Gevoel, emotie, intuïtie en instinct – wat is het verschil? Hoe weet je waar je mee te maken hebt? En wat helpt je het beste bij het maken van een keuze? Het meeste gevoel is afkomstig vanuit het verstand. Dit gevoel noemen we emotie. Intuïtie en instinct komen juist niet uit het verstand. Verwarrend? Lees verder en het wordt duidelijk. Het verschil is namelijk wel belangrijk!

Hoe weet je waar je gevoel vandaan komt?

Een tijd geleden schreef ik een artikel Wat je voelt, is geen toeval! Een lezer reageerde met de vraag: “Hoe weet je wanneer je te maken hebt met emoties of instinct?
 Hoe kun je die twee uit elkaar houden?” Een goede vraag. Hoe weet je waar je gevoel vandaan komt? Wat is het verschil tussen gevoel, emotie en instinct? En belangrijker nog: Hoe weet je of je gevoel klopt?

Laten we eerst het verschil bepalen tussen de verschillende vormen van gevoel, met een paar praktijkvoorbeelden. Daarna leg ik je uit hoe je het verschil kunt herkennen. Om te beginnen: Gevoel is een container begrip, dat wil zeggen het heeft meerdere betekenissen. Soms betekent het intuïtie, soms emotie, soms instinct. Wat is het verschil?

Wat is gevoel?

Gevoel is een container begrip met meerdere betekenissen. We gebruiken het voor alles: “Dat zegt mijn gevoel me nu eenmaal. Ik voel me niet lekker. Ik voel wat je zegt. Ik voelde dat ik weg moest!” Meestal gebruiken we gevoel om uit te leggen dat we niet ons verstand bedoelen. Maar het meeste gevoel komt juist van het verstand. Dit gevoel noemen we emotie.

Wat is emotie?

Emotie is een gevoel dat veroorzaakt wordt door een gedachte of overtuiging. Positieve gedachten veroorzaken positieve emoties, negatieve gedachten veroorzaken negatieve emoties.

1. Boosheid wordt veroorzaakt door de gedachte: “Dat had de ander nooit mogen doen!”
2. Vreugde wordt veroorzaakt door de gedachte: “Er ontbreekt niets aan deze situatie.”
3. Jaloezie wordt veroorzaakt door de gedachte: “Ze hebben iets wat ik niet heb en dat gun ik ze niet.”

Emoties overkomen ons nooit zomaar, ze komen bijna altijd voort uit een overtuiging. Jij wordt bijvoorbeeld blij van een vakantie naar Italië en ik niet. Jij denkt: “Italië is een prachtig land” en ik denk misschien: “Italië, getver, geef mij maar Schotland.”

Dus onze overtuiging bepaalt onze emotie. De situatie zelf is minder belangrijk, dan ons idee over de situatie.


Wil je positief leven zonder stress?

Volg dan deze online Cursus Ontspannen.
Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Wat is intuïtie?

Intuïtie noemen we ook wel onderbuikgevoel of zesde zintuig. Het is een gevoel dat we niet kunnen verklaren met onze normale vijf zintuigen. Op de een of andere manier pikt ons lichaam en ons bewustzijn signalen op uit de energie om ons heen:

1. Je denkt aan een vriendin en plotseling belt zij je op.
2. Je intuïtie zegt dat je met een onbekende moet spreken en deze persoon wordt later heel belangrijk in je leven.
3. Je ontmoet iemand en je krijg direct het gevoel dat deze persoon al heel lang kent.

Wat is instinct?

Instinct is een reflex. Het is alles dat je lichaam automatisch en onbewust doet. Je hebt er nauwelijks controle over. Bijvoorbeeld:

1. Je ziet een bus op je afkomen en je springt weg zodat deze je niet raakt.
2. De doktor slaat met een hamertje op je knie en je onderbeen komt automatisch omhoog.
3. Als er bij het douchen water in je oog komt, doe je altijd je ogen dicht.

Keuzes maken – waar vertrouw ik op?

Zoals je begrijpt draait het bij keuzes vaak om het verschil tussen emotie en intuïtie. Instinct kunnen we buiten beschouwing laten, want we hebben er toch geen controle over. Dus de kernvraag is: Als je een keuze moet maken, hoe weet je dan of die keuze ontstaat door emotie of intuïtie? Er zijn meestal een aantal signalen:

1. Spanning.
Spanning, onrust, stress en angst wordt meestal veroorzaakt door emoties. Veel emoties komen uit het verstand en het verstand is vaak gespannen. Dus als je spanning voelt in een bepaalde keuze, is dat waarschijnlijk een keuze van je emotie. “Ik ben bang voor de consequenties.”

2. Geen verklaring.
“Ik weet niet waarom, maar het voelt nu eenmaal zo.” Als je het gevoel hebt – zonder het te kunnen verklaren – dat je een bepaalde keuze moet maken, is het waarschijnlijk je intuïtie die spreekt. “Het is gewoon iets waarvan ik voel dat het goed voor me is.”

3. Ruimte.
Als je een gevoel van ruimte ervaart bij een bepaalde keuze, is het meestal ook je intuïtie die spreekt. Intuïtie gaat vaak uit van het positieve. “Ik zou me zo opgelucht voelen!”

Luister naar je lichaam.

Zowel emoties als intuïtie zijn prima te gebruiken voor het maken van een keuze. Ze hebben allebei hun nut. Controleer altijd zelf wat je gevoel je zegt.  Kies je iets vanuit spanning of angst? Maak je een keuze omdat het je een gevoel van vrijheid geeft? Kun je het verklaren? Moet je het wel verklaren?

Controleer ook altijd je lichaam. Zowel emoties als intuïtie voel je in je lichaam. Voel je ergens spanning of voel het ontspannen? Je lichaam is een belangrijke indicator welke keuze bij je past. Als je ruimte ervaart – in je geest, in je bewustzijn én in je lichaam – dan weet je dat je op de goede weg zit!

Wil je minder spanning en stress ? Wil je kiezen voor je gevoel en meer ontspanning in je leven? Bestel dan de volgende e-cursus:


WIL JE MINDER STRESS?

Volg deze online training en voel je weer ontspannen en positief!

JA, IK WIL LEVEN ZONDER STRESS

15.000+ cursisten gingen je voor!Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt