Leven in het nu

Leven in het nu betekent ontspanning en minder zorgen. Stress wordt voornamelijk veroorzaakt in je gedachten. Je gedachten zijn nooit bezig met het huidige moment, maar altijd met het verleden of toekomst. Dit artikel legt je uit hoe je meer in het NU kunt leven!

Leven in het nu is de enige manier is om blijvend gelukkig te zijn. Je kunt nooit buiten het nu om gelukkig zijn, dat bestaat niet.

Heb je dit artikel gelezen en wil je echt aan de slag. Volg dan deze online training, die gaat je verder helpen:


Wil je meer Innerlijke Rust?

Volg dan deze online cursus Leven in het Nu.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Dank je wel – ik ben heel blij. Het loslaten van negatieve gedachten, gewoon mezelf zijn, dat ontspannen gevoel… heerlijk!”

Bestel direct – nu voor € 67


De kern van geluk.

Geluk is de afwezigheid van zorgen. Denk maar eens aan je gelukkigste momenten. Was je toen bezig met gedachten over verleden of toekomst? Of was je bezig met het moment zelf? Genoot je niet van wat er op dat moment gebeurde? Ervoer je niet alles heel intens? Dat is de reden van je geluk: er waren op dat moment geen zorgen.

Waar komen zorgen vandaan?

Zorgen en stress komen voort uit gedachten. Je gedachten over een negatieve situatie. Die gedachten gaan altijd over het verleden of de toekomst.

Denk maar eens na: Maak je je zorgen over je baan, je relatie, je gezondheid, je inkomen? Dat zijn allemaal gedachten over wat er in de toekomst kan gebeuren. Je ziet bij wijze van spreken al dat je je baan verliest, de relatie verbroken wordt, je gezondheid achteruit gaat of je inkomen vermindert. Het hoeft niet te gebeuren, maar de kans dat het gebeurt, geeft je stress.

Misschien zeg je nu: “Maar ik sta nu op het punt mijn baan te verliezen. Mijn relatie is nu slecht. Mijn gezondheid is nu niet goed. Ik heb nu geen geld.”

Je hebt gelijk. En toch, als je nu om je heen kijkt, is dat allemaal nu niet aan de orde. Je zit nu achter een bureau of op de bank, op kantoor of thuis. Er is niets dat je nu kunt zien dat je stress geeft. Je lees immers dit artikel.

Op dit moment is alles in orde. Er is geen brand gaande, je huis wordt niet geraakt door een tornado, er is geen overstroming. Op dit moment is alles goed. Op dit moment is er geen stress. Alleen de stress die je zelf (bewust of onbewust) veroorzaakt door je eigen gedachten.

Wat is de oplossing?

Afhankelijk wat je situatie zul je iets moeten doen om deze te verbeteren.
Maar minstens net zo belangrijk: je zult moeten stoppen jezelf uit te putten met stressvolle gedachten. Die gedachten lossen namelijk niets op. Je kunt jezelf niet uit een situatie denken. Je kunt alleen maar iets doen.

Zorgelijke gedachten brengen dus geen enkel voordeel en kosten alleen maar negatieve energie. Dat is de grootste bron van je stress.
Eén van de beste manieren om zorgelijke gedachten los te laten is leven in het nu.

Wat is leven in het nu?

Leven in het nu is bezig zijn met wat er om je heen gebeurt en wat je in jezelf ervaart. Hierdoor stoppen je gedachten en merk je dat de stress vermindert.

Het betekent niet dat je niets meer denkt. Dat is ook bijna niet mogelijk. Het betekent puur dat je ‘uit je hoofd gaat’ en jezelf, je lichaam en je omgeving ervaart. Het nu ervaart. Leven in het nu is je zorgen helemaal loslaten en genieten van dit moment.

Hoe leef je in het nu?

De makkelijkste manier om te leven in het nu is gebruik te maken van al je zintuigen om te ervaren wat er nu gebeurt. Hierdoor richt je al je aandacht op het huidige moment. Je kunt die aandacht dus niet gebruiken voor gedachten die je stress geven. Door te zien, ruiken, voelen, horen en eventueel proeven wat er nu gebeurt, wordt je je intens bewust van dit moment.

Probeer niet te oordelen terwijl je het huidige moment ervaart. Als je een bank of tafel ziet, probeer dan niet te beoordelen of hij mooi of lelijk is. Kijk er gewoon naar. Ervaar het gewoon. Als je oordeelt (dit is mooi, dat is lelijk) ga je bijna onmiddellijk weer in je hoofd en gedachten zitten. Je hersenen oordelen en categoriseren alles. Willen aan alles een label en betekenis geven. Zo mis je het huidige moment.

Ervaar gewoon wat je ziet, hoort, proeft, ruikt of voelt. Zonder oordeel. Dit is overigens precies wat mensen doen als ze mediteren.

De volgende vragen zullen je helpen je beter bewust te worden van het nu.

Zicht
Kijk wat er om je heen gebeurt. Wat zie je dichtbij wat zie je verder weg? Is het beeld scherp of niet? Wat voor vormen zie je? Wat voor kleuren? Is er beweging of staat alles stil?

Gehoor
Wat hoor je? Zijn geluiden hard of zacht? Wat hoor je op de voorgrond en wat hoor je op de achtergrond? Zijn geluiden monotoon of veranderen ze?

Gevoel
Wat voel je? Voel je de wind op je armen? Ben je warm of koud? Zijn je spieren en houding ontspannen of gespannen? Een gemakkelijke manier om meer bewust te zijn van het nu is door te letten op je ademhaling. Concentreer je op je ademhaling zonder het tempo te veranderen. Voel je inademing en voel je uitademing.

Reuk
Wat ruik je? Ruik je bepaalde geuren? Ruik je koffie, eten, kruiden? Ruik je frisse lucht of airco? Zijn de geuren sterk of zwak? Zijn ze zoet of bitter?

Smaak
Wat proef je? Proef je nog thee of koffie die je hiervoor hebt gedronken? Proef je kauwgum of iets anders? Is die smaak sterk aanwezig of juist flauw?

Hoe weet je nu of je het goed doet?

Dat is heel simpel. Als je je sterk concentreert – met behulp van je zintuigen – op het huidige moment, zul je merken dat je gedachten over het verleden of toekomst verdwijnen. De enige gedachten die je hebt, zijn de gedachten over wat je ervaart op dat moment. Wat je proeft, ruikt, ziet, hoort of voelt.

Dat zijn geen stressvolle gedachten. Tenzij je een oordeel gaat vellen: “Die brommer die ik hoor maakt te veel lawaai. Die bank vind ik lelijk.” Zolang je dat niet doet, zul je merken dat je zorgen en stress verdwijnen. Dat je spanning afneemt. Wat daarvoor terug komt is een vredig en goed gevoel. Je bent je weer bewust van de echte wereld.

Niet de schijnwereld die je creëert met gedachten over het verleden of toekomst. Die bestaat niet echt. Alleen dit moment is echt. Alleen wat je nu ervaart, is echt. Je gedachten zijn slechts projecties van de echte werkelijkheid. Als schaduwen op een muur.

Mis nooit meer een mooi moment.

Ben je te veel bezig met die gedachten, dan volg je een schaduw. Je echte leven gaat dan voorbij zonder dat je het merkt. Je leeft in je hoofd, maar ben je niet echt bewust wat er nu om je heen gebeurt. En dan mis je heel veel: je mist de beste momenten in je leven.

Want zoals je aan het begin van dit artikel zag, was je je in de beste momenten van je leven intens bewust van het nu. Door te veel in je gedachten te zitten zul je die momenten nooit ervaren.

De waarheid is dat het leven niet bestaat uit een paar mooie momenten, zoals een vakantie of een bruiloft. Er zijn elke dag mooie momenten. Elk moment kan mooi zijn, als je ervoor kiest. En die momenten zijn vaak te vinden in de simpele dingen.

Een goed diner met een vriend(in), een wandeling in de frisse lucht, een warme douche. Je hoeft er niet naar Verweggistan voor te vliegen. De beste momenten zijn alleen te vinden waar jij bent. Wanneer je je bewust bent van het nu. We missen ze vaak omdat we in onze gedachten op een andere plek zijn. In een ander moment.

Daar hoef je vanaf nu niet meer voor te kiezen. Laat je zorgen en gedachten los. Ontspan je en wees je bewust van het nu. Dan is het elke dag vakantie!

Wil je meer leven in het nu? Wil je je weer gelukkig en ontspannen voelen?
Bestel dan de onderstaande e-cursus:


Ontdek Leven In Het Nu.

Volg de Online Training Leven In Het Nu.

– Ontdek diepe innerlijke rust.
– Vergeet je zorgen.
– Geniet bewust van elk moment.

Je ontvangt:
– 13 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide audio oefeningen bij elke les.
– Een geweldige eBoek met 100 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en leef ontspannen en bewust!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 67


Leef jij in het nu?
Wat heb je ervoor nodig om meer te genieten van het moment?

Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Lilian schreef:

  Frank, wat een goed artikel. Met name het gebruiken van je zintuigen, waardoor je in het nu bent en stopt met piekeren. Mediteren is natuurlijk ook prima om in het nu te leven, maar daar heb je niet altijd tijd voor. De suggesties van jou m.b.t. de zintuigen kun je op ieder moment gebruiken. Ik ga ze zeker proberen.

 • Dank je wel Lilian,

  Ben benieuwd hoe je dit bevalt (uit je hoofd en in je zintuigen).
  Met wat oefening gaat dit steeds makkelijker…

  Succes!
  Met vriendelijke groet,
  Frank

 • Lilian schreef:

  Het klopt inderdaad dat wanneer je in je zintuigen gaat, je uit je hoofd bent en dus niet piekert. Ik ga dat proberen toe te passen op momenten dat ik pieker, of me gespannen voel. In je zintuigen gaan kun je altijd en overal.

 • Een fijn artikel, ik herken er veel in, bedankt!
  Ik ga maar langzaamaan aan de slag . .
  Groet, Ilse

 • ik las het artikel en ergens halverwege dacht ik van, misschien moet ik Frank maar vertellen dat dat precies mediteren is. en toen las ik al dat je dat getyped had :)
  je hebt inderdaad niet altijd tijd om te mediteren, maar als je even tijd het zal ik het toch maar eens proberen. het werkt echt geweldig. en hoe vaker je mediteert hoe intenser je van het leven gaat genieten.
  http://www.abc-van-meditatie.nl/meditatietechnieken/beginner2.asp
  succes allemaal

 • Goed artikel! heb ik zeker wat aan. hopen dat het lukt! ook fijn te zien dat ik niet de enige ben die hier last van heeft. carpe diem.

 • Heel interessant onderwerp!

  Ben zelf net een paar dagen geleden het boek “De kracht van het NU” van Eckhart Tolle
  beginnen te lezen en ik moet zeggen dat ik heel veel van het boek op deze site heb teruggevonden.

  Super gewoon !!!!!

 • Beste Kris,

  Dank je wel :)

  De boeken van Eckhart Tolle (en van vele anderen) zijn zeker een inspiratiebron.
  Maar de allerbeste inspiratiebron is het leven zelf en eigen ervaring.
  Laat geen enkel boek of artikel je afhouden van je eigen directe ervaring :)

  Met vriendelijke groet,
  Frank

 • Jeroen schreef:

  hallo,

  Ik lees sinds een tijdje ook ‘de kracht van het nu’ en merk dat het echt wel helpt. Ik vind het wel lastig om af en toe weer erg terug te vallen in negatieve gedachtes en met dan heel erg mn best doen om naa het ‘nu’ te gaan. Wat ook belangrijk is, is je niet te identificeren met je gedachtes.

  groet,

  Jeroen

 • Maartje schreef:

  Hoi,

  Een goed artikel. Alleen wat ik me wel afvraag, wat doe je als je eenmaal in het hier en nu zit. Het lukt me enigzins om me te concentreren op het hier en nu, maar als ik alles wel zo’n beetje gezien heb ga ik toch weer terug naar het piekeren. Mijn hersenen worden onvoldoende bezig gehouden als ik in het hier en nu zit. En je kan dat toch ook niet een uur lang volhouden. Daarnaast houd piekeren me vaak ook van mijn werk af. Dan heb ik dus eigenlijk geen tijd om de hele tijd in het hier en nu te gaan zitten, want ik moet met mijn taak verder.
  En heel vaak pieker ik ’s avonds thuis. Dan is het echt moeilijk om in het hier en nu te gaan zitten. Dan word ik alleen maar geconfronteerd met wat er allemaal nog moet gebeuren. Tips iemand?

 • Beste Maartje,

  Als je in het hier en nu zit, dan doe je niets bijzonders, je geniet van alles wat er nu gebeurt, maar bent weinig bezit met verleden of toekomst.

  Je schrijft: “Ik heb eigenlijk geen tijd om in het hier en nu te zitten”.
  Dit kun je natuurlijk de rest van je leven zo blijven volhouden en dan verandert er weinig.

  Ik raad je aan om deze e-cursus te volgen die je helpt minder te piekeren, meer te ontspannen – en daardoor kom je vanzelf meer in het nu :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • een beetje aangenaam succesvol leven hangt wel samen met plannen en het oprakelen van ervaringen uit het verleden. Ik beschik zo in ieder geval over een net huishouden en voldoende financien. Continu in het nu verkeren werkt dus op den duur averechts.
  je zult een goed evenwicht dienen te vinden. Goed plannen en ervaringen verwerken hoort bij het leven en als je dit goed doet heb je meer tijd om in het nu te gaan zitten.
  Mensen die veel in het nu zitten willen vaak te veel. Ik leef nu , dus koop ik dit en dat en ga daar en daar op vakantie. Liefst nu.

 • maar nou gooi ik misschien 2 dingen door elkaar ?

 • Beste Lou,

  Nee hoor, ik begrijp wat je bedoelt.

  Er is inderdaad een mooie balans tussen leven in het nu en plannen voor de toekomst. Voor ieder ligt die balans uiteraard weer anders :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Beste frank

  Dan heb ik nu een verhaal appart voor je .
  Na het lezen van diverse artikelen over het sturen van je denken.
  Voel ik me toch ergens de uitzondering op de regel , ik ben het op een hoop dingen met je eens.
  Maar ik kan mij gedachtes sturen , ik denk ook niet constant in het negatieve.
  En toch denk ik zo belachelijk veel dat ik al jaren leef op een gemiddelde van 4 uur slaap per nacht
  Mijn gedachtes varieren enorm , zowel over hoe het maatschappelijk beter kan .
  Tot hoe supermarkten geautomatiseerd kunnen zijn.
  Dit zijn juist de gedachtes die mij wakker houden hoewel ze soms worden onderbroken door allerdaagse gedachten .
  Een deel van mij beseft zich dat mijn manier van denken egt mijn kracht is.
  Zo heb ik voor een paar jaar terug een test gehad bij een psygoloog betreft mijn IQ.
  Ik absurd scoorde op het probleem oplossend vermogen.
  Dit waren resultaten die hij nooit eerder had gezien .
  Sinds die dag weerleg ik mijn gedachte daarop .
  Maar toch zou ik wel is rustig willen slapen .. wat zeg jij hier op ?

  Met vriendelijke groet bas

 • Beste Bas,

  Mijn mening (voor wat het waard is): Denken is een verslaving waar bijna iedereen mee worstelt.
  Het heeft talloze voordelen (zoals jij ook opnoemt),
  maar zolang je er niet mee kunt stoppen of het in balans kunt brengen, is het erg vermoeiend.
  Er is een hele wereld van ervaring buiten het denken, maar de eerste stap is je gedachten positiver te maken, met bijvoorbeeld deze e-cursus:

  Vrijheid van gedachten is de ultieme vrijheid, want je bent niet wat je denkt!
  https://www.newstart.nl/webshop/nooit-meer-zorgen-of-stress.html

  Hier is een artikel dat iets meer inzicht geeft:
  https://www.newstart.nl/blog/minder-piekeren-kun-je-stoppen-met-denken/

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Dag Frank,
  Ook ik schaar me onder een groep van mensen, die elke dag weer worstelen
  met hun gedachten over het verleden.
  Wat me opvalt is, dat zij meest praten over hun gevoel.
  Maar hoe is ’t wanneer je met verdriet te maken hebt?
  Mijn verhaal is: 8 jaar geleden overleed mijn man plotseling, hartstilstand.
  Vorig jaar pleegde mijn oudste zoon zelfmoord, hij was 35 jaar oud.
  Ik ben nu 63, mijn dagen zijn telkens weer gevuld met verdriet.
  Praat me niet over rouwverwerking, heeft me niet geholpen.
  Ik zou heel graag in het nu willen leven, weet alleen niet hoe..
  Ook jij zult geen antwoord kunnen geven.
  Want verdriet is ondefinieerbaar, is onmeetbaar…
  M.vr.gr.
  Rina

 • Geweldig artikel.
  Ik durf van tijd tot tijd echt rondjes draaien in mijn hoofd. Stress
  op hogeschool, vervelende situaties die blijven herhalen enz…

  Innerlijke rust is gewoon een zegen. Binnenin je bovenkamer kan de hel
  losbarsten. Je gaat helemaal hol van stress, de gedachten. Hierdoor wordt je kortzichtig, oppervlakkig, prikkelbaar en leef je in een schaduw. Voor een uurtje of voor perioden van maanden of zelfs jaren. Het neemt de glimlach van je gezicht.

  Voor mij zijn de ‘wondermiddelen’ dit soort besproken mediteren: leven in het nu. Besluiten om NU de auto te nemen en een familielid of vriend te bezoeken, zomaar. S’morgens in je kamerjas staren naar de mist waar de opgaande zon haar stralen op werpt. Dan kalmeert een mens. Wat zou het heerlijk zijn om die knop te kunnen omdraaien wanneer je geen controle hebt over bijvoorbeeld donkere gedachten over grote zorgen en angsten over vroeger en dat wat nog komen zal, dagen en dagen achter elkaar. Denken is ons sterkste wapen, en ook het gevaarlijkste zeg ik dan.

 • Beste Rina,

  Op zijn best kunnen woorden soms troost geven, maar ze schieten vaak tekort (zeker in een korte reactie).

  Mij rest je alleen heel veel sterkte en kracht te wensen…

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • albert schreef:

  Dag Frank,

  Geweldige handvaten die je ons geeft in dit en in andere artikelen, ik heb er heel veel aan.
  Bedankt.

  Groet Albert

 • Beste Albert,

  Dank je wel, fijn te horen dat ze je kunnen helpen!

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • daniel schreef:

  hoe veel schrijvers en boeken zijn er niet uit gebracht over dit onderwerp als je naar de bibliotheek gaat moet je maar even kijken naar dood en zelfmoord en daar naast zie al die boeken van de auteurs die wel een boek hebben geschreven. soms zijn er vele soms maar een. en ook over het onderwerp stres. of positief denken neem je eigen leven in handen en ga zo maar verder. ik heb al zo veel boeken gelezen over die onderwerpen al van jongs af want geluk is nooit mijn deel geweest dus die boeken waren voor mij een soort van voeding. en ze smaken als eten maar helaas heeft het weinig zin. want al die schrijvers hebben wat jei niet hebt en het is hun beroep ze verdienen hun geld met dat. maar geen enkele weet of snapt wat er in je omgaat. vele kennen als vlaaming een zekere urbanus een van zijn liederen heeft deze zin ik heb een radio vol met liedjes en zo gaat het verder maar als je alleen bent maakt het allemaal niet veel uit

 • Beste Daniel,

  Niemand weet precies wat er in de ander omgaat.
  Gooi alle boeken weg en neem de totale verantwoordelijkheid voor je eigen leven – alleen jij of ik kunnen iets veranderen voor onszelf.
  Besef dat er een wereld van verschil is tussen iets weten en het ook echt toepassen.
  Dus kies voor toepassen wat je waarschijnlijk verstandelijk al weet :)

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • Hallo Frank even een vraagje, als ik een boek lees of een brief schrijf ben ik dan ook in het hier en nu ? twijfel hier over omdat je met je hoofd bezig bent.

 • Beste Rico,

  Een goede vraag :)

  Ja, als je geconcentreerd bezig bent met iets (een taak of een handeling, of het nu werk of ontspanning is), dan ben je zeker in het hier en nu. Dat je je hoofd erbij gebruikt, maakt daarvoor niet uit – je bent immers bezig met iets te doen in het nu. En zolang je je er goed bij voelt, doe je het prima :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Bedankt Frank,

  Dacht dat je alleen met de 5 zintuigen in het hier en nu bent.

 • Nou Rico, als je leest of schrijft, gebruik je ook je zintuigen. Je verstand probeert daar alleen maar een intelligente sturing aan te geven. Natuurlijk zijn er verschillende lagen van leven in het nu. Je kunt zeker nog intenser bewust zijn van het nu als je het verstand wat uitschakeld. Maar als je het uitschakeld terwijl je iets wilt lezen of schrijven, dan gebeurt er niet zo heel veel met je boek, terwijl dat nu net de bedoeling was :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Oké bedankt Frank ,zeg maar net zoals bij mindfulness zonder te oordelen en piekeren.

 • Frank , je begint goed in dit mooie artikel met niet oordelen via je zintuigen ,maar later kom je met voorbeelden zoals wat ruik je ,wat proef je? zo ben je toch aan het oordelen . Wat ervaar je zou meer op zijn plaats zijn zoals je eerder schreef,dit bedoel je toch ? ervaren is zonder er woorden bij te zoeken maar gewoon het is zoals het is.Ga je wel een woord gebruiken dan heb je die bedacht en ben je aan het denken geweest.
  Mvg Rico

 • Beste Rico,

  Het klopt inderdaad dat het ervaren het nu (via je zintuigen) veel beter gaat als je niet oordeelt over wat je proeft, ruikt, hoort, etc.

  In het artikel staat dan ook:

  “Probeer niet te oordelen terwijl je het huidige moment ervaart. Als je een bank of tafel ziet, probeer dan niet te beoordelen of hij mooi of lelijk is. Kijk er gewoon naar. Ervaar het gewoon. Als je oordeelt (dit is mooi, dat is lelijk) ga je bijna onmiddellijk weer in je hoofd en gedachten zitten. Je hersenen oordelen en categoriseren alles. Ze willen aan alles een label en betekenis geven. Zo mis je het huidige moment. Ervaar gewoon wat je ziet, hoort, proeft, ruikt of voelt. Zonder oordeel.”

  En ik neem aan dat dat ook weergeeft wat jij bedoelt :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Mooi artikel, en toch oordelen we wat af de hele dag door. Bijv. tegen een kind zeggen het is gevaarlijk om met vuur te spelen. Meestal doe je dat om iets uit te leggen. Ik weet niet precies hoe ik het uit moet leggen dat niet oordelen.

 • Helmpie schreef:

  Beste Frank,

  Een duidelijk artikel helaas zie ik inderdaad ook nog wel wat oordelen zoals,
  Een “goed” diner met een vriend(in)
  Een diner met een vriend zou na mijns inziens volledig zonder oordeel zijn.
  Je “echte” leven gaat dan voorbij zonder dat je het merkt. Wie bepaald of oordeelt wanneer een leven echt is? Zo zie ik nog een aantal uitspraken waar een een oordeel aan vast zit.
  Verder een duidelijke uitleg. Dank je wel :-)

 • Beste Helmpie,

  Dank je wel en graag gedaan :)

  Ik ben het met je eens dat oordelen niet nodig is om echt te kunnen leven, maar zonder oordeel (een leuke stad, of een goed diner, of wat voor bijvoeglijk naamwoord je dan ook gebruikt), zou het wel een erg saai artikel worden. Ook het feit dat je niet een oordeel zou mogen geven, is een oordeel :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >