3 Tips voor meer doorzettingsvermogen

Als je dit artikel leest, dan wil je iets bereiken – iets wat belangrijk voor je is. En dat gaat niet vanzelf. Je weet dat je doorzettingsvermogen nodig hebt om je doel te bereiken. Maar bah, doorzettingsvermogen klinkt zo vervelend! Kunnen we het niet leuker maken? Kunnen we niet ons doel bereiken op een gemakkelijker manier? Hier zijn drie tips voor meer doorzettingsvermogen:

Tip 1. Doe wat bij je past.

Doorzetten is makkelijk als je doet wat je leuk vindt. Heb je een probleem met je hobby bezig te zijn, uit te gaan met vrienden of naar goede muziek te luisteren? Nee toch? Dat kost je geen enkele moeite. Wat je leuk vindt, doe je waarschijnlijk al. En je hebt geen discipline nodig om dat te blijven doen…

Dus doorzettingsvermogen is nodig als je iets doet wat je niet zo leuk vindt.  Waarom zou je dat blijven doen? Wees slim en doe zo veel mogelijk wat je leuk vindt, wat je interesseert, waar je goed in bent en waar je enthousiast van wordt. Dan komt het doorzettingsvermogen vanzelf.

Doorzettingsvermogen of geluk?

Als je te veel dingen doet die je niet wilt, dan krijg je misschien wel doorzettingsvermogen, maar word je niet gelukkig. Als je moet kiezen tussen gelukkig zijn en doorzettingsvermogen hebben, waar kies je dan voor? Kortom, ga eerst na of het gebied waarop je doorzettingsvermogen nodig hebt, wel echt bij jou past . Bij jouw persoonlijkheid, bij jouw interesse, bij jouw dromen.

Tip 2. Beloon jezelf.

Soms zie ik mensen jarenlang zwoegen om iets te bereiken. Als ik ze dan vraag of ze zichzelf regelmatig belonen, kijken ze me meestal glazig aan. “Belonen? Hoezo, ik heb mijn doel toch nog niet bereikt?” Wat een tragische vergissing! Meestal haken deze mensen na verloop van tijd af. Hun doel bereiken kost hen te veel moeite. Op een gegeven moment vragen ze zichzelf af: “Waar doe ik het allemaal voor?”

Wel, het antwoord is: “Alles wat je doet, doe je om je goed te voelen”. Als je een goed gevoel uitstelt tot over twee jaar, dan ben je te laat. Doe wat je doet óók om je goed te voelen. Stel je beloning niet uit, want dat is de reden waarom je zo hard werkt! Hoe beter je in staat bent jezelf te belonen, hoe langer je volhoudt wat je doet.


Wil jij jouw doel bereiken?

Volg dan deze online cursus Meer Succes In Je Leven.

Bereik ELK doel dat belangrijk voor je is. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Ik weet zeker dat dit mijn leven heeft veranderd – nu al. Door alle vragen, krijg je direct inzicht in jezelf en over je leven. Bedankt!”

Meer motivatie.

Dus beloon jezelf regelmatig. Zo krijg je meer inspiratie en motivatie. Vier elk succes, ga lekker uit eten als je een week hard hebt gewerkt – tenzij je wilt afvallen natuurlijk. Toen ik een jaar lang ondernemer was, ging ik naar mijn accountant en vroeg hem: “Ik wil een nieuwe auto kopen, maar weet niet of het verstandig is.” Hij antwoordde: “Je hebt het goed gedaan. Dit is toch een mooie beloning voor al je inspanningen?” Hij had gelijk…

Hoelang duurt het voordat je je doel bereikt? Een jaar, twee jaren, vijf jaren? Mijn suggestie: Kies elke week een beloning, in wat voor vorm dan ook. Neem een paar uur vrij, ga uit eten, boek een hotel, koop iets dat je altijd al wilde hebben, geniet van een nieuwe hobby. Het maakt niet uit. Een beloning is dè motivatie voor je doorzettingsvermogen. Doe jezelf niet tekort…

Tip 3: Focus!

De wereld is vol afleiding. Er zijn duizenden keuzes die je kunt maken. Iedereen en alles vraagt om je aandacht. En toch weten jij en ik dat succes alleen bereikt kan worden door focus. Zou Edison ooit de gloeilamp hebben uitgevonden als hij elke dag vier uur op Facebook door had gebracht? Zou Muhammad Ali ‘s wereld beste bokser zijn geworden als hij elke avond The Bold and the Beautiful keek in plaats van te trainen? Ik denk het niet…

Alles – ook deze website en dit artikel  – is het resultaat van focus. Een betere focus zorgt voor meer succes. Focus is het vermogen je niet te laten afleiden. Ik ben ontzettend gedisciplineerd, maar alleen in de dingen die ik belangrijk vind. En hier is mijn observatie: Er zijn maar een paar dingen die echt belangrijk zijn. Er zijn ook maar een paar dingen die je goed kunt doen in je leven. Voor die dingen is doorzettingsvermogen een cadeau, geen opoffering!

Kortom, doorzettingsvermogen is makkelijk, als:

  1. Je doet wat je wilt.
  2. Je doet wat bij je past.
  3. Je jezelf regelmatig beloont.
  4. Je beseft dat je maar een paar dingen goed kunt doen.
  5. Je beseft dat doorzettingsvermogen je dichter bij je doel gaat brengen.

Heb jij moeite met doorzettingsvermogen? Wil je sneller je doel bereiken? Dit gaat je helpen:


Wil jij jouw doel bereiken?

Volg dan deze online cursus Meer Succes In Je Leven.

Bereik ELK doel dat belangrijk voor je is. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Ik weet zeker dat dit mijn leven heeft veranderd – nu al. Door alle vragen, krijg je direct inzicht in jezelf en over je leven. Bedankt!”
Download het gratis eBoek Hoe je krijgt wat je echt wilt.

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.


Ook leuk om te lezen:

Slim werken aan je toekomst

Hoe kan ik mezelf motiveren? De sleutel tot meer motivatie

3 Dingen die je nooit tegen jezelf moet zeggen!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>