Doorbreek al je blokkades. Bereik ELK doel dat belangrijk voor je is. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor.

“Ik weet zeker dat dit mijn leven heeft veranderd – nu al. Door alle vragen, krijg je direct inzicht in jezelf en over je leven. Bedankt!”

Bestel direct – nu voor € 67


Als ik iets bereik of heb, ben ik gelukkig.

Geluk is afwezigheid van verlangens. Het is tevreden zijn met het huidige moment en niet verlangen naar iets wat ontbreekt. Dat is soms moeilijk, omdat mensen geboren zijn om te verlangen. We willen allemaal wel iets. Als je nu terugkijkt naar de doelen en wensen die je tien jaar gelden had, zul je vele hebben bereikt. En toch heeft dat je waarschijnlijk niet het grote geluk gebracht.

Koppel geluk los van doelen bereiken en je zult het vinden in de tevredenheid met het huidige moment.
Het verse kopje thee van René Froger? Ja, of de zon die doorbreekt…

Ik heb niet echt controle over mijn emoties.

Ik denk dat niemand dat voor 100% heeft. We zijn nu eenmaal mensen, geen machines. Toch ben je geen speelbal van je omgeving en kun je zelf bepalen hoe je je voelt. Je emoties worden voor een groot deel bepaald door de gedachten die je hebt over je situatie. Door te kiezen voor gedachten die je beter ondersteunen, kun je je emoties beïnvloeden.

Zie het zo: door te denken dat de winter te lang duurt, gaat deze niet sneller voorbij en raak je alleen maar gefrustreerd. Door je te concentreren op de mooie dingen (je kunt lekker schaatsen of je hebt een knop om je verwarming wat hoger te zetten) gaat de winter ook niet sneller voorbij, maar wel aangenamer.

Nu is niet het ideale moment om iets te doen.

Je kunt het ook uitstellen tot morgen. Sommigen zijn zo goed in uitstellen dat het over twintig jaar nog niet is gebeurd. Er komt geen beter moment dan nu. Je bent er nooit echt klaar voor. Je kunt je nooit 100% voorbereiden. De omstandigheden worden nooit ideaal. Maar nu is er altijd. In ieder geval op dit moment!

Gebruik het om je plannen vorm te geven. Anders kijk je over twintig jaar terug en zegt: “Ik had het toen moeten doen.” Dat toen is, je raadt het al: nu.

Ik heb mijn leven niet in de hand.

Natuurlijk zijn er dingen die je overkomen waar je niet op had gerekend. Elk leven kent onverwacht mooie momenten en tragedies. Alleen de belastingen zijn gegarandeerd. Met het leven komt de verantwoordelijkheid er het beste van te maken. En niemand anders kan dat voor je doen. Je kunt niemand de schuld geven.

Tenminste, je kunt het wel, maar het helpt je niet. Verantwoordelijkheid nemen is de eerste stap naar bevrijding. En ook de tweede stap.

Er is niet genoeg tijd.

Dat klopt. Ik zou het liefst één leven hebben om te werken. En nog één om te leren en te lezen. En één om door te brengen met anderen. En het liefst nog één om te reizen. Helaas komt dit leven maar in een verpakking van één stuk. Dus moeten we prioriteiten stellen. ‘Ik heb geen tijd’ betekent dat iets anders belangrijker is. En dat is een persoonlijk keuze die alleen jij kunt maken.

Er is tijd genoeg voor de dingen die je echt belangrijk vindt. Alle andere dingen zullen moeten wachten tot een volgend leven.

Mijn problemen gaan vanzelf over.

Problemen hebben de neiging terug te komen tot je ze oplost. Ze gaan meestal niet vanzelf weg. Ook worden ze niet door iemand anders opgelost. Als je merkt dat je met dezelfde problemen bezig bent als tien jaar geleden, wordt het tijd om ze voor eens en altijd op te lossen.

Eén ding is zeker: als je dat niet doet, kom je ze over een tijd weer tegen. Totdat je ze oplost!

Ik kan niet doen wat ik wil.

Voor iedereen die zegt dat het niet kan, is er al iemand die het doet. Doen wat je wilt, is een keuze die moed, inspanning en tijd nodig heeft. Maar het blijft een keuze. Als je de moed kunt opbrengen en er tijd en energie in steekt, kun je voor een heel groot deel doen wat je wilt. Sommige dingen kun je niet vermijden: belastingen, werken, tanden poetsen en boodschappen doen. Of je kunt ze wel vermijden, maar niet zonder problemen.

Toch kun je kiezen de dingen te doen die jou gelukkig maken. Het werk dat jou gelukkig maakt. Om geen andere reden dan dat jij ze wilt doen.

Ik ben niet goed genoeg.

Het grootse misverstand. Je bent wie je bent en zoals je bent ben je prima. Je hoeft ook niet de beste te zijn. Je hoeft alleen maar jezelf te zijn. Niemand is onfeilbaar en iedereen is de moeite waard. Misschien ben je wel een tijger in een kooi van stro? Een kooi van eigen beperkende gedachten?

Stap eruit en verken de wereld.

Loop je eigen wedstrijd. Nu is het ideale moment om je eigen toekomst te bepalen!


Krijg Meer Succes In Je Leven!

Volg de Online Training Meer Succes In Je Leven.

– Bereik elk doel, sneller en slimmer.
– Overwin blokkades die je tegenhouden.
– Word 10 x effectiever en productiever.

Je ontvangt:
– 28 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– 3 Geweldige eBoeken met 500 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en bereik je doel!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 67


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Jean-Paul schreef:

  Goed artikel!! vooral wat je zegt dat wij in een kooi zitten als een tijger met stro. Daar ben ik het wel mee eens. De weg om die kooi te verlaten zal voor een hoop mensen niet meevallen en daar zal je keihard voor moeten knokken!! Maar dit wordt wel mijn pad, en gelukkig weet ik dat nu al op mijn jonge leeftijd dat ik daar niet in kan blijven zitten. Een tijger moet vrij in het wild kunnen jagen, als je die opsluit zal het wilde in zijn ogen doven. Maar zal de maatschappij dat ook niet willen dat wij in die kooi blijven zitten? Ik zeg daarom kies voor je zelf een ander doet het niet!! Niet de overheid, niet je werkgever, niet je buurman en misschien ook wel niet je vrouw of man. Alleen de grootte waarin je denkt gaat dat bepalen…

  Groeten Jean-Paul

 • Beste Jean-Paul,

  Dank je wel!
  Inderdaad, niemand anders gaat het voor je doen.

  Ik heb een tijd geleden een artikel geschreven over verantwoordelijkheid nemen voor je leven:
  https://newstart.nl/blog/de-enige-weg-naar-verandering/

  Dit is zo belangrijk…

  Ik heb naar aanleiding van je reactie je website gezien en moet zeggen; dat ziet er prima uit. Wat een enorm voordeel dat je al op jonge leeftijd deze weg bent ingeslagen :) Ik wens je heel veel succes!

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Yolanda L schreef:

  Koppel geluk los van doelen. M.a.w.: Stel je niet afhankelijk op van ‘als’ situaties. Als ik eenmaal een leuke vriend heb dan…, als ik een nieuwe auto heb dan… als ik….
  Je wordt afhankelijk van externe factoren met het gevolg dat je een bal op een golf in de zee wordt, in plaats van die rots in de branding.

 • Mooie beeldspraak Yolanda :)

 • Caroline schreef:

  Mooi artikel!
  In het hier en nu kan je helemaal bij jezelf zijn. En als de situatie niet fijn is denk ik aan mijn vader die zei: alles is tijdelijk. Ook dit gaat weer over

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >