De grootste fout van mijn leven

Ik schrijf zelden over mezelf, want deze artikelen zijn voor jou. Maar soms helpt een persoonlijke ervaring om dingen duidelijker te maken.

Vandaag leek het me een leuk idee om de grootste fout van mijn leven eens op te schrijven. Ach wat, ik schrijf er direct vijf op!

Misschien herken je ze in jezelf of in anderen. Hier komen ze, te beginnen met de grootste fout:

Fout 1. De schuld geven aan de buitenwereld.

Tot mijn dertigste was dit mijn ‘levensvisie’. Als er iets niet goed was aan mijn leven, dan was dat òf de schuld van anderen – òf lag het niet aan mij. Dat blijft er weinig keus over, nietwaar?

Het was in ieder geval zeker dat ik er niets aan kon veranderen. Hoe kon ik iets veranderen wat ik niet veroorzaakt had?

Later zag ik dat ik alles in mijn leven bewust of onbewust veroorzaakte: Of ik trok het aan, of ik stond het toe. Misschien creëerde ik niet elke situatie, maar ik was wèl altijd verantwoordelijk voor mijn reactie.

Ik stapte over van slachtofferschap naar eigen verantwoordelijkheid.

Tegenwoordig vraag ik me standaard af: “Wat is de werkelijke oorzaak van deze uitdaging en wat kan ik er aan doen?” Mijn lot in handen geven aan de buitenwereld, was echt de grootste fout van mijn leven.

Alleen door zelf de verantwoordelijkheid te nemen, kun je iets veranderen.


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe je krijgt wat je echt wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven. Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Fout 2. Relaties aangaan die te veel energie kosten.

Als je jong(er) bent, weet je niet dat alles in je leven een keuze is. Dat geldt ook voor de relaties die je hebt.

Vroeger ging ik om met mensen die me ongelofelijk veel energie kostten. Mijn batterij werd leeg getrokken door relaties die niet bij me pasten.

Tegenwoordig ben ik wijzer: Wat je niet vastpakt, hoef je ook niet los te laten.

Een relatie waarvan ik denk dat die tè veel energie gaat kosten, pak ik niet vast, maar laat ik voorbijgaan. Dat geldt voor welke relatie dan ook, zakelijk en privé.

Dat scheelt een hoop energie en die is bedoeld voor fijne en gezonde relaties met de mensen ik waardeer – en die mij waarderen.

Fout 3. Te lang werk gedaan dat niet beviel.

Jarenlang heb ik allerlei baantjes gehad die ik niet leuk vond. Ik hobbelde van functie naar functie, maar had niet echt plezier in mijn werk.

Wat een ongelofelijke verspilling van onze kostbare tijd!

Nu vraag je je misschien af: “Waarom deed je dat dan?” Mijn antwoord was toen: “Ik wist niet wat ik wèl wilde doen.”

En als je dat niet weet, dan kun je ook niets veranderen.

Pas na zeer grondig zelfonderzoek ontdekte ik wat ik echt leuk vond en waar mijn talenten lagen. Ik stopte te kijken naar wat anderen deden en ontdekte wat bij mij paste. Ik vond mijn ideale baan.

De buitenwereld (inclusief ons werk) is een afspiegeling van onze binnenwereld. Je werk is een verlengde van je persoonlijkheid. Dat inzicht heeft alles veranderd.

Fout 4. De werkelijkheid is stom – want zo denk ik!

Vroeger dacht ik dat de werkelijkheid was wat ìk dacht. Wat een kapitale fout! De buitenwereld dacht daar anders over – want iedereen heeft zijn eigen werkelijkheid.

Tot ik twintig jaar geleden een uitspraak van een natuurkundige las: “Als je de manier verandert waarop je naar de werkelijkheid kijkt, verandert de werkelijkheid waar je naar kijkt.

Dit raakte me enorm: Wat als er geen absolute werkelijkheid is, maar alleen een subjectieve werkelijkheid – gefilterd door onze manier van kijken? Wat als we dat filter veranderen? Verandert dat onze werkelijkheid en ons leven?

Na twintig jaar’anders kijken naar de werkelijkheid’, is mijn conclusie dat dit altijd het geval is!

Fout 5. Onzekerheid compenseren werkt niet.

Als tiener was ik onzeker: welke tiener is dat niet? Ik miste eigenwaarde, zelfvertrouwen en zelfrespect. Ik accepteerde mijn zwakke kanten niet en vond dat ik het altijd beter kon doen.

Die onzekerheid heb ik jarenlang gehad – en ik heb jarenlang geprobeerd die onzekerheid te verbergen of te compenseren.

Wat we missen in onszelf (een gebrek aan eigenwaarde), zoeken we in de buitenwereld.

Ik deed dat door mijn eigenwaarde uit handen te geven: Als ik het goed deed en anderen vonden me ook goed, dan was ik ook goed. Helaas maakte ik ook fouten en vonden sommige mensen me niet leuk, dus mijn eigenwaarde schommelde meer op en neer dan het Nederlands weer!

Tegenwoordig voel ik me goed over wie ik ben. Ik heb weinig behoefte aan de bevestiging van anderen. Ik zie dat wat ik doe, weinig zegt over mijn waarde als mens.

Ik gun iedereen het prachtige cadeau van zelfacceptatie, want het geeft een enorme rust.

Al die jaren zoeken in de buitenwereld om er uiteindelijk achter te komen dat ik dit alleen in mijzelf kon vinden – dàt noemen ze nu ironie!

Als de les is geleerd, kunnen we stoppen fouten te maken.

Herken je deze fouten niet? Goed zo, dan ben je wijzer dan ik was. Herken je ze wel? Dan hoop ik dat de inzichten op deze site je zullen helpen.

De belangrijkste reden dat ik ze opschrijf, is dat in elke fout óók een les ligt. En in onze lessen ligt de grootste groei. Het is goed om fouten te maken, want zo weten we in ieder geval wat niet werkt!

Pas als de les is geleerd, kunnen we stoppen met het maken van steeds dezelfde fout. En eerlijk is eerlijk – de meeste van deze fouten heb ik jarenlang herhaald. Ze hebben me veel tijd en energie gekost.

Soms is de enige manier om een fout te corrigeren, hem nogmaals te maken om uiteindelijk in te zien dat je het anders moet doen!


Wil jij jouw doel bereiken?

Volg dan deze online cursus Meer Succes In Je Leven.

Bereik ELK doel dat belangrijk voor je is. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Ik weet zeker dat dit mijn leven heeft veranderd – nu al. Door alle vragen, krijg je direct inzicht in jezelf en over je leven. Bedankt!”

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.
Download Hoe je krijgt wat je echt wilt (gratis eBoek).


Ook leuk om te lezen:

Waarom doelen anders lopen dan je verwacht

Wat mij het meest verbaasd als ik naar andere mensen kijk

Wat zou je doen als alles mogelijk was?

 • Hallo Frank,

  Leuk, de fouten waarover je schrijft. Veel van deze dingen wist ik al, maar weet je wat ik een tijdje terug ontdekte? Weten dat je de dingen zelf veroorzaakt betekent nog niet dat je uit de slachtofferrol bent! Ja,ja, want deze wetenschap heb ik allang, toch ontdekte ik dat ik nog steeds in de slachtofferrol zat. En zo is het, naar mijn idee, met al de 5 fouten die je hebt gedeeld met ons. Het weten, zelfs beseffen, betekent nog niet dat je leven daardoor is veranderd. Je moet daarvoor je hele mindset veranderen en daar ben ik nu mee bezig. De cursus Blijvend Zelfvertrouwen helpt mij daarbij, want door meer zelfvertrouwen te hebben en dus zelfverzekerder te zijn sta je steviger in het leven.

  Bedankt voor het delen van je fouten. Ik heb er veel aan gehad.

  Groetjes,

 • Heel mooi en informatief artikel.

 • Vind dit allemaal erg interessant. Het begint voor mij met acceptatie van mijn fouten en weer vanmezelf te gaan houden . Dit hangt niet van anderen af. Moet mezelf accepteren en trots zijn . Goed voor mezelf zorgen sporten gezond eten minder feesten . Kortom mijn eigenwaarde terug vinden . Dan komt de rest vanzelf . een Eigen huis . Nu ga ik weekend AAN de rest.
  Marja

 • Mooi beschreven en bewust reflecterend naar jezelf kijken.
  Lessen komen met de jaren en ook door inspiratie te krijgen van anderen zoals jij, Frank. Bedankt.
  Natuurlijk lijkt het als coach dat je geen uitdagingen meer hebt, maar zou je eens kunnen delen waar je zelf nog mee zit of wat je onevenredig veel energie kost.
  Of ben je helemaal zen?

  • Beste Chris,

   Grappig, weinig mensen stellen die vraag :)

   Over het algemeen ben ik ontzettend gelukkig en voel me heel erg goed, zowel fysiek als mentaal. Ik heb gemerkt – na vele jaren zelfonderzoek – dat elke keer als je iets oplost of loslaat wat je geen energie meer geeft, je je lichter voelt (dat is logisch natuurlijk). Maar het mooie is, dat er geen einde is aan dit proces. Het gaat dieper en dieper en wordt steeds beter en beter. En ik voel me dus steeds lichter en lichter, zowel mentaal als fysiek. De uitdaging is om elke keer weer een stap verder te zetten, (nog) meer los te laten wat niet goed voelt en nog meer te focussen op wat wèl goed voelt. Dat geldt voor gedachten en gevoel, maar ook voor mensen en ervaringen. In alles hebben we de keuze en elk ‘niveau van lichter worden’, is slechts een trede naar het volgende niveau. Er is geen einde, gelukkig maar. De uitdaging voor mij (op dit moment) zit ‘m meer in keuzes te maken qua werk en het voeren van mijn eigen bedrijf. Ik zit op dat gebied (vind ik) soms nog te vaak in het verstand, dus de uitdaging is eigenlijk dezelfde als degene die ik privè inmiddels niet meer heb: (nog) meer luisteren naar gevoel, kiezen wat fijn voelt en niet zozeer wat verstandig is en kiezen om mijn eigen weg te gaan, in plaatst van dingen te doen omdat anderen dat ook zo doen.

   Hoe dan ook, wat mij energie kost is precies hetzelfde wat jou en iedereen die dit leest óók energie kost: dingen doen die we niet leuk vinden. Dus ik probeer dat zo min mogelijk te doen. Dat lukt goed, maar kan altijd beter, gewoon omdat dat fijn voelt :)

   Maar is er een specifieke reden dat je deze vraag stelt?

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >