Verander je mentaliteit en je verandert je leven. De manier waarop je naar dingen bekijkt, bepaalt je geluk en succes. Zie je mogelijkheden of beperkingen? Neem je actie of word je overweldigd? Je mentaliteit bepaalt alles in je leven. Maar hoe kun je deze veranderen?

Mentali-wat?

Twee schoenverkopers gaan naar Afrika. De ene komt terug en zegt: “Ik kan hier niets verkopen, niemand draagt hier schoenen.” De andere verkoper komt terug en zegt: “Geweldig, ik kan hier duizenden schoenen verkopen, want niemand draagt ze nog!”

Ze gaan naar hetzelfde gebied. Ze zien precies hetzelfde. De situatie is identiek. En toch is de een teleurgesteld en de ander enthousiast. Dat is het gevolg van een verschil in mentaliteit. Je mentaliteit is de manier waarop je naar dingen kijkt. Het is wat je gelooft over jezelf en je leven. Het is hoe je reageert op een situatie, of op andere mensen.

Waarom zou je je mentaliteit veranderen?

Omdat dat de beste manier is om de kwaliteit van je leven te veranderen. Je mentaliteit bepaalt hoe je in het leven staat. Het bepaalt of je van situaties leert of erdoor wordt overweldigd. Het bepaalt of je gelukkig bent of niet. Het bepaalt of je je doel bereikt of niet. Je mentaliteit bepaalt alles.

Heb jij een A- of een B-mentaliteit?

Hieronder volgen twee voorbeelden. Voor het gemak noem ik het ene voorbeeld een A-mentaliteit en het andere een B-mentaliteit. Het is geen oordeel.

Een persoon met een B-mentaliteit denkt het volgende:
– Ik hoop dat iemand me gaat helpen.
– Ik weet niet of ik het kan.
– Ik moet eerst iets krijgen voordat ik me ga inspannen.
– Het is de schuld van een ander.
– Ik weet niet wat ik wil.
– Ik heb geen zin om me in te spannen.
– Ik twijfel aan mezelf.

Een persoon met een A-mentaliteit denkt het volgende:
– Ik ga het zelf regelen.
– De enige manier om te weten of ik het kan, is door het te gaan doen.
– Ik moet eerst investeren voordat ik iets terugkrijg.
– Alleen ik kan er iets aan veranderen.
– Ik ga uitzoeken wat ik wil.
– Ik neem actie en stel niet uit.
– Ik geloof in mezelf.

De sleutels van geluk en succes

De beste manier om je doelen te bereiken, is door het volgen van het stappenplan in het e-boek De Sleutels van Geluk en Succes. In deze handleiding voor succes ontdek je de 21 effectieve technieken die succesvolle mensen al jaren toepassen. Bereik je doel en voel je goed!

Wat is het verschil?

Allebei de personen leven exact hetzelfde leven. Ze hebben dezelfde uitdagingen. Ze maken dezelfde situaties mee. Hoe weet ik dat? Omdat ik beide personen ben. Of liever gezegd, het eerste voorbeeld was mijn oude mentaliteit van vijftien jaar geleden. Het tweede voorbeeld is mijn huidige mentaliteit. En natuurlijk groei ik nog elke dag. Je bent nooit uitgeleerd, nietwaar?

Van frustratie naar tevredenheid.

Ik kan je niet vertellen hoeveel verschil dit heeft gemaakt in mijn leven. Dat is bijna niet te beschrijven. Uiterlijk ben ik niet veranderd, maar innerlijk wel. Ik ga nog steeds door dezelfde situaties, dezelfde uitdagingen, dezelfde gebeurtenissen. Maar nu reageer ik er totaal anders op. Dat maakt alle verschil. Was ik vroeger passief en gefrustreerd, nu ben ik actief en tevreden. Was ik vroeger een slachtoffer, nu neem ik de verantwoordelijkheid over mijn leven.

Wat een onzin!

Hoe verander je je mentaliteit? Ten eerste moet je het willen. Als dat niet het geval is, verandert er niets. Dus als je denkt: “Mijn mentaliteit is prima.” Dan is mijn tegenvraag: “Ben je helemaal gelukkig en succesvol?” Zo ja, gefeliciteerd! Zo nee, dan is er ruimte voor verbetering. We kunnen allemaal nog iets leren, nietwaar?

Als je denkt: “Ik ben niet tevreden over mijn leven, maar mijn mentaliteit ga ik niet veranderen. Dingen zijn zoals ze zijn en het heeft niets te maken met hoe ik er tegen aan kijk. Wat een onzin!” Dan zou ik zeggen: “Stop met lezen. Je gaat toch niets leren.” En dat is ook prima wat mij betreft.

Hoe verander ik mijn mentaliteit?

Voor degenen die wel willen werken aan hun mentaliteit: begin met te realiseren dat de waarheid niet bestaat. Het meeste wat we geloven is niets meer dan een mening. Je bepaalt zelf of die mening je ondersteunt of je blokkeert. Als je ergens in je leven stress ervaart, komt dat waarschijnlijk door de manier waarop je tegen dingen aankijkt. Dat is niet altijd zo, maar wel vaak.

Zie je dat je flexibel bent om die mening te veranderen? Daarvoor heb je inzichten nodig. Inzichten die je ogen openen. Inzichten waarvan je denkt: “Wauw, dat klinkt goed! Zo heb ik het nog nooit bekeken.” Zoals een van mijn cliënten ooit zei: “Het kwartje is gevallen, waarom heeft niemand dat eerder zo aan me uitgelegd?”

Dan weet je dat je op de goede weg bent.

Inzichten voor een betere mentaliteit.

Het begint dus allemaal met inzichten. Hoe kun je immers je oude mentaliteit veranderen, als je niet weet wat het alternatief is? Met nieuwe inzichten begrijp je hoe je anders tegen dingen kunt aankijken. Uiteindelijk bepaalt dat je geluk en succes. De belangrijkste inzichten voor een betere mentaliteit heb ik gebundeld in het onderstaande e-boek.

Met betere mentaliteit bedoel ik natuurlijk een mentaliteit die je beter ondersteunt. Dat is het belangrijkste. Ik heb er ruim vijftien jaar over gedaan om deze inzichten te begrijpen. Zo lang hoef jij er natuurlijk niet over te doen. Ze hebben mij enorm geholpen. En ik durf te beweren dat ze jou ook gaan helpen. Mits je ze toepast natuurlijk.


Wil je meer geluk en succes in je leven?

Bestel dan nu het e-boek ‘De Sleutels van Geluk en Succes’. Ontdek stap voor stap je doelen te bereiken en je goed te voelen. Geluk en succes zijn haalbaar voor iedereen!

Ja, ik wil meer succes in mijn levenOp jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek

1 antwoord
 1. Jordi
  Jordi zegt:

  jammer dat je alleen wat te weten komt door een boek te kopen.
  Dat is nogal lastig ik heb namelijk een B mentaliteit en geen inkomen.
  Als ik mijzelf zover krijg om werk te vinden en te behouden en genoeg te verdienen om naast levens onderhoud etc. dit boek aan te schaffen… dan heb ik dit boek helemaal niet meer nodig

  Beantwoorden

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.