Wat je gelooft, bepaalt hoe je je voelt. Wat je gelooft, is sterker dan wat je wenst. Dus als je iets wilt veranderen in je leven, moet je eerst veranderen wat je gelooft. Je moet eerst je oude overtuigingen loslaten. Deze overtuigingen maken het verschil tussen wat je wilt en wat je nu nog ervaart. Elke overtuiging versterkt die ervaring. Dus wat wil je precies ervaren?

Overtuigingen bepalen alles in je leven.

Overtuigingen zijn jouw of mijn idee van de waarheid. We hebben er duizenden: “Koekjes zijn lekker, koekjes zijn vies. Sporten is leuk, sporten is vervelend. Nieuwe dingen zijn spannend, nieuwe dingen zijn eng. Ik ben leuk, ik ben niet leuk.” Kortom, een overtuiging is een mening die we als waarheid zien.

Omdat we onze overtuigingen zien als de waarheid, bepalen ze alles in ons leven. Ze bepalen hoe we onszelf en anderen zien. Ze bepalen hoe we omgaan met verandering en verlies. Ze bepalen hoe goed we ons voelen en hoe goed we ons kunnen ontspannen. Ze bepalen onze innerlijke rust en onze persoonlijkheid. Wie je denkt dat je bent, is het resultaat van je overtuigingen…

Wat geloof je over jezelf?

Als je je niet goed voelt over jezelf of over je leven, is een overtuiging de oorzaak. Vooral de overtuigingen over onszelf voorkomen dat we ons goed voelen. Ga het maar na. Ik geef je elke keer twee overtuigingen. Dit zijn voorbeelden uit de praktijk, wat mensen letterlijk denken:

1a. Ik ben succesvol.
1b. Ik ben mislukt.

2a. Ik ben de moeite waard.
2b. Ik schiet tekort.

3a. Ik houd van een uitdaging.
3b. Ik haat verandering.

4a. Andere mensen zijn interessant.
4b. Andere mensen zijn vervelend.

5a. Ik kan alles bereiken.
5b. Het lukt me toch niet.


Wil je werken aan je persoonlijke groei?

Volg dan deze online Trainingen in Geluk en Succes.
Verander jezelf – en je leven zal nooit meer hetzelfde zijn!
De cursussen zijn gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Hoe verander je de werkelijkheid?

Zie je het verschil? De eerste persoon voelt zich goed over zichzelf en het leven. De tweede persoon voelt het tegenovergestelde. Waar ligt dit aan? Niet aan de werkelijkheid, maar aan de overtuiging! Overtuigingen zijn zelfvervullende voorspellingen. Met anderen woorden: Je krijgt wat je denkt dat je hoort te krijgen. En wat je denkt te krijgen wordt bepaald door je overtuiging.

Kortom, als je iets in je leven wilt veranderen, ga dan terug naar je overtuiging. Daar ligt de oorzaak en daar ligt de oplossing. Iets veranderen met dezelfde overtuiging, lukt je gewoon niet. Want je werkelijkheid vormt zich naar je overtuigingen, niet andersom…

Wat je gelooft, is sterker dan wat je wenst.

Stel dat ik geloof dat een goede relatie toch niet voor me weggelegd is – omdat ik niet leuk genoeg ben. Wie ik ook tegenkom, altijd lijken mijn relaties te mislukken. Waarom? Niet omdat ik niet leuk ben, maar omdat ik geloof dat ik dat niet ben. Niet omdat ik geen recht heb op een goede relatie, maar omdat ik geloof dat het toch niet voor me weggelegd is. Wat ik geloof, is mijn overtuiging. Wat ik geloof, wordt mijn werkelijkheid. Wat ik geloof, is sterker dan wat ik wens!

We kunnen diep ingaan op hoe overtuigingen ontstaan, maar dat is voer voor een ander artikel. Kort gezegd ontstaan ze door de invloed van je omgeving (ouders, vrienden, etc) èn door eigen ervaringen. Elke ervaring verstevigt je overtuiging en elke overtuiging versterkt je ervaring. Wees dus voorzichtig met wat je gelooft!

Hoe kom je af van oude overtuigingen?

De vraag hoe je aan een overtuiging bent gekomen, is interessant. Maar nog interessanter is: Hoe kom je er vanaf? Uiteraard hoeft dit niet. Als jij je goed bij wat je gelooft, laat het dan zo. Maar als er een verschil is tussen wat je wenst en wat je nu ervaart, dan wordt het tijd voor verandering. En verandering is alleen mogelijk als je je overtuiging verandert…

In alle online trainingen gaan we in op de overtuigingen over jezelf en anderen. Negatieve overtuigingen worden omgebogen in positieve overtuigingen. Door overtuigingen om te zetten, ervaar je ‘plotseling’ veel meer vrijheid, vertrouwen en ontspanning.

De garantie dat je je beter voelt.

Het is vaak moeilijk dit zelf te doen. Als het zo makkelijk was, had je alleen maar positieve overtuigingen, nietwaar?

Als je echt je beperkende overtuigingen wilt loslaten, weet dan dat dit altijd kan! Weet ook dat je je gegarandeerd beter gaat voelen. Want de oorzaak dat je je niet goed voelt, ligt in de oude overtuigingen. Dus kennelijk werken die overtuigingen, maar nog niet op de juiste manier. De motor werkt wel, maar je rijdt nog niet de goede kant op…

Hoe belangrijk is dit voor je?

Wat zijn de sleutels om oude overtuigingen los te laten? Wat heb je nodig om er nieuwe overtuigingen voor in de plaats te zetten? Alles wat niet sexy klinkt: Geduld, doorzettingsvermogen, oefening. Je zult jezelf moeten onderzoeken, je zult er tijd en energie in moeten investeren. Misschien klinkt dat niet sexy, maar weet dat de beloning enorm is!

Een oude overtuiging is als een hamer die op je hoofd slaat. Dit gaat de hele dag door. Op het moment dat je oude ‘waarheden’ loslaat en een nieuwe manier van kijken ontdekt, stopt de pijn. Dan voel je wat je werkelijk wilt voelen. Dan ervaar je waar je altijd al recht op had: Vrijheid, ontspanning, vertrouwen, ruimte en rust. Dus hoe belangrijk is dat voor je?


WIL JE PERSOONLIJKE GROEI?

Volg deze online trainingen en maak reuzensprongen!

JA, IK WIL PERSOONLIJKE GROEI

15.000+ cursisten gingen je voor!Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt