fbpx

Je hoeft niet altijd je best te doen

Vind jij dat je je altijd maximaal moet inspannen? Geeft dat je veel stress? Het kan ook anders. Wees realistisch, je kunt niet alles doen. En uiteindelijk doen we alleen maar ons best om er gelukkig van te worden. Waarom zou je daarmee wachten?

Waarom verwachten we zoveel van onszelf?

Daar is eigenlijk maar een reden voor: we denken dat we beter zouden moeten zijn. We denken dat we harder moeten werken, meer resultaat moeten behalen, meer talent of energie moeten hebben en minder snel afgeleid moeten zijn. Maar het probleem ligt niet bij het feit dat je beter had moeten zijn. Het probleem ligt in het feit dat je dat van jezelf verwacht.

Waar komt dat vandaan?

We moeten meer ons best doen en harder werken, zodat we later een goede baan krijgen. We moeten concurreren met anderen en de beste cijfers halen. We mogen niet te veel luieren en moeten vooruitgang boeken. Dit wordt er al van jongs af aan ingestampt. Vind je het gek dat de meeste volwassenen zulke hoge verwachtingen van zichzelf hebben? Ze hebben gewoon de opvattingen van hun ouders en leraren gekopieerd.

Helaas worden die hoge verwachtingen bijna nooit waargemaakt. We worden zelden de beste van de klas, het lukt ons niet altijd het maximale te presteren. De vraag is nu: waar zit het probleem? Zit dat in jou en mij? Is er iets mis met ons? Of verwachten we gewoon te veel?

Meer doen of minder verwachten?

Als je niet het leven leidt dat je voor jezelf bedacht had, dan kun je twee dingen doen: je kunt meer doen of minder verwachten. Meer doen is niet de uitdaging van de meeste mensen: ze doen al zoveel. Ze werken hard en zetten zich in.

De uitdaging ligt juist in minder verwachten. Vooral van onszelf. Niet verwachten dat je altijd perfect moet zijn. Niet verwachten dat je je moet inspannen totdat je op bent. Gewoon wat minder streng zijn voor jezelf. Veel mensen willen dit graag – heel graag zelfs. Het zou ze enorm opluchten om eens wat gas terug te nemen. Eindelijk tijd om te genieten van het leven!

Maar er zijn twee belangrijke redenen  waarom ze dat toch niet doen:

1. Als je stopt jezelf te pushen, doe je niets meer.

Dan blijf je op de bank liggen en zak je langzaam af. Dat is wat we denken. Maar is dat wel zo? Is er niet een mooie balans tussen inspanning en ontspanning? Tussen werken aan je doelen en de tijd nemen voor jezelf? Wie zegt dat je minder resultaat behaalt als je iets relaxter omgaan met (de verwachtingen van) jezelf? Door ontspannen te zijn, leef je veel meer vanuit je kracht. Dan voel je je goed, ook als je een tandje terugschakelt.


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Hoe je alles krijgt wat je wilt


2. We denken diep van binnen, dat we geweldig moeten zijn.

We geloven oprecht dat we altijd ons best moeten doen. Waarom? Omdat we denken daarmee meer waardering van onze omgeving te krijgen. En daarmee krijgen we toestemming onszelf te waarderen. Probeer me even te volgen: Je hebt torenhoge verwachtingen van jezelf om dan uiteindelijk – als je alles hebt gedaan – jezelf te kunnen waarderen. En in de tussentijd waardeer je jezelf niet, want je hebt je doelen nog niet behaald. Klinkt dat logisch?

Wie is gelukkiger?

Wie is gelukkiger? De persoon die Olympisch kampioen wil worden en eindigt op de tweede plaats? Of de persoon die tevreden is met een vierde plaats en eindigt op de derde? Altijd streven naar het allerhoogste en het nooit halen, creëert onzekerheid. Plezier hebben van je inspanningen en je resultaten creëert zelfvertrouwen. Waar kies jij voor?

Kies ervoor om gelukkig te zijn, wat je ook doet. Of je nu je doel haalt, of het nog even moet uitstellen. Of je nu je best hebt gedaan, of hebt ontspannen. Geluk is niet iets dat je krijgt als je een doel hebt behaald. Geluk is altijd aanwezig, alleen vergeten we het soms.

De zakenman en de visser.

Een bekend verhaal gaat als volgt: Een zakenman is op vakantie op een tropisch eiland en ziet een visser aan de kade. Ze raken in gesprek. “Het lijkt me fantastisch om visser te zijn. Minder verantwoordelijkheid, meer ontspanning, geen stress meer. Heerlijk!”, zegt de zakenman. De visser antwoordt: “Wat zou je dan doen als je visser was?”

De zakenman antwoordt: “Dan zou ik elke dag vissen en mijn vangst verkopen.” “En dan?”, vraagt de visser. “Dan zou ik een viswinkel openen”, zegt de zakenman. “En dan?”, vraagt de visser. “Dan zou ik een franchise beginnen en een imperium openen. En daarna zou ik alles verkopen om te genieten van het leven.” De visser antwoordt: “Nou, dan is precies wat ik al aan het doen ben.”

Begrijp je? Je hoeft niet te wachten totdat je iets bereikt hebt om je goed te voelen. Je kunt er direct mee beginnen, vandaag nog. Door je verwachtingen bij te stellen en uit te gaan van wat je echt wilt, bereik je veel meer: Minder stress, minder zorgen, minder zelfkritiek en meer geluk, ontspanning en vreugde.

Hoe meer zelfvertrouwen, hoe minder je het gevoel hebt perfect te hoeven zijn. Hoe minder perfectie je verwacht, hoe minder stress je ervaart in je leven.


Wil jij minder stress?

Volg dan deze online cursus Nooit Meer Zorgen of Stress.

Laat alle zorgen en stress los.

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Laat al je zorgen los


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Renate schreef:

  Goed artikel, Frank. En zeker op mij van toepassing. Ik ga dit in gedachten houden en proberen de ‘Kunst van het genieten’ onder de duim te krijgen.

  Groetjes, Renate.

 • Goed verhal, maar hoe doe je dat die lat lager leggen. Ik weet t echt niet. Denk idd zoals de zakenman…

 • Philip schreef:

  Winnaars zijn allemaal verliezers die niet opgeven. Het is door tegenwind en tegenslagen dat je sterker wordt. Het verlies van een dierbare, een ziekte of ongeval, een mislukt examen… Het maakt dat je sterker wordt door te relativeren. Het maakt je verdrietig als je geen schoenen hebt, tot je iemand tegenkomt die geen voeten heeft.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >