Tevreden zijn met wat je hebt

Tevreden zijn met wat je hebt – doe doe je dat? We zijn altijd op zoek naar meer. Wacht niet tot je dat hebt gevonden – wees tevreden met wat je nu hebt. Er is niets speciaals voor nodig. Richt je aandacht op wat je hebt, niet op wat er ontbreekt. Dat eerste maakt gelukkig, het tweede zorgt voor ontevredenheid. Waar kies jij voor?

We zijn altijd op zoek naar meer.

Iedereen heeft het druk. We willen allemaal iets bereiken. We willen leuker werk, een leukere partner, meer vrije tijd of meer inkomen. Waarom? Zodat we kunnen stoppen met zoeken. Dat is het toch? Je zoekt naar ‘meer’ omdat je hoopt dat je dan eindelijk achterover kunt leunen en beseft: “Nu heb ik alles wat ik wil. Nu ben ik tevreden met wat ik heb.”

Ik wil je droom niet afnemen, maar mij valt het op dat niemand dat punt ooit echt bereikt. Zodra je succes hebt, wil je meer. Zodra je die nieuwe auto of computer hebt, wil je eigenlijk een nòg betere. Het najagen van doelen in de hoop dat je stopt met verlangen, is een illusie. Want verlangen hoort bij de mens. Althans, het hoort bij je hersenen. Je hoofd is altijd op zoek naar meer.

Iedereen is op zoek naar het einde van die onrust.

Door verlangen naar meer, ontstaat automatisch ook onrust. Hoeveel mensen denken niet continu “Hoe krijg ik wat ik wil?” De halve mensheid is daar dagelijks mee bezig. Wat zou het heerlijk zijn als je op een dag opstaat en denkt: “Zoals het nu is, is het prima!” En dat is dan ook precies wat we eigenlijk willen – rust in ons hoofd. We willen gelukkig en tevreden zijn.


Wil je meer geluk in je leven?

Volg dan deze online cursus Gelukkig Leven.

Ontdek wat jou gelukkig maakt – en geniet van elke dag. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Het werkt! Wat een super ervaring. Ik had niet verwacht in zo’n korte tijd al zo veel gelukkiger te zijn!”

Vergeten te waarderen?

Het nadeel van onze eeuwige zoektocht naar meer, is dat het ontevredenheid creëert. Als we zoeken naar ‘iets’, dan hebben we dat kennelijk nog niet. Zo worden we continu geconfronteerd met een gebrek: iets wat we willen en wat we niet hebben. Als je maar lang genoeg focust op wat je niet hebt, word je vanzelf ontevreden.

Het omgekeerde is ook waar: als je je aandacht richt op wat je wel hebt, ben je tevreden. Wil je bewijs? Maak eens een lijst met dingen die ontbreken in je leven. Lees het terug. Hoe voel je je nu? Ontevreden, nietwaar? Maak nu eens een lijst met alles wat je wel hebt in je leven en lees ook deze lijst terug. Wat voel je? Als het goed is, voel je een gevoel van dankbaarheid. Het kan ook bijna niet anders.

Er is niets speciaals voor nodig.

Er is een mooie uitspraak: “Ik maakte me zorgen dat ik geen schoenen had, tot ik iemand ontmoette die geen voeten had.” Zo, dat zet dingen wel even in het juiste perspectief! Dus waar kun je tevreden en blij mee zijn? De ‘fout’ die veel mensen maken, is te zoeken naar iets speciaals. Ze vinden het makkelijker tevreden te zijn met iets bijzonders, of iets wat anderen niet hebben.

Maar de echte kunst is blij te zijn met de gewone dingen: het eten op je bord, het dak boven je hoofd, het gezelschap van iemand die je dierbaar is of het moment voor jezelf. Ik houd bijvoorbeeld van douchen en ik ben elk dag blij met mijn douche. Noem het vergezocht, maar het is zo. Er zit overigens wel een verhaal achter…

In de zevende hemel.

In 1985 moest ik in militaire dienst (toen nog verplicht). We begonnen met een bivak van twee weken in het bos. Het was juli en snikheet – zo’n dertig graden. We moesten de hele dag rennen in volle bepakking. Er waren geen douches, alleen wat koud water om je gezicht te wassen. Bijna elke dag sliepen we met onze kleren aan. Na twee weken mochten we eindelijk douchen op de kazerne. Kun je voorstellen hoe dat voelde? Het was fantastisch!

Nu is het niet zo dat ik daar elke dag aan denk. Maar het vreemde is dit: we zijn vaak niet tevreden omdat we bezig zijn met wat er nog ontbreekt. We waarderen kennelijk niet wat we al hebben. Pas als dat verloren gaat, realiseren we ons wat we ooit hadden. We waarderen pas wat we hebben, als het er niet meer is! Zo lopen we een beetje achter de zaken aan, nietwaar?

Hoe krijg je meer tevredenheid?

Wacht niet met tevredenheid tot je hebt wat je wilt. Je zult altijd meer willen. Wacht niet met waarderen wat je hebt, tot het er niet meer is. Wees tevreden met wat je nu hebt. Wees tevreden met de mensen, ervaringen en dingen in je leven. Want dat is het enige wat er nu echt is. Ook al ben je in de tussentijd op zoek naar iets anders!

Tevreden zijn is een ander woord voor gelukkig zijn. Ze horen bij elkaar. Ooit iemand gehoord die zei: “Ik ben wel gelukkig, maar niet tevreden”? Geluk is de kunst van tevreden zijn met wat je nu hebt. Wil je die kunst ook leren? Bestel dan deze e-cusus omdat je zo alle redenen ontdekt om je nu goed te voelen:


Wil jij je (nog) beter voelen?

Volg dan deze online cursus Gelukkig Leven.

Ontdek wat jou gelukkig maakt – en geniet van elke dag. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Het werkt! Wat een super ervaring. Ik had niet verwacht in zo’n korte tijd al zo veel gelukkiger te zijn!”

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.
Download Hoe je krijgt wat je echt wilt (gratis eBoek).


Ook leuk om te lezen:

In 7 stappen naar een gelukkig leven

Meer inzicht in jezelf – 7 goede vragen

Heb jij de juiste balans in je leven?

 • Nicole schreef:

  Dit artikel had ik even nodig…Misschien is de cursus wel een goed idee. Maar wel weer jammer dat ik geluk dan moet ‘kopen’ ;-)

 • jamila schreef:

  En als je alles kwijt raakt??

 • Mooi uitgelegd. Ik kan me daar helemaal in vinden. Dingen zijn zoals ze zijn. En juist het niet willen, het niet accepteren, het vechten tegen dat wat is maakt ons ongelukkig en veroorzaakt pijn en verdriet.

 • Ik wil op deze Website eens Reageren !
  Ik denk als je Gezond bent dan ben je Gelukkig , en Tevreden zijn met wat je in je Leven hebt
  ook dan ben je Gelukkig !
  Ik ben 74 jaar , en 15 October dit jaar ga ik het 60 ste jaar in met Stijldansen , vroeger nog een paar keer aan Danswedstrijden mee gedaan , 22 jaar Biljartsport , en tussen door Vrijwilliger bij Gehandicapten , mensen die het wel minder treffen in het leven , want die zijn er ook , en ik heb tot heden Geluk gehad dat ik Gezond ben gebleven !
  Ik denk dat je ook geboren moet zijn , om Gelukkig te zijn net als met meer dingen om Gelukkig te zijn 1
  Je kunt ook Ploseling toch Ongelukkig zijn kijk maar eens naar die Nabestaande van zo,n Vliegramp , je zult daardoor maar iemand verliezen , dat kom je niet zomaar te boven !
  Buiten de vraag dat dit Vliegtuig , niet boven in een Luchtruim van een Oorlogsgebied had moeten vliegen 1
  Dongen

 • Mooi verhaal,
  Als kind heb ik niet zo’n fijne jeugd gehad doordat m’n ouders gingen scheiden en Mijn vader in het huis wou wonen moesten wij eruit. Toen woonde we een tijd bij iemand op zolder en hadden we niet veel. Dan word je wat creatiever en doe je dingen die niet veel kosten. Nu heb ik zelf wel geld en kan ik doen wat ik wil, er zijn dingen die ik nog in huis zou willen halen maar ondertussen geniet ik zeker van wat ik heb. Ik zie vanzelf wel wanneer ik nog iets tegenkom dat ik leuk vind :)

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >