Regelmatig krijg ik e-mails van mensen die schrijven: “Ik heb te veel negatieve gedachten. Ze spoken de hele dag door mijn hoofd. Ik probeer ze weg te duwen en te negeren, maar ze komen altijd terug. Het is zo vermoeiend. Ik word gek van mezelf!” Maar vechten tegen negatieve gedachten is het laatste dat je moet doen!

Je bent niet de enige…

Herken je dit? Natuurlijk, want iedereen heeft negatieve gedachten. Of dacht je dat jij de enige was? Ook positieve mensen hebben negatieve gedachten. Het is echt niet zo dat iemand altijd positief denkt. Zo werkt het menselijk brein helaas niet. Noem het een evolutiefoutje, maar in ieder geval: je bent niet de enige!

Waar komen negatieve gedachten vandaan?

Negatieve gedachten zijn voornamelijk afkomstig van je overtuigingen. Je overtuigingen bepalen de manier waarop je naar alles kijkt. Naar jezelf, andere mensen, je leven, je uitdagingen.

Hier volgen een aantal overtuigingen die negatieve gedachten veroorzaken:

1. Ik ben niet goed genoeg.
2. Ik kan altijd beter.
3. Ik moet het net zo goed doen als andere mensen.
4. Andere mensen moeten me aardig vinden.
5. De mening van een ander bepaalt wie ik ben.
6. Ik kan mijn zwakke kanten niet accepteren.
7. Ik moet totale zekerheid hebben over de toekomst.

Een overtuiging is géén waarheid.

Als je dat echt zou begrijpen, dan verandert je hele leven. Want alles wat je denkt over jezelf en je leven, is een overtuiging. Het is een mening, niet de waarheid. Zie het verschil en je bent vrij!

Kun je inzien dat de bovenstaande overtuigingen geen waarheden zijn, maar een zeer subjectieve manier van kijken? Kun je ook inzien dat deze overtuigingen wel moeten leiden tot negatieve gedachten? Ik vermoed dat tachtig procent van negatieve gedachten terug te leiden is tot één van deze kernovertuigingen.

Bijvoorbeeld: De kernovertuiging ‘Ik moet het net zo goed doen als andere mensen’, leidt tot de volgende negatieve uitgangspunten:

1. Ik moet hetzelfde doen wat anderen doen, ook al voelt het niet goed.
2. Ik moet beter presteren dan mijn collega’s of vrienden.
3. Als ik niet genoeg presteer, loop ik achter en dan schiet ik tekort.

Bevrijd jezelf van negatieve gedachten: ze helpen je nooit en je word er alleen maar onzeker van

Het ligt niet aan jou!

Kun je inzien dat deze uitgangspunten negatieve gedachten veroorzaken? De overtuiging zorgt voor extra spanning, stress, zorgen en twijfels. Hoe kan het ook anders? Hier is een inzicht: Dat ligt niet aan jou als persoon, het ligt aan de overtuiging. Een cruciaal verschil!

Je overtuigingen onderzoeken en loslaten, zorgt dat veel negatieve gedachten verdwijnen. Maar dit is echt iets voor persoonlijke coaching, het is helaas niet in een artikel te leren.

Vechten tegen negatieve gedachten is het laatste dat je moet doen. Het is de minst goede van alle goede keuzes die je hebt.

Dit is het bèste dat je kunt doen: Volg deze online training. Dat helpt je van A tot Z met het loslaten van negatieve gedachten. Vele duizenden andere cursisten gingen je voor.


Wil je positief leven zonder stress?

Volg dan deze online Cursus Ontspannen.
Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Hier zijn je keuzes als je merkt dat je negatieve gedachten hebt:

1. Je kunt negatieve gedachten gewoon voorbij laten gaan.

Maar meestal maken negatieve gedachten een emotionele verbinding en is ze voorbij laten gaan moeilijk. Je kunt de gedachte over een lantarenpaal voorbij laten gaan, maar niet de gedachte dat je ergens tekort in schiet.

2. Je kunt negatieve gedachten negeren.

Helaas lost dat het probleem niet op, want wat je negeert, blijft bestaan. En wat blijft bestaan, komt altijd later weer terug. Je kunt de negatieve gedachte van vandaag wegdrukken, maar dan heb je morgen gewoon weer dezelfde gedachte. Heb je ook gemerkt dat 90% van je negatieve gedachten dezelfde soort gedachte is?

3. Je kunt negatieve gedachten onderzoeken.

Ja, dat werkt wel! Als ik vind dat ik altijd beter kan, dan kom ik er misschien achter dat ik mijn eigenwaarde altijd koppel aan mijn prestaties. Door dat te beseffen, is de eerste stap naar een oplossing gezet…

4. Je kunt ergens anders aan denken.

Ja, dat werkt ook! Denk aan je laatste vakantie, je favoriete hobby, je beste vriend(in). Denk aan alles wat je goed doet voelen. Het lost de oorzaak van negatieve gedachten misschien niet op, maar het geeft wel een positief alternatief.

4. Je kunt tegen negatieve gedachten vechten.

“Ik mag zo niet denken! Ik haat het als ik zo twijfel! Ik kan niet accepteren dat ik zo negatief ben! Ik mag niet lui zijn!” Wat denk je dat er gebeurt? Dat negatieve gevoel wordt alleen maar sterker in je beleving. Waar je tegen vecht, vecht ook tegen jou.

Het gevecht tegen negatieve gedachten verlies je altijd.

Door tegen negatieve gedachten te vechten, houd je dit hele systeem in stand. Onderzoek waar de negatieve gedachte vandaan komt, of accepteer gewoon dat deze er is. Het is geen probleem om eens somber te zijn. Pas als ik het niet kan accepteren, wordt het een probleem.

Je kunt niet vechten tegen negatieve gedachten, want je verliest het altijd. Stel dat ik de gedachte heb: “Ik ben dom.” Wat helpt het om te denken: “Ik mag niet denken dat ik dom ben! Ik mag niet voelen dat ik dom ben! Ik moet niet vinden dat ik dom ben!” Wat denk je dat er gebeurt? Het idee dat je dom bent, wordt alleen maar sterker, nietwaar?

Inzicht werkt beter dan vechten.

Dus stop met vechten en onderzoek de gedachten die je stress geven. Wie zegt dat ik dom zou zijn? Is er wetenschappelijk onderzoek naar gedaan? Is het een waarheid of slechts een idee? Onderzoek het uitgangspunt en kijk of het klopt. Daardoor prikt je uiteindelijk door de illusie heen. Pas dan kun je de overtuiging en daarmee de negatieve gedachte loslaten.

Tien minuten onderzoek geeft meer resultaat dan tien jaar vechten. Alleen door inzicht maak je ruimte voor al die mooie, positieve, fijne en plezierige gedachten die er óók zijn. Ze zijn er altijd al geweest, ze waren alleen verstopt. Het is aan jou om ze opnieuw te ontdekken. Je ontdekt ze hier:


WIL JE MINDER STRESS?

Volg deze online training en voel je weer ontspannen en positief!

JA, IK WIL LEVEN ZONDER STRESS

15.000+ cursisten gingen je voor!Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt