fbpx

7 Dagelijkse vragen voor een positief leven

Met een goede vraag ontwaak je de creatieve kracht in jezelf. Je neemt automatisch de verantwoordelijkheid voor je uitdaging en ontdekt dus ook sneller de beste oplossing. De kracht van goede vragen is enorm. Hier zijn 7 dagelijkse vragen voor een positief leven. Herhaal ze, net als tandenpoetsen, elke dag voor het beste resultaat:

De kracht van goede vragen.

Jezelf een goede vraag stellen is een van de beste gewoonten die ik ken. Als coach ben ik eigenlijk een professionele vragensteller, want een goede vraag werkt beter dan een goedbedoeld advies. Iemand kan je vertellen dat je Tibet zo goed voor je is, maar door jezelf een goede vraag te stellen ontdek je misschien wel dat je liever naar Brazilië gaat…

Een positief gestelde vraag geeft bijna altijd een positieve oplossing. Een negatieve vraag geef je alleen maar een nog groter probleem. Zoek je een positieve oplossing voor je uitdaging? Vermijd dan vragen zoals: “Wat is er fout gegaan? Hoe heb ik dit ooit kunnen doen? Waarom gebeurt mij dit nu weer? Waarom heb ik hier zo’n hekel aan?” Die vragen geven je nooit een antwoord waar je je goed bij voelt. Deze vragen zijn beter:

Vraag 1: Wat wil ik precies?

Deze vraag stel je het beste als je net bent opgestaan. Veel mensen sleuren zichzelf door de dag zonder te bepalen wat ze nu precies willen ervaren in die dag. Hoe kun je krijgen wat je wilt als je niet weet wat je zoekt? Dus bepaal aan het begin van de dag wat je precies verwacht:

1. Wil ik ontspannen (maar toch effectief) werken?
2. Wil ik een goede afloop voor een lastig gesprek?
3. Wil ik een stapje dichter naar je einddoel zetten?
4. Wil ik genieten van de mensen om je heen?
5. Wil ik gewoon lekker bezig zijn?

Wat het ook is, bepaal het vooraf. Er is geen garantie dat het ook zo uitkomt, maar de kans is wel groter. Bovenstaande vragen helpen je een visie te ontwikkelen, want een visie is de beste manier om je toekomst te voorspellen.

Vraag 2: Wat moet ik doen om dit doel te bereiken?

Welk doel je ook hebt bepaald, jijzelf zult het moeten verwezenlijken. Niemand anders staat te popelen om jouw dromen waar te maken. Als je dit essentiële inzicht overslaat, dan bereik je zelden je doel. Dus wat moet jij doen om dat doel te bereiken? Niet de overheid, niet je familie, niet je partner, maar jij:

1. Welke actie moet ik ondernemen?
2. Hoe kan ik beginnen met de eerste stap?
3. Wat houdt me tegen en moet ik dus oplossen?
4. Moet ik mijn verwachtingen verlagen?
5. Moet ik mijn inspanningen verhogen?

Er is altijd iets dat je kunt doen, altijd! Eén waarschuwing: verwacht geen perfectie van jezelf. Doe gewoon je best, dat is altijd voldoende, want meer dan je best kunt je niet doen. Met bovenstaande vragen neem je de verantwoordelijkheid voor jezelf en je leven. Dat is de basis, want zonder verantwoordelijkheid geen persoonlijk groei.

Vraag 3: Wat zegt mijn gevoel me?

Niets is zo zinloos als actie ondernemen in een richting die niet bij je past. Soms zijn we net hamsters in een tredmolen: we rennen de hele dag, zonder te beseffen waar we naartoe willen. Hoe weet je wat je wilt? Leer te luisteren naar je gevoel. Je gevoel zegt je onmiddellijk of iets goed voelt. Je gevoel zegt je onmiddellijk waar je meer van wenst en wat je wilt vermijden.

Luister ernaar en je leven wordt weer ontspannen. Negeer je gevoel en je zult blijven stressen om een doel te bereiken dat je toch niet wilt. Vraag jezelf af:

1. Past dit echt bij mij?
2. Probeer ik iets te bewijzen of accepteer ik wat ik voel?
3. Voel ik ruimte of spanning, lichtheid of zwaarte?
4. Wat zou ik doen als alles mogelijk was?
5. Wat zou ik kiezen als ik echt uit ging van mezelf?

We hebben twee keuzes in het leven: of we doen waar we ons goed bij voelen – of we doen dat niet. Deze vragen helpen je die keuze te maken en zo leer je te luisteren naar je gevoel.


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Hoe je alles krijgt wat je wilt


Vraag 4: Wat heb ik geleerd?

We focussen ons vaak op wat we nog moeten doen, wat we nog missen in ons leven. Draai het eens om: besef wat je al hebt geleerd. Ben je je echt bewust van alle inzichten en vaardigheden die je al hebt opgedaan? Leren is zo belangrijk! Iedereen maakt fouten, maar alleen de mensen die ervan leren, groeien verder. Vraag jezelf:

1. Wat kan ik nu en kon ik vroeger niet?
2. Wat weet ik nu en wist ik vroeger niet?
3. Welke inzichten hebben mij sterker gemaakt?
4. Wat voor vaardigheden ben ik trots op?
5. Wat heb ik over mijzelf ontdekt?

Als je nooit stilstaat bij wat je hebt geleerd, waardeer je nooit hoeveel je al bent gegroeid! Deze vragen helpen je te waarderen wie je bent geworden en bewust je zijn van je eigen kracht. Lessen in levenskunst leer je niet op school.

Vraag 5: Wat heb ik nodig om te ontspannen?

Veel mensen willen graag vooruit in het leven. Ze werken hard en doen hun uiterste best om er iets van te maken. Voor dit soort mensen is deze website en mijn coaching ook bedoeld. Maar zoals altijd zit er in ieders kracht ook een valkuil: Vaak zijn we te gespannen om te genieten van de reis. We denken alleen aan ons doel en vergeten de weg ernaar toe.

Hoe meer je leert te ontspannen, hoe sneller je je doel bereikt. Want ontspanning geeft energie. Door ontspanning luister je beter naar je gevoel. Hoe kun je je doel bereiken zonder energie of gevoel? Dus vraag jezelf af:

1. Kan ik mijzelf toestemming geven regelmatig te ontspannen?
2. Welke gedachte geeft mij de meeste spanning?
3. Hoe kan ik die gedachte loslaten of veranderen?
4. Welke manier van ontspanning past het beste bij mij?
5. Ontspan ik mijn lichaam net zo goed als mijn gedachten?

Bovenstaande vragen helpen je je lichaam en geest in balans te brengen. Ze helpen je je zorgen los te laten. Leven zonder stress is mogelijk, je hoeft er niets voor te doen, je hoeft er alleen maar voor los te laten.

Vraag 6: Waarvan heb ik genoten?

Elke dag komen er goede dingen op je pad. Soms zijn ze zo klein dat ze je nauwelijks opvallen. Eén ding is zeker: Hoe beter je je bewust bent van het goede, hoe meer je het ervaart. Je ervaart nooit waar je je niet bewust van bent. Dus wees bewust van het goede in elke fase van je leven. Vraag jezelf aan het einde van de dag het volgende af:

1. Waar ben ik blij mee?
2. Waarvan heb ik genoten?
3. Wat was het leukste aan vandaag?
4. Waar zag ik tegenop en viel achteraf mee?
5. Welke personen gaven me een goed gevoel?

Er zijn twee kunsten in het leven: Krijgen wat je wilt en waarderen wat je hebt. Paradoxaal lukt het eerste pas als je de kunst van het tweede machtig bent. Als je niet waardeert wat je nu hebt, zul je later ook niet waarderen wat je nog krijgt. Deze vragen doen je beseffen dat dankbaarheid de sleutel is naar een gelukkig leven.

Vraag 7: De beste vraag.

Een oplettend lezer zal inzien dat ik dit artikel begon met de stelling dat een eigen vraag altijd beter is dan een goedbedoeld advies. Dus verzin nu zelf een goede vraag die je elke dag helpt je goed te voelen. “Waarom heb ik zo’n geluk?” is een hele mooie. “Wat kan ik nu doen om me goed te voelen?” is een andere. Maar uiteindelijk verzin je de beste vraag nog altijd zelf. Laat me weten wat je hebt bedacht!

Wil je positiever leven? Bestel dan de volgende e-cursus:


Wil jij echt gelukkig worden?

Volg dan deze online cursus Gelukkig Leven.

Ontdek wat jou gelukkig maakt en geniet van elke dag.

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Het werkt! Wat een super ervaring. Ik had niet verwacht in zo’n korte tijd al zo veel gelukkiger te zijn!”

Word gelukkig met jezelf en je leven


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Margreet schreef:

  Weer zo’n eyeopener, goed bezig!!!!!!

 • Wat kan ik vandaagdoen om er weer een leuke dag van te maken? Want je weet nooit wanneer je laatste is.

 • hélène schreef:

  vraag zeven: welke positieve gedachte zal ik vandaag gebruiken om de negatieve gedachten of ervaringen mee uit te vagen en me te helpen deze dag op een fijne en voor mij leuke manier door te komen. heeft echt al geholpen. moet je eens doen.

  Ik ga deze vragen echt gebruiken , laat je weten hoe ik het ervaar.

 • Wat een geweldige uiteenzetting Frank. Ik was een manier aan het vinden om mijn jonge pleegkinderen meer bewustwording bij te brengen, maar had de juiste toon nog niet te pakken. Dit lijkt me weer een fantastische mogelijkheid.
  En ik ga het doorsturen aan vele vrienden. Bedankt Frank!

 • Dit artikel kon niet op n beter moment komen. Bedankt!

 • Mooie uiteenzetting om mij te helpen mijzelf te kennen en weten wat ik wil. Bedankt Frank!

 • Lilian schreef:

  Fantastisch Frank, hoe je dit artikel hebt geschreven.
  Hier zit zoveel in en je geeft zoveel hadvatten om er zelf mee aan de slag te gaan.

  Voor mezelf heb ik na het lezen van het artikel deze vraag geformuleerd. Die wil ik iedere dag gebruiken.
  Wat heeft mij vandaag gelukkig gemaakt?
  Zoals jij hebt geschreven kunnen dat hele kleine dingen zijn en ik weet dat die er in ieder geval iedere dag zijn. Al is het maar de zon die schijnt of iemand waar je een praatje mee gemaakt hebt.

 • Fantastisch artikel weer! Dankjewel!

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >