Laat je weerstand los en bereik ontspannen je doel

Heb je gemerkt dat als je krampachtig iets wilt bereiken, dit vaak niet lukt?

Hoe hard je het ook probeert en hoeveel wilskracht je ook gebruikt, je doel komt gewoon niet dichterbij. Je rent je rot, als een hamster in een looprad,  maar je komt geen stap vooruit.

Hoe kan dit?

Je wilt het toch? Je stopt er toch ontzettend veel energie in? Je neemt veel actie, werkt hard en toch… het lukt niet. Als je merkt dat al je inspanningen niet werken, is het dan wel slim om hiermee door te gaan? Laat die krampachtigheid los, want kennelijk helpt het je niet.

Het beklimmen van de berg.

Stel je voor dat je een berg aan het beklimmen bent. Je wilt de top (het doel) bereiken, maar het lukt je niet om vooruit te komen. Je zwoegt en zwoegt, klimt een meter – en valt er drie naar beneden. Je begint opnieuw, maar hoe je het ook probeert: de top lijkt verder af dan ooit.

Stop! Er is misschien een reden waarom het niet lukt…

Vraag 1: Is dit wel de juiste berg voor mij?

Weet je zeker dat jij naar de top wilt?

Misschien ben je aan het klimmen omdat andere mensen zeggen dat je doel bovenop deze berg ligt. Misschien klim je omdat je vrienden óók klimmen. Je doet het misschien omdat je omgeving dat van je verwacht. Of omdat je nu eenmaal lang geleden hebt besloten dat het deze top moest worden.

Weet jij nog precies waarom je deze berg hebt uitgekozen?

Niet mijn droombaan.

Ik heb ooit 25 jaar geleden bij een bank gewerkt. Ik wist vrij snel dat dit niet het soort bedrijf en functie was dat mij plezier zou geven. Als ik was gebleven, had ik gekozen voor een berg die (voor mij) niet te beklimmen was. Ik heb er het talent en de passie gewoon niet voor. Het was nooit mijn droombaan.

Een berg beklimmen waar je doel niet op ligt, heeft totaal geen zin.


Wil jij jouw doel bereiken?

Volg dan deze online cursus Meer Succes In Je Leven.

Bereik ELK doel dat belangrijk voor je is. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Ik weet zeker dat dit mijn leven heeft veranderd – nu al. Door alle vragen, krijg je direct inzicht in jezelf en over je leven. Bedankt!”

Vraag 2: Ligt mijn doel wel op de berg?

Misschien is je werkelijke doel niet op de berg, maar erachter. Misschien heb je de berg alleen maar uitgekozen als een weg om bij dat doel te komen. Wat wil je echt? En waarom? Daar gaat het om.

Als je bijvoorbeeld carrière wilt maken, wat is het doel daarvan? De carrière zelf of wil je status? Heb je passie voor je vak of gaat het alleen om het inkomen? Wil je plezier hebben of wil je jezelf bewijzen? Denk eens goed na of het doel dat je nastreeft ook echt is wat je wilt.

De waanzin van werk doen dat je niet leuk vindt.

Bijvoorbeeld: als je werk een middel is om geld te verdienen, maar je hebt eigenlijk een hekel aan je werk, wat gebeurt er dan? Dan verdien je geld zodat je een levenstijl in stand kunt houden waarin je al je tijd stopt iets te doen waar je een hekel aan hebt. Dat klinkt niet logisch, toch?

Als je een relatie wilt met een persoon en het lukt je niet, is het dan echt die persoon waar je een relatie mee wilt? Of gaat het meer om het hebben van een relatie op zich? En wat is je doel van zo’n relatie? Is dat om ervaringen te delen of is het om niet alleen te hoeven zijn?

Je ziet, het doel dat je nastreeft, kan in werkelijkheid iets anders zijn dan je denkt…

Vraag 3: Kan ik op een andere manier ook mijn doel bereiken?

Neem even een stap terug en kijk naar je doel. Als je doel nog steeds de top van de berg is, kijk dan eens om je heen. Misschien is er wel een stoeltjeslift die je nog niet had gezien. Misschien is er een ervaren klimmer, die je zal vertellen dat er een gemakkelijker weg is.

Als je doel achter de berg is, waarom ga je er dan niet omheen? Het duurt misschien wat langer, maar het kost veel minder moeite en inspanning. Mijn doel was leuk werk te doen en daar mijn inkomen mee te verdienen. Ik heb 20 jaar gedacht dat loondienst de enige manier was om dat te bereiken. Toen ik die illusie liet varen, ging er een wereld voor me open…

Vraag 4: Heb ik wel het juiste gereedschap?

Om een berg te beklimmen heb je twee dingen nodig: doorzettingsvermogen en vaardigheden. Mis je bepaalde vaardigheden of kennis? Zonder kennis en inzicht wordt een berg beklimmen lastig.

Ik heb een paar keer squash gespeeld met een vriend. Hoe ik ook rende en zwoegde, ik bleef verliezen. Ik rende van links naar rechts en van achteren naar voren en de bal kwam zelden binnen mijn bereik. Tot ik erachter kwam dat die vriend gewoon in het midden van de baan bleef staan.

Ik vroeg hem waarom en hij antwoordde: “Dan hoef ik minder te lopen en kan ik beter kijken waar ik de bal plaats.” Dat is inzicht! Inzicht dat je kunt gebruiken om minder hard te zwoegen en sneller je doel te bereiken.

Van weerstand naar ontspannen aandacht.

Probeer eens ontspannen naar je situatie en je doelen te kijken. Vraag je af of je op de goede weg bent. Als je het idee hebt dat je heel krampachtig probeert iets te bereiken en het gewoon niet lukt, stop dan even. Richt je aandacht op wat je echt wilt. Het doel achter het doel.

Ontdek de kern van je motivatie.

Vraag jezelf: “Wat wil ik nu eigenlijk?” (op wat voor gebied dan ook).

Luister naar je antwoord en vraag verder: “Waarom wil ik dàt dan precies?” of: “Wat geeft me dat precies?” En vraag vervolgens nog een keer of vier ‘waarom wil ik dàt dan?” of: “Wat betekent dat voor mij?”

Dan kom je uit bij de kern en weet je wat je echt wilt. Dat weet je ook het verschil tussen een middel en je echte doel.

Ontspan en sta open voor alle mogelijkheden. Als je echt weet wat je wilt, laat dan los HOE je dat kunt bereiken. Waarom? Wel, als je maar één manier accepteert om je doel te bereiken, ontwikkel je een tunnelvisie.

Als klimmen te zwaar wordt, neem dan de lift.

Je sluit daarmee alle andere wegen uit. Je hoeft niet krampachtig te klimmen. Je kunt ook de lift gebruiken, eromheen lopen of een andere berg kiezen. Sta open voor andere mogelijkheden. Wie weet wat er op je pad komt?

Vroeger wilde ik schrijver worden. Maar schrijvers verdienden geen droog brood en de concurrentie bij de uitgevers was moordend. Als ik had vastgehouden aan mijn tunnelvisie (schrijver die een papieren roman uitgeeft dat in de schappen van de boekwinkels ligt), dan had ik wat ik nu doe (op internet bloggen over persoonlijke ontwikkeling) nooit gedaan. Terwijl ik dit eigenlijk veel leuker vind!

Moet je doorzetten of een andere weg kiezen?

Soms is weerstand een teken om door te zetten. Soms is het een signaal om een ander doel of andere aanpak te kiezen.

Wijsheid is het verschil herkennen tussen die twee – wanneer je moet doorzetten en wanneer je moet loslaten. Hoe herken je het verschil? Als dingen tè krampachtig voelen, dan is loslaten meestal slimmer dan doorzetten…

Met meer inzicht wordt alles makkelijker:


Wil jij jouw doel bereiken?

Volg dan deze online cursus Meer Succes In Je Leven.

Bereik ELK doel dat belangrijk voor je is. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Ik weet zeker dat dit mijn leven heeft veranderd – nu al. Door alle vragen, krijg je direct inzicht in jezelf en over je leven. Bedankt!”

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank


Ook leuk om te lezen:

Krijgen wat je wilt – 5 dingen die je daarvoor op moet geven

Elke uitdaging is een uitdaging in jezelf

Van probleem naar oplossing

 • net wat ik nodig had. dank.
  John

 • Dank u dit had ik echt wel nodig! :)
  Grtj

 • Anoniem schreef:

  Mmm mss net ook wat ik nodig had, en zo op t juiste moment… wat speciaal…

 • Fijn te horen dat het artikel op het juiste moment kwam! Ik ben niet helderziend, dus het is gewoon ‘toeval’, maar dan was de timing kennelijk goed :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

  • Hoi Frank,

   Ik ben al jaren bezig krampachtig om mijn gevoel en gevoelssensaties onder controle te krijgen. Met veel stress en angst tot gevoel. Ik las vaak stukken waarin stond je moet je gevoel accepteren, dit ging ik dus bewust doen en dacht dat ik het op die manier onder controle ging krijgen.

   Na jaren van stress, artikelen lezen en spanning heb ik eindelijk de sleutel gevonden.

   Je moet niet je gevoel accepteren. Maar ‘accepteren dat je niks aan je gevoel kan doen’ want het is er toch (ik probeerde mn gevoel te accepteren in de hoop dat het wegging en beter werd).

   Wat ik nu doe is dus eigenlijk mn gevoel onbewust accepteren met een omweggetje.

   Nu lukt het wel.

   Gr G.

   • En nogmaals bedankt voor je artikelen!!

    G

   • Beste Gv,

    Een mooi inzicht :)

    Zolang jij je er goed bij voelt, werkt het voor jou en dat is het allerbelangrijkste.

    “Ik probeerde mn gevoel te accepteren in de hoop dat het wegging en beter werd” Inderdaad, acceptatie in de hoop dat iets veranderd is geen echte acceptatie (alhoewel wel menselijk natuurlijk).
    De oorzaak van die behoefte aan verandering is controle willen hebben en dit voorkomt helaas juist de acceptatie. Wat soms helpt is de gedachte: “Ik kan hier nu niets aan veranderen.” Dat besef leidt tot overgave en overgave is eigenlijk acceptatie.
    Vanuit die rust kun je later natuurlijk altijd iets veranderen, maar dan heb je in ieder geval de weerstand weggehaald, waardoor het makkelijker is het ook daadwerkelijk te veranderen.
    Soms moeten we onze hersenen ‘voor de gek houden’ om ze te laten doen wat we willen :)

    Maar doe vooral wat goed voor jou voelt, dat is altijd het beste!

    Veel succes en vriendelijke groet,
    Frank

    • Je hebt het echt helemaal perfect samengevat!

     Super en ga zo door.

     Groeten Gv

 • Anoniem schreef:

  Dank je wel , wat een verhelderend inzicnt met als metafoor de berg. Het kwartje is gevallen. Ik ga weer met meer zelfvertrouwen mijn nieuwe toekomst tegemoet en laat het oude vertrouwde los.

  • Beste Anoniem,

   Goed dat te horen!

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >