Om iets te krijgen, moet je eerst iets geven

Wat wil jij nog bereiken in je leven? Wil je leuker werk, betere relaties, meer succes? Er is een sleutel die je helpt dit allemaal te bereiken. Een fundamenteel inzicht dat ik je in drie zinnen kan geven: “Voordat je krijgt, moet je geven. Voordat je beloond wordt, moet je investeren. Voordat je ontvangt, moet je delen.”

Een cruciale fout!

Geven voordat je ontvangt is een universeel principe. Helaas gaan veel mensen uit van het tegenovergestelde principe: “Wat ik wil moet ik snel, makkelijk en het liefst gratis ontvangen.”

Dat is een cruciale fout en een van de oorzaken waarom iemand niet krijgt wat hij/zij verlangt.

Laten we eens kijken naar wat voorbeelden van beide principes en zien welke het beste werkt:

Investeren in je relaties.

Sommige mensen hebben altijd het hoogste woord. Ze praten graag over zichzelf en staan graag in het middelpunt van de belangstelling. Hoe meer aandacht, hoe beter. Het probleem is alleen dat gezonde relaties zo niet werken. In gezonde relaties zit altijd een gezonde balans, in dit geval tussen geven en ontvangen. Dus ook het geven en ontvangen van aandacht.

Om aandacht te krijgen, moet je het eerst geven. Maar daar zit nu net het probleem. Degene die aandacht wil, geeft het soms niet aan een ander. Als je ooit iemand hebt ontmoet die alle energie uit je wegtrok, dan weet je wat ik bedoel. Dan heb je te maken met een nemer, niet met een gever. Wie zit daar nu op te wachten?

In elke relatie moet je geven wat je wilt ontvangen. Je moet aandacht, bevestiging, begrip, liefde of waardering geven, vóórdat je het terug ontvangt. Het moet toch van twee kanten komen? Als je alles geeft, maar je ontvangt niets terug, dan zou ik afstand nemen. Dan is de balans tussen geven en nemen verstoord.

Investeren in jezelf.

Sommige mensen hebben behoorlijke (persoonlijke) uitdagingen, maar weinig geduld. Alles moet in één seconde worden opgelost, ook al worstelen ze er al jarenlang mee. Het liefst moet het ook nog gratis opgelost worden en het liefst door iemand anders.

Deze mensen beginnen vaak ergens aan, maar maken het zelden af. Ze willen te snel resultaat.

Maar resultaat krijg je alleen ná inspanning. En daar ontbreekt het nu net aan. Om je persoonlijke uitdagingen op te lossen, moet je investeren. Je moet investeren in kennis, inzicht en tijd. Maar je moet vooral investeren in jezelf.


Wil jij jouw doel bereiken?

Volg dan deze online Cursus Meer Succes In Je Leven.

Bereik ELK doel dat belangrijk voor je is. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Ik weet zeker dat dit mijn leven heeft veranderd – nu al. Door alle vragen, krijg je direct inzicht in jezelf en over je leven. Bedankt!”

Geef je persoonlijke groei alle tijd, aandacht en energie. Alleen dan zul je vooruitgang boeken.

Wat is belangrijker: je flatscreen of je geluk?

Ik vind het nog steeds verbazingwekkend als ik mensen tegenkom die jarenlang worstelen met dezelfde uitdaging en nog geen cent of seconde besteed hebben aan een oplossing. Hoe kunnen ze die oplossing dan ooit vinden?

Waarom geven ze meer geld uit aan schoenen dan aan een cursus? Waarom besteden ze duizenden uren voor de tv en nog geen minuut aan zelfonderzoek? Leuk dat je een flatscreen hebt, maar ben je gelukkig? Daar gaat het toch om?

Het blijft een mysterie – voor mij althans…

Investeren in je werk.

Veel mensen willen een ideale baan, een andere carrière of een eigen bedrijf. De mensen die echt ‘verdwaald’ zijn, denken: “Ik moet eerst beter betaald krijgen, voordat ik harder ga werken.”

De mensen die het principe van geven en nemen wèl begrijpen, denken: “Ik moet eerst harder werken, voordat ik beter betaald krijg.”

Elk eigen bedrijf, elke carrière en elk inkomen kent twee fases: investeren en ontvangen. Zonder investering in een bedrijf zal het niet groeien. Zonder investering in opleiding of ervaring, word je niet uitbetaald. Zonder waarde toe te voegen, zul je nooit beloond worden.

Dus wil je meer inkomen, een andere carrière, een eigen bedrijf? Begin ermee je tijd, energie en geld te investeren.

Leren van mijn fouten.

Door schade en schande ben ik wijs geworden. Ik heb geleerd van mijn fouten. De eerste dertig jaar van mijn leven wilde ik meer en begreep niet waarom ik het niet kreeg. Zestien jaar geleden zag ik toevallig het licht: Alles in ons leven is het resultaat van eigen inspanningen. We moeten eerst geven voordat we ontvangen.

Daarna heb ik ongelofelijk veel tijd besteed aan persoonlijke ontwikkeling. Talloze boeken gelezen, talloze cursussen gevolgd, talloze uren besteed aan zelfonderzoek. En alles was de moeite waard, want in elk boek, cursus of gesprek ontdek je weer nieuwe inzichten. Ook mijn eigen bedrijf en de website die je nu bezoekt is het resultaat van jarenlang hard werken. Ik heb veel gegeven, maar ook veel ontvangen.

Doe jezelf een plezier.

Je hoeft mij geen plezier te doen, maar doe jezelf wèl een plezier. Stop te verwachten dat je iets moet ontvangen. Verleg je aandacht en vraag jezelf af: “Wat wil ik geven voordat ik kan ontvangen? Mijn tijd, mijn aandacht, mijn geld, mijn enthousiasme? Wat ben ik bereid te delen met anderen?”

Die vragen geven je altijd een oplossing, want ze gaan terug naar de basis.

Dan zul je ontdekken dat wensen nooit de sleutel is naar krijgen. Een wens is een verlangen te ontvangen, niets meer. Maar de sleutel tot werkelijk ontvangen is geven. Het maakt niet uit hoe je dat doet. Hoe meer waarde je toevoegt, hoe meer waarde je terugkrijgt.

Gun jezelf en anderen het beste. Geef het beste van jezelf en wacht af: Er zou zo maar eens een wonder kunnen gebeuren!


Wil jij jouw doel bereiken?

Volg dan deze online Cursus Meer Succes In Je Leven.

Bereik ELK doel dat belangrijk voor je is. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Ik weet zeker dat dit mijn leven heeft veranderd – nu al. Door alle vragen, krijg je direct inzicht in jezelf en over je leven. Bedankt!”

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank. Download het gratis eBoek Hoe je krijgt wat je echt wilt.


Ook leuk om te lezen:

Hoeveel investeer jij in jezelf?

Krijgen wat je wilt – 5 dingen die je daarvoor op moet geven

Leven in vrijheid

 • ja wauw, komt binnen, snap ik helemaal, nu nog doen…
  Dankje.

 • ‘K heb dat ook al enige keren ervaren: eerst (willen) geven dan pas ontvangen wat je wil, wanneer dat ontvangen dan bv. een prachtige, blijvende vriendschap is, dan ben je toch wel écht dankbaar en blij dat je niets geforceerd hebt, forceren is zelden goed, vermoed ik zo!

 • Anoniem schreef:

  Ik was altijd teleurgesteld in vrienden / kennissen waarvan ik na enige tijd inzag dat ze meer nemen dan geven en vooral overal voorop staan als er een versnapering aanwezig is.
  Ik heb ze met dit gedrag geconfronteerd en zag snel de onschuld zelve in deze personen. ”IK ?” ”Nee joh meen je dat?” en nog meer van dit soort zinnen kwamen eruit. Maar deze personenen hadden allemaal nog een overeenkomst, Schuldgevoel en zeggen ik maak het goed met je maar direct weer terugvallen in hun neem gedrag.
  Erg leerzaam artikel, bedankt hiervoor.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >