Positief denken is géén trucje. Het is eenvoudig en effectief. Iedereen kan het leren. Je zult je direct beter voelen, want waar je aan denkt, bepaalt je gevoel. Positief denken is meer een levenswijze dan een techniek. En het geheim van positief denken is hetzelfde als het geheim van negatief denken. Het verschil is alleen waar je je aandacht op richt.

Positief denken is geen trucje.

Persoonlijk geloof ik niet in trucjes. Ik geloof in blijvende verandering met waardering voor wie je al bent.

Je hebt geen Tjakka-sessies, brainwash methodes of mantra’s nodig om je goed te voelen. Als deze dingen je helpen, dan is dat natuurlijk ook prima. Maar in mijn ervaring is het makkelijker te groeien als je dicht bij jezelf blijft.

Hoe weet je dat positief denken geen trucje is? Hier is het onomstotelijk bewijs: Je hele leven gebruik je al de kracht van je focus. Je focust je op een gesprek, je focust je op je werk, je focust je op je doelen, je focust je op dit artikel. Je ergens op focussen is net zo natuurlijk voor je als ademhalen…

Goed nieuws als je negatief denkt!

Als je moeite hebt met positief denken, komt dat omdat je focus zich meer richt op dingen die niet zo positief zijn. Je maakt je bijvoorbeeld zorgen over de toekomst, je irriteert je aan een collega, je baalt van een fout die je hebt gemaakt. Dit zijn allemaal voorbeelden van een negatieve focus – en dat geeft een vervelend gevoel.

Dat is goed nieuws! Want je weet dat je focus werkt! Het werkt alleen nog niet de goede kant op. De kant die je ontspanning en positiviteit geeft. Zou je zeggen dat elke keer dat je negatief denkt, je een trucje toepast? Nee toch? Het gaat bijna vanzelf. Je bent toch niet bewust bezig jezelf slechter te doen voelen?

Positief denken (en dus voelen) is net zo natuurlijk! Je gebruikt dezelfde focus, maar je richt hem alleen de andere kant op. Positief denken is net zo min een trucje als negatief denken. In beide gevallen gebruik je wat je van nature altijd al gebruikt: je focus.


Wil je positief leven zonder stress?

Volg dan deze online Cursus Ontspannen.
Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Waarom lukt het de één wel en de ander niet?

Waarom lukt het de één positief te denken en heeft de ander er moeite mee? Dat is een kwestie van gewoonte. Je kunt het vergelijken met linkshandig of rechtshandig schrijven. Dat voelt na heel wat oefening natuurlijk. Maar een gewoonte veranderen kan altijd. Want als ik vandaag besluit met mijn andere hand te schrijven, dan kan ik dat ook leren. Waarom niet?

Als ik het rechts kan, dan kan ik het ook links. Als ik negatief kan denken, dan kan ik ook positief denken. In het begin zal het moeite kosten, maar alles kost moeite in het begin. Ook positief denken gaat in het begin niet vanzelf. Maar als je het blijft oefenen, dan gaat het uiteindelijk wèl vanzelf! Dan wordt het een nieuwe gewoonte. Dan zie je het goede in alles wat je tegenkomt.

Waar je je aandacht op richt, bepaalt je gevoel.

Het geheim van positief denken is hetzelfde als het geheim van negatief denken: Waar je je aandacht op richt, bepaalt hoe je je voelt. Er is geen magische pil en dat is waarschijnlijk het grootste geheim: alles is een kwestie van oefening. De enige plek waar ervaring vóór oefening komt, is in het woordenboek…

Je hoeft zeker niet continu positief te denken. Er is hopelijk plaats voor èlke gedachte en elke emotie in je leven. Het mag er allemaal zijn: positieve èn negatieve gedachten, een lach en een traan, hoop en verdriet, frustratie en opluchting. Van alles kunnen we leren. Het gaat zoals altijd om het vinden van de juiste balans. Maar dat is iets voor een ander artikel…

Hoe richt je je aandacht op iets positiefs?

De beste manier om dit te doen, is jezelf vragen te stellen. Als je jezelf een vraag stelt, gaan je hersenen automatisch op zoek naar het antwoord. En om dat te doen, moeten ze zich wel ergens op focussen. Hier zijn een aantal vragen die je positieve gedachten geven:

1. Wat is hier goed aan?
2. Wat kan ik hiervan leren?
3. Wat kan ik gebruiken voor de volgende keer?

4. Wat waardeer ik in deze situatie?
5. Wie waardeer ik op dit moment?
6. Waar ben ik trots op?

7. Wat vind ik goed aan mijzelf?
8. Waar ben ik dankbaar voor?
9. Hoe kan ik me nòg beter voelen?

Merk hoe je gevoel mee verandert als je jezelf oprecht deze vragen stelt…

Zonder oefening geen ervaring.

Als positief denken niet vanzelf gaat, is dat geen probleem. Of beter gezegd: het probleem is dat je dan verwacht dat het ‘vanzelf’ gaat. Zonder oefening geen ervaring, weet je nog? Met weinig oefening verandert er weinig – maar met veel oefening verandert er veel! Het kan niet anders…

Daarom is positief denken meer een levenswijze dan een eenmalig trucje. Door continu te kijken naar het goede in je leven, voel je je niet alleen beter, maar ervaar je ook meer goeds in je leven. En daardoor denk je weer positiever. Het is dus een vicieuze cirkel – maar wel eentje die goed voelt!

Als je (nog) positiever in het leven wilt staan, bestel dan deze e-cursus:


WIL JE MINDER STRESS?

Volg deze online training en voel je weer ontspannen en positief!

JA, IK WIL LEVEN ZONDER STRESS

15.000+ cursisten gingen je voor!Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt