Ik mis iets in mijn leven, maar wat?

Kijk eens naar je leven. Denk je soms: “Is dit het nu? Is dit alles? Waar doe ik het allemaal voor? Dit is niet wat ik me ervan had voorgesteld. Het geeft me geen echte voldoening. Ik mis iets in mijn leven, maar wat?” Dit artikel legt je uit waarom je deze gedachten hebt.

Wat heb je nodig?

Wat heb je nodig om tevreden te zijn over je leven? Voor mij zijn dit: plezierig werk, relaties die energie geven, voldoende vrije tijd, een goede gezondheid en voldoende geld. Daarnaast voldoende afwisseling en variatie. En de wetenschap dat mijn leven betekenis heeft, voor mij en voor anderen. Allemaal fundamentele behoeften, nietwaar?

Als je kijkt naar jouw fundamentele behoeften, kun je dan inschatten wat je mist? Is je leven saai geworden en mis je avontuur? Of ben je juist op zoek naar een stabiele basis? Heb je het idee dat je leven geen doel heeft? Of mis je de warmte van goede relaties en vriendschappen?

Een kwestie van balans.

Vaak is het gewoon een kwestie van balans. Toen ik veel reisde, miste ik een vaste plek om thuis te komen. Toen ik te veel op dezelfde plek zat, miste ik afwisseling en avontuur. Zie je die paradox tussen de behoefte aan zekerheid en de behoefte aan variatie? Waar ontbreekt het jou aan? Mis je echt iets fundamenteels in je leven, of ben je alleen een beetje uit balans?

Weet je wat je mist? Dat is goed nieuws! Want alleen dan kun je er ook iets aan doen. En dat je er iets aan kunt doen, dat is zeker. Hoe je leven ook is op dit moment, je kunt het altijd veranderen. Gelukkig leven is een keuze die je elke dag kunt maken.


Wil je meer geluk in je leven?

Volg dan deze online cursus Gelukkig Leven.

Ontdek wat jou gelukkig maakt – en geniet van elke dag. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Het werkt! Wat een super ervaring. Ik had niet verwacht in zo’n korte tijd al zo veel gelukkiger te zijn!”

Ik mis niets, totdat ik kijk naar anderen.

Ontevredenheid ontstaat ook als we ons leven vergelijken met dat van anderen. Want anderen, die zijn allemaal gezonder, gelukkiger, succesvoller, rijker en populairder, nietwaar? In ieder geval in de media. In ieder geval in je eigen gedachten. In de werkelijkheid worstelen ze met precies dezelfde uitdagingen als jij.

Lang geleden vroeg iemand mij: “Hoe oud ben je?” Ik antwoordde: “32.” Hij zei: “Dan had je het allang gemaakt moeten hebben!” Ik dacht: “Wie zegt dat? En wat betekent ‘het gemaakt hebben’? Ik leef volgens mijn eigen standaarden en wat anderen doen, laat ik graag aan hen over. Ik voel me goed, is dat niet voldoende?”  Stop jezelf te vergelijken met anderen, daar word je alleen maar ongelukkig van.

Het zeurende stemmetje in je hoofd.

Een andere reden waarom je denkt iets te missen in je leven, is veel moeilijker te zien. Dit veroorzaakt het zeurende stemmetje in je achterhoofd en zorgt ervoor dat je nooit tevreden bent, wat je ook doet en hoeveel je ook hebt bereikt. De meeste mensen realiseren zich dit niet en daarom kunnen ze er ook niets aan veranderen.

Hier komt het: het gevoel iets te missen is het gevolg van denken. Onze hersenen zijn fantastisch in het vinden van dingen die ontbreken. Ze zijn nooit tevreden en altijd op zoek naar meer. Als je met je vrienden een geweldig diner hebt op vakantie, dan denken je hersenen: “Jammer dat die zonsondergang niet zo mooi is. Het had nog perfecter kunnen zijn.”

Die hersenen – je gedachten – zullen nooit op het punt komen dat ze denken: “Nu is het perfect, ik mis niets en heb niets meer te wensen.” Dat is niet hoe hersenen werken. Hooguit duurt dat vijf minuten. Daarna gaan ze weer op zoek naar wat er ontbreekt. Observeer je eigen gedachten en je zult zien dat dit waar is.

Gelukkig leven.

Gelukkig leven is leven vanuit een gevoel van tevredenheid en dankbaarheid. Wanneer weet je of je dat doet? Als je voelt: “Zo is het prima, ik ben blij met mezelf en mijn leven op dit moment. Er is altijd iets te wensen, maar ik mis niets. Ik kan altijd groeien, maar zoals ik nu ben, ben ik prima.” Wanneer is de laatste keer dat je dat dacht?

Kun je zo wel leven? Ja, natuurlijk. Wat je nodig hebt, zijn fundamentele inzichten. Deze inzichten ontdek je in de volgende e-cursus. Door eenvoudige en praktische oefeningen leer je je leven weer in balans te brengen. Dat knagende gevoel dat je iets mist in je leven is niet nodig. Het enige dat je mist in je leven zijn inzichten die je leren dat er niets mis is met je leven!


Wil jij je (nog) beter voelen?

Volg dan deze online cursus Gelukkig Leven.

Ontdek wat jou gelukkig maakt – en geniet van elke dag. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Het werkt! Wat een super ervaring. Ik had niet verwacht in zo’n korte tijd al zo veel gelukkiger te zijn!”

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.
Download Hoe je krijgt wat je echt wilt (gratis eBoek).


Ook leuk om te lezen:

Hoe word je vrolijk wakker?

Ben ik gelukkig? 5 Belangrijke vragen over je leven

Pluk de dag!

 • Ronny Maruscinec schreef:

  Als ik de artikels lees vind ik echt veel herkenbare dingen en dat kan enkel zijn omdat ze veel voorkomend zijn. Door die herkenbaarheid ga ik dingen echt ook wel inzien dat ik op sommige vlakken fout zit of niet denk zoals ik werkelijk ben ! Gebeurtenissen in je leven brengen je soms uit ballans maar kwijt ben je je zelf zeker niet !

 • Anoniem schreef:

  Soms mis ik gewoon die knuffel om me heen die mijn moeder me als kind gaf, nu ben ik ouder en heb ik niemand meer. Ik kom thuis, erger me kapot aan huis en ga weer werken en voel me op mijn werk na lange tijd pas weer gelukkig worden en dat maandenlang. Bij mijn ouders heb ik dit gevoel niet.
  Dan kom ik thuis huil ik weer voor de zoveelste keer, omdat waarom? Ik weet het niet. Ik heb alles thuis maar toch voel ik me niet gelukkig. En dan lees je het nieuws op internet dat ze je motiveren voor een baan in de automatisering waar geen werk in is te vinden. Ja als ik verhuis naar het noorden, zie jij me dat doen? Ik dacht het dus van niet, in de stad loeren de gevaren. Ik zie het al voor me een baan in het noorden, fiets gestolen, werk kwijt door te laat komen, diep in de schulden, mensen die verzekeringen spullen op jouw naam afsluiten, zal ik doorgaan? Ik heb geleerd voor ict maar vind deze hele studie waardeloos, het enige wat je kan nee, zelfs in de winkel kan je niet werken, want zelfs achter de kassa van ah vragen ze nog havo. Leuk he dat liberalisme? Ik zal maar niet beginnen dat Nederland op Griekenland gaat lijken. Iedereen wil ondernemer worden, maar wie wil de hoogste belasting betalen? Wie wil eigenlijk zich in de schulden werken voor nog een auto of een huis wetend dat hij te duur is?
  Het is toch al belachelijk, dat je huursubsidie moet aanvragen omdat de huizen te duur zijn? Dat de huren iedere verhoogt worden ondanks dat je niets extra doet voor de klant? Dat domme denken geeft al aan hoe krom en verrot Nederland is. Wie zegt toch telkens dat de zorg steeds duurder word, terwijl de zorg steeds meer uitgekleed word en steeds meer dingen op rekening komen van de burger. We willen toch het slimste jongetje van de klas zijn? Als ik om me heen kijk alleen maar mensen in de problemen, is dat wat Nederland nu echt nodig heeft? Meer problemen? Meer Polen die geen belasting betalen? Politie die bij zichzelf denkt, hou maar op. Vroeger was meneer agent er als je ontspoorde, tegenwoordig is hij er alleen om je te bekeuren. Als ik eerlijk ben had ik liever gewild dat dit land meer deed aan symptoombestrijding ipv kluitje in het riet te sturen. Heeft u een klacht? Kunt u bellen naar ons betaalde 0900 nummer, oh u kunt niet betalen? Dan kunt u ook geen klacht indienen? Heeft u geen internet? Dan stuurt u ons toch gewoon een mailtje? Met deze domme dingen blijven we doorgaan! Een callcenter inhuren voor problemen die vroeger door werknemers en werkgevers werden opgelost, domste wat je kunt doen. Zie de belastingdienst. Ik kan zo uren doorgaan maar ik heb het gevoel dat ik klaag, en ik wil niet klagen. Ik wil een positief leven leiden, maar hoe kan dat als er mensen om me heen blijven zeuren, blijven klagen en ik steeds meer meegezogen word ik die depressie, waar niemand me uithaalt. Zowel mij niet als mijn gezin, we krijgen het iedere keer op ons dak, wat heeft mijn familie en ik misdaan op deze aarde om zo behandeld te worden? Als we iets doen voor een ander is het nooit goed genoeg, doen we het goed genoeg gaat een ander er met de eer vandoor. Zo werkt het in Nederland. Ik voel me gewoon minderwaardig in dit land en dat kenmerkt dit land, jij? Jij arme, van jou hebben we er veel te veel. Gewoon zitten en mond houden wachten tot de volgende straf komt, waar geen einde aan komt. Ik heb al psychologische hulp die weet van zulke problemen. Oh oh Nederland wat doen we het toch goed, laat die hoogopgeleiden maar het werk doen, want die laagopgeleiden kunnen toch niets. En hoe wil je een laagopgeleid zich beter laten voelen? Juist als hij iets zelfstandig kan. Maar dan moet hij het wel kunnen, de mogelijkheid hebben, de sfeer er zijn, capabel zijn, goede opleiding krijgen, etc. Wat is er mis met het oude systeem van werknemer begrijpt het niet? Nou dan geeft de baas hem een cursus zodat hij door kan groeien. Dat mis ik.
  Nee, als iemand iets niet kan word hij met zij 50e aan de kant gezet, want die kerel is te duur. Alles moet goedkoper, de concurrentie met China kan niemand aan, want die Chinees is moordend, die spioneert, kopieert alles van ons en doet het dan nog beter, voor een nog goedkopere prijs, en wij staan werkeloos toe te kijken hoe ons baantje word ingepikt door computers, robots, weet ik veel wat nog meer. En goed dat het werkt! Nou nou, de antidepressiva is niet aan te slepen.

  Deze persoon reageert niet meer of heeft een ongeldige bewerking uitgevoerd, is hier wel van toepassing. En dan zit hij thuis met medicatie, maar begrijpen? Nooit, alleen huilen, heel veel. Zonder ooit een vrouw tegengekomen te zijn die begrip voor hem had, want die vrouwen zijn tegenwoordig bikkelhard. Die willen van alles en daarbij lukt ook van alles. Je kunt beter nog je problemen bij een man neerleggen die heeft tenminste begrip voor je en begrijpt je.

  • Anoniem schreef:

   Overleving van de sterksten Amang, vraag jezelf af of jij daar tussen hoort of dat je alleen je tijd verdoet met klagen.

  • Ik begrijp dit helemaal, gek genoeg. Ik mag dan wel bijna 16 zijn maar ik vind dit land ook verrot, je betaalt je een ongeluk aan alles werkt je te pletter en komt als nog in de schulde, word ontslagen of bent diep ongelukkig.

   Ook wil ik even zeggen, ik hoop echt dat je uit je depressie komt, ikzelf heb het ook, maar je moet voor je eigen geluk zorgen. Ik hoop dat het beter word voor je

 • Zelf heb ik de ervaring ondanks ik een zaak van niets tot 25 mensen te werk stel opgebouwd heb, voel ik mij ontzetten alleen.
  Voel ik het leven aan als niets, enkel leegte waar je met moeite ooit je zelf nog kan terug vinden.
  Dit is zo al 5 jaar bezig en niets help, (:

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >