Maak jij de beste keuze?

De beste keuze is de keuze die het beste bij je past. Neem geen genoegen met minder. Compromissen stellen uiteindelijk meestal teleur. Van de beste keuze krijg je nooit spijt.

Compromissen stellen teleur.

Het kenmerk van een compromis is dat je nooit krijgt wat je echt wilt. Je doet altijd water bij de wijn. Zoals Hans Teeuwen in zijn gedicht De Liefde beschreef: “We doen nog meer water bij onze wijn, totdat er alleen nog maar water zal zijn.” Soms zijn compromissen niet te vermijden. In relaties en in elke samenwerking, moet je wel wat water bij de wijn doen. We leven nu eenmaal niet op een eiland.

Toch nemen we té vaak genoegen met de tweede keus en worden we daardoor uiteindelijk teleurgesteld. Vaak denken we achteraf: “Had ik maar gekozen voor wat ik echt wilde.”

Waarom neem je genoegen met minder dan de beste keuze?

Dat is een goede vraag, nietwaar? We nemen vaak genoegen met minder, omdat het de gemakkelijkste weg is. Het kost moeite om te kiezen voor het beste. Want het beste, dat krijg je nooit vanzelf. Daar moet je meestal wat voor doen.

We nemen ook genoegen met minder omdat we het gewend zijn. “Dit is het hoogst haalbare. Meer zit er niet in.” Als je dat maar vaak genoeg denkt, dan heb je wel een partner, relaties, een huis, een baan, een gezondheid en een leven, maar nooit zoals je het echt had gewild.


Wil jij groeien als persoon?

Volg dan deze online Trainingen in Geluk en Succes.

Verander jezelf – en je leven zal nooit meer hetzelfde zijn. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Jouw cursussen zijn zo verhelderend! Was ik daar maar eerder bewust van geweest. Het werkt!”

Uitstellen werkt niet.

Dat gaat uiteindelijk wringen. Je kunt genoegen nemen met een baan(tje) waar je je niet goed in voelt. Of met een relatie waar je niet gelukkig in bent. Heel veel mensen doen dat ook. Je kunt dat soms heel lang volhouden. Maar op den duur word je steeds ontevredener. Uiteindelijk besef je: “Dit is niet echt wat ik wil.” En dan moet je alsnog iets veranderen.

Herhaling van patronen.

Als je dan besluit in je nieuwe baan of met je nieuwe partner weer genoegen te nemen met minder, herhaalt dit patroon zichzelf. Dan kom je uiteindelijk weer op hetzelfde punt uit. Vermoeiend! Je hoopte zo dat het deze keer anders zou gaan. Maar helaas, het is weer meer van hetzelfde!

Als je terugkijkt op je keuzes, dan wist je op dat moment heel goed: “Dit is niet wat ik werkelijk wilde.” Je intuïtie zei je dat, maar je verstand negeerde het. Je kreeg allerlei signalen, maar je onderdrukte ze gewoon.

Een andere manier van kijken naar de beste keuze.

De volgende keer dat je een keuze maakt, sta dan eens stil bij jezelf. Vraag je af: “Wat zou de ideale keuze zijn? Wat zou ik kiezen als ik alle vrijheid had?” Het antwoord daarop is meestal de beste keuze. Compromissen stellen op lange termijn altijd teleur. Maar de beste keuze, die blijft goed voelen.

Je hoeft geen genoegen te nemen met minder.

Je hoeft geen baan te hebben die je niet bevalt. Je hoeft geen relatie te hebben die te veel spanningen geeft. Je hoeft geen genoegen te nemen met weinig vrije tijd en veel verplichtingen. Dat zijn uiteindelijk allemaal keuzes die je zelf hebt gemaakt.

Waar nemen we genoegen mee?

Dit zijn een paar voorbeelden van jezelf te kort doen:

In je relatie: “Dit is waarschijnlijk het beste wat ik kan krijgen.”
In je baan: “Het geeft niet veel voldoening, maar het betaalt wel de rekeningen.”
In je kleding: “Het past niet goed, maar het is wel uitverkoop.”
In je vriendschappen: “Ik word niet echt vrolijk van hem of haar, maar het is in ieder geval wel een vriend(in).”
In je huis: “Ik zou het graag anders willen zien, maar het kost me te veel moeite het te veranderen.”
In je gezondheid: “Ik wil graag fitter zijn, maar zie op tegen de inspanning.”

Als je één of meerdere van deze gedachten hebt, dan weet je dat je genoegen neemt met minder.

De beste keuze: Slobberwijn of een echt goede fles?

Je kunt elke dag slobberwijn drinken of je kunt een echt goede fles kopen. Je kunt vijf paar middelmatige schoenen hebben of één paar dat echt fantastisch is. Je kunt veel oppervlakkige vrienden hebben of een paar waar je echt een band mee hebt. Je kunt elk jaar een goedkoop ticket aanschaffen of drie jaar sparen voor een droomreis. Je kunt kiezen voor iemand die niet al te irritant is of je kunt op zoek gaan naar een partner die echt bij je past.

Als je gaat voor het compromis, blijf je altijd denken aan die goede wijn, dat fantastische paar schoenen, het gemis aan diepgang in je vriendschappen, de droomreis en de partner die echt bij je past. Heb je dat ook gemerkt?

Ga uit van het beste.

Kies volgende keer gewoon voor het beste. Beter wat langer wachten dan ongedaan maken waar je spijt van hebt. Beter een beetje inspanning dan het later opnieuw moeten doen. Beter iets goeds dat moeite kost dan iets wat je niet inspireert en vanzelf komt.

Maak niet te veel compromissen op de belangrijke gebieden in je leven. Alleen jij weet wat je echt gelukkig maakt. Alleen jij weet waar je op lange termijn niet tevreden mee bent. Waarom zou je genoegen nemen met minder als je kunt kiezen voor meer? Ga uit van het beste, dan word je nooit teleurgesteld.


Werk Aan Je Persoonlijke Groei!

Volg de Online Trainingen in Gelukkig en Succesvol Leven.

– Ontdek de stappen om elk doel te bereiken.
– Voel je beter over jezelf en andere mensen.
– Word een meester over de 7 gebieden van je leven.

Je ontvangt bij elke training:
– Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– Geweldige eBoeken met extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en word de persoon die je wilt zijn!

Ontdek Alle Trainingen
Lees 1.000+ Ervaringen


Heb jij moeite om te kiezen voor het beste?
Wat houd je tegen?

Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Eigenlijk moeten wij veel meer ons eigen intuitie volgen, dat doen wij te weinig. Hierdoor maak je keuzes waar je niet achter staat. Hoe vaak ik ervaren heb, dat ik toch beter mijn eerste gevoel had moeten volgen, is niet op 1 hand te tellen. Indien je gelegenheid krijgt om de voor- en nadelen af te wegen, ga je twijfelen aan je intuitie. Tegen beter weten in, neem je dan vaak de verkeerde beslissing.

 • Goed artikel zeg! Als je het zo stelt is het eigenlijk allemaal niet zo moeilijk. Misschien dat het hier niet thuis hoort, maar ik mis wel de stap na de beslissing en dat is … volhouden. Als je namelijk iets doet wat je echt wil, dan verandert er iets in je leven (zeker als je meestal niet doet wat je echt wil) en je mind zal je willen vertellen dat er iets niet goed is aan deze keuze, omdat je mind niet van verandering houdt. Je mind is nl. geprogrameerd om je jouw te beschermen en verandering betekend gevaar en risico. Daarom is het zo moeilijk om gewoontes af te leren. Door dit artikel weet ik in ieder geval dat ik door moet gaan deze nieuwe vorm van social media:
  http://unifiedvibe.com/nl/?ID=pvanaarle
  Intuitief weet ik dat dit gaat werken, omdat het een briljant concept is, maar ergens ben ik ook bang voor de verandering die het teweeg gaat brengen in mijn leven. Gewoon doorgaan dus. Vertrouwen op mijn eerste beslissing en volhouden.
  Dank je wel!

 • Natuurlijk moet er altjd iemand zijn met een ‘ja maar’, dus bij deze. Ik geloof zelf heel erg dat we de beste keuze maken op basis van de informatie die we op een gegeven moment bezitten. Als je dan bijvoorbeeld toch steeds niet met de juiste partner eindigt, is het simplistisch om te stellen dat je je intuïtie niet gevolgd hebt, die je feilloos naar het beste geleid zou hebben. Idem met een ‘betere’ baan. Dat gaat helemaal voorbij aan patronen die mensen hebben, angsten, onzekerheden. Het beste willen is goed als het je uit je comfort zone haalt, maar ik vermoed dat sommige dingen gewoon te eng zijn om aan te gaan. Desaliettemin goede bezinningsvragen in dit artikel.

  Vriendelijke groet,
  Wibo

 • Beste Wibo,

  Ik ben het met je eens dat patronen, agnsten en omzekerheden keuzes beinvloeden. Ze liggen als lagen over je intuitie en voorkomen soms dat je makkelijk kunt luisteren naar die intuitie, Wegens het beperkte aantal woorden in een artikel ben ik daar niet dieper op ingegaan.

  Dank voor je aanvulling.

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Een leuk artikel waar ik veel in herken. Voor mijn gevoel geef je een iets té harde mening: Door te zeggen “Ga alleen voor het beste” lok je misschien uit dat mensen steeds op zoek gaan naar iets nóg beters…dat ze nooit tevreden kunnen zijn. Als je al lekker uit eten geweest bent bij het ene restaurant…is het volgens mij zonde van de energie om je nog druk te maken of het ergens anders beter geweest kan zijn. Met een positieve instelling heb ik de rust dat het goed was en kan ik genieten van het lekkere gevoel daarvan. Ik zeg dus meer van: Ga voor het goede!
  Laat je niet afschepen met slechte dingen, maar als het al goed is, wees dan ook een keer tevreden en ga je dan niet meer druk maken of het misschien nog beter kan toch?

 • Evelien schreef:

  Zeker een interessant artikel.
  Wel sluit ik me aan bij Ivar en heb ik een beetje ‘moeite’ of bedenkingen bij het woord ‘beste’. Streven naar het beste kan ook tot gevolg hebben dat je uiteindelijk niet durft te kiezen. Uit angst dat het ondanks het goede gevoel dat je erbij hebt, toch niet het beste is. Dat er misschien nog iets beters is. En ongetwijfeld zal er vast nog iets beters zijn. Dan zie ik toch wel iets in hetgeen ’t Boeddhisme omschrijft als ‘verlangen is lijden’.

  En dan nog iets anders; wat als je ‘alleen maar alles wilt’? Wat te doen als je geen keuze kunt maken, omdat alles je leuk lijkt en alles goed voelt?

 • Beste Evelien en Ivar,

  Bedankt voor jullie aanvullingen.

  De eerste zin van het artikel is: “De beste keuze is de keuze die het beste bij je past.”
  Dat hoeft niet altijd het hoogst haalbare te zijn en hoeft zeker niet te leiden tot chronische ontevredenheid omdat er altijd nog iets beters is. Het gaat om de keuze van je gevoel – waar voel je je het beste bij? Maar doe je zelf ook niet tekort…

  Kun je niet kiezen omdat je alles leuk vind of omdat je bang bent de verkeerde keuze te maken?
  Je vraag (wat doe je dan?) is eenvoudig, maar er zit zoveel diepgang in het antwoord… De ruimte ontbreekt hier om daarop in te gaan. Een artikel geeft slechts het topje van de ijsberg, meestal is er meer ‘graafwerk’ nodig.

  Met vriendelijke groet,
  Frank

 • Evelien schreef:

  Hallo Frank,

  Hartelijk dank voor je reactie.
  Ik begrijp je beredenering wat betreft ‘de beste keuze’. Alleen; hoe kun je weten wat de beste keuze is? Je weet immers nooit van te voren hoe je je zult voelen nadat je gekozen hebt. Misschien voelt het goed, maar zou je je beter voelen als je toch B had gekozen ipv A?

  Mijn angst mbt het maken van keuzes zit ‘m niet in bang zijn voor de verkeerde keuze, maar eerder bang voor niet de beste keuze…

  Ik snap dat de ruimte ontbreekt om daar hier verder op in te gaan en verwacht daarom ook geen antwoord op deze reactie. Wellicht is coaching iets om over na te denken. Dank je wel.

  Hartelijke groet,
  Evelien

 • Beste Evelien,

  De angst om de verkeerde (of niet beste – dit is hetzelfde) keuze te maken komt voort uit de behoefte controle te hebben over de toekomst.
  Alleen kun je de toekomst niet controleren: je weet nooit wat er precies gaat gebeuren.
  Wat je wel kunt doen is je keuzes baseren op het gevoel dat je er nu bij hebt. Daarmee heb je de garantie dat je je er nu goed bij voelt. En dat is de enige garantie die werkelijk bestaat. Verleg de focus van de toekomst naar het nu en je bent aanbeland op het enige moment dat je werkelijk kunt controleren.

  Met vriendelijke groet,
  Frank

 • Ik heb de website aandachtig gelezen en ik herken vele dingen waar ik ook problemen mee had ,ik ben in een jaar tijd 2maal verhuist omdat ik niet goed naar mijn eerste gevoel heb geluisterd. Woon nu in een leuk huisje en ben blij dat ik heb doorgezet.Ik heb nu geleerd dat je je eerste gevoel moet luisteren en vooral niet naar andere mensen.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >