fbpx

Hoeveel investeer jij in jezelf?

De meeste uitdagingen in je leven zitten in je, niet buiten je. Alleen door jezelf te ontwikkelen los je ze op. Investeer in jezelf, meer dan in je spullen. Plan je leven beter dan een avondje uit. Dan zul je zien dat alles verandert.

Een leven lang plezier.

Met investeren in jezelf bedoel ik niet dat je andere kleding moet kopen. Of een vakantie moet boeken om te ontspannen. Of harder moet werken in je baan. Het heeft niets te maken met uiterlijk, vrije tijd of carrière.

Er is iets dat véél effectiever is voor je geluk en succes. Iets waar je een leven lang plezier van zult hebben, lang nadat je kleding op is – of je vakantie voorbij.

Dat iets is de investering in je eigen ontwikkeling. Het is de tijd, energie en geld dat je steekt in je persoonlijke groei. Daarmee verbeter je je mentaliteit, vergroot je je vaardigheden, verbreed je je kennis en verdiep je je inzichten.

Waarom zou je dat willen? Nou, heel simpel, omdat het je meer geluk en succes brengt.

Struikelend door het leven.

Zou je zonder inzicht je veters kunnen strikken? Ik denk het niet. Je kunt rommelen wat je wilt. Maar het gaat het je nooit lukken totdat je begrijpt hoe je een lus maakt.

Alles dat je nu kunt, heb je geleerd door inzicht. Alles dat je nog niet beheerst in je leven, komt door een gebrek aan inzicht. Zonder inzicht gaan we bijziend door het leven.

Is inzicht niet het meest waardevolle bezit? Inzicht in jezelf, in je leven, in je drijfveren, in je doelen, in je emoties? Is dat niet duizend keer belangrijker dan een weekendje weg of een paar nieuwe schoenen?

Met meer inzicht bereik je wat je wilt – zonder inzicht gaat het je nooit lukken. Dan blijf je struikelen over je eigen veters.

Een perfect lichaam of rust in je hoofd?

Sommige mensen zijn enorm bezig met hun uiterlijk. Ze gaan van sportschool naar cosmetische ingreep en weer terug. Hun uiterlijk is verbeterd, maar hun persoonlijkheid is stil blijven staan.

Anderen besteden een half leven aan hun carrière. Ze maken talloze overuren en missen geen enkele vergadering. Maar als je met ze praat hebben ze weinig te vertellen. Voor een privéleven met  diepgang was geen tijd meer.

Ik overdrijf natuurlijk bewust. Het is ook geen oordeel: een mooi lichaam of een prachtige carrière zijn beide prima. Maar uiteindelijk gaat het er toch om hoe je je van binnen voelt.

Het gaat om rust in je hoofd. Of je de dingen doet die je graag wilt. Of je gelukkig bent.

Zoals we allemaal weten, is een mooie lichaam of prachtige carrière geen garantie. Persoonlijke ontwikkeling is dat wel.

Het uur van de waarheid.

Tijd voor het uur van de waarheid. Laten we kijken hoeveel jij investeert in jezelf. Denk eens aan het afgelopen jaar en stel jezelf de volgende vragen:

1. Hoeveel tijd heb ik besteed aan mijn werk? En hoeveel tijd aan mezelf?

2. Hoeveel geld heb ik uitgegeven aan spullen? En hoeveel aan kennis, inzichten, coaching of training?

3. Hoeveel tijd heb ik nagedacht over andere mensen? En hoeveel over mijn eigen karakter en mentaliteit?

4. Hoeveel energie heb ik gestopt in het kijken naar de televisie en hoeveel in het kijken naar mijn eigen visie?

5. Hoeveel tijd heb ik besteed aan het plannen van mijn vakantie? En hoeveel aan het plannen van mijn leven?

6. Hoeveel geld heb ik uitgegeven aan onderhoud van mijn spullen? En hoeveel aan het onderhoud van mijn gedachten?

Ik kan je vertellen dat ik schrok toen ik mezelf deze vragen voor het eerst stelde…

Tibet niet verplicht.

Zo kunnen we nog wel even doorgaan. Het zijn eerlijke en misschien wel confronterende vragen. Het betekent zeker niet dat je nu alles moet laten vallen. Je hoeft niet voor zes maanden te vertrekken naar een meditatiecentrum in Tibet.

Rustig in je eigen stoel gaan zitten en de vragen beantwoorden is voldoende.

Veranderen van kleding of van mentaliteit?

Ik ken genoeg mensen die nauwelijks aandacht geven aan hun innerlijke wereld of persoonlijke groei. Uiteindelijk lopen ze allemaal vast. De meeste uitdagingen in je leven zitten in je, niet buiten je.

Het is makkelijk van kleding te veranderen. Je mentaliteit veranderen is een stuk moeilijker.

Je moet natuurlijk helemaal niets. Laat mij je niet vertellen wat je eigenlijk niet wilt horen. Investeer in je werk. Boek je vakantie. Koop mooie spullen. Maar vergeet niet te investeren in je persoonlijke groei.

Beter een vastgeroeste fiets dan een vastgeroeste geest. Beter rommelige kleding dan een rommelig hoofd. Beter een tweedehandse vakantiebestemming dan een tweedehands mentaliteit!


Wil jij echt succesvol worden?

Volg dan deze online cursus Meer Succes In Je Leven.

Ontwikkel een ijzersterke mentaliteit. Bereik elk doel dat je wilt!

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor.

“Ik weet zeker dat dit mijn leven heeft veranderd – nu al. Door alle vragen, krijg je direct inzicht in jezelf en over je leven. Bedankt!”

Ontdek de snelste weg naar succes


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Ik lees al een tijdje je artikelen ik vind ze echt zo goed. Normaal laat ik nooit een reactie achter, maar deze sprong er echt uit. Heel erg bedankt, dit heeft me echt inzicht gegeven!

 • Beste Desi,

  Heel graag gedaan :)
  Succes met je zoektocht en je blog!

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Hallo Frank ik heb nu verschillende artikelen van je gelezen ,en ik moet zeggen dat ik er veel aan heb ,ik ben een sociaal iemand kan ik wel zeggen ,te vaak bezig iemand naar de zin te doen ,is niet altijd erg maar dan denk ik ,ik ben er zelf ook nog ,en daarom is het zo mooi dat ik handvaten vind in jouw artikelen die ik kan toepassen in mijn dagelijkse leven
  vooral ook wat hier boven staat beschreven

 • Ik ben al jaar en dag aan het werken aan inzichten in mezelf, werken aan mezelf, patronen doorbreken.
  Ik leer telkens bij. Nu zit ik in het stadium van mijn ego loslaten.
  Ik heb er wel al wat boeken over gelezen maar voor ik een en ander inzie en kan doorbreken, daar gaat wel wat tijd overheen.
  Maar het is wel dankzij inzichten dat il kan veranderen of in dit geval tot mijn essentie komen.
  Af en toe ontspannen is ook wel belangrijk.

 • Beste Angel,

  Aan jezelf werken (uiteraard met begrip voor en zonder oordeel over jezelf) is (slechts mijn mening) de beste stap die je ooit kunt maken in je leven. Persoonlijke ontwikkeling verandert alles in je leven en fijn dat je hier zo actief mee bezig bent.

  Alles wat je in jezelf ontwikkelt en wat je loslaat, geeft je ontspanning. Er is geen einddoel (wanneer ben je ooit uitontwikkeld?), maar er is wèl een hele mooie weg :)

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • bedankt voor uw reactie Frank, nog een fantastisch Nieuwjaar

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >