De grootste fout van mijn leven

Ik schrijf zelden over mezelf, want deze artikelen zijn voor jou. Maar soms helpt een persoonlijke ervaring om dingen duidelijker te maken.

Vandaag leek het me een leuk idee om de grootste fout van mijn leven eens op te schrijven. Ach wat, ik schrijf er direct vijf op!

Misschien herken je ze in jezelf of in anderen. Hier komen ze, te beginnen met de grootste fout:

Fout 1. De schuld geven aan de buitenwereld.

Tot mijn dertigste was dit mijn ‘levensvisie’. Als er iets niet goed was aan mijn leven, dan was dat òf de schuld van anderen – òf lag het niet aan mij. Dat blijft er weinig keus over, nietwaar?

Het was in ieder geval zeker dat ik er niets aan kon veranderen. Hoe kon ik iets veranderen wat ik niet veroorzaakt had?

Later zag ik dat ik alles in mijn leven bewust of onbewust veroorzaakte: Of ik trok het aan, of ik stond het toe. Misschien creëerde ik niet elke situatie, maar ik was wèl altijd verantwoordelijk voor mijn reactie.

Ik stapte over van slachtofferschap naar eigen verantwoordelijkheid.

Tegenwoordig vraag ik me standaard af: “Wat is de werkelijke oorzaak van deze uitdaging en wat kan ik er aan doen?” Mijn lot in handen geven aan de buitenwereld, was echt de grootste fout van mijn leven.

Alleen door zelf de verantwoordelijkheid te nemen, kun je iets veranderen.


Wil jij meer succes in je leven?

Volg dan deze online cursus Meer Succes In Je Leven.

Ontwikkel een ijzersterke mentaliteit. Doorbreek al je blokkades. Bereik ELK doel dat belangrijk voor je is. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor.

“Ik weet zeker dat dit mijn leven heeft veranderd – nu al. Door alle vragen, krijg je direct inzicht in jezelf en over je leven. Bedankt!”

Bestel direct – nu voor € 67


Fout 2. Relaties aangaan die te veel energie kosten.

Als je jong(er) bent, weet je niet dat alles in je leven een keuze is. Dat geldt ook voor de relaties die je hebt.

Vroeger ging ik om met mensen die me ongelofelijk veel energie kostten. Mijn batterij werd leeg getrokken door relaties die niet bij me pasten.

Tegenwoordig ben ik wijzer: Wat je niet vastpakt, hoef je ook niet los te laten.

Een relatie waarvan ik denk dat die tè veel energie gaat kosten, pak ik niet vast, maar laat ik voorbijgaan. Dat geldt voor welke relatie dan ook, zakelijk en privé.

Dat scheelt een hoop energie en die is bedoeld voor fijne en gezonde relaties met de mensen ik waardeer – en die mij waarderen.

Fout 3. Te lang werk gedaan dat niet beviel.

Jarenlang heb ik allerlei baantjes gehad die ik niet leuk vond. Ik hobbelde van functie naar functie, maar had niet echt plezier in mijn werk.

Wat een ongelofelijke verspilling van onze kostbare tijd!

Nu vraag je je misschien af: “Waarom deed je dat dan?” Mijn antwoord was toen: “Ik wist niet wat ik wèl wilde doen.”

En als je dat niet weet, dan kun je ook niets veranderen.

Pas na zeer grondig zelfonderzoek ontdekte ik wat ik echt leuk vond en waar mijn talenten lagen. Ik stopte te kijken naar wat anderen deden en ontdekte wat bij mij paste. Ik vond mijn ideale baan.

De buitenwereld (inclusief ons werk) is een afspiegeling van onze binnenwereld. Je werk is een verlengde van je persoonlijkheid. Dat inzicht heeft alles veranderd.

Fout 4. De werkelijkheid is stom – want zo denk ik!

Vroeger dacht ik dat de werkelijkheid was wat ìk dacht. Wat een kapitale fout! De buitenwereld dacht daar anders over – want iedereen heeft zijn eigen werkelijkheid.

Tot ik twintig jaar geleden een uitspraak van een natuurkundige las: “Als je de manier verandert waarop je naar de werkelijkheid kijkt, verandert de werkelijkheid waar je naar kijkt.

Dit raakte me enorm: Wat als er geen absolute werkelijkheid is, maar alleen een subjectieve werkelijkheid – gefilterd door onze manier van kijken? Wat als we dat filter veranderen? Verandert dat onze werkelijkheid en ons leven?

Na twintig jaar’anders kijken naar de werkelijkheid’, is mijn conclusie dat dit altijd het geval is!

Fout 5. Onzekerheid compenseren werkt niet.

Als tiener was ik onzeker: welke tiener is dat niet? Ik miste eigenwaarde, zelfvertrouwen en zelfrespect. Ik accepteerde mijn zwakke kanten niet en vond dat ik het altijd beter kon doen.

Die onzekerheid heb ik jarenlang gehad – en ik heb jarenlang geprobeerd die onzekerheid te verbergen of te compenseren.

Wat we missen in onszelf (een gebrek aan eigenwaarde), zoeken we in de buitenwereld.

Ik deed dat door mijn eigenwaarde uit handen te geven: Als ik het goed deed en anderen vonden me ook goed, dan was ik ook goed. Helaas maakte ik ook fouten en vonden sommige mensen me niet leuk, dus mijn eigenwaarde schommelde meer op en neer dan het Nederlands weer!

Tegenwoordig voel ik me goed over wie ik ben. Ik heb weinig behoefte aan de bevestiging van anderen. Ik zie dat wat ik doe, weinig zegt over mijn waarde als mens.

Ik gun iedereen het prachtige cadeau van zelfacceptatie, want het geeft een enorme rust.

Al die jaren zoeken in de buitenwereld om er uiteindelijk achter te komen dat ik dit alleen in mijzelf kon vinden – dàt noemen ze nu ironie!

Als de les is geleerd, kunnen we stoppen fouten te maken.

Herken je deze fouten niet? Goed zo, dan ben je wijzer dan ik was. Herken je ze wel? Dan hoop ik dat de inzichten op deze site je zullen helpen.

De belangrijkste reden dat ik ze opschrijf, is dat in elke fout óók een les ligt. En in onze lessen ligt de grootste groei. Het is goed om fouten te maken, want zo weten we in ieder geval wat niet werkt!

Pas als de les is geleerd, kunnen we stoppen met het maken van steeds dezelfde fout. En eerlijk is eerlijk – de meeste van deze fouten heb ik jarenlang herhaald. Ze hebben me veel tijd en energie gekost.

Soms is de enige manier om een fout te corrigeren, hem nogmaals te maken om uiteindelijk in te zien dat je het anders moet doen!


Krijg Meer Succes In Je Leven!

Volg de Online Training Meer Succes In Je Leven.

– Bereik elk doel, sneller en slimmer.
– Overwin blokkades die je tegenhouden.
– Word 10 x effectiever en productiever.

Je ontvangt:
– 28 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– 3 Geweldige eBoeken met 500 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en bereik je doel!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 67


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Hoi Frank,
  Dank je voor dit inspirerende verhaal. Zelfacceptatie is inderdaad een weldaad, en een die je naast jezelf ook anderen gunt.
  Wat mij opvalt is dat je zonder zelfacceptatie eigenlijk niet aan de andere inzichten in jouw verhaal toekomt.
  Gelukkig gaat het ook in fasen – je hoeft niet te wachten tot de dag dat alles goed met je gaat.

 • René,

  Je kunt zelfacceptatie niet beter onder woorden brengen dan jij doet.
  Helaas kwam ik , en velen met mij , wat laat achter.
  Gelukkig versiert het de herfst van mijn leven.
  Met de nodige kleurschakeringen.

 • Zo herkenbaar. Ik kom net uit een relatie waar mijn partner voortdurend kritiek op mij had. En ik nam alles voor waar aan, want ik was erg onzeker. Hij heeft het zelf uitgemaakt op basis van ongelijkwaardigheid. Helaas mis ik hem wel. Ik wil hem graag terug, maar dan een stuk sterker. ik wil niet langer mij alles laten aanleunen. Alles begint bij zelfvertrouwen. Dan komt de rest vanzelf. Maar ik heb wel een vraag? Ik ben bijna 50 en nog steeds weet ik niet echt wat ik wil. Ik beschik niet over speciale talenten waar ik iets mee kan. Hoe kom ik hier dan achter?

 • Harold schreef:

  prachtige uitspraak : Als je de manier verandert waarop je naar de werkelijkheid kijkt, verandert de werkelijkheid waar je naar kijkt.” daar ga ik eens mee aan de slag

 • Hoi Frank,
  Ik herken hier ook een heleboel in. Het heeft bij mij ook geduurd dat ik daar achter kwam.
  Nu is het zaak er naar te handelen en dat is bij mij vallen en opstaan maar wel in een stijgende lijn.
  Fijn dat jij je kennis mbv cursussen en artikelen met ons deelt. Het geeft mij steeds meer inzicht in mezelf.
  Dankjewel.

 • Anthony schreef:

  Wat een supergoed artikel Frank!!!

  Ik herken me helemaal in jouw verhaal omdat ook ik al lange tijd bezig ben met verandering, transformatie, onderzoek. Het kost tijd, moeite en energie maar je krijgt er zoveel voor terug.

  Ik hoop dat ik ooit zover als jij zal komen en mijn passie zal gaan leven en in de zal praktijk brengen.

  Bedankt voor je openheid, eerlijkheid en het delen van dit artikel.

 • Maaike schreef:

  Dank je wel voor dit prachtige artikel. Zelfacceptatie opent een complete nieuwe wereld, eindelijk na 41 jaar weet ik wie ik ben en mag zijn en dat alles wat ik nodig heb al in mij zit. Moet nog wel leren om mij niet door anderen weer na beneden te laten halen. Was als kind erg onzeker en altijd op de achtergrond. Dankbaar dat we een heel leven mogen leren van de fouten die we maken en inderdaad als we er maar van leren dan kunnen tegenslagen in je leven hele vruchtbare periodes zijn! In alles zit denk ik een diepe les, een les om onszelf nog beter te leren kennen…een moment om te groeien in de diepte!

 • albert schreef:

  Dag Frank,

  Een waardevol artikel, mooi geschreven, vaak lees ik de artikelen een paar keer, laat het op me in werken. heb er veel aan. Bedankt.

  vr.gr. Albert

 • Hoi Frank,
  Hollen of stilstaan komt vaak voor in mijn levensloop
  waardoor soms een chaos gevoel ontstaat. (nu)
  Dus perioden van actieve gemoedsrust en vrede afgewisseld
  door onrust en onvrede. (hoe te polijsten?)
  waar te beginnen op mijn leeftijd (74)
  Bedankt voor de info.
  Rens

 • Beste Frank,

  wederom een mooi en inspirerend artikel.
  Ik heb in mijn leven ook veel “fouten” gemaakt, ik schrijf het
  met aanhalingsteken omdat mijn mening is dat het geen “fouten” zijn maar
  verkeerde keuzes!!!

 • Jouw artikels komen altijd op het juiste moment naar mij toe..
  Bedankt voor het zeer inspirerende, aangename en ridderlijke artikels..

 • karlis schreef:

  Vind ik ook, mij heeft het ook geraakt, Frank.
  Ik denk dat deze zin mij vaak kan helpen.

 • Frank bedankt voor het artikel, is een hele boterham om te lezen
  en ja ik heb ook in mijn leven veel fouten gemaakt en grote fouten
  maar uit ervaring leer je er wel van ik had vroeger ook een minderwaardigheids
  complex nu niet meer ben met pensioen en ik doe dingen die ik graag doe en
  alles relax en ja mensen kunnen veranderen als ze dat zelf willen nog een
  heel fijne dag met vriendelijke groeten

 • Yvonne schreef:

  Hallo Frank,

  Ik heb een vraag en misschien komen mijn essentiële elementen wel in je diverse artikelen voor.
  Hoe kan ik met de persoon in kwestie, een vrouw, met wie ik nu even geen contact heb, weinig inlevingsvermogen heeft, die niet beseft dat het mij energie kost om haar problemen te incasseren en dat ik weliswaar nog stress ervaar dat op mijn gezicht te voelen is. Ik heb mijn mobiel uitgezet zodat ik niet bereikbaar ben voor haar. Het gekke is dat ik na een dag of twee toch nog een bepaalde stress van krijg. Verder ben ik helemaal niet aan toe om haar excuusmail te lezen. Hoe kan ik hiermee het beste mee om gaan. Zegt dit iets over haar of over mij. Is het verstandig om met zo’n persoon in contact in te blijven omdat ik van haar het gevoel krijg Oh ze begint weer zo. Zij heeft mij vaak gevraagd wat ze moet doen. Ik geef haar advies maar ze wil zelfs dat ik voor haar de beslissing maak. En als ik voor haar open sta dan gaat het bijna de kant uit dat ik haar leven moet sturen.

 • Beste Yvonne,

  Stel jezelf een dieperliggende vraag:
  “Waarom wil je een relatie onderhouden die je veel energie kost en weinig energie geeft?”
  Een relatie of vriendschappelijke band die energie geeft, berust of gelijkwaardigheid, een balans in uitwisseling van energie, steun en vriendschap.
  In een relatie die geen energie geeft is die balans zoek.

  “Hoe kan ik hier het beste mee omgaan? Zegt dit iets over haar of over mij?”

  Het kost altijd moeite om te gaan met iets dat niet in balans is.
  Als je op een wip zit, terwijl de ander er slechts half op leunt, kost het je moeite om die balans te vinden, nietwaar?

  De vraag is alleen: Moet jij hier anders mee omgaan, ligt dit aan jouw onvermogen?
  Of moet je iemand vinden waarmee je wèl die balans voelt?

  Luister naar je gevoel en je vindt het antwoord :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Heel mooi en inspirerend! Dank u !

 • Beste Frank,

  Voor een deel herkenbaar, zelfacceptatie heeft mij een paar jaartjes geleden een vriendschap gekost! zij vertaalde dit naar egoïsme; ik ben in de rimboe geboren waar wij (indianen) egoïsme juist als iets positief zien (zelfacceptatie). Juist door zelfacceptatie bereik je heel veel en kun je ook weer delen met anderen. Jou visie en filosofie is niet alleen inspirerend, maar draagt ook bij aan een duurzame maatschappij! Ik lees ook jou artikelen met veel plezier.

  Hartelijke groeten,

  Linda

 • Hoi Frank,

  Prachtig verhaal met een hoop waarheden. Je tips zijn zeer waardevol voor mij.
  Dus ga daarmee door.

  Grt.,

  Nol

 • Hallo Frank,

  Leuk, de fouten waarover je schrijft. Veel van deze dingen wist ik al, maar weet je wat ik een tijdje terug ontdekte? Weten dat je de dingen zelf veroorzaakt betekent nog niet dat je uit de slachtofferrol bent! Ja,ja, want deze wetenschap heb ik allang, toch ontdekte ik dat ik nog steeds in de slachtofferrol zat. En zo is het, naar mijn idee, met al de 5 fouten die je hebt gedeeld met ons. Het weten, zelfs beseffen, betekent nog niet dat je leven daardoor is veranderd. Je moet daarvoor je hele mindset veranderen en daar ben ik nu mee bezig. De cursus Blijvend Zelfvertrouwen helpt mij daarbij, want door meer zelfvertrouwen te hebben en dus zelfverzekerder te zijn sta je steviger in het leven.

  Bedankt voor het delen van je fouten. Ik heb er veel aan gehad.

  Groetjes,

 • Yvonne schreef:

  Vele wegen leiden naar Rome. Dus hetgeen waar het wel mee in balans is dat laat ik voor wat het is en hetgeen waar het niet mee in balans is dat laat ik ook voor wat het is, het is van haar. Ik wil dat voor haar veranderen. Dat zij er anders naar kijkt. Maar dat maakt het op zich zo moeizaam en het brengt uit haar evenwicht. Dus daar kom ik dan ook maar niet meer aan. En kan het voor mij alleen maar makkelijker worden in plaats van dat ik het voor mijzelf moeilijk maakt. Dan wordt het voor mij een wijze van acceptatie en brengt het ook geen stress met zich mee.
  Bedankt voor uw reactie ! Groet Yvonne

 • Heel mooi en informatief artikel.

 • Vind dit allemaal erg interessant. Het begint voor mij met acceptatie van mijn fouten en weer vanmezelf te gaan houden . Dit hangt niet van anderen af. Moet mezelf accepteren en trots zijn . Goed voor mezelf zorgen sporten gezond eten minder feesten . Kortom mijn eigenwaarde terug vinden . Dan komt de rest vanzelf . een Eigen huis . Nu ga ik weekend AAN de rest.
  Marja

 • Anoniem schreef:

  Ja ja

 • Mooi beschreven en bewust reflecterend naar jezelf kijken.
  Lessen komen met de jaren en ook door inspiratie te krijgen van anderen zoals jij, Frank. Bedankt.
  Natuurlijk lijkt het als coach dat je geen uitdagingen meer hebt, maar zou je eens kunnen delen waar je zelf nog mee zit of wat je onevenredig veel energie kost.
  Of ben je helemaal zen?

 • Frank De Moei schreef:

  Beste Chris,

  Grappig, weinig mensen stellen die vraag :)

  Over het algemeen ben ik ontzettend gelukkig en voel me heel erg goed, zowel fysiek als mentaal. Ik heb gemerkt – na vele jaren zelfonderzoek – dat elke keer als je iets oplost of loslaat wat je geen energie meer geeft, je je lichter voelt (dat is logisch natuurlijk). Maar het mooie is, dat er geen einde is aan dit proces. Het gaat dieper en dieper en wordt steeds beter en beter. En ik voel me dus steeds lichter en lichter, zowel mentaal als fysiek. De uitdaging is om elke keer weer een stap verder te zetten, (nog) meer los te laten wat niet goed voelt en nog meer te focussen op wat wèl goed voelt. Dat geldt voor gedachten en gevoel, maar ook voor mensen en ervaringen. In alles hebben we de keuze en elk ‘niveau van lichter worden’, is slechts een trede naar het volgende niveau. Er is geen einde, gelukkig maar. De uitdaging voor mij (op dit moment) zit ‘m meer in keuzes te maken qua werk en het voeren van mijn eigen bedrijf. Ik zit op dat gebied (vind ik) soms nog te vaak in het verstand, dus de uitdaging is eigenlijk dezelfde als degene die ik privè inmiddels niet meer heb: (nog) meer luisteren naar gevoel, kiezen wat fijn voelt en niet zozeer wat verstandig is en kiezen om mijn eigen weg te gaan, in plaatst van dingen te doen omdat anderen dat ook zo doen.

  Hoe dan ook, wat mij energie kost is precies hetzelfde wat jou en iedereen die dit leest óók energie kost: dingen doen die we niet leuk vinden. Dus ik probeer dat zo min mogelijk te doen. Dat lukt goed, maar kan altijd beter, gewoon omdat dat fijn voelt :)

  Maar is er een specifieke reden dat je deze vraag stelt?

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >