Wat je dagelijks denkt, bepaalt je leven

De kracht van je gedachten is enorm!

 • Je gedachten bepalen je gevoel.
 • Je gevoel bepaalt je gedrag.
 • Je gedrag bepaalt je gewoonten.
 • Je gewoonten bepalen je karakter.
 • Je karakter bepaalt je leven.
 • Het begint allemaal bij wat je dagelijks denkt.

Kijk met me mee en ontdek het zelf:

Je gedachten bepalen je gevoel.

Vrijwel elk gevoel ontstaat vanuit een gedachte.

Laten we twee mensen nemen met twee verschillende gedachten over hetzelfde onderwerp: De eerste persoon denkt: “Verandering is eng, ik wil alles bij het oude laten.”

De tweede persoon denkt: “Nieuwe dingen zijn interessant, ik houd van verandering.”

De eerste persoon krijg een vervelend gevoel bij verandering. De tweede wordt er enthousiast van en overwint elke uitdaging.

Dat verschil in gevoel is geen toeval, het kan bijna niet anders. Wat je denkt over een bepaald onderwerp, bepaalt hoe je je voelt over dat onderwerp.

Je gevoel bepaalt je gedrag.

Hoe je je voelt over een situatie, bepaalt je gedrag in die situatie.

Daarom zal de één het fantastisch vinden om in het middelpunt van de belangstelling te staan, terwijl de ander het liefs onder tafel kruipt. De eerste vind je op het podium in de karaokebar en gedraag zich als een professionele entertainer.

Gedrag dat de ander zelden zal vertonen, want het gevoel ontbreekt daarvoor.

Je dagelijks gedrag bepaalt je gewoonten.

Je gedrag wordt een langzaam een gewoonte.

Misschien heb jij de gewoonte om veel onder de mensen te zijn, of om jezelf regelmatig terug te trekken. Regelmatig sporten wordt een gewoonte, regelmatig uitgaan wordt een gewoonte.

Elke gewoonte leidt je naar een nieuwe bestemming: of je gaat vooruit, of je gaat achteruit.

Je bereikt je doelen, of je bereikt ze niet.


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe je krijgt wat je echt wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven. Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Het is mijn gewoonte om dagelijks te lezen en te sporten. Wat is jouw gewoonte?

Je gewoonten bepalen je karakter.

Heeft iemand een vrolijk karakter, een lastig karakter, een kritisch karakter, een sterk karakter, een sociaal karakter?

Dat ontstaat niet vanzelf, daar is veel herhaling voor nodig!

Een groot deel van ons karakter ontstaat door onze gewoonten – wat we dagelijks doen. Bij de geboorte staat alles nog vrij, maar langzaam krijgt ons karakter meer vorm.

Als mensen zeggen: “Zo ben ik nu eenmaal”, dan doelen ze op hun karakter.

Hun karakter is hun identiteit, het is wie ze zijn. Ze zijn zich niet bewust dat ze hier niet mee geboren zijn.

Een karakter is het resultaat van wat we dagelijks denken, voelen en doen.

Daarom veranderen mensen niet zomaar. Al die dagelijkse gedachten, gevoelens en gewoonten zijn er inmiddels ingesleten…

Je karakter bepaalt je leven.

Vertel me wat je dagelijks doet en ik voorspel waar je over vijf jaar waarschijnlijk zult zijn.

Dat is geen hocus-pocus. Als je elke dag een zak chips eet, ben je over vijf jaar waarschijnlijk dikker. Als je elke dag een boek lees, ben je over vijf jaar waarschijnlijk slimmer.

Als je loopt en je koerst niet verandert, dan kunnen we zien waar je naartoe gaat, nietwaar?

Wat je elke dag denkt, voelt of doet, versterkt zich. De kracht hiervan is enorm.

Verandering komt zelden in één enorme stap. Verandering is meestal het gevolg van honderden kleine stapjes. Dus de stappen die je elke dag consequent maakt. De stappen die je maakt in je werk, in je relaties, in je gezondheid, in je persoonlijke groei.

Die kleine dagelijkste stappen bepalen waar je naar toe gaat – op elk gebied in je leven.

En de cirkel is rond!

Nu zijn we aan het einde gekomen – maar het is een cirkel, geen doodlopende weg.

De ervaringen in je leven versterken weer je karakter. Je karakter versterkt weer wat je doet. Dat versterkt weer hoe je voelt. En dàt versterkt weer wat je denkt.

Nu zijn we weer terug aan het begin – bij je gedachten. Het is een doorlopende cirkel. Alles beïnvloedt elkaar…

Misschien zijn gedachten niet de waarheid, maar voor de meeste mensen voelen ze wel als de waarheid. Daarmee worden die gedachten ook de waarheid in hun leven.

Dit hele verhaal heeft slechts één punt:

Alles begint bij wat je dagelijks denkt.

Heb je over het algemeen opbouwende en positieve gedachten, dan voel je je dagelijks goed. Vanuit dat goede gevoel zul je keuzes maken die bij je passen – en zul je je persoonlijke doelen bereiken.

Dit vormt langzaam je gewoonten en karakter. Wees je bewust wat je dagelijks denkt, want dit bepaalt je leven…

Wil je elke dag een klein stapje vooruit gaan? Bestel dan de volgende cursus. Ontdek de enorme kracht van positieve gedachten, ontwikkel een sterke mentaliteit en gebruik de beste dagelijkse gewoonten voor meer succes in je leven.

Zodat je elk doel bereikt dat je belangrijk vindt!


Wil jij jouw doel bereiken?

Volg dan deze online cursus Meer Succes In Je Leven.

Bereik ELK doel dat belangrijk voor je is. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Ik weet zeker dat dit mijn leven heeft veranderd – nu al. Door alle vragen, krijg je direct inzicht in jezelf en over je leven. Bedankt!”

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.
Download Hoe je krijgt wat je echt wilt (gratis eBoek).


Ook leuk om te lezen:

Lessen in levenskunst leer je niet op school

Waarom doelen anders lopen dan je verwacht

Moet je die uitdaging wel aangaan?

 • Dit is de nagel op de kop. Ik lees en herlees het artikel en besef dat het waar is. Eigenlijk heb ik altijd geweten dat het waar is en toch doe ik niks met die kennis.
  Blijkbaar is het erg moeilijk om dagelijkse gedachten (gewoonten) te veranderen.
  Was het maar waar dat verandering in één keer kon. Dit zou betekenen dat je éénmaal op je tanden moet bijten, door de zure appel heen en klaar is kees.
  Jammer genoeg vergt het een lange, harde, dagelijkse inspanning.
  Dit zal de reden zijn dat weinigen slagen, incluis mezelf.

  • Oksana schreef:

   Hallo Rony,
   Ik denk dat het juist jouw valkuil is – denken dat het zwaar is; dat het “lange harde inspanning” wordt. Frank is zo goed in het motiveren, omdat hij alles “tot een verteerbaar niveau” brengt. Ook in dit artikel laat hij zien dat alles met iets EENVOUDIGS begint – met gedachte, die wij zelf kunnen creëren/oproepen/aansturen. En! Dat kleine stapjes normaal is. Vanzelf kom je tot jouw “bestemming”, als je maar erheen beweegt. Niemand zal je naar jouw droom brengen, alleen jezelf. Betere conditie/mooi lijf, goede relatie of betere baan: je moet eerst iets voor doen :-) Succes!

   • Beste Oksana en Rony,

    Bedankt voor jullie reactie :)

    Hoe complex het allemaal ook lijkt, inderdaad begint alles zoals Oksana zegt met één stap. Herhaling van die stap (en leren en bijsturen) brengt succes. Bijvoorbeeld: de Egyptische Pyramides zijn ongelofelijk groot en solide en staan na duizenden jaren nog steeds als een … pyramide. Het lijkt onbegonnen werk er een te bouwen. Maar uiteindelijk was dat herhaling van dezelfde stap: één steen op een andere steen plaatsen. Gelukkig is een gewoonte bouwen en een karakter ontwikkelen minder inspannend en heb je er slecht één persoon voor nodig! Bovendien: ook al stapel je nu slechts 10 stenen op elkaar, dan nog heb je nu al een mini pyramide. Hij wordt alleen maar groter met meer ervaring en herhaling :)

    Beiden veel succes!

    Vriendelijke groet,
    Frank

 • Oksana schreef:

  Hi Frank,
  Weer een super sterk artikel! Voor mij een bekend onderwerp, maar in een andere vormpje, die nog beter door komt. Bedankt!
  Het is mijn lievelingsuitspraak geworden: Alles begint met een gedachte :-). Is het een reis naar Thailand (en we hebben er nog geen tijd en geld voor ?) of mijn nieuwe app “30 days challenge”, die de sportschool moet kunnen vervangen ?… Ik heb mijn dagboek van jaren geleden gevonden en las daar over de opleiding, die ik wilde volgen, over paar andere dingen in mijn leven en grappig is dat ik het ook al heb gerealiseerd, maar allang vergeten. Gedachten zijn de zaadjes die we zaaien om vervolgens iets te oogsten.
  Ik blijf genieten van je artikelen!

  • Beste Oksana,

   Dank je voor je compliment – fijn dat te horen :)

   Inderdaad, een gedachte is een stukje ‘creatieve-energie-in-wording’. Het is eigenlijk een uitgestelde toekomst: het voorspelt wat er gaat gebeuren als de gedachte gevolgd gaat worden (en er natuurlijk actie wordt ondernomen) :)

   Denk aan Thailand, denk aan je 30-day challenge (of nog beter: voel hoe het zou voelen als je die twee dingen beleeft/ervaart) – en zo zal het ook gaan gebeuren :)

   Veel succes en plezier!

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • Beste Frank,
  Ik vind dit niet te vergelijken met de bouw van piramides. Piramides is “slechts” stenen stapelen, plus dit werd met zeer veel mensen en misschien met behulp van dieren en werktuigen gedaan. En hoeveel generaties hebben daar aan bijgedragen…
  Jezelf “bouwen” is het moeilijkste dat er is; bovendien doe je het in wezen alleen en heb je er “slechts” één leven de tijd voor en die vliegt voorbij…
  Groet, Lisa

  • Beste Lisa,

   Het is slechts een metafoor. Je kunt ook het ook zien als het versterken van een spier in de sportschool, dat doe je ook alleen.
   Het punt is dat herhaling en oefening de meester is van elke vaardigheid :)

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • Vishnu schreef:

  Hey Frank,

  Je schrijft goede leuke artikelen, echte eye openers.
  Is het misschien mogelijk dat de onderliggende artikelen (links/verwijzing naar ander blog of lesmateriaal) in een nieuw tabblad opengaan in plaats van over de te lezen artikel.

  Gr. Vishnu

  • Beste Vishnu,

   Dank je wel, fijn dat te horen :)

   Lees je mobiel? De meeste lezers houden niet van extra tabladen en klikken liever door en dan weer terug. Maar ik zal er eens naar kijken of het kan en lukt. Je feedback wordt altijd gewaardeerd! :)

   Vriendelijke groet,
   Frank

   • Klopt. Ik lees op PC (met Chrome) en als ik een link wil openen in een nieuw tabblad, klik ik gewoon met de middelste muisknop (het wieltje) en dan opent die altijd in een nieuw tabblad. Anders kan je ook rechtsklikken en kiezen voor ‘openen in nieuw tabblad’.

 • Beste Frank,

  Lees ook altijd met veel plezier je artikelen.

  Bij het lezen van dit stuk heb ik wel mijn vraagtekens wanneer je schrijft dat je gewoonten je karakter bepalen. Karakter is mijninziens iets wat je met je geboorte meekrijgt. Het wordt wel gevormd door ‘het leven’ maar het ligt grotendeels al vast. Jij stelt dat het grotendeels nog te vormen is door gewoonten. Ben heel benieuwd of dat echt zo is en hoe ik daar meer duidelijkheid over zou kunnen krijgen. Hoor graag van je.

  Gr. Hilko

  • Beste Hilko,

   Fijn dat te horen :)

   Een goede vraag. Hieronder een korte uitleg (het is een te groot onderwerp om alles te bespreken):

   In mijn ervaring (de waarheid bepaal je zelf) is je karakter inderdaad grotendeels te vormen. Sommige dingen staan al bij de geboorte vast (bijvoorbeeld of je een mensenmens bent of liever met techniek bezig bent, maar ook dit voorbeeld is weer een beperkende veronderstelling), maar de meeste dingen veranderen en worden gevormd onder invloed van je opvoeding, omgeving en ervaringen. Ook wat bij je geboort al vaststaat, kan worden versterkt of verzwakt door je levenservaring.

   Verreweg het meeste wordt bepaald door je ervaringen – of beter gezegd: door je overtuigingen over wat die ervaringen over jou zeggen en voor jou betekenen. Dus als je uitzoemt, is wat we over onszelf denken grotendeels bepaald door de betekenis die we geven aan onze levenservaring. Zoem nog meer uit en je ziet dat dit niets anders dan overtuigingen zijn. En overtuigingen zijn niets anders dat gedachten waar je nòg sterker in gelooft dan in de rest van je gedachten :) Overtuigingen hebben dus een sterke emotionele lading.

   Zoem nog meer uit (en nu komen we in het domein dat buiten je gedachten ligt) en dan zie je dat wat mensen denken dat ze zijn (of dat hun karakter is), feitelijk niets meer is dan een verzameling gedachten. Die gedachten hoeven zeker niet de waarheid te zijn (eigenlijk kan een gedachte nooit de waarheid zijn, maar dat is voer voor een ander onderwerp).

   Terug naar de waarschijnlijke reden van je vraag: Kun je vanaf je geboorte je karakter nog veranderen? Jazeker, door je overtuigen te veranderen. (en die veranderen je gevoel en daardoor je gedrag en gewoontes en uiteindelijk je karakter).

   Als mensen ècht zouden weten wat ze zelf (onbewust) creëeren met hun gedachten, dan zou niemand meer zeggen: “Zo ben ik, want zo ben ik altijd geweest.” Dan zouden ze zeggen: “Mmm, vandaag voelt het zo, maar kom morgen nog maar eens langs :)

   Dus je kun het vanaf vandaag anders gaan doen en dit artikel geeft je daar meer inzicht in:
   https://www.newstart.nl/blog/begin-vandaag-opnieuw/

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >