3 Dingen die je nooit tegen jezelf moet zeggen!

Alle reacties

Hoe je je voelt, wordt bepaald door wat je tegen jezelf zegt. Je spreekt de hele dag tegen jezelf – in je gedachten – maar wat zegt je precies? Is het positief of negatief? Knap je ervan op of knap je erop af? Deze drie zinnen moet je nooit tegen jezelf zeggen, want er is maar één uitkomst: een gevoel van spanning en onzekerheid. Dus laten we iets beters verzinnen:

1: “Ik kan het niet.”

Zoals Henry Ford ooit zei: “Of je denkt dat je het kunt, of niet: je hebt gelijk.” Dus wees voorzichtig met deze uitdrukking! Het bepaalt vooraf of je iets gaat doen – of niet. Het bepaalt dus uiteindelijk je leven, want al je doelen, alles wat je wenst, wordt beïnvloed door je geloof in eigen kunnen. En je kunt bijna alles!

Oké, een koning(in) word je waarschijnlijk niet meer. En nu ik er over nadenk: directeur worden van je eigen planeet is misschien ook een brug te ver. En de toelatingseisen voor Teletubbies zijn tegenwoordig ook belachelijk hoog!

Er zijn natuurlijk grenzen, maar voor veel mensen beginnen die grenzen bij hun voetzolen. Zo kom je nooit een stap vooruit. Er staan in de kern maar twee dingen tussen jou en je doelen: tijd en ervaring. Met voldoende tijd en ervaring kun je bijna alles bereiken. Besef je dat eigenlijk wel?


Wil jij meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online cursus Meer Zelfvertrouwen.

Voel je zeker, sterk en goed over jezelf – wat er ook gebeurt. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“

Bestel direct – nu voor € 47


Iedereen begint met niets, dus dat is geen excuus.

Bijna iedereen die heeft of doet wat jij wilt, begon ook met niets. Niemand is geboren met het doel dat jij wilt bereiken, niemand! Tijd en ervaring betekenen voor jou: geduld en leergierigheid. Die twee heb je altijd nodig voor elk doel – en die twee ontbreken meestal als iemand een doel niet bereikt.

Met voldoende geduld en leergierigheid kun je alles wat mogelijk is, bereiken. Niets van wat je nu al kunt, heb je bereikt zonder geduld en leergierigheid. Dus beide heb je al, je hoeft ze alleen maar te gebruiken! Vergeet ‘ik kan het niet’, het is een mythe, het is een excuus om niet in beweging te komen. Hier is een beter alternatief:

“Ik kan alles. Ik gun mezelf de tijd om te leren en ga net zolang door totdat ik mijn doel heb bereikt. Er is niets dat me tegenhoudt, er is alleen meer tijd nodig. Als ik niet opgeef en blijf leren, bereik ik uiteindelijk mijn doel.”

2: “Ik verdien het niet” (ik ben het niet waard).

Als je het niet verdient, zul je het nooit krijgen of ervaren. Sommige mensen denken dat ze geen goede relatie verdienen, geen geluk verdienen, geen innerlijke rust verdienen, geen mooie spullen verdienen. Zie je hoe je jezelf saboteert met deze uitspraak? Je verdient het om de hele dag met een cocktail op een tropisch strand te liggen. Ik weet niet of dat je gaat lukken, maar je verdient het wel!

Waarom denken we dat we iets niet verdienen? Omdat we de illusie hebben dat we iets bijzonders moeten doen. Oké, toegegeven: om een salarisverhoging te verdienen, moet je wel iets (meer) doen voor je bedrijf. Maar geluk, het gevoel de moeite waard te zijn, innerlijke rust, een fijne relatie? Waarom zou je dat überhaupt moeten verdienen?

Stierenpoep! (vrij vertaald uit het Engels)

Wat een bullsh.t! (Excuses, ik scheld nooit, maar ik vind dit een enorme verspilling van menselijk geluk…) Wat een onzin! Je verdient al het goede in je leven. Je bent op deze planeet neergezet, waarom zou je daar niet van mogen genieten? Als je boete had moeten doen, dan was je wel op een andere planeet neergezet (zo’n hele koude, met slechte koffie, heel veel modder en ongelofelijk foute muziek). Hier is een alternatief:

“Ik gun mezelf het beste. Ik verdien alle mooie ervaringen, mensen en dingen in het leven. Ik ben het waard om me goed te voelen, om te doen wat ik wil – en om te genieten van alles wat het leven me biedt. Ik verdien het, ik verdien het, ik verdien het lekker wèl!”

3: “Ik moet het doen” (maar ik wil het niet).

Er zijn weinig dingen die echt moeten in het leven. Je moet ademen, je moet eten, je moet belasting betalen, je moet je tanden poetsen, en nog een paar van dat soort verplichtingen. Voor de rest moet je helemaal niets. Voor de rest is het allemaal je eigen keuze. Kom me niet vertellen dat mensen je dwingen: de laatste keer dat ik keek, leefden we in een vrije samenleving en niet in een strafkamp.

‘Ik wil het niet, maar moet het toch’ is ook weer een voorbeeld van een uitspraak die maar één kant op gaat. En die kant is niet naar een goed gevoel, niet naar ontspanning, niet naar genieten en niet naar persoonlijk geluk. Doe maar genoeg dingen die je niet wilt en je levensplezier wordt langzaam uit je gezogen. Dat kan nooit de bedoeling zijn…

Wat houd je tegen?

In essentie ben je vrij te doen wat je wilt. Wat ons tegenhoudt is meestal geld of de mening van anderen. Die twee zorgen ervoor dat we meer bezig zijn met moeten, dan met willen. Als je de grens van moeten een beetje oprekt, dan merk je direct méér vreugde en enthousiasme. Logisch, want vreugde en enthousiasme liggen in het verlengde van wat je wilt. Dus hier is een alternatief:

“Ik volg mijn hart, want dat klopt… Niemand anders kan voor mij bepalen wat goed voelt. Ik laat los wat ik denk te moeten. Ik focus op wat ik werkelijk wil. Daar neem ik de verantwoordelijkheid voor. Ik moet niet leven, ik wíl leven op de manier die bij me past. Als ik iets niet wil, dan verzin ik een manier om dat te vervangen door iets waar ik me wèl goed bij voel.”

Hoe wil je morgen opstaan?

Nu kun je vertellen waarom deze alternatieven voor jou niet werken. Waarom het niet altijd klopt. Waarom jouw situatie een uitzondering is. Maar…laat die gedachte voorbijgaan en kijk wat je wèl kunt toepassen. Bijna iedereen kan hierin groeien. Besluit dat je kunt bereiken wat je wilt – en dat je dat ook verdient! Is dat geen mooie gedachte om morgen mee op te staan?

Deze online training gaat je helpen weer te geloven in jezelf:


Vergroot Je Zelfvertrouwen!

Volg de Online Training Blijvend Zelfvertrouwen.

– Stop met zelfkritiek.
– Geloof in je eigen kracht.
– Geef je grenzen aan.

Je ontvangt:
– 13 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– 3 Geweldige eBoeken met 500 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en vergroot je zelfvertrouwen!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 47


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Altijd weer een oppepper om te lezen. Dit lezen helpt steeds als ik voel dat ik terugzak in mijn oude gedrag. Het is zo positief en simpel opgesteld dat het heel makkelijk is om aan te nemen en dat doe ik dus ook. Dank voor de inspiratie.

 • shobha schreef:

  Leuk, stuk!
  Wat ik zo leuk vind aan t stuk.
  Is de humor.
  Vooral t stuk van de Telletubies.
  En de andere wereld met slechte koffie en foute muziek!
  Echt geniaal.

 • shobha schreef:

  Oja, en de vraag hoe wil je morgen opstaan. Is een hele mooie vraag.

 • Beste Marja,

  Fijn dat te horen en heel graag gedaan :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Beste Shobha,

  Dank je wel! :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Frank,
  Ik kan je steeds heel goed volgen in uw teksten, ook nu.
  Echter, ervaar ik dat op mijn leeftijd (49 jaar), met een vrouw en 3 tieners je toch vastzit aan je verantwoordelijkheid tengevolge beslissingen die je jaren geleden hebt genomen.
  Ik wil maar zeggen dat er toch heel wat ‘minder plezierige te doen’ zaken zijn (die de meeste tijd in beslag nemen) die je niet opzij kunt zetten en ruilen voor bezigheden die je liever zou doen. Men zou mij in dit geval direct wijzen op mijn verantwoordelijkheden, en terecht ook. Bovendien zou mijn gehele gezinssituatie een chaos worden indien ik de ’te doen zaken’ niet meer, of minder zou doen.
  Maar inderdaad, heel wat mensen ergeren zich te veel aan situaties van buitenaf die ze niet kunnen veranderen en geven de schuld aan anderen als ze zich niet gelukkig voelen, i.p.v. te zelf te zoeken naar oplossingen die ze zelf wél kunnen uitvoeren. Dit laatste is natuurlijk gemakkelijker als je vb. vrijgezel bent.
  Frank, begrijp me niet verkeerd, ik apprecieer heel erg uw artikels en hoop ze te mogen blijven ontvangen. Ik heb er al heel wat aan gehad.

 • Beste Dirk,

  Fijn dat te horen :)

  Natuurlijk is het afhankelijk van je situatie en je verantwoordelijkheden.
  Natuurlijk bepaal je dat zelf.
  Laat mij je niet overtuigen van iets waar je zelf van overtuigd bent dat het anders is :)

  Mijn punt is slechts deze: in elke situatie zit meestal wel wat speling, tenzij we geloven dat we vast zitten…

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Tja, ook ik denk dat je uiteindelijk doet wat je ‘moet’ doen, mogelijk kan een mens niet (meer) alles realiseren wat hier in het artikel stond, doch realiseer wat je (nog) wel kunt realiseren, een vriendelijk gezicht tegenover een vriendelijk gezicht doet geregeld ook reeds wonderen en is dikwijls reeds een eerste begin naar een mooiere toekomst!

 • Yolanda Lippens schreef:

  Frank, je hebt weer pareltjes geschreven. Waar haal je het toch vandaan? Moet je nagaan wat voor waarde er in je e-cursussen zit. Chapeau!

 • Beste Yolanda,

  Dank je wel, fijn dat te horen!
  Ik haal het uit dezelfde plek als jij en alle anderen: uit het leven zelf – èn uit alle fouten die ik in het verleden heb gemaakt :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Hallo Frank,

  Bedankt voor uw leuke leerzame artikel!

  Bij mij werkt het misschien ietsje anders. Ik moet het doen, schoonmaken, afwassen, koken, op tijd eten en naar bed, studeren maar ik doe het toch niet!

  Ik stel het steeds uit totdat ik iets echt moet doen op het laatste moment. Wat een toestand zeg!

 • Beste Anlo,

  Dank je wel :)

  Bij iedereen werkt het wel net iets anders, gelukkig maar :)

  Uitstelgedrag is geen toeval. Hier vind je een aantal redenen waarom we uitstellen (en een oplossing):
  https://www.newstart.nl/blog/stel-je-succes-niet-uit/

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • Kristel schreef:

  Beste Frank,

  Wat heb ik veel te leren, veel herken ik in wat u schrijft.
  De vele artikelen zijn goed te volgen en ik heb nog heel wat te lezen hier.
  Grapig ik weet nu al niet meer hoe ik hier op deze site verzeild ben geraakt, maar het feit is dat ik blij ben dat ik hier ben.
  Dank u wel, ik heb weer eens gelachen.
  Zalig, dat is lang geleden.
  Gelachen om wat u schrijft, in mijn uppie kunnen lachen hoe leuk is dat!
  Het zijn de kleine dingen in het leven die het doen.
  Lucht happen, ruimte creëeren, en Eye openers lezen, herzien.
  Dankbaar, meer dan u of menig mens zal weten.

  Hartelijke groet,
  Kristel

 • Beste Kristel,

  Fijn dat te horen!

  Inderdaad: lachen, leren en luchthappen maken elke dag de moeite waard…
  Blijf zo lekker doorgaan met nieuwe inzichten opdoen en vooruit te groeien :)

  Veel succes en vriendelijke groei.
  Frank

 • Gerhard schreef:

  Beste Frank,

  Wat kun je ‘obstakels’ als negatieve gedachten of uitstelgedrag mooi terugbrengen tot hun kern: geen onvermijdelijk ‘moeten’, maar te wijzigen keuzes o.b.v. indivdueel ‘Willen’.

  @Anlo,

  Wat mij helpt als fervente anti-afwasser is mij te richten op de gevolgen van deze huishoudelijke taak: een blinkend opgeruimd, schoon aanrecht!
  Als je zo je uitstelgedrag benadert, kom je m.i. terug bij de kern, nl jouw speelruimte om andere keuzes dan de huidige te maken.

  “Choices have Consequences” aldus Chuck Norris in een aflevering van de serie ‘Ranger Walker’.

  Een geweldige uitspraak in mijn ogen, omdat het ruimte biedt voor (positieve) verandering.

  Alle succes bij het maken van jouw keuzes (en aanvaarden bijbehorende Consequenties) , @Anlo.

 • Beste Gerhard,

  Dank je wel en altijd fijn als je tips uit eigen ervaring deelt :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >