De weg van de minste weerstand is de beste weg

Wat bij je past, gaat vanzelf. Als dingen krampachtig voelen, dan heeft dat altijd een reden. We kiezen vaak voor doorzetten, terwijl we eigenlijk moeten loslaten. Waarom doen we dat dan niet? Is de weg van de minste weerstand de gemakkelijkste weg – of is het de slimste weg?

Is loslaten een teken van falen of juist een teken van succes?

Wat is de beste manier om je doel te bereiken?

Kijk om je heen naar de mensen in je omgeving. De meeste mensen zijn hard bezig om hun leven te verbeteren. Ze doen hun uiterste best – in hun eigen manier – om hun doelen te bereiken en zich daardoor gelukkiger te voelen. En wat gebruiken ze daarvoor? Vooral hun doorzettingsvermogen.

Ze zeggen: “Niet zeuren, maar doorgaan. Je moet hard werken om iets te bereiken. Je moet je handen uit je mouwen steken. Opgeven is voor losers. Echte winnaars geven nooit op.” Maar is dat wel de beste manier om je doel te bereiken?

Doorzetten of loslaten?

De keerzijde van deze aanpak is dat we daarmee ongelofelijk veel kansen laten liggen. We negeren manieren waarop we sneller en met meer gemak onze doelen bereiken. We blijven doorzetten in situaties die ons niet meer gelukkig maken. We onderhouden relaties die we beter kunnen loslaten. Kortom: doorzetten is niet per definitie slim. Soms is het wijzer om los te laten.

Nu is loslaten ontzettend moeilijk voor de meeste mensen. Loslaten wordt ons door niemand geleerd. We krijgen er in onze opvoeding nul komma nul over te horen. We hebben er nooit mee geoefend en kunnen het niet of nauwelijks iets loslaten. Waarom is dat?

Wat is de beste weg naar je doel?

Loslaten wordt gezien als falen. Ik sprak met een cliënt over het maken van keuzes waar hij echt gelukkig mee zou zijn. Ik zei: “Mijn recept voor een gelukkig leven is te doen wat je echt wilt en de rest los te laten.” Hij antwoordde: “Dat klinkt wel erg gemakkelijk. Kies je dan niet de weg van de minste weerstand?”

“Ja, precies”, antwoordde ik. “Die weg – van de minste weerstand – is de beste weg!” Het is precies die weg die je het meeste gaat opleveren. Het is die weg die de meeste ontspanning geeft. Het is die weg die je het gelukkigst gaat maken. Dat klinkt als een gedurfde stelling, dus laat ik hem uitleggen:

Waarom is de weg van de minste weerstand vaak de beste weg?

1. Het kost de minste moeite.

Je hoeft niet meer te worstelen of krampachtig vol te houden. Zie het als zwemmen in de modder: Hoe hard je het ook probeert, hoe goed je er ook in wordt, het is nooit zo gemakkelijk als zwemmen in water. Nooit! Dus het feit dat iets makkelijk is – dat het vanzelf gaat, dat het natuurlijk voelt – dat is juist het bewijs dat je op de goede weg bent!

2. Het geeft de meeste vreugde.

Logisch, want de weerstand en krampachtigheid stopt – en pas dan kan er vreugde en plezier naar boven komen. Het is toch heerlijk als je mèt de stroom meezwemt? Dan voel je: “Ja, dit gaat lekker – dit vind ik leuk!” Waarom zou je jezelf die vreugde ontzeggen? Tenzij je gelooft dat het leven afzien is en dat je moet worstelen tot je laatste dag op aarde. Denk dan iets anders, want die gedachten gaan je niet gelukkig maken.

3. Het past bij je.

De reden dat dingen makkelijk gaan en je gelukkig maken, is dat ze bij je passen. Mij maakt het gelukkig om lekker te gaan lunchen en te sporten. Misschien houdt jij meer van een concert of een boek. Wat maakt het uit? In iedereen geval weten we dat het ons gelukkig maakt! Wat willen we nog meer?

Doe wat bij je past en laat de rest los.

Hoe herken je de beste weg?

Je weet onmiddellijk welke keuze de beste weg is. Dat is die keuze die je weinig moeite kost, je veel plezier geeft en helemaal bij je past. Het is niet zo moeilijk om daarachter te komen, toch? Dàt is de weg van de minste weerstand. Dat is de weg die je het gelukkigst maakt. Op die weg ervaar je energie, plezier, vreugde, geluk, en ontspanning. Dat is de weg van gelukkig leven.

Wat houdt je tegen?

Vergeet al die ideeën over op je tandvlees lopen en doorzetten tot je erbij neervalt. Is het zo moeilijk om met een beetje – maar niet te veel – moeite fijn te leven? Om af en toe door te zetten, maar alleen in de richting die bij je past? Om soms hard te werken, maar daarnaast ook heel veel te genieten? Nee, natuurlijk niet.

Als je faalt, dan slaag je ergens anders in.

Als je jarenlang in de modder hebt gezwommen en ik neem je mee naar een rivier en laat je met de stroom meezwemmen, dan zeg je misschien: “Hé, dit is veel te gemakkelijk. Dat kan nooit de bedoeling zijn! Echte zwemmers zetten door. Is dit niet de rivier voor losers, faal ik niet gewoon als het vanzelf gaat?

Ja, inderdaad: je faalt in iets te doen dat niet bij je past! En dus slaag je erin iets te doen dat wèl bij je past. Gefeliciteerd! Zwemmen met de stroom mee is inderdaad de weg van de minste weerstand. En dat is precies die weg waarmee je het verst komt!

Wil je de weg kiezen waar je het gelukkigst mee wordt? Bestel dan deze e-cursus:


Wil jij echt gelukkig worden?

Volg dan deze online cursus Gelukkig Leven.

Ontdek wat jou gelukkig maakt en geniet van elke dag.

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Het werkt! Wat een super ervaring. Ik had niet verwacht in zo’n korte tijd al zo veel gelukkiger te zijn!”

Word gelukkig met jezelf en je leven


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Margareth schreef:

  Goed bezig
  Frank , helemaal gelijk! Bedankt voor het gratis E- book! ik blijf je volgen…

 • Marloes schreef:

  Het klinkt heerlijk om de weg van de minste weerstand te kiezen. En ik denk ook dat de dingen die goed bij je passen, je inderdaad gemakkelijker afgaan. Dus op dat vlak ben ik het wel met je eens.

  Maar hoe zit het dan met verantwoordelijkheden, die je misschien soms ook liever uit de weg gaat. Ik kan ze ook niet nemen en ervandoor gaan. Dan kies ik misschien wel de weg van de minste weerstand, maar ik laat anderen in de steek.

  Of ik wil misschien wil je graag bioloog worden, maar moet je vanalles ondernemen om daar te komen, Bijvoorbeeld je middelbare school afmaken een opleiding doen, in de avonduren studeren…ik verzin maar wat, Soms moet je toch ook wèl ergens flink moeite voor doen, juist om te bereiken wat je wil? Als je dan de weg van de minste weerstand kiest, dan bereik je misschien ook niks…

  Of sla ik de plank nu volledig mis in jouw optiek?

 • Van jongs af aan wordt je al geleerd dat de weg van de minste weerstand iets is voor slappelingen of zo.Het is even wennen dat het ook een positieve lading kan hebben ,het heeft denk ik ook veel te maken met acceptatie van jezelf in relatie tot jezelf en je omgeving.

  Waardevol artikel, het is goed om iets is van een heel andere kant te bekijken

 • Fijn zo Margareth :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Beste Marloes,

  Nee hoor, de plank raak je wel, want voor elk inzicht is er een tegenovergesteld inzicht dat óók waarde heeft.
  Het gaat uiteindelijk altijd om het vinden van de juiste balans (die het beste bij jou past).

  Verantwoordelijkheid naar anderen toe is prima, mits je jezelf niet chronisch voorbij loopt.
  En inderdaad; om doelen te bereiken moeten we ook investeren en moeite doen.
  Maar als het goed is, ligt zo’n doel in het verlengde van iets wat je nu al leuk vindt,
  en is de weg naar dat doel dus geen opoffering, maar juist plezierig.
  En tussen opoffering en plezier is de laatste de weg, de weg van de minste weerstand :)

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • Beste Rene,

  Dank je wel :)

  Inderdaad, voor jezelf de weg van de minste weerstand kiezen (meer plezier, meer ontspanning, natuurlijker),
  heeft veel te maken met zelfacceptatie: als je dit jezelf gunt, dat is het makkelijker hiervoor te kiezen.
  Met zelfacceptatie heb je minder te bewijzen naar anderen toe en dan blijven er alleen nog maar de dingen over die goed voor je voelen :)

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • Sharon schreef:

  Helemaal mee eens de weg van de minste weerstand soms ook de moeilijkste.

 • Inderdaad Sharon, maar moeilijk wordt makkelijk met wat oefening :)

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >