Haal het beste uit jezelf – 3 tips

Hoe haal je het beste uit jezelf, terwijl je toch dicht bij je unieke persoonlijkheid blijft? Ontwikkel je sterke eigenschappen en vergeet je zogenaamde zwakheden. Wees eerlijk naar jezelf. Want wat je tegenhoudt, moet je eerst erkennen voordat je het kunt oplossen. Accepteer jezelf zoals je bent, want je hoeft niet radicaal te veranderen om het beste uit jezelf te halen.

1. Werkt met je sterke eigenschappen.

Je hebt twee manieren om te groeien: Je kunt je zwakke eigenschappen (gedeeltelijk) verbeteren – of je sterke eigenschappen (ten volle) benutten. Dat laatste werkt sneller en geef een beter gevoel. Waar zit de werkelijke potentie en groei die je in je hebt? Zit die in het verminderen van je ‘zwakke’ punten? Of ligt die in het versterken van je natuurlijke kracht?

Er is een reden dat sommige dingen je niet gemakkelijk afgaan. Ik ben uitermate zwak in concurreren met anderen en in oppervlakkige praatjes. Ik kan het misschien wel, maar vind het gewoon niet leuk. Liever volg ik mijn eigen weg en heb ik een diepgaand gesprek met een ander. Is dat een beperking? Ik noem het liever zelfkennis. Diepgaande gesprekken vind ik interessanter, mijn eigen weg volgen vind ik zinniger. Dus waarom zou ik mijn tijd verspillen door iets te doen dat niet bij me past?

De eigenschappen en vaardigheden die bij jou passen, die heb je al ontwikkeld. Succes is waar talent en passie elkaar ontmoeten. Wat je leuk vindt, is meestal ook waar je goed in bent. Dus vergeet je zwakheden en verleg je focus naar je sterke punten.  Dan groei je sneller en met meer plezier. Als je wacht tot al je zwakheden zijn ‘opgelost’, dan kun je lang wachten. Gelukkig hoeft dat ook niet: In je sterke kanten ligt de meeste winst!


Wil jij meer succes in je leven?

Volg dan deze online cursus Meer Succes In Je Leven.

Ontwikkel een ijzersterke mentaliteit. Doorbreek al je blokkades. Bereik ELK doel dat belangrijk voor je is. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor.

“Ik weet zeker dat dit mijn leven heeft veranderd – nu al. Door alle vragen, krijg je direct inzicht in jezelf en over je leven. Bedankt!”

Bestel direct – nu voor € 67


2. Wees open en eerlijk naar jezelf

Alleen als je open naar jezelf toe bent, kun je groeien. Je kunt nooit veranderen wat je niet (h)erkent. Openheid en eerlijkheid naar jezelf toe is soms moeilijk en soms ook confronterend. Het is gemakkelijker om niet over jezelf te denken dan dat wèl te doen. Maar uiteindelijk beperk je jezelf daar mee, want alles in je leven is het resultaat van zelfkennis en zelfontwikkeling.
Het is de enige echte weg naar verandering.

Dus vraag jezelf af:

1. Wat houdt mij tegen?
2. Welke beperking voorkomt dat ik mijn doelen bereik?
3. Klopt dit wel?
4. Heb ik het ooit echt onderzocht ?
5. Wat geloof ik over mijzelf en houdt me dus tegen?
6. Hoe kan ik dit oplossen?
7. Wie kan mij daarbij helpen?

Sommige cliënten en cursisten zeggen: “Het is zo confronterend om jezelf te onderzoeken.” Helemaal waar! Maar het gaat je ook héél veel plezier geven! Het gaat niet om een keiharde zelfanalyse, het gaat erom jezelf met begrip en respect te onderzoeken, zodat je verder kunt. Soms hoor ik mensen zeggen: “Ik weet wel wat er scheelt, maar ik wil het er niet over hebben.” Dat respecteer ik, maar dat is juist de reden waarom je het wèl zouden moeten onderzoeken. Alles wat je niet oplost, komt vroeg of laat terug in je leven.

In de paar decennia dat ik bezig ben met actieve zelfontwikkeling, heb ik veel geleerd. Misschien dat ik nog iets niet over mezelf weet, maar het zou me verbazen. In het begin was ik bang, want wie weet wat je ontdekt als je jezelf begint te onderzoeken? Nu weet ik dat er niets is om bang voor te zijn. Er zijn geen valkuilen, er is alleen maar meer inzicht. En inzicht is de basis voor elke groei.

3. Accepteer jezelf zoals je bent

Het klinkt tegenstrijdig: Hoe kun je jezelf accepteren als je juist jezelf wilt veranderen? Hoe kun je het beste uit jezelf halen als je tevreden bent met jezelf? Hier heb ik ook jarenlang tegen aan gehikt. Ik vond altijd wel iets dat ik in mijzelf kon verbeteren. Op een gegeven moment ben ik er mee gestopt. Niet omdat ik ‘af’ was of perfect ben, maar omdat ik inzag dat het me niets bracht.

Als je denkt dat je van alles aan jezelf moet verbeteren, dan blijf je hangen in een eeuwige zoektocht. De eindbestemming bereikt je nooit, want perfectie is niet bereikbaar. Als je zoekt vanuit de gedachte dat je incompleet bent, dan blijf je zoeken! Maar als je jezelf accepteert zoals je bent, dan stop je die eeuwigdurende strijd met jezelf.

Dat is de basis voor een blijvend zelfvertrouwen.

Wees eerlijk: Hoe voelt het om te beseffen dat je nog véél meer kunt? Dat je een nòg betere versie van jezelf zou kunnen zijn? Dan voel je je ontevreden, nietwaar? Dat is een slecht uitgangspunt voor persoonlijke ontwikkeling. Als je tevreden bent met jezelf, stop je dan met groeien? Natuurlijk niet, je zult je nog steeds blijven ontwikkelen. Maar meer vanuit interesse dan vanuit dwangmatigheid. Meer vanuit nieuwsgierigheid dan vanuit verplichting. Want groei is onvermijdelijk. De vraag is alleen: “Waar groei je naartoe?”

Dit gaat je helpen het beste uit jezelf te halen:


Krijg Meer Succes In Je Leven!

Volg de Online Training Meer Succes In Je Leven.

– Bereik elk doel, sneller en slimmer.
– Overwin blokkades die je tegenhouden.
– Word 10 x effectiever en productiever.

Je ontvangt:
– 28 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– 3 Geweldige eBoeken met 500 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en bereik je doel!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 67


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Hallo Frank,

  Leuk artikel weer. Heb het gedeeld op Facebook maar als ik op de link klik krijg ik een heel krap venster van Facebook te zien. Typt wat lastig in… maar is wel gelukt. Ligt het aan mijn scherm of is er iets mis?

 • Beste Nicky,

  Dat klopt, het ligt niet aan jou.
  Je kunt ook gewoon de link zelf (helemaal bovenin je scherm) op je Facebook status zetten, dat werkt misschien makkelijker.
  Dank voor het delen :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Margreet schreef:

  Frank,

  heb jij enig idee hoe meer waarde jij aan mijn leven hebt gegeven, dan alle psychologen enz bij elkaar??????? For free!!!! Alle zelfhulpboeken over PTSS enz heb ik onlangs afgegeven bij de kringloopwinkel. Want door jouw emails ben ik van mijzelf gaan houden en mag ik zijn wie ik ben!!! Ik ben geen slachtoffer meer!!!

  Dank!!!!

 • Beste Margreet,

  Dank je wel :)

  Ik ben geen specialist op het gebied van PTSS zoals je weet.
  Maar eigenliefde en zelfacceptatie is de basis van alle persoonlijke groei.

  Fijn te horen dat je dit inmiddels inziet en zo ook ervaart!

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • De artikelen die ik van je lees, helpen mij mezelf steeds meer te accepteren en ondersteunen me bij het meer uit mezelf halen. Ik krijg er steeds meer zelfvertrouwen door en pak geleidelijk aan meer zaken aan om mijn leven interessanter te maken.

  Ook dit artikel helpt mij daar weer bij. Bedankt.

  Rob

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >