De ultrakorte gids voor professionele doemdenkers

Doemdenken is een kunst: Hoe kan de wereld morgen vergaan als mijn pak vla nog tot volgende week houdbaar is? Waarom zie ik allemaal beren op de weg terwijl ik niet in Artis ben? Hoe kan het dat het leven anderen toelacht, en mij uitlacht? Lees de dilemma’s van de professionele doemdenker en gooi daarna de gids weg.

Ben je serieus? Waarom dit artikel?

Er staan al genoeg serieuze artikelen op deze site. Vandaag is het tijd voor iets vrolijks, namelijk doemdenken. Jij en ik weten dat doemdenken geen enkele zin heeft. Maar soms bewijs je een punt het beste door het tegenovergestelde te zeggen en het eens goed aan te dikken. Soms is kort door de bocht de snelste weg om je doel te bereiken.

Helaas ziet niet iedereen de ironie hiervan in, dus wil ik hierbij graag het volgende duidelijk maken: ik geloof niet in doemdenken en ik zou het niemand adviseren. Neem alles wat je hieronder leest met een grote korrel zout en je begrijpt de werkelijk boodschap van dit artikel: Wees vrolijk, positief en maak wat van je leven. Dat is het enige waar je geen zout voor nodig hebt.

Dit is de de ultrakorte gids voor professionele doemdenkers (Versie 1.0):

De wereld vergaat in 2012

Ik las ergens een mooie uitspraak: “Hoe kan de wereld vergaan in 2012 als mijn pak vla nog houdbaar is tot 2013?” Dit soort vragen kunnen je nachtenlang wakker houden. Ik geloof niet dat de wereld binnenkort vergaat, maar laat me graag verrassen…  Doemdenkers niet, die hebben hun noodrantsoenen al in de kelder opgeslagen.

Als je dit artikel leest vóór 2012 dan heeft iedereen nog gelijk. Als je het leest ná 2012, weet je dat ik gelijk heb. Je reactie onderaan dit artikel wordt dan zeer gewaardeerd. Als je dit artikel niet kunt lezen omdat de wereld is vergaan, dan hebben de doemdenkers gelijk. Maar kunnen ze dat gelijk nooit meer halen omdat ze er zelf niet meer zijn.

Er hangt me iets boven het hoofd.

Dit is een favoriete gedachte van doemdenkers: “Nu gaat het nog goed, maar wacht maar tot morgen – dan loopt alles uit de hand!” Als je ooit The Lord of the Rings hebt gezien, weet je dat niemand in de glazen bol van Sauron mocht kijken want dan raakten ze direct behekst. Vanaf dat moment waren ze in de macht van het kwaad en liep alles slecht af.

Als er al iets boven je hoofd hangt, dan is het de hemel. Daarom zeggen ze ook: “Als je mikt op de sterren en je mist, dan eindig je nog altijd in de hemel.” In andere woorden: het is beter een positief doel na te streven.
Ook al haal je het niet, de weg ernaar toe brengt je automatisch meer geluk.


Wil jij ontspannen leven, zonder stress?

Volg dan deze online cursus Ontspannen Leven.

Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Bestel direct – nu voor € 57


De gedachte dat er iets boven je hoofd hangt komt voort uit de gedachte dat je geen controle hebt. En als je geen controle hebt, overkomen je dingen die je niet wilt. Die kans bestaat altijd, maar is veel kleiner dan je denkt. Zorg dat de dingen die je overkomen de dingen zijn waar je op hoopt. Het is altijd beter om achteraf teleurgesteld te zijn, dan vooraf ontmoedigd. Er zijn geen spinnen in je hoofd, noch beren op de weg. Die zitten allemaal in Artis.

Met mij wordt het nooit meer wat.

Doemdenkers geloven dat het leven hun uitlacht, terwijl het anderen toelacht. “Ik kon het toen niet, nu niet en morgen niet”, is de eerste gedachte bij elke uitdaging. Kortom, ze geloven niet dat ze zelf iets kunnen veranderen. Ze geloven dat ze daar eenvoudig het karakter voor missen.

Natuurlijk is je basiskarakter voor een deel bepaald. Maar als iedereen daar zou stoppen, zouden we allemaal nog met een lolly in onze mond rondlopen. Zie je karakter als een frisdrankautomaat: wat eruit komt is afhankelijk van wat je erin stopt. Alleen stop je er geen geld in, maar inzichten en goede ideeën. En wat je eruit krijgt, is geen cola maar zelfvertrouwen, geloof en een sterke mentaliteit.

De gedachte ‘met mij wordt het nooit meer wat’ is bijna altijd gekoppeld aan een vergelijking met andere mensen. De doemdenker vergelijkt zichzelf met anderen en vindt dat die veel verder zijn. Sterker nog: zij zijn al bij de finish en de doemdenker moet nog opwarmen. Word het met jou nooit meer wat? Goed zo, dan kun je dat idee loslaten en vervolgens gaan doen wat je zelf wilt.

Weg die Manual!

Ik kende ooit iemand die op een Klantenservice afdeling werkte. De hele dag kreeg hij vragen over producten. Zijn standaard uitdrukking was: “Dat is nu een typische RTFM vraag.” Ik vroeg hem: “Wat betekent dat, RTFM?” Hij antwoordde: “Read The F**ng Manual!” Oftwel: Beste klant, lees eerst onze handleiding eens aandachtig door…

Dat advies kan ik je niet geven. Sterker nog, het beste dat je kunt doen met de Ultrakorte Gids Voor Doemdenkers (UGVD) is deze nooit te lezen. Helaas, te laat, je bent eigenlijk al te ver! Er is nog maar één ding dat je kunt doen en dat is het volgende: Vergeet 2012, vergeet de donkere wolk boven je hoofd en de beren op de weg en onthoud: als je dat doet, dan wordt het nog wel eens wat met jou!

Om toch nog serieus te eindigen: als je merkt dat je regelmatig aan het doemdenken bent en wel wat positieve gedachten kunt gebruiken, dan is de onderstaande e-cursus de beste oplossing:


Laat Alle Zorgen en Stress Los.

Volg de Online Training Nooit Meer Zorgen Of Stress.

– Stop met piekeren.
– Ontdek blijvende ontspanning.
– Leef weer positief, zonder zorgen.

Je ontvangt:
– 19 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– Een geweldig eBoek met 100 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en laat al je zorgen los!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 57


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Wat een heerlijk artikel. Sinds mijn burn-out heb ik neiging tot doemdenken en daar word ik niet blij van. Dit artikel laat je glimlachen en zet alles weer in proporties. Bedankt!!

 • Hahahhaaa die man van de klantenservice kan beter zijn baan opzeggen. Mensen hebben geen zin aan RTM, 1 telefoontje plegen is makkelijker dan een handleiding doorspitten ;) Vanavond nog ziggo voor de tv aan de telefoon gehad maar omdat ik zo ongeduldig was tijdens het wachten ondertussen een beetje zitten pielen en zelf perongeluk het probleem opgelost. Moesten er allebei vreselijk om lachen, hoezo…. vervelende job klantenservicemedewerker? Elkaar een fijne avond toegewenst en walla hahaahahaa En wat dat doemdenken betreft, kan soms heel heerlijk zijn als je veel tegenslagen achter elkaar hebt, ff lekker doemen, schelden, tieren, stampen en een keer flink janken. Dan uitgeput gaan slapen, weer op gaan staan en fris en fruitig weer verder gaan waar je gebleven was, voordat dat doemdenken begon. Maakt naar mijn mening ook niet uit hoe je het doet, als je het maar doet :-)

 • Beste Thea en Il,

  Bedankt voor jullie reacties! Die laatste zin (het maakt niet uit hoe je het doet, als je het maar doet) klopt als een bus. Iedereen heeft zijn eigen manier :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Fijn stuk om te lezen, heel duidelijk. Alleen kun je niet altijd met iedereen een goede relatie hebben. Zeker niet als je veel bent aangedaan door andere mensen. Het vertrouwen in anderen is er grotendeels niet meer. Komt echter niet zomaar weer terug. Daar is teveel voor gebeurd. Gelukkig begin ik me stukje bij beetje weer beter te voelen door het lezen van jou stukjes.Dat ik er ook mag zijn, en me niet meer hoef te verstoppen! Maar ik heb nog een lange weg te gaan.

 • Beste Petra,

  Fijn dat te horen :)

  Dat klopt, je kunt zeker niet met iedereen een goede relatie hebben. Nòg belangrijker dan een goede relatie met anderen, is een goede relatie met jezelf. Het één is niet mogelijk zonder het ander. Dus mooi dat je hebt ontdekt dat je er ook mag zijn, los van anderen :)

  Dit artikel geeft je wellicht meer inzicht in meer vertrouwen te krijgen in anderen:
  https://www.newstart.nl/blog/hoe-krijg-je-weer-vertrouwen-in-een-relatie/

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • Albert schreef:

  Dag Frank,
  Een prachtig artikel.
  Bedankt Albert

 • Dank je Albert, fijn dat te horen!

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >