fbpx

Het geheim van positief denken

Positief denken is géén trucje. Het is eenvoudig en effectief. Iedereen kan het leren. Je zult je direct beter voelen, want waar je aan denkt, bepaalt je gevoel. Positief denken is meer een levenswijze dan een techniek. En het geheim van positief denken is hetzelfde als het geheim van negatief denken. Het verschil is alleen waar je je aandacht op richt.

Positief denken is geen trucje.

Persoonlijk geloof ik niet in trucjes. Ik geloof in blijvende verandering met waardering voor wie je al bent.

Je hebt geen Tjakka-sessies, brainwash methodes of mantra’s nodig om je goed te voelen. Als deze dingen je helpen, dan is dat natuurlijk ook prima. Maar in mijn ervaring is het makkelijker te groeien als je dicht bij jezelf blijft.

Hoe weet je dat positief denken geen trucje is? Hier is het onomstotelijk bewijs: Je hele leven gebruik je al de kracht van je focus. Je focust je op een gesprek, je focust je op je werk, je focust je op je doelen, je focust je op dit artikel. Je ergens op focussen is net zo natuurlijk voor je als ademhalen…

Goed nieuws als je negatief denkt!

Als je moeite hebt met positief denken, komt dat omdat je focus zich meer richt op dingen die niet zo positief zijn. Je maakt je bijvoorbeeld zorgen over de toekomst, je irriteert je aan een collega, je baalt van een fout die je hebt gemaakt. Dit zijn allemaal voorbeelden van een negatieve focus – en dat geeft een vervelend gevoel.

Dat is goed nieuws! Want je weet dat je focus werkt! Het werkt alleen nog niet de goede kant op. De kant die je ontspanning en positiviteit geeft. Zou je zeggen dat elke keer dat je negatief denkt, je een trucje toepast? Nee toch? Het gaat bijna vanzelf. Je bent toch niet bewust bezig jezelf slechter te doen voelen?

Positief denken (en dus voelen) is net zo natuurlijk! Je gebruikt dezelfde focus, maar je richt hem alleen de andere kant op. Positief denken is net zo min een trucje als negatief denken. In beide gevallen gebruik je wat je van nature altijd al gebruikt: je focus.


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Hoe je alles krijgt wat je wilt


Waarom lukt het de één wel en de ander niet?

Waarom lukt het de één positief te denken en heeft de ander er moeite mee? Dat is een kwestie van gewoonte. Je kunt het vergelijken met linkshandig of rechtshandig schrijven. Dat voelt na heel wat oefening natuurlijk. Maar een gewoonte veranderen kan altijd. Want als ik vandaag besluit met mijn andere hand te schrijven, dan kan ik dat ook leren. Waarom niet?

Als ik het rechts kan, dan kan ik het ook links. Als ik negatief kan denken, dan kan ik ook positief denken. In het begin zal het moeite kosten, maar alles kost moeite in het begin. Ook positief denken gaat in het begin niet vanzelf. Maar als je het blijft oefenen, dan gaat het uiteindelijk wèl vanzelf! Dan wordt het een nieuwe gewoonte. Dan zie je het goede in alles wat je tegenkomt.

Waar je je aandacht op richt, bepaalt je gevoel.

Het geheim van positief denken is hetzelfde als het geheim van negatief denken: Waar je je aandacht op richt, bepaalt hoe je je voelt. Er is geen magische pil en dat is waarschijnlijk het grootste geheim: alles is een kwestie van oefening. De enige plek waar ervaring vóór oefening komt, is in het woordenboek…

Je hoeft zeker niet continu positief te denken. Er is hopelijk plaats voor èlke gedachte en elke emotie in je leven. Het mag er allemaal zijn: positieve èn negatieve gedachten, een lach en een traan, hoop en verdriet, frustratie en opluchting. Van alles kunnen we leren. Het gaat zoals altijd om het vinden van de juiste balans. Maar dat is iets voor een ander artikel…

Hoe richt je je aandacht op iets positiefs?

De beste manier om dit te doen, is jezelf vragen te stellen. Als je jezelf een vraag stelt, gaan je hersenen automatisch op zoek naar het antwoord. En om dat te doen, moeten ze zich wel ergens op focussen. Hier zijn een aantal vragen die je positieve gedachten geven:

1. Wat is hier goed aan?
2. Wat kan ik hiervan leren?
3. Wat kan ik gebruiken voor de volgende keer?

4. Wat waardeer ik in deze situatie?
5. Wie waardeer ik op dit moment?
6. Waar ben ik trots op?

7. Wat vind ik goed aan mijzelf?
8. Waar ben ik dankbaar voor?
9. Hoe kan ik me nòg beter voelen?

Merk hoe je gevoel mee verandert als je jezelf oprecht deze vragen stelt…

Zonder oefening geen ervaring.

Als positief denken niet vanzelf gaat, is dat geen probleem. Of beter gezegd: het probleem is dat je dan verwacht dat het ‘vanzelf’ gaat. Zonder oefening geen ervaring, weet je nog? Met weinig oefening verandert er weinig – maar met veel oefening verandert er veel! Het kan niet anders…

Daarom is positief denken meer een levenswijze dan een eenmalig trucje. Door continu te kijken naar het goede in je leven, voel je je niet alleen beter, maar ervaar je ook meer goeds in je leven. En daardoor denk je weer positiever. Het is dus een vicieuze cirkel – maar wel eentje die goed voelt!

Als je (nog) positiever in het leven wilt staan, bestel dan deze e-cursus:


Wil jij minder stress?

Volg dan deze online cursus Nooit Meer Zorgen of Stress.

Laat alle zorgen en stress los.

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Laat al je zorgen los


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Arianne schreef:

  Frank, ik heb al 2 cursussen van jou en ik vind dit artikel terug enorm goed. Je bent super in wat je doet. Bedankt ! A.

 • Jeroen schreef:

  Het nadeel van positief denken vind ik dat als iets fout gaat dit extra veel teleurstelling met zich meebrengt. Uiteraard is negatief denken niet realistisch, niet alles gaat fout. Maar positief denken is volgens mij net zo onrealistisch, niet alles kan goed gaan. Is het niet beter om neutraal te denken? In de trant van ik weet niet wat de toekomst brengt, maar ik probeer er het beste van te maken en als dat niet lukt heb ik in ieder geval mijn best gedaan en daar mag ik trots op zijn. Of zie ik dit verkeerd?

 • Beste Arianne,

  Dank je wel en graag gedaan – fijn dat te horen! :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Beste Jeroen,

  Ga altijd uit van wat zelf het beste voor je voelt :)

  Jouw uitgangspunt “ik weet niet wat de toekomst brengt, maar ik probeer er het beste van te maken
  en als dat niet lukt heb ik in ieder geval mijn best gedaan en daar mag ik trots op zijn” is helemaal prima.

  Inderdaad kan niet altijd alles goed gaan. Positief denken laat je in ieder geval focussen op het goede, ook in situaties die in eerste instantie niet gaan zoals je het hebt gepland.
  Sommige mensen willen niet positief denken omdat ze bang zijn dan dubbel teleurgesteld te worden als het ander
  loopt dat ze hadden gehoopt. Dan is negatief denken een vorm van zelfbescherming…

  Een dieper inzicht is dat denken nooit 100% realitisch is, omdat de werkelijkheid nooit precies
  is zoals we dat hadden bedacht :)

  Kortom, volg waar je je zelf het beste bij voelt, dan zie je het altijd goed :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Sandra schreef:

  Hoi Frank, ik heb veel aan je artikelen! Ik heb spijt van sommige keuzes die ik gemaakt heb, maar zie in dat dat op dat moment de beste keuze was die ik heb kunnen maken. Door dat ik nu met een afstand terug kijk weet ik waar de schoen gewrongen heeft. Ik kan en wil het ook niet terug draaien juist omdat het me nieuwe inzichten heeft gegeven. Ik heb kritiek altijd als aanval gezien en daarnaar gehandeld. nu weet ik dat dat me niet gelukkig maakt. Ik ben ik en mag er zijn! Ik ga mezelf leiden en me niet meer laten l(e)i(j)den

  Groetjes Sandra

 • Beste Sandra,

  Fijn dat te horen :)

  Die beslissing (ik mag er zijn) is een hele mooie beslissing!
  Er kan dan altijd nog kritiek van anderen komen, maar dan wordt het i.e.g. niet vertaald in zelfkritiek.

  Heel veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • Anoniem schreef:

  Jeroen ik dank jouw voor je bericht. Ik vind positief denken ook moeilijk. Mede ook omdat ik in mijn leven veel met teleurstelling en verlies te maken heb gehad, situaties waarbij positief denken en negatief denken geen enkel verschil zou hebben gemaakt. Zodra ik tegen mezelf zeg dat ik positief moet denken raak ik al in de stress omdat ik niet weet waar ik het vandaan moet halen. Maar in wat jij zegt kan ik me goed vinden, en daar kan ik iets mee.

  hartelijke groet,
  Angelique

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >