Hoe je je voelt, wordt bepaald door wat je tegen jezelf zegt. Je spreekt de hele dag tegen jezelf – in je gedachten – maar wat zegt je precies? Is het positief of negatief? Knap je ervan op of knap je erop af? Deze drie zinnen moet je nooit tegen jezelf zeggen, want er is maar één uitkomst: een gevoel van spanning en onzekerheid. Dus laten we iets beters verzinnen:

1: “Ik kan het niet.”

Zoals Henry Ford ooit zei: “Of je denkt dat je het kunt, of niet: je hebt gelijk.” Dus weer voorzichtig met deze uitdrukking! Het bepaalt vooraf of je iets gaat doen – of niet. Het bepaalt dus uiteindelijk je leven, want al je doelen, alles wat je wenst, wordt beïnvloed door je geloof in eigen kunnen. En je kunt bijna alles!

Oké, een koning(in) word je waarschijnlijk niet meer. En nu ik er over nadenk: directeur worden van je eigen planeet is misschien ook een brug te ver. En de toelatingseisen voor Teletubbies zijn tegenwoordig ook belachelijk hoog!

Er zijn natuurlijk grenzen, maar voor veel mensen beginnen die grenzen bij hun voetzolen. Zo kom je nooit een stap vooruit. Er staan in de kern maar twee dingen tussen jou en je doelen: tijd en ervaring. Met voldoende tijd en ervaring kun je bijna alles bereiken. Besef je dat eigenlijk wel?


Wil je werken aan je persoonlijke groei?

Volg dan deze online Trainingen in Geluk en Succes.
Verander jezelf – en je leven zal nooit meer hetzelfde zijn!
De cursussen zijn gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Iedereen begint met niets, dus dat is geen excuus.

Bijna iedereen die heeft of doet wat jij wilt, begon ook met niets. Niemand is geboren met het doel dat jij wilt bereiken, niemand! Tijd en ervaring betekenen voor jou: geduld en leergierigheid. Die twee heb je altijd nodig voor elk doel – en die twee ontbreken meestal als iemand een doel niet bereikt.

Met voldoende geduld en leergierigheid kun je alles wat mogelijk is, bereiken. Niets van wat je nu al kunt, heb je bereikt zonder geduld en leergierigheid. Dus beide heb je al, je hoeft ze alleen maar te gebruiken! Vergeet ‘ik kan het niet’, het is een mythe, het is een excuus om niet in beweging te komen. Hier is een beter alternatief:

“Ik kan alles. Ik gun mezelf de tijd om te leren en ga net zolang door totdat ik mijn doel heb bereikt. Er is niets dat me tegenhoudt, er is alleen meer tijd nodig. Als ik niet opgeef en blijf leren, bereik ik uiteindelijk mijn doel.”

2: “Ik verdien het niet” (ik ben het niet waard).

Als je het niet verdient, zul je het nooit krijgen of ervaren. Sommige mensen denken dat ze geen goede relatie verdienen, geen geluk verdienen, geen innerlijke rust verdienen, geen mooie spullen verdienen. Zie je hoe je jezelf saboteert met deze uitspraak? Je verdient het om de hele dag met een cocktail op een tropisch strand te liggen. Ik weet niet of dat je gaan lukken, maar je verdient het wel!

Waarom denken we dat we iets niet verdienen? Omdat we de illusie hebben dat we iets bijzonders moeten doen. Oké, toegegeven: om een salarisverhoging te verdienen, moet je wel iets (meer) doen voor je bedrijf. Maar geluk, het gevoel de moeite waard te zijn, innerlijke rust, een fijne relatie? Waarom zou je dat überhaupt moeten verdienen?

Stierenpoep! (vrij vertaald uit het Engels)

Wat een bullsh.t! (Excuses, ik scheld nooit, maar ik vind dit een enorme verspilling van menselijk geluk…) Wat een onzin! Je verdient al het goede in je leven. Je bent op deze planeet neergezet, waarom zou je daar niet van mogen genieten? Als je boete had moeten doen, dan was je wel op een andere planeet neergezet (zo’n hele koude, met slechte koffie, heel veel modder en ongelofelijk foute muziek). Hier is een alternatief:

“Ik gun mezelf het beste. Ik verdien alle mooie ervaringen, mensen en dingen in het leven. Ik ben het waard om me goed te voelen, om te doen wat ik wil – en om te genieten van alles wat het leven me biedt. Ik verdien het, ik verdien het, ik verdien het lekker wèl!”

3: “Ik moet het doen” (maar ik wil het niet).

Er zijn weinig dingen die echt moeten in het leven. Je moet ademen, je moet eten, je moet belasting betalen, je moet je tanden poetsen, en nog een paar van dat soort verplichtingen. Voor de rest moet je helemaal niets. Voor de rest is het allemaal je eigen keuze. Kom me niet vertellen dat mensen je dwingen: de laatste keer dat ik keek, leefden we in een vrije samenleving en niet in een strafkamp.

‘Ik wil het niet, maar moet het toch’ is ook weer een voorbeeld van een uitspraak die maar één kant op gaat. En die kant is niet naar een goed gevoel, niet naar ontspanning, niet naar genieten en niet naar persoonlijk geluk. Doe maar genoeg dingen die je niet wilt en je levensplezier wordt langzaam uit je gezogen. Dat kan nooit de bedoeling zijn…

Wat houd je tegen?

In essentie ben je vrij te doen wat je wilt. Wat ons tegenhoudt is meestal geld of de mening van anderen. Die twee zorgen ervoor dat we meer bezig zijn met moeten, dan met willen. Als je de grens van moeten een beetje oprekt, dan merk je direct méér vreugde en enthousiasme. Logisch, want vreugde en enthousiasme liggen in het verlengde van wat je wilt. Dus hier is een alternatief:

“Ik volg mijn hart, want dat klopt… Niemand anders kan voor mij bepalen wat goed voelt. Ik laat los wat ik denk te moeten. Ik focus op wat ik werkelijk wil. Daar neem ik de verantwoordelijkheid voor. Ik moet niet leven, ik wíl leven op de manier die bij me past. Als ik iets niet wil, dan verzin ik een manier om dat te vervangen door iets waar ik me wèl goed bij voel.”

Hoe wil je morgen opstaan?

Nu kun je vertellen waarom deze alternatieven voor jou niet werken. Waarom het niet altijd klopt. Waarom jouw situatie een uitzondering is. Maar…laat die gedachte voorbijgaan en kijk wat je wèl kunt toepassen. Bijna iedereen kan hierin groeien. Besluit dat je kunt bereiken wat je wilt – en dat je dat ook verdient! Is dat geen mooie gedachte om morgen mee op te staan?


Wil je sneller groeien als persoon?

Volg deze online trainingen en maak reuzensprongen!

Ja, ik wil mezelf ontwikkelen

15.000+ cursisten gingen je voor!


Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Gratis Tips - Zo krijg je wat je echt wilt