Laat je zorgen los - laat oude gewoonten los

Hoe laat je je oude gewoonten los? Waarom is het soms zo moeilijk om te veranderen? Ontdek wat je moet loslaten en wat je moet aantrekken. Ontdek het spel tussen pijn en plezier – de basis van alle verandering.

De basis van alle verandering.

De enige reden dat het je nog niet lukt te veranderen is omdat:
– Je een prettig gevoel associeert met je huidige situatie
– Je een vervelend gevoel associeert met verandering.
Deze gevoelens noemen we ook wel pijn en plezier.

Een voorbeeld: Stel, je bent niet tevreden met je huidige baan, maar het lukt je niet jezelf te motiveren om ander werk te gaan zoeken.

Waarom niet?
– Je huidige baan geeft je te veel plezier: er is zekerheid, je hebt een vast inkomen en je kent je collega’s.
– Zoeken naar een nieuwe baan geeft te veel pijn: er is onzekerheid, je weet niet of je genoeg zult verdienen en je weet niet of je nieuwe collega’s leuk zijn.

Wat zet ons in beweging?

Als veranderen te veel nadelen oplevert, blijf je waar je zit.
Als je huidige situatie te veel voordelen heeft, idem dito.
De oplossing is: associeer plezier met verandering en pijn met je huidige situatie.

Focus je op alle goede dingen die verandering met zich meebrengt. Herhaal de redenen waarom je huidige situatie je niet meer bevalt.


Wil je werken aan je persoonlijke groei?

Volg dan deze online Trainingen in Geluk en Succes.
Verander jezelf – en je leven zal nooit meer hetzelfde zijn!
De cursussen zijn gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Als je de balans tussen pijn en plezier weet aan te passen, zul je gegarandeerd in beweging komen.

Als het niet anders meer kan.

Het blijkt dat de meeste mensen pas in beweging komen als de pijn te groot wordt. Je werkt bijvoorbeeld al jaren in een baan die je niet bevalt. Maar het is in elk geval vertrouwd. Het bedrijf gaat fuseren en je krijgt een baan op een lager niveau aangeboden. Dan denk je: ‘Nu is het genoeg, ik ga iets anders zoeken.’ Pas dan kom je in beweging.

Op weg naar plezier.

Waarom niet eerder? Waarom, als je weet dat je het niet naar je zin hebt, ga je nu niet iets anders zoeken? Waarom geen andere schoenen zoeken als deze te krap zitten? Waarom wachten we tot ze echt pijn beginnen te doen?

De reden dat we wachten totdat de situatie echt oncomfortabel wordt, is dat we bang zijn risico’s te nemen. Of iets ook echt een risico is, wordt bepaald door je manier van kijken. Zie een risico als een hond. Als ik een hond zie, loop ik misschien hard weg. Jij ziet dezelfde hond en begint ermee te spelen. De hond is hetzelfde. Het is de manier waarop we naar hem kijken die verschilt.

Draai het om.

Kijk eens naar de gedachten die je tegenhouden te doen wat je wilt.
Je wilt bijvoorbeeld meer sporten en je denkt: ‘Sporten is vermoeiend. Ik weet niet welke sport ik leuk vind. Het duurt maanden voordat ik fit bent.’
Kortom, je associeert pijn met verandering en bent daardoor niet gemotiveerd.

Draai het nu eens om: zie het plezier van het resultaat dat je wilt. Zie jezelf fit en vol met energie. De spanningen zijn uit je lijf, je uithoudingsvermogen is uitstekend en je hebt je ideale gewicht bereikt. Hoe zie je er dan uit? Hoe voel je je? Ik weet zeker dat dat beeld je wel aanspreekt.

Waar zul je zijn als je niet verandert?

Als dat je nog niet genoeg motiveert, dan is dat omdat je huidige situatie te vertrouwd is. Je kunt ermee leven. Het geeft geen plezier, maar ook niet genoeg pijn.

Hoe verander je dat? Probeer jezelf eens te zien wanneer je je huidige gedrag nooit verandert. Zie jezelf als dik, snel vermoeid, ongezond, kortademig, zonder energie. Overdrijf het maar. Zie het voor je, voel het helemaal. Hoe meer je dit tegenstaat, hoe sneller je in beweging komt.

Wat werkt voor jou?

Natuurlijk is dit kort door de bocht: we hebben allemaal andere emoties die ons tegenhouden. We hebben allemaal een andere gebruiksaanwijzing. Maar de basis (pijn en plezier) blijft hetzelfde.

De belofte van verandering.

Hoe goed zou je je voelen als je jezelf in beweging zou zetten? Als je die ideale baan hebt, die fijne relatie, een goede gezondheid, een stabiele en positieve geest? Het is de moeite waard om dat te ontdekken, vind je niet?

Wil jij oude gewoonten omzetten in nieuwe, positievere gewoonten?

Alle verandering begint bij je eigen persoonlijke ontwikkeling. Als jij verandert, verandert alles voor jou!


WIL JE PERSOONLIJKE GROEI?

Volg deze online trainingen en maak reuzensprongen!

JA, IK WIL PERSOONLIJKE GROEI

15.000+ cursisten gingen je voor!Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt