Doelen stellen – oefening

Hoe duidelijk je je doel bepaalt, hoe sneller je er kunt komen. Dit is de kunst van het doelen stellen. Begin met je visie, een doel dat je inspireert en past bij jouw persoonlijkheid en leven. Ga vervolgens door alle tien vragen om die visie duidelijker te maken en je vertrouwen te vergroten. Hier volgen de tien stappen voor professionele doelenstellers:

1. Wat wil je precies bereiken?

Wat wil je precies? Mijn suggestie is: Kies geen doel, maar ontwikkel een visie. Een doel is een resultaat – een visie is een resultaat dat je inspireert, dat past in het groter plan voor je leven. Een volger heeft een doel, een leider heeft een visie. De belastinginspecteur heeft een doel, Nelson Mandela heeft een visie.

Zie je het verschil? Dus wat is je visie? Waar word je enthousiast van, wat doet je hart sneller kloppen? Wat zou je inspireren, waar zou je gelukkig van worden? Zonder een visie hebben doelen überhaupt geen zin.

2. Niet te groot, niet te klein.

Maak je doel niet te klein. “Mijn doel is volgende week donderdag boodschappen te halen”, inspireert niet echt. Als iets je niet inspireert, dan kom je ook niet in beweging. Maar maak je doel ook niet te groot: “Mijn doel is een eigen vliegtuig te hebben, met tweehonderd groupies en een fles champagne!”. Dat is wel erg ambitieus. Begin met een Opel Kadett, een fles wijn en één groupie. Je kunt later altijd nog verder fantaseren…

4. Past het doel wel bij jou?

Dat is waarschijnlijk de belangrijkste vraag. Stel dat je doel is een grotere auto dan je buurman te hebben. Wat gebeurt er als je buurman deze oefening ook leest en een nòg grotere auto als doel stelt? Laat elke vergelijking met anderen los. Blijf dicht bij jezelf en vraag je af: “Ligt mijn doel in het verlengde van mijn persoonlijkheid, past het bij wie ik ben?”


Wil jij meer succes in je leven?

Volg dan deze online cursus Meer Succes In Je Leven.

Ontwikkel een ijzersterke mentaliteit. Doorbreek al je blokkades. Bereik ELK doel dat belangrijk voor je is. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor.

“Ik weet zeker dat dit mijn leven heeft veranderd – nu al. Door alle vragen, krijg je direct inzicht in jezelf en over je leven. Bedankt!”

Bestel direct – nu voor € 67


5. Maak het concreet.

Een vaag doel is moeilijk te bereiken. Bijvoorbeeld: “Ik wil gewoon lekker leven!”  Wat betekent dat? Hoe ziet dat er precies uit? Het voordeel van een vaag doel is dat je flexibel bent. Het nadeel van een vaag doel is dat je daarmee overal terecht kunt komen – ook waar je niet wilt zijn. Vind voor jezelf de juiste balans.

6. Visualiseer.

Visualiseren helpt je doel concreet te maken. Als je bijvoorbeeld meer zelfvertrouwen of een betere relatie wilt hebben, hoe ziet dat er dan uit? Wat zie je voor je? Hoe voel je je dan? Hoe reageert je omgeving? Wat ben je precies aan het doen? Hoe beter je het kunt zien, hoe sneller je er kunt komen en hoe eerder je weet of je op de goede weg bent.

Hoe meer details, hoe beter. Het voordeel van visualiseren is dat je echt beleeft wat je wilt bereiken. Het is het verschil tussen zoeken op een vacaturesite of je echt voorstellen dat je het werk van je dromen al aan het doen bent. Hoe beter je dit lukt, hoe enthousiaster je wordt – en enthousiasme heb je nodig om in beweging te komen.

7. Gebruik al je zintuigen.

Sommige mensen zijn slecht in visualiseren. Ze proberen iets aan de binnenkant van hun ogen te zien, maar het blijft zwart. Gebruik in dat geval je andere zintuigen. Doe alsof je je doel al hebt bereikt: Wat hoor je dan jezelf zeggen? Wat zeggen anderen tegen je? Wat voel je in je lichaam? Wat zou je ruiken of proeven? Hoe zou je staan of bewegen? Wat voor expressie heb je op je gezicht? Gebruik al je zintuigen, hoe meer hoe beter…

8. Wat zijn de mijlpalen?

Mijlpalen zijn de tussenstappen op weg naar je einddoel. Als je een eigen bedrijf wilt beginnen, zijn de mijlpalen bijvoorbeeld:

  1. Zoek een goede bedrijfsnaam.
  2. Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel.
  3. Ontwikkel promotiemateriaal.
  4. Brainstorm over manieren om klanten aan te trekken.
  5. Maak de overstap van loondienst naar je eigen bedrijf.

Hoe kun je ooit je doel bereiken als je niet weet welke stappen je moet nemen? Elke visie heeft mijlpalen, net zoals elke vakantiebestemming een tussenstop heeft. Tenzij je in je woonplaats wilt kamperen natuurlijk…

9. Smeed het ijzer als het vuur heet is.

Het minst slimme dat je kunt doen, is wachten op het perfecte moment. Het perfecte moment is nu. Stel niet uit wat je belangrijk vindt. Neem de eerste stap, hoe klein deze ook is. Daarmee geef je jezelf twee belangrijke signalen:

Ten eerste dat je op weg bent. Je visie is geen droom meer, maar bezig om werkelijkheid te worden. Hoe fijn voelt dat? Ten tweede geeft elke stap een resultaat en dus ook een klein succes. Dat zal je nodig hebben om geïnspireerd te blijven. Dus wat je ook doet, doe iets. Ik trek de champagne alvast open terwijl je bezig bent…

10. Time is on your side.

Hoe groter je doel, hoe meer tijd ervoor nodig is. Je grootste valkuil is te verwachten dat het allemaal makkelijk, snel en nu moet gebeuren. Daarom zeg ik altijd: “Als je visie je genoeg inspireert, ontdek je vanzelf hoe je die werkelijkheid moet maken. Als je werkelijk iets wilt, ben je ook bereid om de prijs (tijd en energie) te betalen. Als je visie je niet inspireert, heeft het ook geen zin om in beweging te komen…”

Elk succes wordt bereikt door kleine stappen. Heb geduld en leer van iedere ervaring. Gun jezelf de tijd om je visie te ontwikkelen, totdat het kristalhelder is wat je precies wilt. Vraag jezelf daarna af: “Hoe moet ik dit doel bereiken? Wat is de snelste manier, wat is de beste manier? Wat houdt me nog tegen en hoe kan ik in de tussentijd genieten?” Allemaal heel goede vragen. De antwoorden vind je hier:


Krijg Meer Succes In Je Leven!

Volg de Online Training Meer Succes In Je Leven.

– Bereik elk doel, sneller en slimmer.
– Overwin blokkades die je tegenhouden.
– Word 10 x effectiever en productiever.

Je ontvangt:
– 28 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– 3 Geweldige eBoeken met 500 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en bereik je doel!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 67


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>