Kijk eens naar je leven. Denk je soms: “Is dit het nu? Is dit alles? Waar doe ik het allemaal voor? Dit is niet wat ik me ervan had voorgesteld. Het geeft me geen echte voldoening. Ik mis iets in mijn leven, maar wat?” Dit artikel legt je uit waarom je deze gedachten hebt.

Wat heb je nodig?

Wat heb je nodig om tevreden te zijn over je leven? Voor mij zijn dit: plezierig werk, relaties die energie geven, voldoende vrije tijd, een goede gezondheid en voldoende geld. Daarnaast voldoende afwisseling en variatie. En de wetenschap dat mijn leven betekenis heeft, voor mij en voor anderen. Allemaal fundamentele behoeften, nietwaar?

Als je kijkt naar jouw fundamentele behoeften, kun je dan inschatten wat je mist? Is je leven saai geworden en mis je avontuur? Of ben je juist op zoek naar een stabiele basis? Heb je het idee dat je leven geen doel heeft? Of mis je de warmte van goede relaties en vriendschappen?

Een kwestie van balans.

Vaak is het gewoon een kwestie van balans. Toen ik veel reisde, miste ik een vaste plek om thuis te komen. Toen ik te veel op dezelfde plek zat, miste ik afwisseling en avontuur. Zie je die paradox tussen de behoefte aan zekerheid en de behoefte aan variatie? Waar ontbreekt het jou aan? Mis je echt iets fundamenteels in je leven, of ben je alleen een beetje uit balans?

Weet je wat je mist? Dat is goed nieuws! Want alleen dan kun je er ook iets aan doen. En dat je er iets aan kunt doen, dat is zeker. Hoe je leven ook is op dit moment, je kunt het altijd veranderen. Gelukkig leven is een keuze die je elke dag kunt maken.


Wil je gelukkiger worden?

Volg dan deze online Cursus Gelukkig worden.
Ontdek wat je gelukkig maakt – en geniet van elke dag.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Ik mis niets, totdat ik kijk naar anderen.

Ontevredenheid ontstaat ook als we ons leven vergelijken met dat van anderen. Want anderen, die zijn allemaal gezonder, gelukkiger, succesvoller, rijker en populairder, nietwaar? In ieder geval in de media. In ieder geval in je eigen gedachten. In de werkelijkheid worstelen ze met precies dezelfde uitdagingen als jij.

Lang geleden vroeg iemand mij: “Hoe oud ben je?” Ik antwoordde: “32.” Hij zei: “Dan had je het allang gemaakt moeten hebben!” Ik dacht: “Wie zegt dat? En wat betekent ‘het gemaakt hebben’? Ik leef volgens mijn eigen standaarden en wat anderen doen, laat ik graag aan hen over. Ik voel me goed, is dat niet voldoende?”  Stop jezelf te vergelijken met anderen, daar word je alleen maar ongelukkig van.

Het zeurende stemmetje in je hoofd.

Een andere reden waarom je denkt iets te missen in je leven, is veel moeilijker te zien. Dit veroorzaakt het zeurende stemmetje in je achterhoofd en zorgt ervoor dat je nooit tevreden bent, wat je ook doet en hoeveel je ook hebt bereikt. De meeste mensen realiseren zich dit niet en daarom kunnen ze er ook niets aan veranderen.

Hier komt het: het gevoel iets te missen is het gevolg van denken. Onze hersenen zijn fantastisch in het vinden van dingen die ontbreken. Ze zijn nooit tevreden en altijd op zoek naar meer. Als je met je vrienden een geweldig diner hebt op vakantie, dan denken je hersenen: “Jammer dat die zonsondergang niet zo mooi is. Het had nog perfecter kunnen zijn.”

Die hersenen – je gedachten – zullen nooit op het punt komen dat ze denken: “Nu is het perfect, ik mis niets en heb niets meer te wensen.” Dat is niet hoe hersenen werken. Hooguit duurt dat vijf minuten. Daarna gaan ze weer op zoek naar wat er ontbreekt. Observeer je eigen gedachten en je zult zien dat dit waar is.

Gelukkig leven.

Gelukkig leven is leven vanuit een gevoel van tevredenheid en dankbaarheid. Wanneer weet je of je dat doet? Als je voelt: “Zo is het prima, ik ben blij met mezelf en mijn leven op dit moment. Er is altijd iets te wensen, maar ik mis niets. Ik kan altijd groeien, maar zoals ik nu ben, ben ik prima.” Wanneer is de laatste keer dat je dat dacht?

Kun je zo wel leven? Ja, natuurlijk. Wat je nodig hebt, zijn fundamentele inzichten. Deze inzichten ontdek je in de volgende e-cursus. Door eenvoudige en praktische oefeningen leer je je leven weer in balans te brengen. Dat knagende gevoel dat je iets mist in je leven is niet nodig. Het enige dat je mist in je leven zijn inzichten die je leren dat er niets mis is met je leven!


WIL JE GELUKKIG WORDEN?

Volg deze online training en geniet weer 100% van je leven!

JA, IK WIL GENIETEN VAN HET LEVEN

15.000+ cursisten gingen je voor!Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt