In elke tegenslag zit een les en een voordeel. Stel jezelf goede vragen: Wat kan ik hiervan leren? Wat is er wel goed aan? Wat kan ik nu doen? Accepteer de situatie, want dat is de werkelijkheid. Maar hoe je kijkt naar die werkelijkheid, maakt het verschil.

Tegenslagen kennen we allemaal. “Het leven is levensgevaarlijk”, zei mijn stiefvader ooit. Wat doe je als er iets gebeurt dat je totaal overrompelt? Hoe kun je de kracht, de moed en het vertrouwen vinden om daarmee om te gaan? Dit zijn de drie fundamentele inzichten die je helpen bij het omgaan met tegenslagen.

1. Accepteer de situatie zoals deze is.

Ik weet, dat klinkt bijna onmogelijk als je de situatie niet wilt. Maar het scheelt ontzettende veel frustratie. Als je je baan verliest kun je tot in de eeuwigheid denken: “Dit had nooit mogen gebeuren.” Maar het is wel gebeurd. Al je gedachten veranderen daar niets aan. Accepteer de situatie, want dat is de werkelijkheid. Hoe je kijkt naar die werkelijkheid, maakt al het verschil.

Ik ken mensen die vijftien jaar geleden door hun partner zijn verlaten en het er nog steeds elke dag moeilijk mee hebben. Begrijpelijk, maar wat schiet je daarmee op? Het leven gaat door, ook al blijven wij stilstaan. Wat gebeurd is, komt nooit meer terug. Hoe eerder je dat echt begrijpt, hoe makkelijk het is te focussen op je echte leven: het leven op dit moment. Het andere leven zit alleen in je gedachten – het bestaat niet echt.

Zonder acceptatie kun je ook niets veranderen. Stel dat ik van een boot afval. Als ik weiger te geloven dat ik eraf ben gevallen, wat gebeurt er dan? Helemaal niets, ik word er echt niet droger van. Alleen als ik accepteer dat ik in het water lig, kan ik besluiten naar de kant te zwemmen. Acceptatie leidt tot actie – de werkelijkheid weigeren leidt tot verlenging van het probleem.


Wil je sneller je doel bereiken?

Bestel dan het e-boek De Sleutels van Geluk en Succes.
Ondek de handleiding voor persoonlijk succes en gelukkig leven.
Leer de 21 effectieve technieken die succesvolle mensen al jaren toepassen.
Voel je goed en bereik je doel!

2. Geloof in het voordeel.

De grootste crisis heeft vaak ook het grootste voordeel: je leert meer van een tegenslag dan van een goede dag. Als je terugkijkt op je tegenslagen zul je dat zien. En als je het niet ziet, dan heb je nog niet het voordeel gevonden.

Dit is een kwestie van geloof. Ik geloof dat elke tegenslag wordt gecompenseerd door een kans of voordeel. Dit geloof maakt het makkelijker om met tegenslagen om te gaan en richt je aandacht op de oplossing. Wat voor zin heeft het te geloven: “Deze tegenslag is blijvend, ik kan er niets van leren en het heeft alleen maar nadelen”? Die mentaliteit maakt het probleem alleen maar erger.

Elke crisis gaat voorbij – niets duurt eeuwig. Er komt een tijd dat je terugkijkt en ziet: “Het heeft zo moeten zijn. Ik heb ervan geleerd. Het heeft me ook iets goeds gebracht.” Ook je huidige tegenslag zul je uiteindelijk overwinnen. Geloof is vaak een kwestie van kiezen, niet van wetenschappelijk bewijs. Een sterk geloof in het goede geeft je zelfvertrouwen.

3. Stel de goede vragen.

Als je hebt geaccepteerd wat de werkelijkheid is, kun je doorgaan naar de volgende stap: relativeren. Relativeren brengt de situatie in het juiste perspectief: die van een oplossing. De volgende vragen helpen je je focus positief te houden en leiden je naar actie.

Wat kan ik hiervan leren?
Alles wat je niet wilt in je leven helpt je te bepalen wat je wel wilt. Dat is de belangrijkste les. Vraag jezelf: “Wat leert deze situatie mij? Waar kies ik voor, nu of in de toekomst? Wat kan ik beter doen? Wat moet ik leren om verder te kunnen gaan? Wat moet ik leren om te voorkomen dat dit nog een keer gebeurt?” Een tegenslag zorgt ervoor dat je in de toekomst betere keuzes maakt. En die andere keuze kan een enorm effect op je leven hebben.

Wat is het voordeel hiervan?
Er is altijd een voordeel te vinden. Misschien  neem je afscheid: van mensen die niet echt bij je passen of een baan waar je niet meer in kunt groeien. Waarschijnlijk krijg je er iets beters voor terug. In ieder geval weet je wat je niet meer wilt en leer je zo jezelf kennen. Als je lang genoeg zoekt, heeft elke tegenslag wel een voordeel.

Wat kan ik nu doen?
Wat gebeurd is, kun je niet meer veranderen. Maar wat gaan gebeuren, bepaal je voor een groot deel zelf. Dus wat kun je doen? Bepaal eerst waar je invloed op hebt. Je hebt weinig controle over de beslissingen van anderen. Als de oplossing van de situatie is dat iedereen doet wat jij wilt, kun je lang wachten.

Ga uit van je eigen kracht. Neem zelf het initiatief en doe wat je het beste lijkt. Er is geen garantie hoe dingen zullen uitpakken. Dit geldt voor ons hele leven: dingen gebeuren en we kunnen alleen maar doen wat ons op dit moment het beste lijkt. En dat is voldoende.

“Elke tegenslag is een les op weg naar succes.”
Jerry Gillies


WIL JE MEER SUCCES?

Volg dit stappenplan en bereik je doel – slimmer en sneller!

JA, IK WIL MEER SUCCESWat is jouw uitdaging? Hoe ga je daar mee om?

Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt