Heb jij de juiste balans in je leven?

Heb je het idee dat je leven erg eenzijdig wordt? Dat je alleen maar bezig bent met werk? Of juist te weinig focust op een carrière? Dat je alleen maar zorgt voor anderen? Of juist te veel bezig bent met jezelf? Vind de goede balans in je leven met de tips uit dit artikel.

De balans tussen zelfontwikkeling en acceptatie.

Sommige mensen hebben zulke hoge verwachtingen van zichzelf, dat ze nooit het punt bereiken waarop ze tevreden zijn. Ze vinden dat ze altijd beter kunnen en vooral beter zouden moeten zijn.

Anderen doen helemaal niets aan persoonlijke ontwikkeling. Ze missen de link tussen persoonlijke groei en een gelukkig, succesvol leven. Ze denken dat ze toch geen invloed hebben op wat er gebeurt. En dus laten ze alles bij het oude.

Misschien zijn ze niet tevreden over hun leven, ‘maar hé, wat doe je eraan?’

Ik heb geen tijd om te genieten!

Te veel jezelf willen ontwikkelen kan doorslaan in krampachtigheid: “Ik heb geen tijd om te genieten of trots te zijn op mezelf, want ik ben nog niet perfect!” Te veel acceptatie kan doorschieten in stilstand: “Ik hoef niets te veranderen, want ik ben al af!”

De waarheid (althans, mijn idee daarvan), ligt in het midden. Je kunt jezelf accepteren zoals je bent, terwijl je blijft groeien. Je realiseert je dat je kunt verbeteren, maar je hoeft niet perfect te zijn.

De balans tussen doelen en genieten.

Sommige mensen leven volledig in de toekomst. Ze zijn altijd op weg naar beter. “Als ik dit doe, dan pas ben ik gelukkig of succesvol.” Ze hebben takenlijstjes, vijf jaar-plannen en hun agenda helemaal vol. Er is gewoon geen tijd meer over om te genieten.


Wil jij meer genieten van je leven?

Volg dan deze online cursus Gelukkig Leven.

Ontdek wat jou gelukkig maakt – en geniet van elke dag. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Het werkt! Wat een super ervaring. Ik had niet verwacht in zo’n korte tijd al zo veel gelukkiger te zijn!”

Bestel direct – nu voor € 57


Anderen hebben helemaal geen toekomstplannen. Ze hebben geen idee waar ze over een jaar zullen zijn of wat ze zullen doen. Ze leven bij de dag. Ze maken nooit afspraken, maar doen alles ‘op de bonnefooi’.

Alles wordt beter – alleen niet vandaag.

Te veel doelen hebben voorkomt dat je jezelf de ruimte geeft om te genieten. Je hebt de illusie dat in de toekomst alles beter wordt. Door alleen voor die toekomst te leven zeg je nee tegen je huidige leven.

Bovendien, als je dan je doel hebt bereikt, kun je er niet van genieten. Want dan ben je weer bezig nieuwe plannen te maken!

Je bestemming ligt nooit in het verleden.

Maar te weinig plannen maakt je leven richtingloos. Als je niet weet waar je naartoe gaat, hoe kun je er dan ooit komen? Zo neem je duizenden afslagen zonder ooit te arriveren. En op een gegeven moment gaat dat je tegenstaan. Want iedereen heeft een bestemming. En dat is zelden dezelfde plek als tien jaar geleden…

Balans in je leven vind je alleen nu – of nu niet. Je hebt het – òf je vindt andere dingen belangrijker. Je kunt het krijgen, maar je kunt het niet proberen. Zoals Yoda uit de film Star Wars zei: “Do, or not do. There is no try.”

De balans tussen anderen en jezelf.

Sommige mensen zijn erg bezig met andere mensen. Positief, door iedereen altijd te helpen, ook als ze er geen zin in hebben. Negatief, door veel te oordelen of te roddelen. En in beide gevallen zorgt dat ervoor dat je niet meer  bezig bent met je eigen uitdagingen en wensen.

Reserveer tijd voor jezelf: Wat wil jij? Wat heb jij nodig? Wat kunt jij zelf doen? Wees niet zó betrokken bij andere mensen dat je je eigen leven vergeet. Je kunt niet alles voor iedereen doen.

Balans in je leven bereik je nooit door jezelf voorbij te lopen.

Even niet bezig zijn met jezelf is best wel fijn.

Je kunt je ook niet alleen maar druk maken over jezelf en nooit over anderen.Er zijn mensen die zo in beslag worden genomen door hun eigen problemen dat ze geen echt contact meer maken met anderen. Te veel bezig met hun kleine en grote uitdagingen. Geen aandacht voor de mensen in hun omgeving.

Houd op met navelstaren en verleg je aandacht naar een ander. Dan hoef je even niet bezig te zijn met jezelf. Wat een opluchting!

De balans in je leven vind je in het midden van jezelf en anderen…

De balans tussen geld en geluk.

Sommige mensen gaan voor het (grote) geld. Meer, meer, meer. Ze denken dat geluk een grote auto is en succes een grote villa… In hun hart zijn ze arm, want ze hebben het gevoel dat er nooit genoeg is.

Anderen kiezen voor het spirituele pad en denken dat je alleen verlicht kunt zijn door niets te bezitten. Maar een gelukkig en succesvol leven betekent overvloed, in alle opzichten. Genoeg van alles wat je belangrijk vindt. Het is moeilijk gelukkig te zijn zonder een dak boven je hoofd of brood op de plank.

Sommige dingen zijn onbetaalbaar.

Ook hier is er weer een mooie balans in je leven: Door te kiezen voor de dingen die je gelukkig maken, met voldoende geld om te doen wat je wilt. Alles in het leven kost geld, van de kleren die je aanhebt tot het huis waar je in woont. Dus je kunt niet zonder.

Maar het hoeft ook niet je dominante drijfveer te worden, want dan vergeet je geluk, vriendschap, liefde en persoonlijke groei. Die zijn niet in geld uit te drukken omdat ze onbetaalbaar zijn…

“Happiness is not a matter of intensity but of balance, order, rhythm and harmony.”
Thomas Merton


Word Gelukkig & Geniet Van Je Leven!

Volg de Online Training Geluk & Genieten Van Je Leven.

– Voel je direct beter.
– Ontdek het geluk in jezelf.
– Geniet van je leven.

Je ontvangt:
– 18 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– Een geweldig eBoek met 100 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en geniet van je leven!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 57


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Angelle schreef:

  Wil graag juliie weekblad volgen
  Bedankt

  Angelle

 • Beste Angelle,

  Newstart Magazine (de nieuwsbrief) verschijnt één keer in de twee weken. Je kunt je op deze pagina gratis inschrijven.

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Anoniem schreef:

  Beste Frank,
  Ik krijg al een tijdje jouw nieuwsbrief en begin steeds vaker je antwoorden te herkennen én vooral ook mijn eigen weg daarin te (h)erkennen. Ik ben sinds kort gestart met een mindfulnesstraining en vraag me nu af in hoeverre jouw ideeën daarop gebaseerd zijn?
  Vriendelijke groet.

 • Beste Anoniem,

  Mindfulness is (in mijn beleving) een van de vele honderden methoden voor persoonlijke groei, zelfinzicht en innerlijk rust. Ik ben wat dat betreft een ‘allesvreter’ en vind elke methode interessant en experimenteer met alles. Veel ideeën zijn universeel en mijn uitgangspunt is altijd ‘contemplatie-met-begrip-en-aandacht’ – en dat vind je ook in Mindfulness (en veel andere stromingen) terug. Het belangrijkste is – zoals je zo mooi opmerkt – je eigen weg vinden (herkennen) en je eigen gevoel volgen. Dan kan elke methode iets toevoegen aan je persoonlijke groei en zul je na verloop van tijd steeds meer dezelfde fundamenten terugvinden in de verschillende vormen van zelfontwikkeling. En daarna zit er nòg een hele verdieping in het loslaten van al die ideeën en gedachten om steeds meer bij de bron van je authentieke zelf uit te komen. Dus genoeg werk aan de winkel voor ons allebei – voorlopig kunnen we nog even doorgaan :)

  Veel plezier en Vriendelijke groet,
  Frank

 • Beste Frank,
  Ik heb het enorm moeilijk met mezelf…als ik op automatische piloot leef. .dan gaat het wel met mijn mentale gezondheid. ..maar als ik intensief wil leven. …moet ik dat loslaten want ik kan dat dan mentaal niet aan

  Frank,help mij aub want ik weet echt niet meer hoe ik moet leven! !!!!!!!!!!!!
  Nancy

 • Anoniem schreef:

  Frank,help mij aub want ik weet echt niet meer hoe ik moet leven! !!!!!!!!!!!!

 • Frank,help mij aub want ik weet echt niet meer hoe ik moet leven! !!!!!!!!!!!!

 • Beste Nancy,

  Je schreef al eerder “Nu heb ik sinds enkele weken alles losgelaten en voel me mentaal goed,maar heb constant het gevoel dat ik weer die controle moet terug nemen om zinvol te leven”.

  Dus je de controle (over alles waar je over piekert etc) was loslaat, dan voel je je goed. Prima, dus ga zo door!

  Er is maar één ‘juiste’ manier van leven en dat is: doe meer van waar je je goed bij voelt en minder wat slecht voelt. Probeer wat minder in je hoofd te zitten en wat meer in je gevoel.

  Deze artikelen geven je meer inzicht:
  https://www.newstart.nl/blog/breng-je-gevoel-en-verstand-in-balans/
  https://www.newstart.nl/blog/zeg-ja-tegen-het-leven/

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >