Er is een groot verschil tussen een situatie en een probleem. Een situatie is een feit, een probleem is een mening. Zie in dat veel problemen worden veroorzaakt door een gevecht tegen de realiteit. Meer inzicht in de kern van elk probleem geeft blijvende ontspanning. Verander wat je kunt veranderen en accepteer wat overblijft.

Het verschil tussen een situatie en een probleem.

Simpel gezegd wordt een situatie pas een probleem als je er een negatieve emotie aan verbindt. Als ik in de file sta is dat gewoon een situatie en hoef ik me daar niet slecht bij te voelen. Maar als ik een hekel heb aan files en het zonde van mijn tijd vind, dan wordt het plotseling een probleem.

Dit verschil tussen situatie en probleem klinkt simpel, maar het is een diep inzicht. Zodra je dit verschil echt inziet en toepast op elk gebied in je leven, gaat alles veranderen.

Je hebt altijd een keuze…

Waarom zeg ik dat alles gaat veranderen? Omdat heel veel van onze ‘problemen’ niet meer zijn dan feitelijke situaties. Wij maken er een probleem van, of liever gezegd, onze hersenen maken er een probleem van. En als je inziet dat je een keuze hebt, dan kun je ervoor kiezen je beter te voelen. Dit geldt voor veel, zo niet de meeste situaties die we dagelijks ervaren.

Zo laat je de stress los en kies je voor ontspanning.

Voor de goede orde: ik heb het hier niet over de grote uitdagingen van het leven. Het kost heel veel relativeringsvermogen om een scheiding of werkeloosheid niet als een probleem te zien. Ik heb het over de dagelijkse problemen die ons veel energie kosten en vaak zelf gecreëerd zijn.

Hoe zou je je voelen als je hier geen last meer van had?


Wil je positief leven zonder stress?

Volg dan deze online Cursus Ontspannen.
Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Is het een feit of een mening?

In de uiterlijke wereld bestaan er alleen situaties en gebeurtenissen. Het is ons hoofd dat een oordeel geeft en iets ervaart als een probleem. Ik zeg niet dat je oordeel onterecht is, het is niet aan mij om dit te beoordelen. Ik zeg alleen dat de wereld vol is met situaties, en dat ons hoofd vaak vol is met problemen. Dat het regent is een situatie, dat wij nat worden is een probleem.

Zie je het verschil?

Dus een situatie is een feit, iets dat gebeurt. Een probleem is een mening, iets dat je een negatief gevoel geef. Als iemand je zegt dat je kleren niet mooi zijn, is het dan een situatie of een probleem? Wat als iemand je zegt dat jij niet leuk bent? Is het dan een feit of een mening?

Zodra je het verschil ziet tussen feit en mening, ervaar je een situatie niet meer automatisch als een probleem.

Wanneer wordt een situatie een probleem?

Het grootste probleem is dat we niet kunnen accepteren dat iets gebeurt. We denken: “Dat had hij/zij nooit mogen zeggen! Dat had nooit mogen gebeuren!” De gedachte dat iets niet had mogen gebeuren, maakt van elke situatie een probleem. Want wat gebeurt, is de werkelijkheid. Niemand kan de werkelijkheid ontkennen.

Toch is dat precies wat we doen: we vluchten in een fantasie dat de realiteit nooit had mogen gebeuren:

  • Er had geen file moeten staan.
  • Die vervelende collega had geen kritiek mogen geven.
  • Het had niet moeten regenen op onze vrije dag.
  • We hadden niet te laat moeten zijn op een afspraak.
  • We hadden vijf jaar geleden die keuze niet moeten maken.

Wie is de winnaar – fantasie of werkelijkheid?

Toch zijn al die dingen wèl gebeurd. Raad eens wie de winnaar is in het gevecht tussen fantasie en werkelijkheid? Ja, goed geraden! Een gevecht tegen de werkelijkheid kunnen we nooit winnen. Helaas hebben onze hersenen dat nog niet door: De file moet korter zijn, het weer moet beter zijn, collega’s moeten aardiger zijn en de bananen moeten goedkoper zijn.

Je kunt het zo gek niet verzinnen of onze hersenen maken er wel een probleem van.

Een belangrijk inzicht voor meer ontspanning.

Wat je gaat helpen is het volgende inzicht. “Dingen zijn nu zoals ze zijn. Dat is de realiteit. Door de realiteit te accepteren, stopt de weerstand die me alleen maar energie kost. Als ik iets kan veranderen, dan verander ik het. Als ik het niet kan veranderen, dan accepteer ik het.”

Pas dit toe op alle kleine dingen die je gedurende een dag storen. Dan zul je merken dat steeds minder dingen je gaan storen.

Dat geeft ontspanning. Elke stress wordt veroorzaakt door een weerstand tegen de realiteit. Door die realiteit te ontkennen, vind je nooit ontspanning. Ontspanning is het gevolg van meer inzicht en slimmere acties. In deze e-cursus ga je naar de kern – en blijvende ontspanning is het gevolg:


WIL JE MINDER STRESS?

Volg deze online training en voel je weer ontspannen en positief!

JA, IK WIL LEVEN ZONDER STRESS

15.000+ cursisten gingen je voor!Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt