Vertrouw jij op jezelf en de toekomst? Of probeer je alles te controleren? Dat levert meestal stress op. Het leven zit vol verrassingen en door je daarvoor open te stellen, creëer je meer rust en vreugde. Er is niets stressvoller dan alles proberen te controleren. En niets werkt meer ontspannend dan te vertrouwen dat alles goed komt.

Waarom willen we zekerheid?

Laten we eerlijk zijn: het leven is een beetje eng. We weten niet precies wat er met ons gaat gebeuren en dat creëert onzekerheid. En als we daarover gaan fantaseren, worden we angstig: “Zal ik gezond blijven? Heb ik straks nog een baan? Zal mijn partner me niet verlaten? Hoelang kan ik nog in dit huis blijven wonen?” In je hoofd is het leven soms levensgevaarlijk!

Die onzekerheid, die willen we het liefst beperken. Daarom maken we plannen voor de toekomst, sluiten we verzekeringen af, sparen we een appeltje voor de dorst, stippelen een carrièrepad uit en piekeren we over de toekomst. We willen zoveel mogelijk zekerheden inbouwen. Als we dat doen, dan hoeven we ons geen zorgen meer te maken. Dan zijn we eindelijk vrij en kunnen we genieten van het leven!

De oorzaak van stress.

Dat klinkt als een goed plan. Maar er is één probleem: je kunt het leven niet (helemaal) controleren. En toch proberen we alles te beheersen en te regelen, zodat onze plannen uitkomen. Helaas volgt het leven zijn eigen plan en komen we daar vroeg of laat achter. Dat levert stress op. Zoals altijd wordt die stress veroorzaakt door het verschil tussen de werkelijkheid en onze wensen.


Wil je positief leven zonder stress?

Volg dan deze online Cursus Ontspannen.
Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Net als we een fijne nieuwe relatie hebben, krijgen we problemen op het werk. Net als we die fantastische nieuwe baan vinden, worden we ziek en moeten we thuisblijven. Het lijkt alsof het nooit allemaal tegelijkertijd goed gaat. Dat was niet de bedoeling! We deden toch zo hard ons best om alles te controleren zodat niets fout ging? En nu gaat het toch fout! Dus waar ligt de oplossing?

Overgeven aan het leven.

Zou het niet heerlijk zijn als we ons konden overgeven aan het leven? Zou het niet prachtig zijn als we konden vertrouwen op de toekomst en onze eigen kracht? Zou het niet fijn zijn als we gewoon zouden kunnen accepteren dat we niet alles kunnen controleren – en dat ook helemaal prima vinden? Wat zou er dan gebeuren? Zou het leven ons overvallen met allerlei extra calamiteiten – gewoon om ons te pesten?

Of zouden we eindelijk rust vinden? Zouden we kalmte en vertrouwen ervaren, omdat we weten dat het allemaal wel goed komt? Zouden we eindelijk kunnen ontspannen en gewoon genieten van dit moment? Zouden we niet gewoon gelukkig zijn? Ik denk dat je het antwoord wel weet. Er is niets stressvoller dan alles proberen te controleren. En niets werkt meer ontspannend dan te vertrouwen dat alles goed komt.

Doorzetten of loslaten?

De mensen die hier een uitdaging mee hebben, zijn de aanpakkers onder ons. Ze zijn pro-actief en hebben geleerd: “Ik stel een doel, werk hard en dan bereik ik wat ik wil.” Dat gaat vaak goed, maar niet altijd. Sommige dingen kunnen we gewoon niet controleren. Hard werken is een deugd, maar de valkuil is dat je ook moet inzien wanneer je moet stoppen. Iemand die de zee wil leegscheppen met een lepel, moet niet harder werken – die moet loslaten.

Voor mijn huis is een singel met een grasveldje. Regelmatig zie ik eigenaren achter hun hond rennen. Ze roepen: “Hier, hierrrrr!!!” Maar hoe ze ook schreeuwen, de hond luistert niet. Ik kan het niet wetenschappelijk bewijzen, maar ik vermoed dat zo’n hond denkt: “Bekijk het maar, ik ben lekker buiten, ik doe net of ik niets hoor.” Hoe harder de eigenaar rent, hoe harder de hond ook begint te rennen. Wie houdt dat het langste vol, denk je? We kunnen vaak niet eens onze huisdieren controleren, laat staan het leven zelf.

Surfen op de golf.

“Gow with the Flow”, zeggen ze toch vaak? Je kunt proberen tegen de golf (the flow) van het leven te vechten. Je kunt proberen het terug te duwen, het te veranderen, het vast te pakken, het te beheersen. Maar die flow is het leven zelf, die golf is natuurlijk. Dus waarom laat je de behoefte alles te controleren niet los en spring je er niet op? Waarom pak je niet je surfboard en laat je je meevoeren? Vertrouw op het leven, ontspan je en laat los. Het komt allemaal wel goed.

Natuurlijk hoeven we niet alles aan het lot over te laten. We kunnen nog steeds plannen maken, zekerheden inbouwen en problemen oplossen. Maar de behoefte alles in ons leven te controleren, die kunnen we beter loslaten. Zo krijgen we meer ruimte voor spontaniteit, rust, vreugde en plezier. De vraag van tien miljoen is: “Hoe doen we dit nu?” Hoe vertrouwen we meer op het leven? Hoe laten we los wat we niet kunnen controleren? Hoe genieten we van dit moment?

De volgende e-cursus gaat je daarbij helpen:


WIL JE MINDER STRESS?

Volg deze online training en voel je weer ontspannen en positief!

JA, IK WIL LEVEN ZONDER STRESS

15.000+ cursisten gingen je voor!Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt

2 antwoorden
  1. Mies
    Mies zegt:

    Mooi geschreven! Het zijn wel twee uitersten: beheersen/controleren en accepteren/loslaten. Daartussenin zit ook een groot gebied waarin je kunt plannen, bijsturen en afwisselend meedeinen met de stroming.

    Beantwoorden

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.