fbpx

Je mentaliteit veranderen doe je zo

Verander je mentaliteit en je verandert je leven. De manier waarop je naar dingen bekijkt, bepaalt je geluk en succes. Zie je mogelijkheden of beperkingen? Neem je actie of word je overweldigd? Je mentaliteit bepaalt alles in je leven. Maar hoe kun je deze veranderen?

Mentali-wat?

Twee schoenverkopers gaan naar Afrika. De ene komt terug en zegt: “Ik kan hier niets verkopen, niemand draagt hier schoenen.” De andere verkoper komt terug en zegt: “Geweldig, ik kan hier duizenden schoenen verkopen, want niemand draagt ze nog!”

Ze gaan naar hetzelfde gebied. Ze zien precies hetzelfde. De situatie is identiek. En toch is de een teleurgesteld en de ander enthousiast. Dat is het gevolg van een verschil in mentaliteit. Je mentaliteit is de manier waarop je naar dingen kijkt. Het is wat je gelooft over jezelf en je leven. Het is hoe je reageert op een situatie, of op andere mensen.

Waarom zou je je mentaliteit veranderen?

Omdat dat de beste manier is om de kwaliteit van je leven te veranderen. Je mentaliteit bepaalt hoe je in het leven staat. Het bepaalt of je van situaties leert of erdoor wordt overweldigd. Het bepaalt of je gelukkig bent of niet. Het bepaalt of je je doel bereikt of niet. Je mentaliteit bepaalt alles.

Heb jij een A- of een B-mentaliteit?

Hieronder volgen twee voorbeelden. Voor het gemak noem ik het ene voorbeeld een A-mentaliteit en het andere een B-mentaliteit. Het is geen oordeel.

Een persoon met een B-mentaliteit denkt het volgende:
– Ik hoop dat iemand me gaat helpen.
– Ik weet niet of ik het kan.
– Ik moet eerst iets krijgen voordat ik me ga inspannen.
– Het is de schuld van een ander.
– Ik weet niet wat ik wil.
– Ik heb geen zin om me in te spannen.
– Ik twijfel aan mezelf.

Een persoon met een A-mentaliteit denkt het volgende:
– Ik ga het zelf regelen.
– De enige manier om te weten of ik het kan, is door het te gaan doen.
– Ik moet eerst investeren voordat ik iets terugkrijg.
– Alleen ik kan er iets aan veranderen.
– Ik ga uitzoeken wat ik wil.
– Ik neem actie en stel niet uit.
– Ik geloof in mezelf.


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Hoe je alles krijgt wat je wilt


Wat is het verschil?

Allebei de personen leven exact hetzelfde leven. Ze hebben dezelfde uitdagingen. Ze maken dezelfde situaties mee. Hoe weet ik dat? Omdat ik beide personen ben. Of liever gezegd, het eerste voorbeeld was mijn oude mentaliteit van vijftien jaar geleden. Het tweede voorbeeld is mijn huidige mentaliteit. En natuurlijk groei ik nog elke dag. Je bent nooit uitgeleerd, nietwaar?

Van frustratie naar tevredenheid.

Ik kan je niet vertellen hoeveel verschil dit heeft gemaakt in mijn leven. Dat is bijna niet te beschrijven. Uiterlijk ben ik niet veranderd, maar innerlijk wel. Ik ga nog steeds door dezelfde situaties, dezelfde uitdagingen, dezelfde gebeurtenissen. Maar nu reageer ik er totaal anders op. Dat maakt alle verschil. Was ik vroeger passief en gefrustreerd, nu ben ik actief en tevreden. Was ik vroeger een slachtoffer, nu neem ik de verantwoordelijkheid over mijn leven.

Wat een onzin!

Hoe verander je je mentaliteit? Ten eerste moet je het willen. Als dat niet het geval is, verandert er niets. Dus als je denkt: “Mijn mentaliteit is prima.” Dan is mijn tegenvraag: “Ben je helemaal gelukkig en succesvol?” Zo ja, gefeliciteerd! Zo nee, dan is er ruimte voor verbetering. We kunnen allemaal nog iets leren, nietwaar?

Als je denkt: “Ik ben niet tevreden over mijn leven, maar mijn mentaliteit ga ik niet veranderen. Dingen zijn zoals ze zijn en het heeft niets te maken met hoe ik er tegen aan kijk. Wat een onzin!” Dan zou ik zeggen: “Stop met lezen. Je gaat toch niets leren.” En dat is ook prima wat mij betreft.

Hoe verander ik mijn mentaliteit?

Voor degenen die wel willen werken aan hun mentaliteit: begin met te realiseren dat de waarheid niet bestaat. Het meeste wat we geloven is niets meer dan een mening. Je bepaalt zelf of die mening je ondersteunt of je blokkeert. Als je ergens in je leven stress ervaart, komt dat waarschijnlijk door de manier waarop je tegen dingen aankijkt. Dat is niet altijd zo, maar wel vaak.

Zie je dat je flexibel bent om die mening te veranderen? Daarvoor heb je inzichten nodig. Inzichten die je ogen openen. Inzichten waarvan je denkt: “Wauw, dat klinkt goed! Zo heb ik het nog nooit bekeken.” Zoals een van mijn cliënten ooit zei: “Het kwartje is gevallen, waarom heeft niemand dat eerder zo aan me uitgelegd?”

Dan weet je dat je op de goede weg bent.

Inzichten voor een betere mentaliteit.

Het begint dus allemaal met inzichten. Hoe kun je immers je oude mentaliteit veranderen, als je niet weet wat het alternatief is? Met nieuwe inzichten begrijp je hoe je anders tegen dingen kunt aankijken. Uiteindelijk bepaalt dat je geluk en succes.

Met betere mentaliteit bedoel ik natuurlijk een mentaliteit die je beter ondersteunt. Dat is het belangrijkste. Ik heb er ruim vijftien jaar over gedaan om deze inzichten te begrijpen. Zo lang hoef jij er natuurlijk niet over te doen. Ze hebben mij enorm geholpen. En ik durf te beweren dat ze jou ook gaan helpen. Mits je ze toepast natuurlijk.


Wil jij echt succesvol worden?

Volg dan deze online cursus Meer Succes In Je Leven.

Ontwikkel een ijzersterke mentaliteit. Bereik elk doel dat je wilt!

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor.

“Ik weet zeker dat dit mijn leven heeft veranderd – nu al. Door alle vragen, krijg je direct inzicht in jezelf en over je leven. Bedankt!”

Ontdek de snelste weg naar succes


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

  • jammer dat je alleen wat te weten komt door een boek te kopen.
    Dat is nogal lastig ik heb namelijk een B mentaliteit en geen inkomen.
    Als ik mijzelf zover krijg om werk te vinden en te behouden en genoeg te verdienen om naast levens onderhoud etc. dit boek aan te schaffen… dan heb ik dit boek helemaal niet meer nodig

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >