Stress loslaten in 3 stappen

Genoeg van het drama, de chaos en de onrust in je hoofd? Je stress loslaten doe je in 3 stappen. Je gedachten zijn als een Muppet Show, het is er nooit rustig. Dus onderzoek eerste waar de stress precies vandaan komt…

Stap daarna helemaal uit je hoofd om direct te ontspannen. En gebruik tenslotte je lichaam, het meest fantastische instrument dat je hebt gekregen. Stress loslaten is een vaardigheid, iedereen kan het leren!

De Muppet Show

Iemand zei ooit heel treffend: “Je gedachten zijn als een Muppet Show.” Een mooie omschrijving! De Muppet Show was een poppenshow voor volwassenen waarin alles misging. Wie waren precies de hoofdfiguren van dit populaire televisieprogramma? En zitten ze ook in jouw hoofd?

Animal (het beest) zat altijd geketend achter een drumstel, omdat hij anders de boel afbrak. Twee kritische oude mannetjes kraakten alles af en waren nooit tevreden.

Miss Piggy, de Drama Queen,was continu over haar toeren en volkomen onvoorspelbaar. De Zweedse kok brabbelde aan een stuk door, maar niemand verstond hem. En Kermit de Kikker was altijd nerveus en hyperactief.

Op één ding kon je rekenen: de Muppet Show bevatte altijd drama – het was er nooit rustig. Er ging altijd iets mis, het was altijd een rommeltje en niets liep volgens plan. Het was één grote chaotische vertoning. Pas als de show afgelopen was, kwam je weer op adem.

Wacht eens  even:

Drama? Onrust? Chaos, negatief, hyperactief? Komt dat je bekend voor? Dat lijkt op sommige gedachten, nietwaar? Logisch dat we stress ervaren!

Wat is de oorzaak van stress?

De meeste stress wordt veroorzaakt in onze gedachten. Het is niet zozeer een situatie die ons stress bezorgt, als wel onze gedachten over die situatie.

Een voorbeeld: de ene persoon krijgt van een achtbaan stress, de ander vindt het geweldig. De gedachte “een achtbaan is enger dan mijn schoonmoeder” of “een achtbaan is stukken leuker dan een file” bepaalt het verschil.

In essentie zijn het dus onze overtuigingen die stress veroorzaken. Een overtuiging is ons idee van de waarheid. Het is ons idee wat er zou moeten gebeuren. Gebeurt dit niet, dan ervaren we stress.

Stress is in essentie wat je krijgt als je nadenkt over wat je niet wilt.

Dus wat is de oplossing?

Stap 1: Onderzoek je gedachten.

De definitieve oplossing is om je zorgelijke gedachten te onderzoeken en je af te vragen: “Klopt dit wel? Waar gaat het nu eigenlijk om? Hoe kan ik er anders tegen aankijken?” Want als dat je lukt, dan is het veel gemakkelijker om te ontspannen.

Dit is precies waar de cursus Nooit meer Zorgen of Stress je mee helpt. Als je geen stressvolle gedachten meer ervaart, kun je ook niet meer gespannen raken.


Wil jij ontspannen leven, zonder stress?

Volg dan deze online cursus Ontspannen Leven.

Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Bestel direct – nu voor € 57


Veel mensen houden er niet van hun gedachten te onderzoeken. Ze vinden het te vermoeiend of zijn bang wat ze zullen ontdekken. Dat is eng! Maar als je je gedachten nooit onderzoekt, zul je op de meest rare momenten stress ervaren.

Dan denk je: “Waar komt die stress nu plotseling vandaan?” Wel, uit je gedachten natuurlijk!

Dus investeer in je ontspanning en onderzoek je gedachten. Stress loslaten begin bij stress onderzoeken. Hoe kun je iets loslaten als je niet weet waar het vandaan komt?

Stap 2: Stap uit je hoofd.

Je kunt er ook voor kiezen helemaal uit je gedachten te stappen – althans voor dit moment. Gewoon, omdat je nu kiest voor ontspanning. Klinkt makkelijker gezegd dan gedaan nietwaar? Dus waarom is het zo moeilijk om uit je gedachten te stappen?

Het antwoord komt van meneer Pavlov. Dat was een beroemde Russische fysioloog die ontdekte dat honden begonnen te kwijlen als ze eten kregen.

Elke keer als hij ze eten gaf, rinkelde hij een bel. En na verloop van tijd begonnen de honden automatisch te kwijlen als ze de bel hoorden. Ook als ze geen eten kregen! Dit noemen ze een geconditioneerde reflex, oftewel: je vertoont automatisch gedrag, waar je weinig invloed op hebt.

Ook al zijn wij geen honden, geconditioneerde reflexen ervaren we elke dag. We zijn geconditioneerd om in ons hoofd te zitten. Sterker nog, we hebben er niet eens een belletje voor nodig.

Dus hoe kunnen we uit ons hoofd blijven? Stel jezelf de volgende vragen als je stress ervaart:

1. Ben ik bezig met de werkelijkheid of met een fantasie in mijn hoofd?
2. Ben ik hier of denk ik aan een andere plek?
3. Ben ik aanwezig in het nu of fantaseer ik over een andere tijd?

Hierdoor word je je bewust waar je nu eigenlijk mee bezig bent. Deze vragen fungeren als een soort belletje van Pavlov, dat je elke keer weer bewust maakt dat je aan het ‘kwijlen’ bent over een fantasie die je stress geeft.

Terwijl je er ook voor kunt kiezen om uit je hoofd te stappen en daarmee te ontspannen in dit moment.

Stap 3. Gebruik je lichaam.

Je lichaam is een fantastische instrument, maar we gebruiken het te weinig. We stoppen het vol met chips en cola. We zetten het achter een bureau of achter de televisie en bewegen het niet meer.

Heb je ooit gemerkt dat als je in je hoofd zit, je je lichaam vergeet? Dat je niet meer registreert hoe je ademhaalt, hoe je spieren zich spannen, hoe je energieniveau aanvoelt of hoe je lichaamshouding is? Dat komt omdat we te veel leven vanuit ons verstand en daarbij ons lichaam vergeten.

Dus draai het om, stap uit je hoofd en in je lichaam. Uit je verstand en in je gevoel. Dat is de makkelijkste manier om uit je gedachten – en dus uit de stress – te stappen.

Natuurlijk hoef je niet uit je verstand te stappen. Je kunt er ook uitfietsen, uitsporten, uitwandelen, uitdansen of uitwaaien. Als je er maar uit gaat! Als je meer ontspannen bent, kun je altijd nog terug.


Laat Alle Zorgen en Stress Los.

Volg de Online Training Nooit Meer Zorgen Of Stress.

– Stop met piekeren.
– Ontdek blijvende ontspanning.
– Leef weer positief, zonder zorgen.

Je ontvangt:
– 19 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– Een geweldig eBoek met 100 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en laat al je zorgen los!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 57


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Marjon schreef:

  Ik ben al meer dan 15 jaar chronisch depressief en maak mezelf gek met gedachten die helemaal niet relevant zijn. Zou super zijn als je hier een boek over had, Frank.

 • Cecile schreef:

  Ik vind het sympathiek dat ik nog steeds de artikelen van je ontvang, terwijl de cursus waar ik voor betaald heb al is afgelopen. Dank je wel daarvoor.
  Deze vergelijking met de muppets vind ik sterk. Sinds vier maanden mediteer ik bijna dagelijks en steeds meer dringt tot me door dat gedachten maar gedachten zijn. Volgende week weet ik al niet meer waar ik nu aan denk. Toch laat ik me nog regelmatig meeslepen door mijn gedachten met bijbehorende gevoelens. Nu zal ik voortaan de (grappige) muppets voor me zien, zodra dat weer gebeurt.

 • sando matrawie schreef:

  Het zijn inderdaad onze overtuigingen, onze eigen gecreerde ideeen, die we als waarheid beschouwen en vervolgens nog lang koesteren ook. Terwijl het inderdaad slechts een idee is, een aanname van zus of zo.

  Interessant stuk. Ik lees met plezier elk artikel van Frank de Moei.

  mvg
  Sando

 • Ik doe de oefeningen daar ik nieuwe uitdagingen wil aangaan.

  Tegenwoordig zijn algehele gedragsnormen op werk, maar ook prive vervaagd geraakt.

  Daarbij leven we in een economisch onzekere tijd met heel, heel weinig acceptatie van de mensen zoals ze zijn. Mensen zijn verworden tot kostenposten en moet zichzelf terugverdienen, en dat z.d.d. dat weer iemand anders er ook nog eens dikke winst op maakt ten faveure van een dure hypotheek, een dure vriendin, auto etc.

  Dat levert massa’s aan gedeukten en onzekeren (zich ook uitend in overassertieve terreur-mensjes) op, die (projectie) weer andere mensen opzadelen met negatieve gevoelens.

  Wie dit doorziet heeft een schild in handen om zich te weren en de keten te doorbreken.

 • Hallo Frank,

  Bedankt voor je artikel, The Muppet Show is een leuke vergelijking. Dit komt wel erg (toevallig ) uit. Vanmorgen weer 2 uur aan het fitnessen geweest, waar ik heel veel baat
  bij heb, voor mijn gezondheid, hoge bloeddruk , te hoog cholosterol etc. ben nu 1,5 jaar bezig 2 maal per week. Maar ook voor mijn geestelijke gezondheid, even mijn gedachten uitschakelen. En als klap op de vuurpijl een aantal uurtjes onkruid wieden, wat is er
  therapeutiser. Ik zeg goed bezig. Ik heb nog regelmatig dippies maar dan gebruik ik o.a jouw handvatten. Probeer je situatie uit een ander perspectief te zien, een open mind. Relativeer je situatie en leef in het Nu.

  Keep up the good work

 • Christian schreef:

  Telkens verfrissend die mooie artikelen.
  We moeten leren luisteren naar ons zelf en terug voelen vanuit de buik.
  Ook durven stilstaan en genieten, zorgeloos als een kind.
  Onze welvaart is soms onze straf, we moeten steeds presteren.
  Ik ga nog wat werken en toch trachten te genieten :)

 • hallo,

  Het is volgens mij voor iedereen belangrijk om plezier en ontspanning te hebben; alleen maakt de prestatiedruk van de maatschappij dit zo moeilijk… Spijtig dat veel mensen zo competitief zijn en de gewoonte als kind hebben aangeleerd om anderen hun energie te stelen… Veel mensen zijn volgens mij erg moe van deze ‘strijd’…

 • Ik heb veel mensen, soms niet de slechsten!, persoonlijk zien ploeteren met zichzelf, alsof hen iets schortte, terwijl een baas of projectleider alle symtomen van een ziekelijk of doortrapt wezen vertoonde.

  De omgeving speelt vaak een cruciale rol en moedigt het zelf aan.

  Tijdens vrijetijds-sporten zie je mensen vaak wel het goede gedrag vertonen jegens elkaar. Daar gelden duidelijke regels en zijn posities en hiarchie ondergeschikt aan het behalen van het sportieve doel. Hiermee is dan tevens een illusie doorgeprikt:

  Hiarchische systemen leiden tot schatkistbewaarders (de eigen positie, het eigen geld) maar staan efficientie en eerlijke communicatie in de weg.

  Zoiets vormt de sleutel voor de negatieve spiraal die de Nederlandse werkende zo massaal naar pillen, liegen, intimideren etc. doen grijpen.

  Veel schijnbare ‘winners’ zijn echter wie hun medicijnkast aanschouwd uiterst middelmatige loozers fantasieloos meedrijvend in een moeras dat stinkt.
  Wat de neergang van bankwezen in gang zette geldt in wezen ook voor andere organisaties.

  Belangen staan gunstige veranderingen bij bestaande organisatie helaas meestal in de weg.

  Vele gelijkdenkenden zouden erbij gebaat zijn een alternatieve beter functionerende werkomgeving te creeeren, ontdaan van de toenemende gekte die mensen sinds enkele decenia in de greep houdt.

 • Sylvie schreef:

  Interessant artikel, Frank. En leuk ook om andermans ervaringen te lezen. Ik heb jullie pas net leren kennen, maar lees graag verder. Mooie vergelijking met de Muppets, heel herkenbaar die chaos! Ik kijk uit naar volgende artikelen.

 • Interessant artiekel, een soort hersenenspoeler.
  De les lijkt hier te zijn: laat je eigen overtuigingen varen, maar neem de mijne, die zijn beter.

  Het is een feit Frank dat hoe meer een mens weet des te meer vragen hij vindt.
  Het wereld is onredelijk en belangen spelen een reuze rol hier in. Dat maakt een inteligent ‘educated’ mens zeer verdrietig tenzij hij actief mee doet met het systeem en dus belangen daarbij heeft. Dus de vraag is : wil je menselijk blijven en voor altijd pijn voelen of wil je veranderen in de zombies die rond lopen, bezig met zichzelf, in hun eigen roze, perfecte illusie?
  Apropos Ruud heeft wel een punt op I gezet: het is de Bovenlaag van het hierarchische systeem de grootste ilussies verkoper.
  Wat mensen vergeten is dat er anders kan: kijk naar de werelds verbeteraars, naar de pionieren, naar de geemancipeerden!
  Een kan inderdaad de wereld niet doen veranderen maar veel wel!

 • Beste Allemaal,

  Bedankt voor jullie reacties en aanvullingen :)

  Beste Loana,

  Je zegt “…een soort hersenspoeler. De les lijkt hier te zijn: laat je eigen overtuigingen varen, maar neem de mijne, die zijn beter.”

  Ik weet niet of die reactie tegen mij gericht is, (het kan ook zijn dat ik jou niet goed begrijp),
  maar alle artikelen op deze site zijn puur suggesties. Ik zal nooit vertellen dat mijn overtuiging of mening beter is, want dat is niet zo. Artikelen zijn bedoeld om mensen te helpen na te denken, zodat ze daarmee verder kunnen. Zo niet, dan is dat ook prima. Je eigen gezonde verstand en eigen mening gaan altijd voor.

  Dit even ter aanvulling en wellicht overbodig mocht je het anders bedoeld hebben :)

  Met vriendelijke groet,
  Frank

 • Er worden vragen aan ons gesteld, en onze eigen antwoorden daarop leiden ons weer verder… ik ervaar daarin voldoende vrijheid.

  Succes wordt als een breed begrip voorgesteld,
  maar daar ben ik het wel mee eens.

  Via reclame, TV-programma’s (afval-wedstrijdjes), economen (bankwezen) en overheid (heeft ook geld nodig) manipuleren vele machtige partijen ons echter dagelijks.

  Kort gezegd komt het ideale 21e eeuwse Hollandse-mensbeeld erop neer:
  Werk je ongeluk, jaag elkaar op, ontspan je (om weer te kunnen werken)
  en denk niet na.

  Mijn ervaring is dat de meeste werknemers om me heen (80 %) geeneens
  doorheeft hoe ze hierdoor ongetwijfeld (met al hun te grote wensen) door beinvloed zijn.

  Toch klopt dit mensbeeld niet: Diezelfde 80 % zie ik vroeg of laat met symptomen rondlopen die verontrustend zijn en die werkgevers en overheid nauweljiks in verband brengen met hun economisch model:

  Buikdiameter 140 cm vanwege stress, ziek thuis, hoge bloeddruk, sociaal rattengedrag etc…, synisme, sarcasme, kanker.

  De echte levensvreugd (en dan bedoel ik niet de opgefokte vrolijkheid die men uit reclames nabootst) is er vaak al snel niet meer te vinden.

  Zonder te idealiseren kun je vaststellen dat in rustiger landen de mensen veel vaker een ontspannen glimlach vertonen (van Africaanse stammen tot Noord Europese landen).

  Ik kan me zelfs herinneren dat we hier in Nederland in de jaren ’70 een veel ontspannener band met elkaar hadden.

  Kortom:
  De algehele tijdsgeest, verwoordt door vele partijen die op winstbejag zijn heeft veel invloed maar is beperkt en brengt geen ander geluk dan tijdelijk of schijngeluk.

  De ”normale” wordt als ”gek” voorgesteld en de ”gek” als ”normale”…

  Enige bewustmaking daaromtrent kan normale mensen als steun in de rug dienen.

  Om dat beeld te corrigeren kan een brede zelfevaluatie zoals deze cursus een mogelijkheid zijn om jezelf op een breder, hoger plan te trekken.

  Alleen wanneer je vrede met jezelf houdt is het zinvol ander doelen na te streven.

  Mijn ervaring is dat je die andere doelen anders ook wel kunt bereiken,
  maar dan alleen in hoge mate ten koste van eigen gezondheid, welbevinden etc. (en tevens je omgeving). En daarmee vervalt iedere vreugd die je dacht na te streven.

  Wellicht zullen enkele rijkaards in dit land, middels mijn mens-model minder muntjes ten kosten van anderen binnenhalen.

  Doch, die prijs laat mij volledig koud.

 • beste Frank,

  Ik herken veel in het artikel ‘Stress loslaten in 3 stappen ‘. Vooral het malen in je hoofd, beren op je weg zien, je zorgen maken voordat het iets al zover is.

  ‘Uit je verstand ‘ stappen is iets wat ik voortdurend probeer. Dit valt inderdaad niet mee, maar meestal lukt het uiteindelijk door bepaalde ademhalingsoefening of ontspanningsoefening te doen. Dan kom je totaal in het ‘nu’ en ben je helemaal uit hetgeen wat je bijvoorbeeld zorgen baarde. Ook je focussen op iets in de natuur, bijvoorbeeld tijdens een wandeling, waardoor je alles vergeet, werkt bij mij goed.
  Het heeft me wel veel moeite gekost om zover te komen, maar de aanhouder wint.

  groet,
  Rob Wegman

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >