Ik schrijf zelden over mezelf, want deze artikelen zijn voor jou. Maar soms helpt een persoonlijke ervaring om dingen duidelijker te maken.

Vandaag leek het me een leuk idee om de grootste fout van mijn leven eens op te schrijven. Ach wat, ik schrijf er direct vijf op!

Misschien herken je ze in jezelf of in anderen. Hier komen ze, te beginnen met de grootste fout:

Fout 1. De schuld geven aan de buitenwereld.

Tot mijn dertigste was dit mijn ‘levensvisie’. Als er iets niet goed was aan mijn leven, dan was dat òf de schuld van anderen – òf lag het niet aan mij. Dat blijft er weinig keus over, nietwaar?

Het was in ieder geval zeker dat ik er niets aan kon veranderen. Hoe kon ik iets veranderen wat ik niet veroorzaakt had?

Later zag ik dat ik alles in mijn leven bewust of onbewust veroorzaakte: Of ik trok het aan, of ik stond het toe. Misschien creëerde ik niet elke situatie, maar ik was wèl altijd verantwoordelijk voor mijn reactie.

Ik stapte over van slachtofferschap naar eigen verantwoordelijkheid.

Tegenwoordig vraag ik me standaard af: “Wat is de werkelijke oorzaak van deze uitdaging en wat kan ik er aan doen?” Mijn lot in handen geven aan de buitenwereld, was echt de grootste fout van mijn leven.

Alleen door zelf de verantwoordelijkheid te nemen, kun je iets veranderen.


Wil je sneller je doel bereiken?

Bestel dan het e-boek De Sleutels van Geluk en Succes.
Ondek de handleiding voor persoonlijk succes en gelukkig leven.
Leer de 21 effectieve technieken die succesvolle mensen al jaren toepassen.
Voel je goed en bereik je doel!

Fout 2. Relaties aangaan die te veel energie kosten.

Als je jong(er) bent, weet je niet dat alles in je leven een keuze is. Dat geldt ook voor de relaties die je hebt.

Vroeger ging ik om met mensen die me ongelofelijk veel energie kostten. Mijn batterij werd leeg getrokken door relaties die niet bij me pasten.

Tegenwoordig ben ik wijzer: Wat je niet vastpakt, hoef je ook niet los te laten.

Een relatie waarvan ik denk dat die tè veel energie gaat kosten, pak ik niet vast, maar laat ik voorbijgaan. Dat geldt voor welke relatie dan ook, zakelijk en privé.

Dat scheelt een hoop energie en die is bedoeld voor fijne en gezonde relaties met de mensen ik waardeer – en die mij waarderen.

Fout 3. Te lang werk gedaan dat niet beviel.

Jarenlang heb ik allerlei baantjes gehad die ik niet leuk vond. Ik hobbelde van functie naar functie, maar had niet echt plezier in mijn werk.

Wat een ongelofelijke verspilling van onze kostbare tijd!

Nu vraag je je misschien af: “Waarom deed je dat dan?” Mijn antwoord was toen: “Ik wist niet wat ik wèl wilde doen.”

En als je dat niet weet, dan kun je ook niets veranderen.

Pas na zeer grondig zelfonderzoek ontdekte ik wat ik echt leuk vond en waar mijn talenten lagen. Ik stopte te kijken naar wat anderen deden en ontdekte wat bij mij paste. Ik vond mijn ideale baan.

De buitenwereld (inclusief ons werk) is een afspiegeling van onze binnenwereld. Je werk is een verlengde van je persoonlijkheid. Dat inzicht heeft alles veranderd.

Fout 4. De werkelijkheid is stom – want zo denk ik!

Vroeger dacht ik dat de werkelijkheid was wat ìk dacht. Wat een kapitale fout! De buitenwereld dacht daar anders over – want iedereen heeft zijn eigen werkelijkheid.

Tot ik twintig jaar geleden een uitspraak van een natuurkundige las: “Als je de manier verandert waarop je naar de werkelijkheid kijkt, verandert de werkelijkheid waar je naar kijkt.

Dit raakte me enorm: Wat als er geen absolute werkelijkheid is, maar alleen een subjectieve werkelijkheid – gefilterd door onze manier van kijken? Wat als we dat filter veranderen? Verandert dat onze werkelijkheid en ons leven?

Na twintig jaar’anders kijken naar de werkelijkheid’, is mijn conclusie dat dit altijd het geval is!

Fout 5. Onzekerheid compenseren werkt niet.

Als tiener was ik onzeker: welke tiener is dat niet? Ik miste eigenwaarde, zelfvertrouwen en zelfrespect. Ik accepteerde mijn zwakke kanten niet en vond dat ik het altijd beter kon doen.

Die onzekerheid heb ik jarenlang gehad – en ik heb jarenlang geprobeerd die onzekerheid te verbergen of te compenseren.

Wat we missen in onszelf (een gebrek aan eigenwaarde), zoeken we in de buitenwereld.

Ik deed dat door mijn eigenwaarde uit handen te geven: Als ik het goed deed en anderen vonden me ook goed, dan was ik ook goed. Helaas maakte ik ook fouten en vonden sommige mensen me niet leuk, dus mijn eigenwaarde schommelde meer op en neer dan het Nederlands weer!

Tegenwoordig voel ik me goed over wie ik ben. Ik heb weinig behoefte aan de bevestiging van anderen. Ik zie dat wat ik doe, weinig zegt over mijn waarde als mens.

Ik gun iedereen het prachtige cadeau van zelfacceptatie, want het geeft een enorme rust.

Al die jaren zoeken in de buitenwereld om er uiteindelijk achter te komen dat ik dit alleen in mijzelf kon vinden – dàt noemen ze nu ironie!

Als de les is geleerd, kunnen we stoppen fouten te maken.

Herken je deze fouten niet? Goed zo, dan ben je wijzer dan ik was. Herken je ze wel? Dan hoop ik dat de inzichten op deze site je zullen helpen.

De belangrijkste reden dat ik ze opschrijf, is dat in elke fout óók een les ligt. En in onze lessen ligt de grootste groei. Het is goed om fouten te maken, want zo weten we in ieder geval wat niet werkt!

Pas als de les is geleerd, kunnen we stoppen met het maken van steeds dezelfde fout. En eerlijk is eerlijk – de meeste van deze fouten heb ik jarenlang herhaald. Ze hebben me veel tijd en energie gekost.

Soms is de enige manier om een fout te corrigeren, hem nogmaals te maken om uiteindelijk in te zien dat je het anders moet doen!


WIL JE MEER SUCCES?

Volg dit stappenplan en bereik je doel – slimmer en sneller!

JA, IK WIL MEER SUCCESOp jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt