Hoe motiveer je jezelf?

Door actie te nemen krijg je vanzelf meer motivatie. Bepaal wel eerst of je het echt wilt doen. Het ideale moment is vandaag. Bepaal wat je wilt en neem de eerste stap. Beloon jezelf voor elke inspanning. Alleen vandaag telt. Maak je niet druk om de lange termijn.

Hoe krijg je meer motivatie?

Hoe vaak denk je niet: “Ik wilde dat ik meer motivatie had. Dan zou er tenminste wat gebeuren!” Natuurlijk krijg je met meer motivatie ook meer actie en dus meer resultaat. Maar….andersom werkt het net zo goed! Door meer actie krijg je meer motivatie. Ze versterken elkaar. Je hoeft niet op meer motivatie te wachten. Creëer het gewoon zelf – vandaag nog!

Wacht niet op het ideale moment.

Wacht niet tot iemand anders langskomt om je te motiveren. Wat als die persoon nooit komt opdagen? Wacht niet op het ideale moment. Wat als dat pas over 10 jaar is? Motiveer jezelf, jij bent de enige die dat kan doen. Niets is zo motiverend als de wetenschap dat je bezig bent je doelen te verwezenlijken. Bereik je doel en voel je goed!

Als je deze drie blokkades hebt weggeruimd, krijg je vanzelf meer motivatie:

Motivatiekiller 1: Schuldgevoel.

Niets werkt zo demotiverend als je schuldig voelen omdat je iets niet gedaan hebt. Ga maar eens na: als je vindt dat je gisteren iets had moeten doen en je hebt het niet gedaan, zit je daar vandaag nog mee in je maag: “Zie je wel, ik kan het niet. Ik ben te lui. Ik had meer moeten doen!”  Zo sta je vandaag  al met 1-0 achter, nog voordat je moet beginnen. Er is maar één manier om te voorkomen dat dat morgen weer gebeurt: door vandaag iets te doen.


Wil jij jouw doel bereiken?

Volg dan deze online Cursus Meer Succes In Je Leven.

Bereik ELK doel dat belangrijk voor je is. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Ik weet zeker dat dit mijn leven heeft veranderd – nu al. Door alle vragen, krijg je direct inzicht in jezelf en over je leven. Bedankt!”

Je had al twee weken geleden je administratie moeten doen of sollicitatiebrieven moeten versturen. Maar je hebt het niet gedaan. Jezelf daarover schuldig voelen helpt niet. Het verlaagt alleen maar je motivatie. Je kunt je niet goed voelen door jezelf naar beneden te halen. Wil je minder motivatie? Blijf dan stilstaan bij alles dat je fout doet. Wil je meer motivatie? Beloon jezelf dan voor alles dat je goed doet. Alles! Van een minimale inspanning tot de kleinste stap.

Voel je niet schuldig over wat je niet gedaan hebt. Wees blij met al je inspanningen!

Motivatiekiller 2: Doen wat je niet wilt.

De andere motivatiekiller – behalve schuldgevoel – is iets doen waar je eigenlijk geen zin in hebt. Laat de gedachte los dat je jezelf lang kunt motiveren door iets te doen dat je niet wilt. Dat lukt je een week, met veel doorzettingsvermogen misschien een jaar. “Hoe kan ik mezelf motiveren?”,  is op zich een goede vraag. Maar een betere vraag is: “Hoe kan ik bepalen wat ik werkelijk wil?” Want als je daar het antwoord op vindt, dan heb je automatisch je motivatie gevonden.

Moet je gemotiveerd worden te doen wat je graag wilt? Nee toch? Die motivatie heb je niet nodig. Je zoekt motivatie om iets te doen wat je eigenlijk niet wilt. Waar je (nu) geen zin in hebt. Als je het echt zou willen, zou je het nu al aan het doen zijn, nietwaar? Heb je ooit iemand horen zeggen: “Pfft, ik moet dit jaar weer op vakantie”?  Nee toch? Doen wat je wilt is de weg naar succes.

Vraag jezelf af of je dit echt wilt doen. Of het echt de kwaliteit van je leven gaat verhogen.

Motivatiekiller 3: De lange termijn.

Vaak worden we overweldigd door alle dingen die we nog moeten doen. Het is geen enkel probleem om even een halfuur per dag te werken aan je doel. Maar houd dat maar eens een jaar lang vol! Als je, voordat je moet beginnen, denkt aan alles dat je nog moet doen, raak je niet bepaald opgewonden van dat idee. De kleuter die beseft dat de eerste schooldag het begin is van 15 jaar leren en studeren, die meldt zich waarschijnlijk ziek, nietwaar?

Dit is het goede nieuws: er is geen lange termijn. Bij alles wat we willen, hebben we altijd de kans om ermee te stoppen als het niet meer goed voelt. Waarom zou je doorgaan? Het is totaal niet belangrijk of je het over een jaar nog steeds leuk vindt – dat zie je dan wel weer. Het gaat erom dat je je vandaag er goed over voelt. De toekomst is het resultaat van wat je elke dag besluit.

Maak vandaag de juiste keuze. Dat is alles dat je hoeft te doen.


Wil jij jouw doel bereiken?

Volg dan deze online Cursus Meer Succes In Je Leven.

Bereik ELK doel dat belangrijk voor je is. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Ik weet zeker dat dit mijn leven heeft veranderd – nu al. Door alle vragen, krijg je direct inzicht in jezelf en over je leven. Bedankt!”

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank. Download het gratis eBoek Hoe je krijgt wat je echt wilt.


Ook leuk om te lezen:

Levenstips voor slimme mensen

Elke dag kun je opnieuw beginnen

Nieuwe gewoonte aanleren – 3 tips

  • Leuk artikel. Motivatie is met alles verbonden en bepaalt het al dan niet slagen van je doelen! Handige tips voor wie in de dieetwereld werkt!

    Bedankt

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >