Groot denken – maar niet te groot

Te klein denken veroorzaakt stilstand. Je doelen inspireren je niet, omdat ze te klein zijn. Te groot denken veroorzaakt ook verlamming. Je raakt dan het overzicht kwijt. Je doel wordt onbereikbaar. De balans ligt in het midden en is makkelijk te vinden.

Klein denken is de vijand van elk succes.

Denk niet te klein: niet over jezelf, niet over je vaardigheden en niet over je mogelijkheden. Door klein te denken, voorkom je elke groei. Want jijzelf denkt al bij voorbaat dat het niet mogelijk is.

Wat je denkt over jezelf en je leven, wordt werkelijkheid. We hebben allemaal een ingebouwd verwachtingspatroon. Denk je dat er niet meer in zit? Zo zal het zijn. Denk je dat je pas aan het begin staat en er veel meer mogelijk is? Zo zal het zijn. Je kunt niet worden wat je niet mogelijk acht.
Je kunt alleen worden wat je denkt dat je kunt worden.

Van zaadje naar boom.

Denkt een zaadje “Meer zit er niet is, groter dan dit word ik niet”? Nee toch. Als een zaadje zou kunnen denken, dan zou het dit zijn: “Geef me wat tijd. Ik heb het vermogen een boom te worden. Het gaat er niet om wat ik nu ben, het gaat erom wat ik kan zijn.”

Dus als je twijfelt aan jezelf, kijk dan niet naar hoe het nu is. Richt je aandacht op hoe het zou kunnen zijn. Dan word je automatisch aangetrokken door de belofte van je toekomst. Door wat je zou kunnen bereiken als je actie onderneemt.

Klein denken veroorzaakt stilstand.

Als je te klein denkt, raak je nooit geïnspireerd. Wat motiveert je meer: zomaar een baantje of je droombaan? Jezelf oké of je geweldig voelen? De dag doorkomen of een prachtig leven leiden? Als je niet geïnspireerd bent, komt dat doordat je doelen te klein zijn.

Het grote-plaatje-syndroom.

Er zit ook een andere kant aan de medaille: je kunt ook té groot denken. Als je dromen zo ver weg zijn dat ze nooit bereikbaar lijken, verlam je jezelf. Je weet dan niet meer waar je moet beginnen. Ik noem dat het grote-plaatje-syndroom. Mensen die veel piekeren hebben er vaak last van. Ze willen alles in hun leven vooraf analyseren en bepalen – tot in de verre toekomst. Logisch dat ze overweldigd worden door alle details.

Garage of miljardenbedrijf?

Wist je dat Bill Gates begon computers te bouwen vanuit zijn garage? Nu is Microsoft een miljardenbedrijf. Het punt is niet dat jij of ik ons daarmee moeten vergelijken. Laten we vooral onze eigen weg gaan. Maar vraag je eens af: Hoe had Bill Gates zich gevoeld als hij toen zou denken: “Ik moet het grootste IT bedrijf ter wereld gaan bouwen.”?

Ik denk dat hij dan nog steeds in zijn garage zou hangen – lusteloos en ontmoedigd. Het is één ding op een paar computers te verkopen. Het is iets anders om vooruit te plannen hoe je een bedrijf van 100.000 mensen kunt opzetten. Maak je doel niet te groot en kijk niet te ver vooruit. Dat is net zo zinloos als te klein denken.

Waarom denken we te klein?

Dat komt door onze behoefte aan controle en perfectionisme. We willen graag de controle houden en durven daarom niet buiten onze comfortzone te treden. Het moet perfect gaan, we mogen niet mislukken.

De beste manier om met angst om te gaan, is door iets niet te doen. Dan worden we ook niet teleurgesteld. In ieder geval niet op korte termijn. Maar juist wél op lange termijn. Door altijd klein te denken, voelen we ons mislukt. En raken we teleurgesteld. Juist die dingen die we proberen te vermijden.

De balans tussen groot en klein.

Tussen te groot en te klein denken ligt de weg naar succes. Die balans is voor iedereen anders – bepaal voor jezelf waar je je comfortabel bij voelt. Als je ontmoedigt wordt, weet je dat je misschien te groot denkt. Dan moet je een paar stappen terugnemen of beter nog: kleinere stappen vooruit nemen. Houd het beheersbaar.

Als je het gevoel hebt stil te staan, dan moet je groter denken. Verzin een doel dat je echt inspireert. Als dat doel aantrekkelijk genoeg is, kom je vanzelf in beweging. Door de belofte van wat zou kunnen zijn.

Zowel te groot als te klein denken veroorzaakt dus stilstand. Het doel is om jezelf in beweging te zetten. Beweging is het kernwoord. Want door beweging krijg je resultaat. En door resultaat weet je of je op de goede weg bent. Denk niet te groot, denk niet te klein, maar denk slim!


Krijg Meer Succes In Je Leven!

Volg de Online Training Meer Succes In Je Leven.

– Bereik elk doel, sneller en slimmer.
– Overwin blokkades die je tegenhouden.
– Word 10 x effectiever en productiever.

Je ontvangt:
– 28 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– 3 Geweldige eBoeken met 500 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en bereik je doel!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 67


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>