Persoonlijke vrijheid creëer je door de juiste keuzes te maken. Maar hiervoor is wel meer inzicht nodig! Als je het gevoel hebt niet werkelijk vrij te zijn, wat is dan de oplossing? Is het meer controle of meer acceptatie? Is het doorzetten of juist loslaten?

Als je de juiste keuze maakt, zul je je vrijer voelen. Hier zijn de 7 tips voor meer vrijheid in je leven:

1. Natuurlijk loslaten of krampachtig doorzetten?

We werken ontzettend hard aan onze doelen. Soms zijn we zo krampachtig bezig! We zijn ervan overtuigd dat dit doel ons geluk gaat brengen.

Maar er is meestal een reden waarom iets niet lukt. Het kan zijn dat dit doel gewoon niet bij je past…

Veel mensen zijn afgestudeerd in doorzettingsvermogen. Tegelijkertijd zijn ze beginners als het gaat om loslaten. Toch is loslaten in sommige gevallen véél slimmer. Het is de meer natuurlijke weg. Prachtige dingen kunnen ontstaan als je het gewoon zijn gang laat gaan.

Hoe meer je loslaat, hoe gemakkelijker je leven verloopt – en hoe meer vrijheid je zult ervaren…

2. Eenvoudig of gecompliceerd leven?

Ons leven is ongelofelijk complex. We proberen alles in ons leven te controleren, te regelen, te plannen, te ‘managen.’ Maar soms is het gewoon tè veel. De oplossing is niet meer te doen, maar juist minder.

De oplossing is om weg te strepen, in plaats van toe te voegen.

Maak je leven iets eenvoudiger. Je hoeft niet alles te doen, je hoeft niet alles te hebben, je hoeft niet iedereen te zien. Eenvoudig leven betekent jezelf het volgende af te vragen: “Welke vijf dingen in mijn leven zijn ècht belangrijk voor mij?”

Richt daar je aandacht op en laat de rest los. Je kunt beter vijf dingen goed doen, dan vijftig dingen slecht of matig…

3. Acceptatie of iemand willen veranderen?

Hoeveel frustratie ervaren we niet door de acties van anderen? We besteden uren met piekeren over collega’s, partners en kennissen: “Waarom doet ze dit toch? Dat had hij nóóit mogen zeggen!” Allemaal vergeefse moeite.

De reden dat iemand iets doet, is omdat dat gedrag voor die persoon normaal is.

Gedrag is altijd het resultaat van iemands mentaliteit…

Welnu, die mentaliteit gaan jij en ik niet ‘even’ veranderen. We kunnen alleen onze eigen mentaliteit veranderen. Accepteer iemand zoals hij/zij is. Of accepteer het niet en neem afscheid. Dit is niet makkelijk, maar wel een oplossing.

Iemand niet kunnen accepteren en toch de relatie in stand houden, is een recept voor frustratie…

4. Kiezen wat bij je past of je aanpassen?

Vrijheid is altijd persoonlijke vrijheid. Waar jij je goed bij voelt, weet alleen jijzelf. Mensen hebben een vrije wil en ieder heeft dus een persoonlijke weg te gaan. We zijn gèèn plofkippen in een legbatterij.

Door te doen wat anderen willen dat je doet, komt je nooit toe aan wat je zelf wilt.

Geniet van je leven

De beste manier om je goed te voelen, is door het volgen van de Online Training Geluk - Genieten van het Leven. Gelukkig zijn is geen toeval, het is een beslissing. Ontdek wat jou ècht gelukkig maakt en geniet weer van elke dag. Voel je beter over jezelf en je leven!

Dus kies je eigen weg en stop jezelf te vergelijken met anderen. Het is jouw leven. Als je de weg van anderen volgt, wordt het één grote hindernisbaan. Stop jezelf aan te passen en doe wat bij jou past. Staak de wedstrijd met anderen en loop je eigen parcours.

Stop te voldoen aan ieders verwachtingen en begin te voldoen aan je eigen verwachtingen…

5. Loslaten van controle of alles willen controleren?

Onze behoefte dingen te controleren, geeft ons veel stress. Waarom? Omdat we dingen (of mensen) proberen te controleren waar we geen enkele invloed op hebben.

Hoe meer je probeert te controleren wat buiten je macht ligt, hoe vaker je teleurgesteld wordt. Loslaten is de sleutel naar ontspanning.

Dus laat het los. Ga terug naar het enige dat je werkelijk kunt beïnvloeden: je eigen acties, je eigen gedrag, je eigen leven.

Zie het zo: je zit in een heteluchtballon, verbonden met de grond door een aantal touwtjes. Die touwtjes zijn niet een middel om de wereld te controleren, als een soort poppenspeler. Die touwtjes houden jou in je luchtballon vast. De wil om de wereld te controleren houdt je aan de grond.

Als je vrij wilt zijn, moet je loslaten. ..

6. Leven in het nu of je hoofd?

Bestaat er een tijdmachine? Kunnen mensen reizen in de tijd? Jazeker, dat bestaat en iedereen doet het elke dag. We zitten elke dag in de toekomst of verleden. We reizen terug naar een gesprek van gisteren, we reizen vooruit naar de plannen voor het aankomend weekend.

Onze tijdmachine is ingebouwd en heet ons hoofd. De hersenen zijn het operating system en onze gedachten het programma. De enige echte vrijheid in het leven ligt in dit moment. Stap in je hoofd en je zult dit moment nooit vinden.

Want het zit buiten je hoofd, buiten je gedachten. Het zit in je gevoel. Dáár ligt je geluk.

Dit moment is wat je vindt als je stopt te denken over het verleden, als je stopt te piekeren over de toekomst…

7. Meer tijd voor jezelf of najagen van deadlines?

Tijd is de nieuwe luxe. We hebben immers allemaal een mobieltje en een pc, een wasmachine en een flatscreen tv. Maar we hebben niet allemaal genoeg tijd. Wat heb je aan al die dingen – hoe mooi ook – als je geen tijd hebt voor jezelf?

Je kunt meer geld verdienen, maar je kunt niet meer tijd creëren. Tijd is je grootste goed, want het is altijd beperkt.

Eén van de grootste uitdagingen is onszelf te ontdekken: Wie zijn we werkelijk, los van de buitenwereld? Als je dat niet weet, dan vind je nooit wat je werkelijk zoekt. Want wat je zoekt ligt in het verlengde van wie je bent.

Om te ontdekken wie je bent, heb je tijd nodig. Laat het najagen van deadlines los en neem de tijd te ontdekken wie je bent.

Zeg niet: ” Eerst even dit, eerst even dat”, want even, even, even, is uitstel van leven

Dus – samengevat – wat zorgt voor meer vrijheid in je leven?

1. Loslaten in plaats van doorzetten.
2. Eenvoudig in plaats van complex.
3. Acceptatie in plaats van verandering.
4. Bij jezelf blijven in plaats van jezelf voorbij lopen.
5. Minder in plaats van meer controle.
6. Nu/gevoel in plaats van toekomst/denken.
7. Meer tijd in plaats van meer activiteit.

Nu weet je wat je kunt doen om je vrijer te voelen. Begin gewoon ergens. Je kunt dit niet verkeerd doen. Je kunt alleen besluiten het niet te doen. Dus de beste vraag is: “Hoe belangrijk is jouw persoonlijke vrijheid?”

Wil je meer vrijheid en geluk? Bestel dan de volgende e-cursus:


Word gelukkig en geniet van je leven!

Je goed voelen is het belangrijkste doel in je leven. Toch zitten weinig mensen echt lekker in hun vel. Wil je je weer fantastisch voelen? Wil je weer echt genieten van je leven? Voel je dan 100% beter met deze online training!

Ja, ik wil meer genieten van het leven

15.000+ cursisten gingen je voor!


Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek

15 antwoorden
 1. Pluk
  Pluk zegt:

  Op t juiste moment ontvang ik je bericht… Loslaten wil ik, maar t is oh zomoeilijk, ik wil alles managen zelfs de baan van mijn man. Ik moet loslaten en wil dat ook,, ik wil meer naar mijzelf kijken en meer in t nu leven, maar dit is veel moeilijker dan doorzetten, ik probeer t maar weer, ik moet wel anders glijd ik af in n depressie, ik bestudeer al je artikelen naast mijn cursus die ik volgde. Het is fijn Frank om deze artikelen te ontvangen!!! Dank!

  Beantwoorden
 2. Eric
  Eric zegt:

  Hallo Frank.

  Met veel plezier heb ik je artikel weer gelezen…en nogmaals!!!

  Heerlijk verhaal zo, in alle nuchterheid.
  Sommige dingen kun je een beetje sturen, maar wel in gesprekken en acceptaties met elkaar.
  Luisteren en accepteren naar elkaar toe is heel belangrijk, maar inderdaad laat elkaar ook vrij.

  Gr. Eric.

  Beantwoorden
 3. Lotte
  Lotte zegt:

  Hoi Frank,

  Dit doet me echt zo goed, om nu net dit artikel te ontvangen. Ik lees ook vorige reacties en ik kan me het beste aansluiten bij die van Pluk.

  Het doet me echt goed om dit nu te lezen en ik ga het ook zeker toepassen. Begin er niet morgen mee, maar nu meteen. Je hebt anders zo weinig ruimte in je hoofd…

  Ik laat je weten hoe het over een tijdje gaat, want het is niet lezen maar ook echt doen.
  Resultaat zou er snel zijn denk ik als ik me hieraan toegeef.

  Nogmaals dank!

  Groet Lotte

  Beantwoorden
 4. Christa
  Christa zegt:

  wat daar staat is bekende koek voor mij.
  Ik doe het ook hoe vreemd de buitenwereld dat ook vind.
  Het is wel fijn om eraan herinnerd te worden dat het ook echt werkt.

  Beantwoorden
 5. Maria
  Maria zegt:

  Allemaal waar…alleen nog doen..Bedankt voor dit helder op een rijtje te zetten, want het ene punt is onlosmakelijk verbonden met het andere..top..

  Beantwoorden
 6. celestine
  celestine zegt:

  beste Frank , het doet mij goed uw adviezen te volgen, want “controle” en “achteruitkijken het verleden vasthouden” is niet goed . Gelijk heb je , bezorgd meer stress in mijn leven.
  dank je wel. Vriendelijke groeten ,

  Celestine

  Beantwoorden
  • Frank De Moei
   Frank De Moei zegt:

   Graag gedaan Celestine!

   Zoals ze zeggen: als je leeft in het verleden, wordt je depressief. Als je leeft in de toekomst wordt je angstig. Als je leeft in het nu, ervaar je ontspanning :)

   Veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.