Hoe laat je oude gewoonten los?

Hoe laat je je oude gewoonten los? Waarom is het soms zo moeilijk om te veranderen? Ontdek wat je moet loslaten en wat je moet aantrekken. Ontdek het spel tussen pijn en plezier – de basis van alle verandering.

De basis van alle verandering.

De enige reden dat het je nog niet lukt te veranderen is omdat:
– Je een prettig gevoel associeert met je huidige situatie
– Je een vervelend gevoel associeert met verandering.
Deze gevoelens noemen we ook wel pijn en plezier.

Een voorbeeld: Stel, je bent niet tevreden met je huidige baan, maar het lukt je niet jezelf te motiveren om ander werk te gaan zoeken.

Waarom niet?
– Je huidige baan geeft je te veel plezier: er is zekerheid, je hebt een vast inkomen en je kent je collega’s.
– Zoeken naar een nieuwe baan geeft te veel pijn: er is onzekerheid, je weet niet of je genoeg zult verdienen en je weet niet of je nieuwe collega’s leuk zijn.

Wat zet ons in beweging?

Als veranderen te veel nadelen oplevert, blijf je waar je zit.
Als je huidige situatie te veel voordelen heeft, idem dito.
De oplossing is: associeer plezier met verandering en pijn met je huidige situatie.

Focus je op alle goede dingen die verandering met zich meebrengt. Herhaal de redenen waarom je huidige situatie je niet meer bevalt.


Wil je werken aan je persoonlijke groei?

Volg dan deze online Trainingen in Geluk en Succes.

Verander jezelf – en je leven zal nooit meer hetzelfde zijn. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Jouw cursussen zijn zo verhelderend! Was ik daar maar eerder bewust van geweest. Het werkt!”

Als je de balans tussen pijn en plezier weet aan te passen, zul je gegarandeerd in beweging komen.

Als het niet anders meer kan.

Het blijkt dat de meeste mensen pas in beweging komen als de pijn te groot wordt. Je werkt bijvoorbeeld al jaren in een baan die je niet bevalt. Maar het is in elk geval vertrouwd. Het bedrijf gaat fuseren en je krijgt een baan op een lager niveau aangeboden. Dan denk je: ‘Nu is het genoeg, ik ga iets anders zoeken.’ Pas dan kom je in beweging.

Op weg naar plezier.

Waarom niet eerder? Waarom, als je weet dat je het niet naar je zin hebt, ga je nu niet iets anders zoeken? Waarom geen andere schoenen zoeken als deze te krap zitten? Waarom wachten we tot ze echt pijn beginnen te doen?

De reden dat we wachten totdat de situatie echt oncomfortabel wordt, is dat we bang zijn risico’s te nemen. Of iets ook echt een risico is, wordt bepaald door je manier van kijken. Zie een risico als een hond. Als ik een hond zie, loop ik misschien hard weg. Jij ziet dezelfde hond en begint ermee te spelen. De hond is hetzelfde. Het is de manier waarop we naar hem kijken die verschilt.

Draai het om.

Kijk eens naar de gedachten die je tegenhouden te doen wat je wilt.
Je wilt bijvoorbeeld meer sporten en je denkt: ‘Sporten is vermoeiend. Ik weet niet welke sport ik leuk vind. Het duurt maanden voordat ik fit bent.’
Kortom, je associeert pijn met verandering en bent daardoor niet gemotiveerd.

Draai het nu eens om: zie het plezier van het resultaat dat je wilt. Zie jezelf fit en vol met energie. De spanningen zijn uit je lijf, je uithoudingsvermogen is uitstekend en je hebt je ideale gewicht bereikt. Hoe zie je er dan uit? Hoe voel je je? Ik weet zeker dat dat beeld je wel aanspreekt.

Waar zul je zijn als je niet verandert?

Als dat je nog niet genoeg motiveert, dan is dat omdat je huidige situatie te vertrouwd is. Je kunt ermee leven. Het geeft geen plezier, maar ook niet genoeg pijn.

Hoe verander je dat? Probeer jezelf eens te zien wanneer je je huidige gedrag nooit verandert. Zie jezelf als dik, snel vermoeid, ongezond, kortademig, zonder energie. Overdrijf het maar. Zie het voor je, voel het helemaal. Hoe meer je dit tegenstaat, hoe sneller je in beweging komt.

Wat werkt voor jou?

Natuurlijk is dit kort door de bocht: we hebben allemaal andere emoties die ons tegenhouden. We hebben allemaal een andere gebruiksaanwijzing. Maar de basis (pijn en plezier) blijft hetzelfde.

De belofte van verandering.

Hoe goed zou je je voelen als je jezelf in beweging zou zetten? Als je die ideale baan hebt, die fijne relatie, een goede gezondheid, een stabiele en positieve geest? Het is de moeite waard om dat te ontdekken, vind je niet?

Wil jij oude gewoonten omzetten in nieuwe, positievere gewoonten?

Alle verandering begint bij je eigen persoonlijke ontwikkeling. Als jij verandert, verandert alles voor jou!


Wil jij groeien als persoon?

Volg dan deze online Trainingen in Geluk en Succes.

Verander jezelf – en je leven zal nooit meer hetzelfde zijn. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Jouw cursussen zijn zo verhelderend! Was ik daar maar eerder bewust van geweest. Het werkt!”

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.
Download Hoe je krijgt wat je echt wilt (gratis eBoek).


Ook leuk om te lezen:

De ongelofelijke kracht van visualisatie

Laat anderen je niet vertellen wat je kunt

De enorme kracht van een dagelijkse gewoonte

 • Francien schreef:

  Hoi Frank.

  Mijn ervaring is dat het oude vertrouwd is, al kan je situatie negatief zijn; het is het oude bekende.
  Je zit al jaren of je leven lang op een bepaalde weg en er zijn inmiddels karresporen ontstaan. Zo gauw je uit de karresporen probeert te komen zak je er toch automatisch weer in. Oplossing is een nieuwe weg inslaan. Maar dan moet die weg inderdaad positiever voor je zijn.
  Je hebt gelijk wat betreft pijn en plezier. Maar mijn ervaring is wel dat het ondanks dat heel moeilijk is om te veranderen. Dat is uiteraard verschillend per persoon, en heeft ook met je verleden te maken. Het ligt er maar aan waar de nadruk op gelegd is in je opvoeding wat belangrijk is in dit leven.
  Maar wat ik ook al ervaren heb is dat je het jezelf een stuk makkelijker maakt door hulp te vragen; coaching!!!

  Groeten Francien.

 • SissyVan schreef:

  Ik heb een appartement waar ik me niet prettig in voel, mijn man wel. Moeite doorgaan met iets anders te zoeken (zijn al vaker verhuisd),maar dit voelt niet goed.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >