Doelen bereiken is onbelangrijk. Het gaat erom de doelen te bereiken die bij je passen. Dat zijn de doelen die in het verlengde liggen van je persoonlijkheid. De doelen die je ook zou hebben zonder druk van je omgeving. De doelen die je najaagt omdat je omgeving dit van je verwacht, zijn eigenlijk niet jouw doelen, maar de doelen van anderen.

Doorzetten of loslaten?

Bij elke uitdaging die we tegenkomen, hebben we twee keuzes. We kunnen doorzetten en meer ons best doen om ons doel te bereiken. Of we kunnen loslaten – en van doel veranderen. De vraag is: Hoe weet je of een doel nog bij je past? En wanneer is het tijd om het los te laten?

Een doel dat bij je past, is een doel bij je persoonlijkheid en karakter past. Dit doel willen we bereiken omdat we ons er gewoon goed bij voelen. Het is een uitdrukking van wie we zijn. Een doel dat niet bij je past is meestal een doel dat we willen bereiken onder druk van onze omgeving. Zo’n doel willen we bereiken omdat we niet tekort willen schieten.

Waarom doe ik dit?

Dat is een subtiel verschil in motivatie, maar oh zo belangrijk! Hieronder volgen dezelfde doelen, maar vanuit verschillende motivatie:

a. Ik wil succes zodat ik kan blijven doen wat ik leuk vind.
b. Ik wil succes omdat ik me anders mislukt voel.

a. Ik wil dat deze relatie lukt omdat ik van de ander houd.
b. Ik wil dat deze relatie lukt omdat ik anders ‘afga’ ten opzichte van mijn omgeving.

a. Ik sport want ik houd van bewegen.
b. Ik sport want anders vinden mensen me dik.

Wat zijn de beste doelen?

Je kunt je afvragen of elke tweede motivatie wel de juiste is. Ook al is het menselijk en begrijpelijk! Veel van onze doelen ontstaan door de invloed van onze omgeving. We willen meer succes, een beter salaris en een grotere auto -want onze kennissen hebben het ook. We willen een relatie niet verbreken, want wat zullen anderen zeggen als we alleen komen te staan?

De beste doelen zijn de doelen die je wilt bereiken omdat je intrinsiek (van binnen uit) gemotiveerd bent. Deze doelen passen echt bij je. Het zijn vaak doelen die je ook zou hebben als je niet de druk van anderen zou voelen.


Wil je sneller je doel bereiken?

Bestel dan het e-boek De Sleutels van Geluk en Succes.
Ondek de handleiding voor persoonlijk succes en gelukkig leven.
Leer de 21 effectieve technieken die succesvolle mensen al jaren toepassen.
Voel je goed en bereik je doel!

Hier volgen een paar vragen die je helpen te bepalen of je doel wel echt bij je past:

Vraag 1. Wat hoop ik te krijgen door dit doel?

Het beste antwoord: een goed gevoel. Niet alleen als je het doel bereikt, maar ook op de weg erna toe. Dan gaat het niet alleen om het resultaat, maar ook om het proces.
Doelen op zich maken niet gelukkig, maar de reis ernaar toe is onbetaalbaar!

Er zijn natuurlijk geen foute antwoorden, maar wel antwoorden waar je je vraagtekens bij kunt zetten. Bijvoorbeeld:

1. Ik wil meer aandacht of erkenning.
2. Ik wil meer status.
3. Mensen zullen beter over me denken.
4. Ik heb het nu eenmaal besloten en ik ga door tot ik erbij neerval.
5. Anderen hebben ook dit doel.

De vraag is of deze redenen je wel echt gelukkig gaan maken. Wat maakt gelukkiger: erkenning of een gevoel van eigenwaarde? Wie is succesvoller: de persoon met status of de persoon die zijn/haar hart volgt? Wie voelt zich beter: de persoon die doet wat anderen willen of de persoon die zichzelf blijft?

Vraag 2. Zou je dit doel ook willen bereiken zonder invloed van je omgeving?

Stel dat het niemand het zou interesseren of je je doel bereikt: zou je het dan nog najagen? Zo ja, prima! Dan is je motivatie oprecht. Dan is dit doel jouw sleutel naar succes. Zou je je doel direct laten vallen, dan is het eigenlijk niet jouw doel, maar het doel van anderen… En waar doe je het dan eigenlijk voor?

Vraag 3. Is dit doel een verlengde van mijn persoonlijkheid?

Geeft dit doel weer wie je bent en waar je voor staat? Past het bij jouw persoonlijkheid, hoort het bij jouw karakter? Ik kan besluiten dat ik directeur van een farmaceutisch bedrijf wil worden, maar dat is niet wie ik ben. Het is niet waar mijn interesse ligt. Het is geen uitdrukking van mijn beste idee over mezelf. Hoe zit dit bij jou? Vertegenwoordigt jouw doel wie je bent of wie je wilt zijn?

Doelen bereiken betekent helemaal niets  – het is onbelangrijk. Het gaat erom de doelen te bereiken die bij je passen en waar jij je goed bij voelt. Als je overtuigd bent dat je doel bij je past, dan is er natuurlijk een manier om deze nòg sneller te bereiken. Het onderstaande e-boek gaat je hierbij helpen:


WIL JE MEER SUCCES?

Volg dit stappenplan en bereik je doel – slimmer en sneller!

JA, IK WIL MEER SUCCESOp jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt

0 antwoorden

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.